základní skupiny - skupina F, 2. kolo
29.09.2015 20:45 CET
2 : 3
(1:2)

Reportáž

Arsenal znovu selhal a postup se mu začíná vzdalovat

Za dlouhá léta pravidelné účasti v Lize Mistrů ještě nikdy Olympiakos nedokázal zvítězit na anglické půdě, tedy až do úterního večera. Zodpovědným výkonem totiž řecký klub šokoval na Emirates Stadium výhrou 3:2 a pořádně londýnskému favoritovi zatopil, co se postupu ze základní skupiny týče.

Arsenal poprvé pořádně zahrozil v desáté minutě, kdy se mu povedlo zaskočit Olympiakos z rychlého brejku po rohovém kopu, jenže Alex Oxlade-Chamberlain celou akci zakončil střelou do boční sítě. Chvíli nato další bleskurychlý útok započatý Alexisem Sánchezem dostal do šance Thea Walcotta, jenže rána anglického útočníka postrádala razanci i přesnost. Olympiakos pro změnu zahrozil ze standardní situace, kdy míč přes houštinu těl propadl až k domácí brance, ovšem gólman Ospina si na míč zkušeně počíhal.

Když však museli Kanonýři bušit do zabezpečené obrany soupeře, nedokázali v ní najít jedinou skulinku. S odehranou půlhodinou to byl dokonce Olympiakos, který působil jistěji na míči a také si vypracoval střeleckou příležitost, kdy zablokovaná Fortounisova rána zařídila hostům výhodu rohového kopu. Ten Řekové rozehráli atypicky stříleným centrem na hranici pokutového území, kde z voleje napřáhl Pardo a s přispěním nešťastné teči Oxlade-Chamberlaina mohl sledovat, jak míč zapadá za Ospinova záda k pravé tyči - Olympiakos překvapivě vedl 1:0.

Od gólů hostí však neuplynuly ani dvě minuty a už bylo vyrovnáno. Výborná práce Alexise v souboji s dvěma bránícími hráči vyústila v kolmici přesně sladěnou s náběhem Thea Walcotta, jenž v zakončení tváří v tvář brankáři Robertovi nezaváhal.

Jenže ve čtyřicáté minutě šel Olympiakos zničehonic podruhé do vedení. Rohový kop kroucený do brány Ospina vůbec neodhadl a nepochopitelně se jej snažil ztlumit o zem místo toho, aby míč vyrazil či rovnou sbalil do rukavic. V nastalé nepřehledné situaci se sice zprvu zdálo, že kolumbijský gólman dokázal zasáhnout ještě před brankovou čárou, ovšem pátý rozhodčí byl jiného názoru. Do kabin se tak v poločase šlo za nečekaného vedení hostů 2:1.

Arsenal sice po změně stran přitlačil svého soka na vlastní polovinu, ovšem brankáře Roberta se mu přesto ohrozit nedařilo. Nevydařený večer z pohledu Kanonýrů podtrhl Laurent Koscielny, jenž si při obranném zákroku podle všeho natáhl zadní stehenní sval a musel své místo na hřišti přenechat Peru Mertesackerovi.

V šedesáté minutě se navíc Arsene Wenger rozhodl posílit ofenzivu a Francise Coquelina nahradil Aaronem Ramseym. A právě velšský záložník fantastickou kolmicí rozebral obranu Olympiakosu na kousky, čímž umožnil Alexisi Sánchezovi poslat z kraje míč do ohně. Ze vzniklého závaru sice přesně pálil Mertesacker a poté i Cazorla, jenže obra pokusy řecká obrana s vypětím všech sil dokázala zablokovat. Chvíli nato o sobě po delší době dal znovu vědět Theo Walcott, jemuž zatažená obrana hostí nesvědčila, ovšem své efektní individuální sólo pod tlakem obránců nedokázal zakončit.

Arsenal od Ramseyho střídání přidal na otáčkách a najednou Roberta testoval jednou akcí za druhou. Hostující gólman tak raději po další salvě střel Cazorly se Sánchezem raději pozdržel rozehrání vlastního výkopu, čímž si však vysloužil žlutou kartu za zdržování. Ani to však Arsenal nerozhodilo. Walcott zprava poslal nadýchaný oblouček přímo na hlavu Alexise a ten se nemýlil.

Vyrovnání však jakoby londýnský celek uchlácholilo a Olympiakos okamžitě trestal. Prakticky hned z výkopu ze středového kruhu hosté podnikli útok, který zakončil střídající Finbogasson zblízka jednoduchým doklepnutím míče do odkryté brány a Arsenal najednou musel dotahovat znova. Čtrnáct minut před koncem měl opětovné vyrovnání na kopačce Mesut Özil, ovšem Roberto na jeho ránu z přímého kopu zareagoval perfektním skokem k levé tyči a udržel svůj tým ve vedení.

Závěr utkání se nezadržitelně blížil a Arsenal stále ne a ne překlopit územní tlak v třetí gól. Poslední šancí bylo čtyřminutové nastavení, v němž dostal slibnou příležitost Theo Walcott, jenže v zakončení z úprku po levé straně zcela selhal. Došlo tak na výrazné překvapení v podobě výhry hostí a Arsenal se najednou ocitl ve svízelné situaci, kdy do dvojzápasu s Bayernem Mnichov půjde s nulou bodů na kontě. Postup Kanonýrů do osmifinále je tak rázem ve vážném ohrožení.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (470)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele