17. kolo
18.12.2023 21:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Artem Dovbyk (© AFP)

Alavés neměl na hřišti ligové štiky šanci. Triumf Girony opět nesl ukrajinský podpis

Girona porazila v 17. kole LaLigy na vlastním hřišti Alavés 3:0. Domácí předváděli po dobu celého utkání dominantní výkon, motorem úspěchu se pak stal ve 23. minutě nejlepší střelec bíločervených Arťom Dovbyk. Ukrajinský útočník navíc po změně stran přidal proměněnou penaltu. Gironistes tak po skalpu Barcelony porazili i o poznání méně zvučné jméno a prodloužili svoji neporazitelnost na 11 soutěžních utkání, díky čemuž opět okupují první příčku ligové tabulky.

Ač se to mohlo zdát neuvěřitelné, tak pohádka Girony dostala v minulém kole další kapitolu. Blanquivermells totiž porazili Barcelonu, čímž prodloužili sérii bez porážky již na osm ligových střetnutí v řadě a na první Real ztráceli jediný bod. Zpět do čela se mohlo překvapení letošní sezony dostat po duelu s Deportivem Alavés. K tomu měli domácí dobré předpoklady, jelikož Baskové z předešlých 12 ligových klání zvítězili jen dvakrát, a to proti poslednímu a předposlednímu celku tabulky.

Katalánci se mohli dostat do vedení na konci osmé minuty, kdy po centru z pravého kraje hlavičkoval Dovbyk pouze těsně vedle tyče. Ukrajinský kanonýr se však úspěšného zásahu dočkal. Ve 23. minutě se po závaru dostal k prudké ráně Yan Couto, jehož pokus vyrazil gólman ideálně na hlavu Dovbyka, jenž míč jednoduše usměrnil do sítě.

Do ojedinělé příležitosti se propracovali i hosté, hlavička Samua Omorodiona ale skončila v náručí Paula Gazzanigy. Girona pokračovala v aktivní hře, za což byla před odchodem do šaten odměněna. Couto našel ve vápně osamoceného Portua, jenž přesnou ranou na zadní tyč nedal brankáři Alavésu naději.

Baskové se po změně stran snažili o snížení, v 59. minutě byly ale jejich šance definitivně zničeny další trefou Dovbyka. Ta tentokrát přišla z pokutového kopu, který vybojoval fantasticky hrající Couto. Ukrajinský kanonýr pokořil brankáře pomalou střelou doprostřed.

V 72. minutě mohl čtvrtý zásah přidat Pablo Torre, ranou na bližší tyč však gólmana nezaskočil. Deportivo poté usilovalo alespoň o čestný úspěch, kterého se nedočkalo ani chvíli před koncem, když z osy hřiště napálil míč do břevna kapitán Rubén Duarte.

Girona tak potvrdila skvělou formu a vrátila se na první příčku. Oba celky sehrají další ligový zápas 21. prosince. Blanquivermells změří síly s Betisem, Alavés vyzve Real Madrid.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (1)

Přidat komentář
oli9

3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele