základní skupiny - skupina A, 3. kolo
19.10.2016 20:45 CET
6 : 0
(2:0)

Reportáž

Arsenal i díky Özilově hattricku nadělil Ludogorci „kanára“

Očekávání naplněna, ba až překročena. Londýnský Arsenal si na domácí půdě pohrál s Ludogorcem Razgrad jako kočka s myší a nakonec slaví suverénní výhru v poměru 6:0. O rovnou polovinu gólové nadílky se postaral novopečený střelec Mesut Özil, jehož doplnili po jedné trefě Alexis Sánchez, Theo Walcott a Alex Oxlade-Chamberlain.

První půle přitom nabídla strhující fotbal z obou stran, kde šance střídala šanci a nic takto jednoznačnému průběhu zápasu nenasvědčovalo. Ludogorec hned v úvodních minutách odvážně držel míč na kopačkách a vynutil si od domácího kapitána Laurenta Koscielného sérii obranných zákroků, avšak netrvalo dlouho a první velkou šanci zápasu si vytvořil Arsenal. Sám před brankou se ocitl Theo Walcott, avšak místo zakončení ještě volil přihrávku, kterou na poslední chvíli zachytila obrana hostí.

Severolondýnský celek však jakoby tato nezdařená akce nastartovala a Ludogorec v následných minutách nevěděl, kde mu hlava stojí. Úniky Alexise s Oxladem-Chamberlainem ještě gólem neskončily, avšak v minutě dvanácté se již Arsenal zaslouženě dočkal. Alexis Sánchez znovu potvrdil, jak mu svědčí nová role na špici útoku, když si naběhl na kolmici Chamberlaina, zasekl míč před dotírajícím hráčem soupeře a krásným nadýchaným obloučkem překonal i bezmocného brankáře Stojanova.

Odpověď hostí byla chvályhodná a David Ospina musel být na pozoru. Marcelinhova uspěchaná rána ještě kolumbijského brankáře neohrozila, avšak Vura již pár minut nato provětral Ospinovy rukavice. Slibně vypadal i průnik Cafua z třiadvacáté minuty, avšak hostující útočník již z ostrého úhlu nedokázal svému zakončení dodat patřičnou razanci. Na druhé straně měl po uvolnění Walcotta velkou šanci na zdvojnásobení vedení Mesut Özil, jenže jeho přízemní ránu stihl zablokovat stoper Moti.

Utkání i nadále pokračovalo ve vysokém tempu a šancí přibývalo na obou stranách. Nejprve musel Ospina na poslední chvíli vypíchnout míč unikajícímu Vurovi a takřka z protiútoku zase Oxlade-Chamberlain trestuhodně nedokázal poslat nabíhajícímu Walcottovi přesnější přihrávku, aby anglický forvard mohl snadno uklidit míč do prázdné branky. Ve dvaatřicáté minutě měl zase blízko k vyrovnání Wanderson, jehož křižná přízemní rána se otřela o tyč, a tři minuty nato nebezpečně pálil Walcott, jehož střelu vyrazil Stojanov s vypětím všech sil na roh.

Tři minuty před odchodem do kabin se Arsenal přece jen dokázal ještě jednou prosadit. Mesut Özil našel z levého kraje volného Walcotta, jenž z hranice pokutového území napřáhl a propálil Stojanova prudkou ranou pod břevno. Pro sedmadvacetiletého křídelníka šlo již o osmý gól sezony. Mimořádně atraktivní první půle tak skončila dvoubrankovým vedením domácích, stejně jako v předešlém zápase s Basilejí.

Zatímco do první půle hosté nastoupili plně koncentrovaní, po změně stran tomu tak nebylo a následoval okamžitý trest. Hned v šestačtyřicáté minutě přízemní centr Gibbse natropil v šestnáctce Ludogorce zmatek, z nějž těžil Alex-Oxlade Chamberlain, který pohotovou ranou k tyči upravil skóre již na 3:0.

Deset minut nato předvedl Arsenal perfektní ukázku, jak má vypadat rychlý a smrtící kontr. Vše začalo u Laurenta Koscielného, který vypíchl míč Marcelinhovi vstříc Santimu Cazorlovi. Španělský záložník okamžitě vybídl do samostatného úniku Mesuta Özila, jenž si perfektně pohlídal náběh za obranu soupeře a s přehledem překonal Stojanova počtvrté.

Ani za stavu 4:0 ale Arsenal neztrácel chuť a čím dál skleslejšího soupeře zasypával novými salvami útoků. Blízko ke své druhé trefě večera měl po krásné přihrávce Özila Oxlade-Chamberlain, avšak tentokrát si na Stojanova nepřišel. Pátý gól večera tak přišel osm minut před koncem, když další rychlý protiútok zužitkoval střídající Lucas Pérez přesným pasem před branku, kde našel zcela volného Özila, pro nějž už nebyl problém skórovat.

Tatáž kombinace o čtyři minuty později přinesla utěšenou Özilovu ránu z voleje na přední tyč, díky níž si německý reprezentant připsal svůj vůbec první hattrick kariéry a upravil skóre na konečných 6:0. Arsenal tak nadále vévodí skupině A se sedmi body a působivým skóre 9:1.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (347)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele