základní skupiny - skupina B, 2. kolo
02.10.2013 20:45 CET
2 : 2
(0:1)

Reportáž

Drama v Turíně přineslo bod oběma soupeřům

Italský trenér Roberto Mancini dokázal pozvednout svůj nový celek - hosté z Istanbulu se díky organizovanému stylu hry dokázali dostat do vedení. Domácí favorit sice otočil zápas ve svůj prospěch, ale branka Umuta Buluta z konce zápasu stanovila smírný výsledek a bod pro oba...

Roberto Mancini se po delší odmlce vrátil na italské trávníky. Dnes večer v roli soupeře turínského Juventusu zkoušel nastartovat svůj nový celek a zbavit jej vzpomínek na krutý debakl v podání madridského Realu. Bianconeri v Serii A zatím vítězí, jejich hra ale spíše nepřesvědčuje.

Souboj dvou italských taktiků začal pozvolnou kombinací domácího Galatasaraye, istanbulští Lvi se snažili držet míč na svých kopačkách. To se svěřencům Roberta Manciniho dařilo jen částečně, protože aktivní záložní formace Bianconeri velice často napadala jakékoli pokusy o rychlý útok. Stará dáma využívala také krajní prostory, především na sprinterské souboje dvojice Asamoah - Eboué byli diváci na zaplněném Juventus Stadium zvědaví. Kombinační hrou po zemi se Staré dámě příliš nedařilo překvapit protihráče, na řadu přišly centry. Jeden z nich se efektivně snažil zakončit Paul Pogba, rodící se hvězda francouzské kopané ale kopem přes hlavu minul.

Roberto Mancini zná prostředí italského calcia velmi dobře, takže své nové svěřence velice dobře připravil. Zajímavou nahrávku ale nabíhající hvězda Didier Drogba ale i díky skvělému Buffonovi nevyužil. Černohorský kapitán Miro Vučinić asi nebude na dnešní utkání vzpomínat úplně nejlépe - po pětadvaceti minutách se zranil a jeho místo zaujal Fabio Quagliarella. Střídat museli také Turci - plány Roberta Manciniho trochu narušilo vynucené střídání Semiha Kayy, který opustil hřiště ve prospěch Gökhana Zana.

Po přesné kolmici se do zakončení hnal Arturo Vidal, ale podle pomezního sudího stál v okamžiku přihrávky v ofsajdovém postavení. Jak ji překonat, to ukázal domácím hráčům Didier Drogba. Zkušený útočník využil nedorozumění mezi vracejícím se obráncem Leonardem Bonuccim a brankářem Buffonem, nechtěnou přihrávku doběhl a se štěstím překonal i veterána mezi třemi tyčemi. Ani Buffonův rychlý reflex, ani obětavý zákrok zbývajících obránců nestačil zastavit přesnou střelu do odkryté brány domácích - favorit v Turíně prohrával.

Stará dáma se sice držela tradiční převahy v držení míče, její hra ale dnes večer postrádala lehkost i přesnost. To byl zásadní rozdíl první půle oproti jednoduše hrajícím Turkům. Obdobný scénář hry se opakoval také v úvodu druhého poločasu, třebaže bylo Juve aktivnějším celkem. O změnu nepříznivého skóre se snažil například Asamoah, jeho snaha oslovit spoluhráče se ale s pochopením hostující defenzivy nesetkala.

Po hodině hry se trenér Mancini rozhodl, že španělský univerzál Albert Riera mu už ukázal dost, a rozhodl se jej nahradit poněkud ofenzivnějším Nordinem Amrabatem. Zamyšlený Antonio Conte stáhl obránce Bonucciho a zkusil se spoléhat na střelecké instinkty Fernanda Llorenteho. Vysoký Španěl se ihned po příchodu zapojil do ofenzivní akce, jeho hlavička po Asamoahově centru mířila jen těsně nad Muslerovu bránu.

Přesto se domácí dočkali odměny za svůj tlak a největší podíl na tom měli střídající hráči na obou stranách. Nordin Amrabat přiběhl pozdě do souboje s Fabiem Quagliarellou a po faulu na italského útočníka pískl sudí Viktor Kassai pokutový kop! K jeho exekuci se postavil Arturo Vidal a přesnou ranou srovnal!

A stále to nebylo vše v podání italského velikána - pouhé tři minuty před koncem utkání hostující obrana vyrobila chybu při bránění centru do pokutového území, kde se zjevil osamocený Fabio Quagliarella a hlavičkou znovu potvrdil, že v důležitých zápasech je stále platný - 2:1.

Infarktový závěr jako by italským týmům seděl. V úterý jsme se dočkali sporně nařízené penalty ve prospěch AC Milán, dnes úřadoval pro změnu hostující tým. A opět se radoval po centru. Ty se dnes staly osudným oběma týmům - pouhou minutu po turínské radosti přišla ta istanbulská. Turecký tým využil schopností Didiera Drogby, po jehož práci se k míči dostal volnější Umut Bulut a turecký útočník vyrovnal na konečných 2:2.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (433)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele