základní skupiny - skupina F, 1. kolo
14.09.2004 20:45 CET
1 : 3
(0:1)

Reportáž

Celtic FC - FC Barcelona 1:3

Celtic se před zápasem strachoval o zdravotní stav tří hráčů – Agatheho, Baldeho a Slováka Vargy. Nakonec však všichni tři nastoupili. Jen na lavičce začal Chris Sutton, který si doléčuje zranění kolenní šlachy.

V táboře katalánského týmu se největší pozornost upírala na Henrika Larssona. Švédský kanonýr byl ještě v minulé sezóně hvězdou právě Celticu, strávil tam sedm sezón, nastřílel téměř 250 gólů. Začal ale jen na lavičce, v sestavě se objevil uzdravený Ronaldinho. Vypadl naopak Thiago Motta, který si o víkendu vážně poranil koleno a od fotbalu si odpočine asi půl roku.

Zápas začal s půlhodinovým zpožděním, které podle oficiálních informací způsobily dopravní zácpy v okolí stadiónu, a pro domácí Celtic nezačal příliš pozitivně. Hned v první minutě totiž dostal žlutou kartu za ostrý faul John Hartson, Barcelona začala s chutí a tlakem. Uběhly tři minuty a přišel další ostrý, tentokrát nepotrestaný zákrok. Alan Thompson sice zasáhl i míč, ale Giovannyho van Bronckhorsta sestřelil takovým způsobem, že musel být nizozemský zadák několik minut ošetřován.

Další dvě minuty, nedorozumění v obraně využil sprintující Belletti, míč mu na poslední chvíli ukopl gólman Marshall. Zase uplynula jen chvilka a parádní dělovkou se předvedl Ronaldinho, její jedinou vadou bylo to, že těsně minula pravou tyč domácí branky. Celtic se poprvé osmělil hned poté, ale Agathova střela pro Valdése neznamenala žádné nebezpečí. Barcelona byla stále lepší a už v desáté minutě měl velkou šanci van Bronckhorst, trefil ale jen nohy Marshalla.

Uklidnění trvalo jen necelých deset minut. Běžela ta dvacátá a Barcelona ze své převahy vytěžila první gól. Po chybě v rozehrávce domácích se k míči dostal Ronaldinho, ten vysunul Deca a na jeho umístěnou střelu ke vzdálenější tyči Marshall nedosáhl. Barca nepolevila a hned za chvíli přišla další velká šance. Po pravé straně prolétl Giuly, naservíroval míč do vápna, ale Ronaldinho ani následně Xavi jej do sítě nedopravili.

Ve 29. minutě se ke slovu dostali opět i domácí, ale Stanislav Varga svou tečí centrovaný míč do branky neusměrnil. Následně se ve slibné pozici objevil Juninho, byl však v ofsajdu. Na druhé straně pak opět pálil Ronaldinho jen do bránících hráčů a to bylo na dlouhou dobu vše. Hra se uklidnila, Barca měla i nadále převahu, ale další šance přišly až v závěru poločasu. Nejprve Giulyho střelu srazil Marshall na roh, pak po závaru před brankou odkopával Varga. Více než stoprocentní šanci v poslední minutě zahodil Ludovic Giuly. Šel sám na brankáře, udělal mu kličku, ale jeho střelu do odkryté svatyně zblokoval klouzající Balde. Poločas pak pěknou, ovšem ne nebezpečnou střelou zakončil Thompson.

První poločas patřil jednoznačně Barceloně, především pak jeho úvod. Držení míče 63%, poměr střel 11:2 a především jednogólové vedení.

Po změně stran se začalo klidněji, hrálo se přece jen dál od domácí branky, ale hráči Celticu stále nevěděli, jak na pevnou obranu Barcy vyzrát. 55. minuta přinesla první důležitý moment druhého dějství. Unikal Giuly, před vápnem přibrzdil, ze zadu se na něj pověsil dotírající McNamara – žlutá karta a jasná penalta. K exekuci se postavil Ronaldinho, jenže 19letý David Marshall vystihl směr jeho střely a míč vyrazil na roh.

Pak sice ještě pěknou dělovku těsně vedle vyslal Xavi, ale následující zápis do statistik zápasu patřil domácím. 59. minuta, po pravé straně utekl Camara, centr před branku a Cris Sutton se i přes obránce před sebou prosadil a prudkou přihrávku usměrnil za Valdésova záda. V 63. minutě pak Celtic Park bouřil podruhé. Ne však kvůli dalšímu gólu v brance Barcelony, ale kvůli střídání v týmu hostů. Na hřiště totiž, místo Ronaldinha, nepřišel nikdo jiný, než Henrik Larsson, do léta ještě hráč a legenda glasgowského klubu.

Barcelona po vyrovnání znejistěla a rázem se více hrálo před její bránou. 68. minuta – pěkná střela Petrova, kterou musel Valdés vyrážet na roh. 70. minuta – Beletti hasil před nabíhajícím Thompsonem a málem trefil vlastní branku. 71, minuta – další nadějná akce, ale Camarra ji před vápnem zbrzdil a vystřelil jen na připraveného gólmana.

Jako blesk z čistého nebe pak ale v 78. minutě přišel druhý gól Barcelony. Po pravé straně utekl Beletti, naservíroval před šestnáctku na Giulyho a jeho střela z první prolétla obrannou linií Celtiku, prolétla kolem Marshalla, který měl zakrytý výhled, a skončila v síti. Zápas v tuto chvíli skončil pro Jackieho McNamaru. Před vlastní brankou se střetl s Decem, zůstal s bolestivou grimasou ležet a následně musel být odnesen na nosítkách.

V minutě 83. přišla obrovská chyba zadáků v zelenobílém a gólová pojistka pro Barcu. Thompson posílal hlavou míč zpět, jeho spoluhráči se ale nedohodli, kulatý nesmysl před brankářem

Autor: Petr Starý

Komentáře (3)

Přidat komentář
HOST*

Gerard hrál skvelý zápas a Andres taky. Podle me se to nepovedlo Ronniemu. Carles podrzel skoro ve vsech situacích.

Reagovat
antimadrista

Carles hrál opravdu skvěle. Ronnie sám řekl, že to nebyl jeho večer. Máme tři veledůležité body! Visca el Barca!

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak! To com jsi napsal si přesně myslím

Jo a nemám rád hosty bez jména,takže se k tomu prosimtě přihlas.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele