základní skupiny - skupina F, 6. kolo
10.12.2014 20:45 CET
3 : 1
(2:1)

Reportáž

Barcelona našla recept na PSG a vyhrála skupinu

Barcelona porazila Paris Saint Germain 3:1 a do jarní fáze Ligy mistrů postupuje z prvního místa. Hosté sice vedli zásluhou Ibrahimoviče, ale náskok jim dlouho nevydržel. Barca obrátila vývoj ještě do přestávky a v druhé půli pečetil vítězství Blaugranas Suárez. PSG tak přišlo o letošní neporazitelnost, Katalánci potvrdili zlepšené výsledky z domácí soutěže.

Obě mužstva začala na Camp Nou trochu opatrně. Úvodní oťukávání ale rázně ukončila 15. minuta, když hosté sehráli na právě straně bleskovou akci. Ve vápně Barcy pak nabil Matuidi trestuhodně volnému Zlatanu Ibrahimovičovi, jenž vyslal na špatně reagujícího ten Stegena nechytatelnou střelu - 0:1!

Utkání rázem dostalo obrovský náboj a netrvalo dlouho, než si Blaugranas vypracovali zasloužené vyrovnání. Psala se 19. minuta, když Mascherano našel za obranou Suáreze, jenž pasem přes celé vápno předložil stoprocentní gólovku Messimu - 1:1! Argentinská hvězda má na kontě po dnešku rekordních 75 gólů v Champions League. Barcelonští mohli otočit vývoj utkání hned při dalším útoku. Messi se prosmýkl až do vápna PSG, ale jeho zakončení bylo zblokováno a následná dorážka Suáreze se mezi tři tyče rovněž nevešla.

Hrál se opravdu pohledný fotbal, ani jedno mužstvo si nic nedarovalo a šance se střídaly na obou stranách. Ve 28. minutě se nepovedlo zakončení hostujícímu Lucasovi po vynikajícím pasu Matuidiho. A dvě minuty na to se znova ukázal v dobrém světle Ibrahimovič, který našel v dobré pozici Cavaniho. Zakončení uruguayského kanonýra ale scházela razance.

Před koncem první půle měli znovu navrch Katalánci. Nejdříve vyslal ve 40. minutě tvrdý projektil na Sirigua Suárez, italský gólman však s vypětím všech sil míč vytěsnil. O dvě minuty později už ale musel kapitulovat. Neymar vzal po přihrávce Iniesty všechnu odpovědnost na sebe a dokonale využil prostor, který mu poskytli ustupující obránci. Nádherná střela mladého Brazilce zapadla přesně k tyči - 2:1!

I druhá půle se nesla ve znamení rychlého útočného fotbalu. První velkou šanci měli domácí v 52. minutě poté, co Messi vysunul Pedra, jenže ten v rozhodujícím momentu zvolil místo střely nepřesnou přihrávku na Neymara. Pařížané se nenechali zahanbit a i oni se vzápětí ocitli blízko skórování. Lucas pronikl po pravé straně až k ten Stegenovi, ale na německém gólmanovi také ztroskotal. K míči se ve skrumáži před Barcelonskou brankou dostal ještě Cavani, avšak ani ten z velké blízkosti ten Stegena nepřekonal.

Entuziasmus Les Parisiens s postupem doby chřadl a aktivitu postupně přebírali Barcelonští, kteří už daleko více vycházeli ze zajištěné obrany. A byl to právě postupný útok, co v 77. minutě domácím přineslo uklidňující vedení o dvě branky. Úspěšná akce začala u Xaviho, jenž na levé straně vápna vysunul Neymara. Se střelou Brazilce si Sirigu ještě poradil, ale na zadní tyči doráželi hned dva hráči v dresu Barcelony. Messi dal přednost Suárezovi, jenž vsítil svůj druhý gól po příchodu do katalánské metropole - 3:1!

Poslední desetiminutovka už jednoznačně patřila katalánskému týmu, který si svůj náskok s přehledem hlídal a držel míč v bezpečné vzdálenosti od ten Stegenovy branky. A když se v nastavení neujala ani nebezpečná standardní situace v podání Ibrahimoviče, museli hráči PSG skousnout svou vůbec první porážku v sezóně. Pařížané ve skupině F končí na druhém místě právě za triumfující Barcelonou. Blaugranas protáhli svou šňůru vítězství už na osm utkání a dokonale oplatili svému soupeři zářijovou porážku.

Autor: Miroslav Ondrejka

Komentáře (586)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele