čtvrtfinále - odvety
10.04.2013 20:45 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

PSG se i po dobrém výkonu loučí, Barçu spasil Pedro

Fenomén Messi po několika minutách svého krátkého pobytu na hřišti dokázal připravit svým spoluhráčům gól, jenž nakonec rozhodl o postupu Barcelony mezi elitní kvarteto Champions League. Přitom PSG bylo velmi blízko postupu a šlo zaslouženě do vedení, když se po přihrávce Ibrahimoviče prosadil Pastore. Pedrova branka však rozhodla o opaku, Les Parisiens končí.

Katalánští fotbalisté klání započali dle tamějších zvyklostí kontrolováním balónu, ale namísto ukonejšování soupeře se vrhli přímočaře kupředu. S velkou vervou hrající Cesc Fábregas byl již po minutě faulován nedaleko šestnáctky a Xavi Hernandéz přímák zakroutil jen o dva decimetry vedle pravé tyče.

Ve čtvrté minutě se po hrubici Sergia Busquetse na středovém kruhu dostal do rychlého kontru Javier Pastore, jehož ovšem výtečně vystínoval Gérard Piqué a v kooperaci s Váldesem celou situaci vyřešil. Inkriminovaný moment byl však mírným varováním, na které defenzíva Barcelony nebrala moc zřetel.

Pařížané postupně přebírali iniciativu a tlačili se do koncovky, Barçe doslova odešel střed zálohy a v ofenzívě chyběl hráčům jakýkoliv šmrnc a nápad. Les Parisiens od domácích převzali přímočarost a v každé možné chvíli se hrnuli do protiútoků, které povětšinou zakončoval dalekonosnými ranami.

Ponejprv prověřil Váldesovu pozornost slabou šmudlou z dobré pozice Christophe Jallet, na něhož v krátkosti navázal Ezequiel Lavezzi, jehož pumelice prověřila pozornost diváků na druhé galerii. Mnohem blíže byla dělovka Lucase z dvaceti metrů, která prosvištěla jen metr nad levým svárem barcelonské svatyně.

Aktivnější francouzský klub pokračoval v dobrém výkonu, držel nejen středovou, ale i útočnou řadu daleko od Salvatoreho Sirigua, který si ve své podstatě za celý poločas nesáhl na mičudu. Zato jeho oponent na druhé straně barikády měl práce až nečekaně dostatek, když do poločasu stihl zlikvidovat dvě velmi dobré příležitosti Les Parisiens.

V té první se objevil krátce před půlhodinou hry Ezequiel Lavezzi, jenž po vynikající kolmici Zlatana Ibrahimoviče v pádu "dlouhou nohou" zakončil do protipohybu španělského brankáře, který ovšem jeho střelu zpacifikoval. O několik minut později pak uzavřel výčet nejzajímavějších okamžiků prvního dějství Lucas, který využil výtečného centru Zlatana Ibrahimoviče, přeskočil Adriana a jeho hlavička, mířící do levého horního koutu branky, nadělala Valdésovi velké potíže.

Zatímco poslední desetiminutovka prvního poločasu mohla sotva nadchnout, hned po obrátce přišel velký tlak Paris Saint Germain, z něhož v konečném důsledku rezultovala i první trefa utkání. Ibrahimovič fantasticky počkal na nabíhajícího Javiera Pastoreho, kterého vyslal do samostatného úniku ku barcelonské brance. Ačkoliv se třiadvacetiletý forvard PSG dostal lehounce mimo úhel, dokázal polovysokým lobem přehodit vybíhajícího Váldese a dát svému mužstvu velkou naději na postup do semifinále.

O několik minut později mohl argentinský snajpr vsítit po Ibrově další skvělé přihrávce druhou branku, avšak jeho mířidla byla tentokráte hodně vychýlena. V defenzívě španělského vicemistra přibývalo zmatků, nešikovných a chybných přihrávek, z nichž mohlo při troše větší přímočarosti PSG udeřit alespoň ještě jednou...

Ke vší smůle Blaugranas se pak opětovně zranil Adriano a Tito Villanova musel nutně reagovat dvojitým střídáním. Adriana vystřídal mladičký odchovanec Marc Bartra, ale tím změny v sestavě neskončily, neboť se za bouřlivých ovací dostal na hřiště namísto Cesca Fábregase, jenž nedostal od svých spoluhráčů za celou dobu pražádný dobrý pas, argentinský spasitel a nejlepší kanonýr celé Evropy Lionel Messi.

A světe div se, s jeho přítomností překrásném koberci je spojeno i prvotní vzedmutí Barçy, která začala obléhat pařížský zámek a hledat pasující klíč k jeho odemknutí. Messiho desítka na zádech povzbudila mužstvo obzvláště psychicky a morálně, rázem se všichni hráči uklidnili a začali hrát to, co si tradiční taktika tiki-taka žádá.

A v jednasedmdesáté minutě argentinský šikula potvrdil, že jeho příspěvek není pouze duchovní, ale je pro své mužstvo i obrovským faktickým tahounem. Právě jeho vynikající průnik středem hřiště a šikovná přihrávka na Davida Villu znamenala počátek akce, na jehož konci stál po skvělém přiťuknutí nejlepšího španělského střelce historie Davida Villy Pedro, na jehož pumelici k levé tyči nemohl italský čapák PSG ani náhodou dosáhnout. Ačkoliv je přínos Lionela Messiho u této branky nesmírný, je třeba pochválit i Davida Villu, který ač bráněn dvěma muži, dokázal v nepříjemné situaci přesně přihrát.

Závěr utkání tak sliboval neskutečné drama! Ač Barcelonští papírově postupovali, jediná branka je mohla od semifinálové účasti definitivně odříznout. Ve dvou velkých šancích se objevil Andrés Iniesta, který nejprve ztroskotal na Siriguovi a posléze po fantastické kličce z růžku malého čtverce minul. Čas se pro PSG neuvěřitelně krátil a prakticky se nedostalo do šestnáctky Barcelony, která nakonec definitivně uhájila postup a pošesté za sebou bude mezi nejlepší čtveřicí klubů Evropy.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (1329)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele