základní skupiny - skupina F, 1. kolo
16.09.2015 20:45 CET
2 : 1
(1:0)
Stadión:
Maksimir, Záhřeb

Reportáž

Arsenal nečekaně selhal a v desíti podlehl Záhřebu 2:1

Arsenal ukázkově podtrhl pohárovou mizérii anglických klubů a překvapivě podlehl Dinamu Záhřeb v poměru 2:1. Velkou měrou se na hrubě nevydařeném večeru londýnských Kanonýrů podepsalo vyloučení Oliviera Girouda po dvou zbytečných žlutých kartách ještě během prvního poločasu.

Těžko říci, nakolik se na mátožném výkonu hostí podepsala celá řada změn v základní sestavě, která se od sobotního zápasu se Stoke lišila hned na šesti místech. Tak jako tak domácí Dinamo předvedlo zodpovědný výkon bez jakéhokoli respektu vůči renomovanému soupeři a prodloužilo svou neuvěřitelnou sérii bez porážky na celých dvaačtyřicet zápasů.

První gól padl již ve čtyřiadvacáté minutě, kdy se po konstantním územním tlaku Arsenalu domácí poprvé pořádně osmělili ve větším počtu hráčů zaútočit a hned se jim to vyplatilo. Levý bek Pivarić sice tváří v tvář vyběhnuvšímu Ospinovi ztroskotal, jenže míč se od kolumbijského brankáře odrazil do Oxlade-Chamberlaina až do sítě.

O čtvrthodinu později bylo pro notně zaskočený Arsenal ještě hůře, když za bezvýznamný faul dobrých pětatřicet metrů od branky uviděl Olivier Giroud druhou žlutou kartu a musel předčasně do kabin. Vzhledem k tomu, že úvodní napomenutí uviděl francouzský útočník za protesty po dřívějším provinění proti pravidlům, mnoho hloupějších vyloučení letošní sezona ještě nenabídla. Do šaten se o poločasové přestávce odcházelo za překvapivého stavu 1:0 pro Záhřeb.

Ať už hosté nastoupili po změně stran s jakýmkoli herním plánem, museli ho záhy pozměnit na ještě vyšší ofenzivní obrátky. V osmapadesáté minutě se totiž po rohovém kopu prosadil na přední tyči Fernandes a záhřebský sen porazit jasného favorita začínal nabírat velice reálných obrysů. Marně se Arsene Wenger snažil svůj strádající tým prostřídat hned třemi svěžími tvářemi najednou, závěr zápasu se nezadržitelně blížil a skóre zůstávalo stále stejné.

Až jedenáct minut před koncem se hostům přece jen podařilo vykřesat jiskřičku naděje, když po hbitém prostrčení Alexise mohl Theo Walcott pelášit sám na Eduardovu bránu. Anglického rychlíka jako obvykle žádný z obránců neměl šanci dohonit a Walcott na stadionu, kde zaznamenal svůj dosavadní největší úspěch v reprezentačním dresu v podobě hattricku proti domácímu Chorvatsku, jednoduchou střelou na zadní tyč snížil na 2:1.

Žádný mohutný závěrečný tlak Kanonýrů se však nekonal. Dinamu se dařilo i nadále narušovat útoky hostí a vyrážet do nebezpečných protiútoků, a tak se nenudil ani David Ospina. Ani šestiminutové nastavení nakonec nic nezměnilo na tom, že Arsenal do nového ročníku Ligy Mistrů vstoupil špatnou nohou a bude mít ve zbytku skupinové fáze co napravovat. Záhřeb naopak slaví nečekanou sladkou výhru, v rámci milionářské soutěže vůbec první od roku 1999.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (439)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele