základní skupiny - skupina B, 5. kolo
26.11.2014 20:45 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Real potvrdil první místo, Basilej čeká klíčový duel v Liverpoolu

Čisté konto debutanta v Lize mistrů Keylora Navase a jediná branka utkání z kopačky Cristiana Ronalda rozhodla o vítězství Realu Madrid v Basileji. Ve vcelku vyrovnaném utkání byl Bílý balet nebezpečnějším týmem a zaslouženě postupuje z prvního místa skupiny B. Basilej bude muset o postup ještě bojovat na Anfield Road.

Real na svého soupeře vlétl hned o prvních minut, velká aktivita hostů ale postrádala přesnost před bránou střeženou Tomášem Vaclíkem. Tento problém podtrhla i 17. minuta, ve které se hned trojice madridských hráčů dostala do rychlého protiútoku. Vše však zmařila nepřesná přihrávka Cristiana Ronalda. Ve 20. minutě pak střelu portugalského kanonýra nadvakrát zneškodnil exsparťanský gólman ve službách Basileje.

Po půlhodině se nepříliš svižné tempo hry začalo lehce zvyšovat. Basilej více napadala a ze strany švýcarského celku přicházelo i větší množství střel ze střední vzdálenosti. Byl to však Real, kdo se ujal vedení. Ve 35. minutě zatáhl Benzema míč na levé straně až k bráně Vaclíka, přihrál míč pod sebe a před brankou přesně našel špatně hlídaného Ronalda - 0:1! Kdyby si dnes Vaclík nasadil o číslo větší rukavice, asi by nebezpečnou přihrávku lapil, ovšem nestalo se a Ronaldo tak mohl vyrovnat Raúlovu bilanci v počtu vstřelených branek v Lize mistrů (71). Basilej byla nejblíže gólu krátce před koncem první půle, jenže aktivní González před prázdnou brankou přestřelil a navíc byl máván ofsajd.

Po změně stran se na hřišti přitvrdilo a přibývaly žluté karty i standardní situace. Z jedné takové to v 51. minutě zkoušel svou typickou střelou Ronaldo, Vaclík byl však u své pravé tyče včas. Domácí si vypracovali skvělou příležitost k vyrovnání v 56. minutě. Frei se probil středem až k velkému vápnu a poslal Gashiho proti brankáři Navasovi. Albánskému středopolaři ale rána vůbec nesedla a míč letěl vysoko nad. Balón se sice otřel o ruku Ramose, ale srbský sudí nařídil jen rohový kop.

Další možnost na vyrovnání měl na kopačce Embolo, jenž využil chyby v madridské obraně a ocitl se sám před Navasem, nejlepší gólman loňské sezóny La Ligy však vytěsnil konečky prstů míč do bezpečí. Na druhé straně měl stoprocentní příležitost Bale v 75. minutě. Osamocený velšský reprezentant napřáhl ve vápně k bombě, která málem zbořila Vaclíkovu branku. Míč se však po odrazu od břevna odrazil mimo! O pár chvil později trefil brankovou konstrukci rovněž Ronaldo, jenž pálil po Coentrtrãovu pasu z levé strany.

Švýcarskému celku jakoby v závěru docházely síly, domácí se s velkými obtížemi dostávali za půlící čáru a do jejich pokutového území létal jeden centr za druhým. V 84. minutě střílel v ojedinělé šanci Basileje z velké dálky střídající Hamoudi, mířil však hodně mimo. Egyptský záložník to pak zkusil nůžkami o minutu později a ještě v nastavení pálil levačkou z vápna, výsledek byl ale pokaždé stejný. Real tak zvítězil i v patnáctém soutěžním zápase v řadě a má jistotu postupu z prvního místa skupiny B. Basilej si to o postup do osmifinále rozdá ve svém příštím utkání s Liverpoolem.

Autor: Miroslav Ondrejka / onlajny.com, espnfc.us

Komentáře (302)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele