čtvrtfinále - 1. zápasy
02.04.2013 20:45 CET
2 : 2
(0:1)

Reportáž

Barcelona si z Paříže odváží slibnou remízu 2:2

Barcelona sahala v Parc des Princes po vítězství, po brankách Lionela Messiho a Xaviho vedla ještě v posledních vteřinách nastaveného času 2:1, ale takřka se závěrečným hvizdem dokázala propasírovat míč do branky s pomocí teče Matuidi a rozhodl o konečné remíze 2:2, která dává Les Parisiens o mnoho větší šance nežli porážka.

Paris Saint Germain začalo proti čtyřnásobným vítězům ušatého poháru pěkně od podlahy a již v páté minutě mohlo jít do vedení, když sedmadvacetileté argentinské křídlo Ezequiel Lavezzi ponejprv vykoupalo na růžku malého čtverce Gérarda Piquého a záhy v kooperaci se skluzujícím Busquetsem nastřelilo pravou tyč.

Pařížští štramáci pokračovali v mírném náporu a v útočných vlnách proudili do nepatrně mdlé obrany Barcelony, trochu překvapivě se pak povedlo hráčům PSG ovládnout střed obrany a lépe kombinovat. Svou aktivitu přetavili v další dvě střelecké příležitosti - Javier Pastore vyzkoušel Váldesovu pozornost lehčí dalekonosnou ranou, s níž měl čapák Barçy nečekané obtíže, ale vše nakonec nadvakrát vyřešil.

O nepatrný moment později byl v mnohem lepší pozici Zlatan Ibrahimovič, jenž si u Beckhama vyžádal exekuci přímého volného kopu a přízemní pumelicí z šestnáctky nechal katalánského brankáře vyniknout u pravé tyče.

Po čtvrthodině hry se ujala balónu Barcelona, avšak do útoku se příliš nehnala. Její tradiční koloběh přihrávek neměl ani tak za cíl soupeře zničit, nýbrž jej od mičudy odříznout a aktivitu domácích do značné míry utišit. Desítky vteřin se tak hrálo od šestnáctky k šestnáctce, bez většího vzrušení a příležitostí.

Dobu konejšivého klidu uťal až v sedmatřicáté minutě Alexis Sánchez, jehož tečovaná rána skončila metr od Siriguovy svatyně. Následný rohový kop se podařilo pařížským zadákům bezpečně odvrátit, avšak nebezpečenství neskončilo...

Na půlícím kruhu briskně přistoupil k balónu agilní zadák žlutooranžových Dani Alvés a z prvního dotyku poslal šajtlí fantastickou kolmici na Lionela Messiho, jenž pozapomenutý za obranou Les Parisiens svou levačkou poslal balón na místo určení - 0:1.

Svěřenci Carla Ancelottiho rázem přespříliš znervózněli a barcelonští fotbalisté je ještě více stresovali neustálým držením balónu. Ve dvaačtyřicáté minutě pak mohli inkasovat, když se Lionel Messi po příhře Daniho Alvése dostal doslova tradičním průnikem z křídla na střed vápna a technickým obstřelem jen těsně minul pravý svár Siriguovy branky.

Tato střela uzavřela první dějství, v němž po prvotní aktivitě domácích Barcelona dokázala svého soupeře v poli mírně přehrát a dostala se k tradiční hře. Do druhého poločasu již hosté vstoupili bez Lionela Messiho, jenž pro zranění podkolenní šlachy musel přenechat místo na hřišti Fábregasovi.

Po několika minutách byla na straně Paris Saint Germain znát snaha vývoj duelu zvrátit, ale veškeré úsilí končilo na nepřesných přihrávkách a špatném zpracování. Na Valdésovu branku navíc Pařížané nevyslali žádnou nebezpečnou střelu, ba naopak na druhé straně barikády zdánlivě nebezpečných příležitostí přibývalo. Ve dvou případech se mohl prosadit Alexis Sánchez, jenž se nadvakrát objevil uvnitř vápna zcela osamocen, ale ani jednou nedokázal v dobré pozice vystřelit.

V devětašedesáté minutě pak šestadvacetiletého italského brankáře francouzského klubu protáhl Dani Alvés, jenž z přímého volného kopu z pětadvaceti metrů zakroutil balón o nějaký ten půldruhý metřík mimo branku. Carlo Ancelotti dlouho neváhal a postupně poslal na hřiště tři ofenzivní hráče, kteří ve výsledku rozproudili pařížskou hru do vyšších obrátek.

Barcelona se bránila jen za cenu několika faulů, ze standardních situací pak vzešla první obrovitánská příležitost druhého dějství - v sedmasedmdesáté minutě se po výtečném přiťuknutí Lucase dostal před Víctora Váldese Zlatan Ibrahimovič, ale rychle vyběhnutého gólmana překonat nedokázal. Barça se však ze závěrečného náporu domácích nedokázala vymanit a po faulu na Verrattiho se zahrávala další z řady standardek.

Na centrovaný balón si fantasticky naskočil vytáhlý stoper Thiago Silva a jeho výtečná hlavička skončila na pravé tyči Váldesovy branky, od níž se odrazila natolik výborně, že dobíhající Zlatan Ibrahimovič mohl mičudu téměř nikým neatakován uklidit k levé tyči - 1:1.

Gólový moment samozřejmě nabudil nejen domácí příznivce, kteří začali po tichém dýchánku opět povzbuzovat své miláčky, ale i hráče samotné. Pravdou zůstává, že gólový moment zaváněl ofsajdem švédského ostrostřelce, ba vlastně se o branku z ofsajdu dozajista jednalo.

Hra Les Parisiens nabrala na intenzitě, na domácích byla vidět obrovská snaha zvrátit dosavadní nepřízeň. Tmavomodrým však nezbývalo moc času, který ještě více krátila velká četnost polehávajících hráčů. Tím vším dokázala Barcelona svého soupeře opět ukonejšit a po náhlém výpadu konkurenta v boji o semifinále dokonce definitivně zadusit.

Alexis Sánchez se dostal po přihrávce Xaviho k balónu, mírně si jej předkopl a Salvatore Sirigu chilského reprezentante rukama podrazil. Wolfgang Stark neváhal, hvízdl do píšťalky a Xavi Hernández mohl navrátit katalánským hráčům vedení. A zkušený fotbalový umělec nezaváhal, s mazáckým přehledem nedal Siriguovi šanci a poslal své mužstvo do vedení - 1:2.

Němečtí rozhodčí nastavili čtyři minuty, a když už se zdálo, že si Barcelona odveze cenné vítězství, přišel se závěrečnou a velmi důležitou tečkou pro PSG Blaise Matuidi, který i s pomocí teče překonal Víctora Váldese a dal svému celku poněkud větší naději na postup do semifinále.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (1667)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele