základní skupiny - skupina E, 3. kolo
23.10.2007 20:45 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Skotský beton slavil úspěch

Znovu špatně hrající Barca si nedokázala poradit s pasivní hrou Rangers a přes místy drtivou územní převahu nevstřelila ani gól. Domácí dávali od začátku utkání najevo, že jim bohatě stačí jeden bod a svůj cíl se jim nakonec podařilo splnit do puntíku.

Oba celky vstupovaly do utkání s šesti body na kontě a pohodlným náskokem před Stuttgartem a Lyonem. Hrálo se tedy o pozici lídra skupiny E, nicméně průběh devadesáti minut tomu bohužel příliš nenasvědčoval.

První vážnější šance se naskytla Barce už v sedmé minutě, když letošní debutant v základní sestavě hostí Eidur Gudjohnsen vyskočil nejvýše na Xaviho rohový kop a poslal balón jen pár centrimetrů nad břevno. Také další situace stojící za zmínku přišla ze standartní situace. Ronaldinho nejdříve mířil přímým volným kopem vysoko nad, ale ve 25. minutě dostal šanci na reparát a tentokráte jeho rána orazítkovala dokonce horní tyč. Tou dobou byli Blaugranas na koni, nejaktivnějším hráčem byl srdnatě bojující kapitán Carles Puyol, který se po čase objevil na pravé straně obrany, odkud se neustále dral dopředu a dělal obraně soupeře velké problémy.

Barcelonský ochovanec byl nejblíže gólu po akrobatické hlavičce á-la "Kaiserslautern-Bakero", Allan McGregor však předvedl fantastický zákrok. Katalánský velkoklub v první pětačtyřicetiminutovce skutečně dominoval, což očividně znervózňovalo fanoušky na Ibrox Park. Ti velmi podrážděně reagovali snad na každou údalost a atmosféra ve Skotsku působila místy zbytečně agresivně. Přitom mohli být ještě rádi, že rozhodčí Konrad Plautz nezapískal proti jejich miláčkům penaltu za ruku Huttona.

Druhá část hry už zdaleka tak jednostranná nebyla. Domácí samozřejmě opět zodpovědně bránili vždy alespoň v deseti mužích, hlavní změnou tak byl přístup hostí. Barca sice první čtvrthodinu navázala tam, kde skončila, ale postupně její hra upadala, až se průběh zcela vyrovnal a Rangers mohli v závěru strhnout vítězství na svou stranu.

Frank Rijkaard v kabině svým svěřencům podle všeho nařídil větší přímočarost, protože hned v úvodu se z větší vzdálenosti zkoušeli střelami prosadit Gudjohnsen (po hrdinském výkonu Puyola druhý nejlepší hráč svého týmu) a Xavi, jejich pokusy byly ovšem spíše propagační. Největší šance zápasu se naskytla před Thierry Henrym po dalším z mnoha rohových kopů, balón záhadně neodhlavičkoval nikdo z domácích obránců a po celou dobu špatně hrající francouzský kanonýr měl náhle před sebou prázdnou bránu, z ne zrovna lehké pozice mířil nad, a symbolicky tak utnul poslední zbytky snah o vstřelení gólu.

Hráči Barcelony začínali působit unaveně, čehož si všiml snad celý svět krom trenéra Franka Rijkaarda. Těžko si jinak vysvětlit, že nizozemský kouč učinil za celou dobu jedno jediné střídání, a to ještě k tomu až po uplynutí 80. minuty. A tak mohl nakonec přijít šok v podobě gólu protestantů. Cousinův centr proletěl pokutovým územím jen pár centimetrů od nohy Barryho Fergusona i levé tyče Valdesovy svatyně. Následně měl králvoskou šanci sám Cousin, ale jeho volej z bezprostřední blízkosti letěl dva metry vedle. A jelikož Barca na vstřelení gólu zcela rezignovala a v nastaveném čase si jen nezáživně přihrávala ve stylu baga, skončil zápas bezbrankovou remízou.

Lídrem skupiny zedy zůstává Barca, ale přestože se ve Skotsku nevyhrává lehce, její výkon byl tristní. Bez myšlenky, bez vertikálních přihrávek. Krom již tradičně mizerně hrajícího Ronaldinha či utrápeného Henryho tentokráte vyhořeli i jindy spolehliví Abidal či Messi. Frank Rijkaard by měl značně přehodnotit svůj přístup, neboť se zdá, že hráči mají místo v základu předplacené nehledě na jejich hru a skutečnou současnou kvalitu. Nebo snad byl Bojan Krkic proti Villarrealu tak špatný, že si tentokráte nezasloužil odehrát ani minutu? "Barca de los 4 Fantásticos" byla závislá na dříčích typu Carles Puyol či dnes Gudjohnsen a přes Messiho výbornou formu už všichni netrpělivě vyhlíží návrat Samuela Eto’o, kterého Henry nedokázal nahradit ani v jediném aspektu hry.

Co se týče Rangers, druhé místo je jistě úspěchem, rozhodně se ale nesluší, aby klub s takovou historií a pověstí hrál na vlastním hřišti tak defenzivně. Barca nastoupila bez defenzivního záložníka, přesto v obraně neměla prakticky žádnou práci. Skotové ještě nemají s postupem vyhráno a pokud by podobným způsobem nastoupili i proti probírajícímu se Lyonu, mohla by je nakonec čekat pouze UEFA.

Autor: Petr Kilian

Komentáře (31)

Přidat komentář
Messiáš

0:3

Reagovat
HOST*

ten autor je dobrá piča.první říká že barca hrála piču a pak že skoro celý zápas dominovala.kreteni furt jen rýpou do ronyho.jestli odejde tak sme totálně v piči.

Reagovat
smazaný uživatel

Odchod Ronnieho by Barce hodně prospěl a to finančně i herně!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Dominovala a hrála hovno, včera byla krásná ukázka toho, že se tyto dvě věci nevylučují, tak laskavě mírni ten slovník.

Reagovat
HOST*

jak muzes rict ze dominovala a hrala hovno??....kdyz tlacili tak si jen cekal kdy jim to tam spadne a ty reknes ze hrala hovno

Reagovat
smazaný uživatel

A co by jim tam mělo spadnout? Vždyť to nemělo myšlenku. Dominovala, protože Rangers byli posraní a nechali ji dominovat, protože věděli, že když budou zalezlí v deseti lidech jako santander, tak to bude stačit. a přes drtivou územní převahu taky stačilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavne že ty sa nevieš ani podpísať

Reagovat
HOST*Devil

Pral bych vyhru Rangers , ale moc tomu neverim . Dobra by byla i plichta !

Reagovat
HOST*antimadrista

0:2

Reagovat
Shevchenko

Už jen kvůli nadpisu jde poznat, že to psal "Barceloňák"

Reagovat
HOST*

A tento skotsky beton chcu niektori fandovia Barcy vidiet aj na Euru, zaujimave.

Reagovat
smazaný uživatel

No, míříš tím asi na mě, takže vysvětlím. Skotsku fandím jenom proto, že už dlooooouho nebylo na velký akci a hlavně proto, že nemám rád repre Francie a Itálie. Ale ten skotskej fotbal je takovej na náhodu, na nákopy a hlavním jeho rysem je živelnost

Takže to uzavřu - Skotsko je pro mě menší zlo

Reagovat
HOST*bary72

Barcelona si vyhrát ani nezasloužila, díky alibistické hře v ofenzívě. Domácí nechtěli riskovat a hráli na jistotu, tak se z toho vyklubala remíza. Přál jsem Rangers, ale na postup musí ještě pořádně zabrat.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako bod je dobrý, doma je porazíme a postup máme v kapse. Taky jsem rád, že si zahrál Guddy a nehrál vůbec špatně, bojoval, snažil se. Taky jsem měl radost, jak Puyol hrál na kraji obrany. Jinak ovšem hra byla hrozná! Útok bezzubí. Další potvrzení toho, že Henry - Ronaldinho nemohou hrát spolu. V ofenzívě nulový pohyb, což není divu, když v útoku máme tři číhající nepohyblivé "střelce" R-H-M. To prostě nemůže fungovat. Henry tak jako v prvních utkáních nové sezony byl na levém křídle úplně odříznutý a nedokázal se prosadit. Samozřejmě, že Rangers hráli dobře v defenzívě a nedali našim prostor, ale to utkání bylo hodně podobné těm z úvodu sezony. A taky jsem si říkal, proč někdy Ronnie nenechá kopnout standartku Henryho či Xaviho. Oba to kopnout umí a včera Ronnie kopal snad 4 a nic z toho.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano ty standartky, ty tady řeším už dlouho. Podle mě je nejlíp z Barci kope Deco, ale Ronaldinho si to vždycky zkrabotí pro sebe. Včera se mu povedla jedna ze třech, což je vcelku úspěch. Normálně to kope každej zápas pětkrát a povede se mu to opravdu málokdy ...

S těma číhajícíma střelcema taky nemůžu moc souhlasit - Ronaldinho se často vrací pro balony, takže číhající určitě není a Messi? Ten je zápas co zápas nejaktivnější z nás, takže číhající není ani náhodou

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ty číhající neber doslova, jde o to, že Henry, Messi i Ronnie pokud hraje v útoku čekají až dostanou míč a pak se snaží individuálně, což se ovšem daří jen Messimu. Nikdo z nich tam neběhá, nenabízí se tak jako Samuel či tak jako Henry, když Ronnie nehrál a o to jde. Pouze kroužíme kolem a nic z toho. nikomu se nechce do toho vápna.

Reagovat
HOST*

Reagovat
smazaný uživatel

Nebyl to z naší strany vydařenej zápas. Chyběl tomu nápad, myšlenka, překvapivá přihrávka, zkrátím to - chyběl nám Deco ...

Obrana fungovala překvapivě dobře a ani absence DM nebyla extra znatelná, ale nejspíš to bude tím, že Skotové se dopředu moc nehnali a stáli na svým vápně. Nebyl to pěknej fotbal. Myslel jsem si, že by mohli být Jezdci trochu sebevědomější po tom nářezu, co dali v derby Katolíkům ( ), ale vcelku nepříjemně mě překvapili ....

Jedno z mála pozitiv vidím v nasazení Puyola na RB, což byla výborná volba a hrál bych to takhle dál (Carles, Thuram, Millito, Abidal bych to postavil )

Reagovat
smazaný uživatel

puyol+jesle

Reagovat
smazaný uživatel

jj ty byly

Reagovat
smazaný uživatel

Občas jsem přepnul a jenom jsem zíral, jak moc byli zalezlí. Jedna čtverka 15m od brány a druhá 25. A celej zápas. To se dá překonat třeba nějakým dobrým centrem, jenže na ty tam nemáte zakončovatele. Hrajete všechno po zemi, o to lehčí je se na vás připravit. Jenom si hrajete kolem vápna a nic nejde do ohně.

Reagovat
smazaný uživatel

je to tak, no. Ale nejde mi do hlavy, jak můžou ty mužstva na vlastním staďáku před vlastníma fandama takhle probetonovat 70 minut hry, to je až skoro neuvěřitelný

Ale o tom, že nejde nic do ohně - na to máme Deca, kterej tam většinou nějaký překvapivý přihrávky, narážečky nebo obloučky pošle, ale bez něj to prostě nešlo. Nevím, co budeme bez něj ten měsíc dělat

Reagovat
HOST*rbk

Reagovat
smazaný uživatel

trošku sa mi nepáči začiatok tohto článku , konkrétne "Znovu špatně hrající Barca" . Však posledné zápasy hrá v celkom super forme. a to hovorím ako nestranný divák, nie ako fanúšik FCB.

Reagovat
Xavi

Doktor asi myslel venku.

Reagovat
smazaný uživatel

Venkovní zápasy jsou pořád špatné a vlastně ani nikdy nepřestaly přes některé výhry být. Ten poslední zápas byl proti Villarrealu a byl ze strany Barcelony tragický, proto jsem tam dal to "znovu" bez upřesnění...

Reagovat
smazaný uživatel

Ok doktore, tak to potom súhlasím. Síce som ten proti Villarealu nevidel lebo ho nedávali ale asi som o nič neprišiel

Reagovat
smazaný uživatel

Proti silnému soupeři, který nechce hrát doma fotbal se budeme prostě prosazovat těžko. Venku působíme jako tělo bez duše a když na nás nasadí mančafty s větší kvalitou domací antifotbal, budem se s našim profesorským stylem těžko prosazovat.

Líbil se mi třeba výkon na Levante, tam to mělo nápad.

Ale tohle bylo bohužel ovlivněno kvalitou jejich mančaftu.

Bojím se bojím, že budeme takhle ztrácet důležité body, ten z Glasgowa nás mrzet nemusel, stejně jsme takřka v osmifinále...

Reagovat
smazaný uživatel

jo jo, v lize by nás takhle zbytečně poztrácený body mohly mrzet. Chce to vymyslet plán B a ten nasadit, když plán A, tzn. totálně soupeře přitlačit před vápno a prokombinovávat se do koncovky, nefunguje. My prakticky neumíme jinej styl fotbalu

Reagovat
HOST*

Paráda rangers!!!

Sebrat body barceloně to chce potlesk

Reagovat
HOST*marcocruz

koukám že barceloně se tady věnuje uplně strašně moc prostoru,takovou reportáž rozsáhlostí nemá žádný zápas ligy mistrů ,vždycky jen barcelona

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele