základní skupiny - skupina H, 6. kolo
09.12.2020 18:55 CET
5 : 1
(3:0)

Reportáž

Neymar (© AFP)

V režii Neymara a Mbappého. PSG si výhrou nad Basaksehirem zajistilo prvenství ve skupině

Poté, co po první polovině odehraného programu hlavní fáze Ligy mistrů nebylo PSG v úplně nejlepším rozpoložení, skolilo následně Lipsko i Manchester United, vítězství na závěr urvalo též nad Basaksehirem a zajistilo si dokonce prvenství ve skupině. Duel, notně ovlivněný údajným rasistickým chováním sudího Sebastiana Coltescua, tak dospěl ke zdárnému konci.

Tohle utkání se zřejmě dostane do paměti fotbalových fanoušků ještě na roky dopředu, neboť přerušeno bylo za nestandardních okolností v úterý, aby svůj druhý díl skládačky nakonec nabídlo o den později. Zhruba po čtvrthodině hry, během níž se toho nic moc zajímavého na hrací ploše neudálo, totiž hostující celek odmítl dál pokračovat ve fotbalovém měření sil.

Na vině byl incident mezi čtvrtým rozhodčím Coltescuem a asistentem trenéra tureckého celku Pierrem Webóem. Coltescu mínil informovat hlavního arbitra Hategana o červené kartě, kterou měl Webó na jeho pokyn obdržet, vybral však ve své rodné rumunštině hodně nevhodná slova, která si vyložil tábor Basaksehiru jako rasistické urážky vůči černochům.

Ve finále se postiženého Webóa zastali i hráči PSG, kteří po mnohaminutových diskuzích rovněž nechtěli hrát pod dohledem rumunských rozhodčích, a zápas se tak v úterý nedohrál. Po dohodě s bafuňáři UEFA bylo rozhodnuto o sehrání zbývající části střetnutí o den později, tentokráte už pod vedením nizozemského muže s píšťalkou v ústech Dannyho Makkelieho.

A na hřišti se už teď žádný konflikt ve finále neřešil. Pařížané, kteří dopředu věděli, že postup do osmifinále mají v kapse, museli svého soka bezpodmínečně porazit, aby obsadili první místo v tabulce. Neměli se splněním svého cíle žádný problém. A to hlavně kvůli perfektním výkonům Neymara a Kyliana Mbappého, kteří se postarali o všechny góly Les Parisiens.

Ve 21. minutě si vzal nejprve slovo brazilský útočník. Přebral za vápnem přihrávku od Verrattiho, nasadil jesličky bránícímu Ponckovi a pak skvostným zakončením umístil míč nechytatelně ke vzdálenější tyčce. Ve 37. minutě PSG svůj náskok navýšilo zase zásluhou Neymara, jenž nikým nehlídaný z pokutového území využil snadno přihrávky od Mbappého.

Tři minuty před přestávkou svěřenci trenéra Thomase Tuchela zasadili svému protivníkovi další ránu. Neymar se ocitl v šestnáctce zase nikým nehlídaný, chtěl se kličkou zbavit brankáře Günoka a ten ho podrazil. Makkelie tak nařídil pokutový kop, a i když tradiční exekutor Neymar mohl pohotově završit hattrick, přenechal penaltu spoluhráči Mbappému.

Ten se totiž doteď v Lize mistrů střelecky neprosadil, potřeboval tedy nějakou vzpruhu, a z bílého puntíku mu bylo přáno. Ačkoli Günok vystihl směr jeho pokusu, na merunu nestačil dosáhnout. V 50. minutě se poté Neymar mimochodem již dovršení třetího přesného zásahu stejně dočkal, po narážce s Di Maríou napálil balón nechytatelně zpoza šestnáctky do sítě.

Mužstvo kouče Okana Buruka stačilo snížit nepříznivý stav, trochu kuriózní branku si na své konto připsal Topal, od něhož se za brankovou čáru odrazila dělovka Kahveciho. K poslední změně skóre došlo ještě v 62. minutě. Neymar ze středu pole uvolnil Di Maríu, ten nesobecky přihrál ještě na ještě volnějšího Mbappého, jenž vážně nemohl netrefit zcela prázdnou bránu.

Ve zbývajících minutách se již střetnutí, které se pro mnohé stalo aspoň na krátkou chvíli symbolem odporu proti rasismu, dohrálo v poklidném tempu a bez většího extempore. V 71. minutě mohl opětovně zaúřadovat Neymar, o pár chvil později zase Mbappé, v obou případech si však poradil Günok. Ani v 87. minutě na něj již Neymar jednoduše nevyzrál.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (525)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele