osmifinále - odvety
09.03.2010 20:45 CET
3 : 2
(1:0)

Reportáž

Fiorentina smůlu neprotrhla, Bayern i přes prohru postupuje

Kdo by to byl řekl, že ve Florencii dnes padne pět branek. Po strhujícím souboji, v němž tahal celou dobu za kratší nit Bayern, se sice z vítězství raduje Fiorentina, ale k postupu to nestačí. O postupu německého mužstva totiž rozhodlo pravidlo o počtu vstřelených gólů na hřišti soupeře.

Kouč Bavorů Louis van Gaal se odhodlal k zajímavému složení obranné čtveřice, ve které se na pravé straně objevil mladý a nezkušený Alaba. Zbytek však již byl podle předpokladů, stejně jako jedenáctka domácích, kde na krajích obrany naskočili De Silvestri s Felipem.

Zápas začal v pomalejším tempu a až po čtvrthodině hry se mohlo několik natěšených fanoušků poprvé zvednout ze sedaček. To totiž Montolivo na levé straně našel Felipeho, ten posunul na Vargase a jeho centr do vápna tečoval rukou Van Buyten. O penaltě ale nemohla být řeč, alespoň podle španělského sudího. Vzápětí nechala obrana Bayernu volného Gilardina, jenž z hranice vápna okamžitě pálil. Zadáci hostů si pak vyslechli několik nepříjemných slov z úst gólmana Butta.

Závažnější situace se zas poté na chvíli odmlčeli a ve 28. minutě jako blesk z čistého nebe udeřil Juan Vargas. Butt podcenil Marchionniho ránu z větší vzdálenosti, pouze ji vyrazil před sebe, kam běžel Vargas a parádní ranou z velkého úhlu prostřelil bezmocného gólmana. A Fiorentina rázem postupovala. Bayern za šest minut přispěchal s ráznou odpovědí, ale jen díky skvělému Freyovi ji nedotáhl do gólového konce. Robben se zmocnil volného míče a mířil si to na Freye, který ale proti jeho střele vytáhl parádní zákrok. Do poločasu se již nic většího nestalo a mnohem spokojenější šla do kabin Viola, protože za stavu 1:0 postupovala. Postup se ale mohl lehce překlonit na druhou stranu, stačila jediná branka.

Potvrdit postupové ambice Fiorentiny ale mohl jen pět minut po změně stran Gilardino. Z pravé strany odcentroval Cristiano Zanetti a míč nečekaně prošel přes oba obránce v bílém až k Gilardinovi, kterého to očividně zaskočilo a z malého vápna napálil míč přímo do Butta. Uběhly ale jen čtyři minuty a domácí fanoušky rozjásal Stevan Jovetič. Gilardino ve vápně sklepl míč pro Jovetiče a ten ho pod Buttem poslal do sítě.

Strhující podívanou na Stadio Artemio Franchi ale v 60. minutě zdramatizoval Mark van Bommel, jenž využil dobré práce Ribéryho a jeho přesné nahrávky a precizním zakončením pravou nohou snížil na 1:2 z pohledu mnichovanů. V tu chvíli by se prodlužovalo, jenže to okamžitě odmítl Stevan Jovetič. Mladá hvězdička Fialek totiž za čtyři minuty vrátila domácím dvoubrankové vedení, když opět spolupracoval s Gilardinem a další přesnou ranou prostřelil Butta.

Ale tím úžasný fotbal ve Florencii zdaleka nekončil. Bayernu totiž stačilo necelých 120 sekund na další gól, vynikající ranou do pravého horního růžku branky se prezentoval Arjen Robben a v tu chvíli konečně otočil pomyslné misky vah na stranu hostů. Za stavu 3:2 totiž pro Bayern hovořily dvě vstřelené branky na hřišti soupeře.

Fiorentině tak ve zbývající minutách nezbylo nic jiného, než všechny síly vrhnout do útoku. A ačkoliv všichni ve fialovém dělali co mohli, gólovou šanci si vytvořit nedokázali, vázla finální fáze. Samotný závěr duelu již zvládl Bayern profesorsky, soupeře k ničemu nepustil a postoupil do čtvrtfinále, o kterém pravděpodobně rozhodla neregulérní branka Miroslava Kloseho z prvního zápasu.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (482)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele