základní skupiny - skupina A
10.12.2003 20:45 CET
3 : 2
(1:1)

Reportáž

Olympique Lyon - Celtic FC 3:2

Hádanka nejnapínavější skupiny celé Ligy mistrů se rozluštila dnes večer. Na Stade de Gerland hostil domácí Olympique Lyon glasgowský Celtic a ve Francii se událo nevídané drama. Domácí měli před zápasem stejně bodů jako hosté, a tak oba týmy musely hrát na vítězství, ale Celticu stačila k tomu, aby se dostal v konečném účtování před Lyon, i remíza...

Lyon vlétl na svého soupeře opravdu zhurta a v prvních šesti minutách byl Celtic rád, že dostal jen jeden gól. Ten padl po nádherném přímém kopu Juninha Pernambucana do břevna a následné dorážce Elbera, který si pro odražený balón v pohodě došel, protože skotská zkoprnělá obrana prakticky nereagovala. O pár minut později po dalším přímém kopu Juninha se k zakončení dostal Luyindula, ale hlavou mířil nad. Tím skončil úvodní nápor Lyonu a do hry se začali dostávat i hosté. V první šanci Celticu mířil Hartson hodně vedle, ale ve 24. minutě se hosté dočkali. Nejdříve ve velké šanci selhal kanonýr Henrik Larsson, ale z dorážky se nemýlil John Hartson a srovnal skóre. Po vyrovnávacím gólu se opět aktivita vrátila na kopačky domácích, ale Luyindula mířil pouze do brankáře Hedmana a o tři minuty později pálil těsně nad Govou. Minutu před koncem poločasu se mohl do vedení dostat i skotský tým, ale po Larssonově přímém kopu Hartson jen jemně tečoval balón, který skončil vedle pravé tyče Coupetovy branky.

Do druhé půle opět vstoupili lépe domácí, v 54. minutě se do míče opřel Juninho a jeho výstavní střela ze 27 metrů skončila za zády brankáře Hedmana. Tento inkasovaný gól ale Celtic neprobudil, spíše naopak. Domácí byli nabuzeni a vytvářeli si jednu šanci za druhou. V 57. minutě se po chybách skotské obrany vřítil do šance Elber, ale přestřelil. O tři minuty později se dostal na hranici penalty k balónu Malouda, ale jeho střelu srazila obrana hostí, stejně jako ránu Govoua o čtyři minuty později. V 65. minutě zahrával Juninho rohový kop, který se nádherně zatočil na hlavu Cacapy, ale ten mířil těsně vedle. Celtic byl v těchto chvílích jasně horší, nezmohl se na pořádný útok a rozhodnout mohl v 70. minutě z dalšího přímého kopu Juninho, ale Hedman jeho střelu vyrazil nad břevno. Naprostý šok pro domácí přišel v 78. minutě. Po chybě Jerémieho Berthoda se dostal k balónu Mohamed Sylla, který předložil balón Suttonovi a ten z první vydařené akce Celticu v druhé půli srovnal skóre!

Celticu chybělo dvanáct minut k postupu... Domácí se dostali do šoku, ale nesložili zbraně. Pět minut před koncem se dostali do ohromného tlaku, do pokutového území Celticu létal jeden centr za druhým a tento tlak ukončila ruka hostujícího obránce Baldeho. Rozhodčí Urs Meier nekompromisně ukázal na značku pokutového kopu, ke kterému se postavil Juninho a svůj skvělý výkon završil rozhodujícím gólem. V nastaveném čase se hosté snažili, ale nakopávané balóny z nouze domácí obrana v pohodě vyřešila, a tak si Lyon zajistil postup z prvního místa skupiny A. Celtic vybojoval alespoň účast v poháru UEFA. Druhým postupujícím ze skupiny se stal Bayern a poslední skončil Anderlecht.

Autor: Milan Kolínský

Komentáře (4)

Přidat komentář
HOST*Mir

Jejich utacna sila nema v lize obdoby a to nehlede na jeho obranu...modlim se modlim, aby ted tohle kolo vyhrali, please!!!

Reagovat
HOST*RENE0007

Musis,ale uznat,ze v lige im moze konkurovat len Rangers,ostatne tymy su v skotskej lige iba statistami.No i ja verim,ze sa to Celticu s nasim Vargom v zostave podari a v Lyone vyhraju 1:0

Reagovat
PJ

Kurnik, já bych přál postup oběma...

Reagovat
HOST*Lukas

Jo jo, prostě Juninho je Pan fotbalist, jeho střely nemají chybu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele