čtvrtfinále - 1. zápasy
08.04.2009 20:45 CET
4 : 0
(4:0)

Reportáž

Barça rozbila Bayern

Barcelona bez problémů přehrála bezmocný Bayern, na kterém se až příliš projevily absence v obraně. Všechny čtyři branky totiž padly už do poločasu a nebýt šetření sil ze strany domácích, mohl být celkový rozdíl ještě větší. Bavory čeká pokus o zázrak, jinak bude z Ligy mistrů vyřazen.

Očekávný střelecký souboj se tedy na Nou Campu nakonec nekonal, střílela totiž jen Barcelona, zatímco Bayern byl využit jakožto terč. Postupně se za Blaugranas prosadili Messi, Eto’o, znovu Messi a chybět ve střelecké listině nemůže ani Titi Henry. Bayern se občas pokusil kontrovat Ribérym či Tonim, ale oba se k míči dostávali spíše výjimečně, největší šanci hostů měl Zé Roberto, kterého zastavil Puyol.

Domácí byli lepší hned od úvodu a do vedení mohli jít již v páté minutě, kdy Xavi našel za obranou Henryho, který obešel Butta, avšak na brankové čáře mu překazil radost Demichelis. Bezgólový stav ale přesto netrval dlouho - jen o tři minuty později přihrál Henry Eto’ovi, ten našel znovu za obranou Messiho, jenž svým tradičním zakončením rozjel brankostroj.

Uběhly čtyři minuty, v nichž předvedl jednu hezkou ale nakonec neefektivní individuální akci Ribéry, a rozdíl branek byl dvojnásobný. Messi s Eto’oem si prohodili role a Kamerunec prostřelil Butta mezi nohama.

Obraz hry Bayernu byl skutečně zklamáním, německý klub byl přehráván ve všech částech hřiště. Další zajímavé momenty sice nebyly gólové, ale opět je měla na svědomí Barcelona, tentokráte s přispěním rozhodčího Webba. Anglický sudí nejdříve udělil Messimu žlutou kartu za pád v pokutovém území, i když opakované závěry rozhodně tak jasně nehovořily. S kartou se nemohl smířit hlavně trenér Guardiola, jehož reakce byla natolik bouřlivá a emotivní, že byl po zásluze poslán do hlediště.

Tento incident ale nijak neovlivnil hráče Barcelony, kteří hned vzápětí měli další gólovku, konkrétně Henry, jehož střela ale mířila těsně vedle a navíc se bývalý hráč Arsenalu nehezky srazil s brankářem Buttem. Oba se při srážce zranili, i když nakonec vše dobře dopadlo, což byla velká úleva zvláště při pohledu na úder, jenž úštědřil Butt.

Další góly přišly v poslední desetiminutovce. Nejdříve ještě souhra Messi - Eto’o nevyústila v gól, jelikož střela nejlepšího kanonýra letošní sezóny Primera División byla sražena Oddem, ale jen o minutu později slavil plný Camp Nou potřetí. Střelcem byl opět Messi, nahrávačem pro změnu Henry, který se parádně přehnal přes Odda a přesnou přihrávkou před bránu vyzval Argentince ke gólu, který ho posunul do čela tabuky střelců letošního vydání Ligy mistrů.

Ještě to ale nebylo vše. Těsně před poločasem předvedl fantastické sólo Messi, míč se dostal k Eto’ovi a následně Henrymu, jenž při své 50. brance v Lize mistrů zvolil technické zakončení po zemi ke vzdálenější tyči. Butt byl bez šance, ale oči fanoušků se soustředily hlavně na ležícího Messiho, jehož "odrovnal" loktem Van Bommel. Messi ale naštěstí pro domácí mohl v zápase pokračovat.

Hosté měli určité náznaky, ale Ribéry mířil nad, a tak se šlo do kabin za prakticky rozhodnutého stavu 4:0.

Po poločase už byl průběh jiný - Barca dále měla převahu, ale viditelně zvolnila, držela míč a šetřila síly. K vidění tak byly více než šance spíše efektní narážečky po celé ploše trávníku. Přesto ale nějaké gólové příležitosti, a to na obou stranách, byly. Nejdříve to byl Messi po vynikajicím pasu Piquého - olympijský vítěz z Pekingu se uvolil přes několik obránců a vyslal velmi dobrou střelu, fantastický zákrok ale předvedl Butt, jemuž ještě pomohlo břevno.

Trochu "pohodlné" rozpoložení Blaugranas se jim málem nevyplatilo, v obrovské šanci se totiž objevil Zé Roberto, jenže Carles Puyol si vzpomněl na svou přezdívku "Tarzan" a obětavým skluzem zabránil korigující brance.

Tito Vilanova, asistent Barcelony, poté poslal na hřiště Keitu za Henryho, což mělo za následek několik šancí Iniesty, který se posunul na levé falešné křídlo. Barcelonský odchovanec ale neměl při zakončení štěstí, buďto ho vychytal Butt nebo mířil nad, a tak se v poslední vážné šanci rozhodl pro centr, který našel Messiho, načež následovala lehce nepřehledná situace, v níž každopádně byla místo sítě trefena Keitova hlava.

Barcelona si tedy vytvořila pohodlný náskok do odvety, v níž bude bez Rafy Márqueze, jenž se v závěru nechal úmyslně vykartovat. Bayern je ve složité situaci, mírně řečeno, ale rozhodně by neměl složit zbraně, určité šance díky neinkasování v druhém poločase ještě stále má.

Autor: Petr Kilian

Komentáře (630)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele