základní skupiny - skupina D, 6. kolo
07.12.2011 20:45 CET
1 : 7
(1:1)
Stadión:
Maksimir, Záhřeb

Reportáž

Lyon sedmi góly srazil na kolena Dinamo a postupuje

Parádním a nadstandardním výkonem na půdě Dinama Záhřeb si Lyon vysloužil druhé postupové místo ve skupině D. Soupeři nadělil k Mikuláši hned sedm oříšků, čtyři z nich dal Bafetimbi Gomis, jenž si během sedmi minut připsal hattrick. Protože Real vyhrál na Ajaxu 3:0, postupuje Olympique nakonec díky lepšímu skóre.

Čtyři branky. Minimálně tolik potřebovali vstřelit borci Lyonu v Záhřebu, aby měli ještě vůbec nějakou naději na postup do osmifinále. A k tomu věřit Realu, že vyhraje na půdě Ajaxu. Po prvním poločase to však vůbec nevypadalo, že by OL bylo něčeho takového schopné. Pak ovšem rozjel takový gólostroj, jaký nemá v Lize mistrů obdoby.

Ostudně může Dinamo hodnotit svoje působení v letošním ročníku milionářské soutěže. Přitom mělo do 40. minuty zaděláno na solidní výsledek proti možná nejslavnějšímu klubu z Francie. Jenže domácí vůbec nenašli recept na neudržitelného Bafetimbiho Gomise, který sázel branky stejně dobře jako strýček Pompo svoje poklady na poli.

Oba týmy hrály útočně již od začátku a to dokazuje jak Sammirův pokus z 5. minuty na straně Dinama, tak i ten od Fofany v té samé minutě i následná nepřesná střela Gourcuffa. Lyon se opravdu musel hnát za góly, Gonalons se tak tlačil k zakončení hlavičkou, tu mu ovšem vychytal brankář Kelava. Briand poté pálil mimo.

Ve 28. minutě se záhřebskému mužstvu nedýchalo dobře, Leko byl totiž v tak brzké době po druhé žluté kartě vyloučen. Přitom to ale bylo právě Dinamo, které ve 40. minutě načalo účet. Bečiraj se přes dva obránce vrhl do vápna a v krátkém sledu vyslal dvě střely na gólmana Llorise. Ten s vypětím všech sil obě vyrazil, do branky však nakonec dorážel Kovačič.

Těsně před přestávkou ale bylo vyrovnáno. Cissokhův centr z levé strany vlastně již mířil do branky, zapadl ovšem u vzdálenější tyčky na brankovou čáru, kde ho do sítě dorazil pohodlně Gomis. Po přestávce teprve svěřenci trenéra Krunoslava Jurčiče poznali, jaké je to hrát o deseti proti nabuzenému a navíc věhlasnému soupeři.

Lyon perfektně navázal na závěr prvního dějství a ve 48. minutě dorazil z blízkosti Briandův centr z rohového kopu mezi tři tyče Gonalons. A jen pár desítek vteřin na to hosté potrestali chybnou rozehrávku, Briand pak jen prostrčil míč do strany na volného Gomise a ten vsítil svůj druhý gól utkání.

O čtyři minuty později zkompletoval hattrick, neměl totiž příliš problémů usměrnit přihrávku Cissokha, navíc nikým nehlídaný a jen pár metrů od poloodkryté branky, za záda Kelavy. V 64. minutě Lyon zvýšil na 5:1. Lisandro López si naběhl na hranici ofsajdu na parádní kolmici a v zakončení nezaváhal.

O pět minut později přišel na řadu znovu Gomis. A to ještě k tomu předtím trefil tyčku a v další dobré pozici jen o kousek minul. Cissokho přihrál na francouzsko-senegalského útočníka, který si krásně našel prostor ve vápně a z první placírkou vymetl pavouky v šibenici Kelavovy branky. Sedmou branku si po pasu Lisandra Lópeze vysloužil také aktivní Briand.

Autor: Patrik Sandev / soccernet.com

Komentáře (322)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele