semifinále - 1. zápasy
18.04.2012 20:45 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Chelsea vybojovala výhru nad Barcelonou a k odvetě pojede s náskokem!

I v druhém semifinále bude v odvetě o co hrát, Chelsea totiž udolala na Stamford Bridge Barcelonu 1:0 a do Španělska pojede s nejtěsnějším náskokem. Jediný gól zápasu vstřelil v samotném závěru prvního poločasu Drogba.

Výraznější překvapení v sestavách se nekonalo, domácí kouč Di Matteo se tedy pokusil zahustit střed hřiště a poslal na plac Meirelese, zatímco na křídla postavil Ramirese s Matou a na hrotu dostal podle očekávání přednost Drogba před Torresem. Guardiola nic neměnil, v základní jedenáctce tak, alespoň co se ofenzivní části hry týče, vyběhli Messi, Alexis, Fábregas, Xavi a Iniesta.

A i na trávníku to od úvodního hvizdu vypadalo přesně tak, jak se čekalo, Chelsea se snažila hrát jednoduše a co nejrychleji dostávala míč na Drogbu, Barca se do útoku nijak nehnala, v klidu kombinovala a čekala na ideální moment na kolmou přihrávku. Přesně v tomto duchu se nesly i dvě první zajímavé akce zápasu, Drogba ale špatně vyřešil situaci jeden na jednoho s Puyolem, když si dal balón příliš daleko od nohy.

V deváté minutě pak v klidu mohli jí Blaugranas do vedení, to si ve středu pole vyměnili kulatinu Messi s Xavim, druhý jmenovaný pak vyslal geniální pas na rozběhnutého Alexise, ten však při pokusu o přehození Čecha trefil jen břevno. Domácí znovu zahrozili dlouhým autem Ivanoviče, Terry ale před brankou nedokázal ideálně zpracovat neposedný míč a z šance nic nebylo.

Oproti předpokladům se nehrál nudný fotbal, Iniesta z úhlu vyzkoušel Čechovu pozornost a při gólové dorážce totálně selhal nikým neatakovaný Fábregas. Ze zajímavé pozice pálil na druhé straně i Mata, tomu ovšem volej nesedl, Čech zase bez potíží kryl další pokus aktivního Fábregase. Po necelé půlhodině hry posadil Alexis balón přesně na hlavu Messiho, jeho umístěnou střelu ale domácí brankář lapil.

Po chvíli klidu se další velká příležitost urodila ve čtyřicáté třetí minutě, kdy Messi až příliš lacino obral o balón Mikela a vyslal do přímého souboje s Čechem Fábregase, jenž sice českého gólmana překonal, jenže toho zastoupil dobíhající Ashley Cole a odkopl míč do bezpečí.

A v samotném závěru prvního poločasu Chelsea udeřila. Běžela druhá a zároveň i poslední minuta nastavení úvodního dějství, když Lampard vymyslel geniální dlouhý pas přímo do běhu Ramirese, který našel před bránou Drogbu a ten zblízka levačkou nezaváhal. Blues tak odcházeli do kabin spokojenější, po pětačtyřiceti minutách vedli nad Barcelonou nejtěsnějším rozdílem.

Barcelona mohla prakticky ihned po návratu ze šaten vyrovnat, střela Adriana však byla dlouho dopředu signalizována, a tak Čech bez problémů balón vyrazil. Hosté přitlačili, další možnost měl po krásné narážečce s Fábregasem Alexis, tváří v tvář strážci svatyně Chelsea ale selhal a těsně minul. Messi pak ustál několik tvrdých ataků domácích fotbalistů, jeho ránu ale zblokoval dobře postavený Cahill.

Xavi z volného přímého kopu přestřelil, v ojedinělé příležitosti Blues pak Terry hlavičkoval vedle branky. Barca se snažila, Messi zkoušel hledat své spoluhráče ve výhodných pozicích nebo sám pronikat obranou soupeře, Chelsea ovšem hrála defenzivně velmi dobře a do vyložených šancí Katalánce příliš nepouštěla. A i nadále hrozila z rychlých protiútoků, Drogba ale nedokázal přesnou přihrávkou vyslat do samostatného úniku střídajícího Kaloua.

V závěru měla Barcelona vyrovnání na dosah, po centru Messiho ze standardní situace hlavičkoval do protipohybu Čecha kapitán Puyol, domácí brankář ale fantastickým zákrokem dokázal míč vytěsnit na roh, ze kterého už hosté nezahrozili. Přesto měli ještě jednu obrovskou možnost odvézt si z Londýna remízu a přiblížit se postupu, Pedro ale téměř perfektní střelou orazítkoval jen tyč, dorážka Busquetse z vyložené pozice zase ohrozila namísto Čecha jen diváky v horních řadách Stamford Bridge.

Chelsea tak udolala doma Barcelonu 1:0 a výborným obětavým výkonem si zajistila slušnou výchozí pozici do odvety, která je na programu už za necelý týden a jejím dějištěm bude Nou Camp.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (2515)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele