čtvrtfinále - 1. zápasy
02.04.2013 20:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Bayern přehrál Juventus a do odvety jde s náskokem 2:0

Bavoři potvrdili velmi dobré rozpoložení i proti Staré dámě, kterou prakticky nepustili do hry, načež sami velkou převahu zužitkovali dvěma brankami. Do odvety, která se hraje v Turíně příští středu, si tak FCB poveze velice slibný náskok.

Protřelý Jupp Heynckes vsadil na kontinuitu a místo všeobecně očekávaného Jérôme Boatenga postavil do stoperské dvojice vedle Danteho zkušenostmi přetékajícího Daniela van Buytena. Na hrotu poté dostal přednost Mario Mandžukić. Ani na druhé straně barikády nebylo k vidění žádné překvapení, akorát místo Asamoaha se po levé postranní čáře proháněl Peluso.

Mnichované, povzbuzení nevídanou kanonádou proti Hamburku (9:2), vstoupili do utkání bez zbytečného ostychu a záhy přišla odměna. Pirlovu špatnou přihrávku vystihl Schweinsteiger, jenž okamžitě předal balón na Alabu, který neváhal a z velké dálky napřáhl, nepříjemná skákavá rána i za pomoci lehkého doteku Vidala doplachtila až na místo určení za bezmocného Buffona - 1:0!

Tento moment sice Bianconeri nepoložil, avšak většina italských akcí končila u dlouhého nákopu na jednoho z dvojice vysunutých útočníků, kterým se proti nesmírně pozorné defenzivní vozbě FCB nedařilo prosadit. Když to nešlo kombinačně, ani vzduchem, tak to Pirlo zkusil z volného přímého kopu a jen těsně přestřelil vymezený prostor. Po čtvrthodině hry musel kvůli zranění hřiště opustit Toni Kroos, jehož místo zaujal hladový Arjen Robben a od této chvíle začala hra Bavorů připomínat bezchybně šlapající švýcarské hodinky. Nizozemský křídelník dal o sobě vědět hned záhy, ale Buffon byl na místě!

Velkou pohodu německého velkoklubu dokázal po dvaceti minutách Mandžukić, jenž skvěle načasovaným obranným skluzem vybojoval balón pro Ribéryho, ten však následně mičudu přízemní střelou do prostoru branky neusměrnil! Hrálo se prakticky jen na polovině Juventusu, který byl pod neustálým tlakem. Dante ani Schweinsteiger ale ve své snaze úspěšní nebyli. Architektem další velké příležitosti byl Müller, který vrátil pod sebe na Robbena, ten však nepochopitelně z první branku minul! Vzápětí po standardce hlavičkoval Mandžukić, ani jemu se ale nepodařilo zamířit mezi tři tyče.

Skvělou individuální akci předvedl ve 37. minutě Ribéry, jenž si udělal dobrý den hned z trojice protihráčů, po opakovaném centru byl Mandžukić ve vápně na hranici pravidel zastaven Chiellinim, sudí Clattenburg ale na mnichovské protesty nereflektoval. Alabův ostrý cent musel pro změnu likvidovat italský brankář, načež Schweinsteiger opět nemířil přesně! Nastavený čas tak mohl přinést trest za kvantum nevyužitých příležitostí, ovšem Matri z rohu branku nenašel!

Podle stejných not se pokračovalo i po změně stran. Skvěle hrající Gustavo našel přesným pasem Mandžukiče, ten ale na hostujícího strážce branky recept nenašel! Stará dáma se snažila zvýšit aktivitu, což se i chvílemi dařilo, ovšem kýžený efekt nepřicházel. Naproti tomu před druhou brankou na sebe opět výrazně upozornil Alaba, jehož přízemní střela ze standardky nadělala Buffonovi nemalé potíže!

Zasloužená pojistka však na sebe přece jen nenechala dlouho čekat. U zrodu celé akce stál Gustavo, jehož nepříjemnou ránu Buffon na zadní tyči pouze vyrazil, Mandžukić stojící na hraně ofsajdového postavení efektně vrátil pod sebe na Müllera, který už měl poté snadnou práci - 2:0. Antonio Conte musel reagovat a místo dvojice Matri - Quagliarella se na trávník podívali uzdravení Vučinić a Giovinco. Ani to však změnu obrazu hry nepřineslo. Premiérově sice Neuera výrazně zaměstnal Vidal, ovšem na druhé straně záhy kontroval z obdobné pozice nezastavitelný Ribéry.

Naprostý zmar úřadujícího italského mistra dokumentoval v sedmdesáté šesté minutě Lichtsteiner, jenž si ve vápně doslova naběhl do Danteho, přičemž se následně dožadoval odpískání nedovoleného zákroku - vysloužil si však pouze žluté napomenutí a na odvetu tak může, stejně jako Vidal, zapomenout! Další branku mohl těsně před koncem přidat Müller, ani nadvakrát však nebyl úspěšný a zůstalo tak u dvougólového rozdílu.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (1034)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele