semifinále - odvety
03.05.2016 20:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Bayern z převahy postup nevytěžil, finále si zahraje Atlético

První finalistou je senzačně Atlético! Bayern Mnichov sice v Allianz Areně svého soupeře přehrál i přestřílel, vítězství 2:1 však nestačilo a díky gólu vstřelenému na hřišti soupeře jdou dál Los Colchoneros. Svěřenci Diega Simeoneho se do finále dostávají podruhé v posledních třech letech a již zítra se dozvíme, zda bude mít finále stejné obsazení, jako v roce 2014.

Pep Guardiola snad v dnešním utkání nemůže svým svěřencům příliš mnoho co vytknout. Neuvěřitelných 35 střel v podání Bayernu hovoří za vše, Atlético však předvedlo svou typickou organizovanou defenzivu a smrtící brejky. Nezaujatý fanoušek si každopádně musel přijít na chuť, k vidění bylo emocemi nabité utkání ve vysokém tempu, na dramatičnosti přidaly také dvě neproměněné penalty.

Pojďme ale pěkně po pořádku. Během úvodní čtvrthodiny se oba týmy spíše oťukávaly a oba brankáře prověřovaly střelami ze střední vzdálenosti. Na jedné straně pálil Gabi, na té druhé Vidal, pozorní Neuer i Oblak však balón ukryli ve svých rukavicích. Slovinský gólman předvedl první těžší zákrok krátce nato, když si na krásný Boatengův pas za obranu naběhl Thomas Müller, sklepl na Lewandowskeho, sedmadvacetiletý rodák z Varšavy si ale na Oblaka z úhlu nepřišel.

Jednička madridského klubu chytá v současné době ve vynikající formě, přesto ve 24. minutě zaváhala, neboť neudržela pokus Francka Ribéryho z velké vzdálenosti, dorážející Robert Lewandowski ovšem minul a Oblak si tak mohl výrazně oddechnout.

Po půlhodině hry se už ale skóre měnilo. Xabi Alonso se postavil k volnému přímému kopu z nějakých osmnácti metrů a jeho dělovku tečoval do protipohybu brankáře José Giménez. Zanedlouho mohlo být ještě hůř. Nešťastník Giménez při bránění rohového kopu stáhl k zemi Javiho Martíneze a hlavní sudí Cüneyt Cakir bez většího váhání ukázal na značku pokutového kopu. Jindy neomylný Thomas Müller však selhal, Oblak si připsal výtečný zákrok a stal se hrdinou.

Tento moment byl možná vzhledem k celkovému výsledku klíčový. Po změně stran totiž z ojedinělé akce skórovali hosté. Fernando Torres s Antoinem Griezmannem vyšachovali domácí defenzivu, Torres pak svého spoluhráče skvělou přihrávkou na ofsajdovou hranu vyslal do samostatného nájezdu a talentovaný Francouz si tváří v tvář Neurovi poradil s přehledem. Bayern se nicméně nehodlal vzdát, ačkoliv v tu chvíli musel vstřelit svému soupeři ne jeden, ale dva góly. O tom, že závěr bude ještě velké drama, se rozhodlo šestnáct minut před koncem - Alabův přetažený centr vrátil před bránu Arturo Vidal a pro Roberta Lewandowskeho už nebyl žádný problém uklidit míč do odkryté svatyně.

Bavorský gigant poté Atlético výrazně zatlačil a zdálo se, že jen jenom otázkou času, kdy přijde postupová třetí trefa. V 83. minutě ovšem využil nepozornosti domácí obrany Fernando Torres, jehož následně poslal k zemi krajan Javi Martínez a turecký rozhodčí odpískal další penaltu. Nutno dodat, že opakované záběry odhalily nesprávnost tohoto výroku, k nedovolenému zákroku totiž došlo ještě před pokutovým územím. Spravedlnost se pak ukázala, sám faulovaný Torres totiž kopl penaltu stejně špatně jako Müller a Manuel Neuer tak ještě udržel šance Bayernu nad vodou.

Jenže ze závěrečného tlaku se už německý mistr prosadit nedokázal a to i kvůli výbornému Oblakovi, jenž se vyznamenal zejména v 88. minutě proti několikrát tečované ráně Davida Alaby. Guardiolova ekipa tak potřetí za sebou končí před branami finále a někdejší lodivod Barcelony si tak na další primát v Lize mistrů bude muset počkat až do svého dalšího působiště, v Bayernu se mu to nepodařilo.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (2107)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele