15. kolo
13.12.2008 22:00 CET
2 : 0
(0:0)

Barcelona hraje na Nou Campu s Realem Madrid

Stejně jako loni si pro nás první a nejhezčí vánoční dárek připravila španělská Primera División. Ta nám totiž v rámci pátnáctého kola nabídne největší klubový zápas na světě: FC Barcelona vs Real Madrid. Slavné El Clásico bude stejně vyhecované, prestižní a důležité jako kdykoli předtím, přesto bude plné unikátností, které z něj udělají jedinečný zážitek.

El Clásico dlouhé roky představovalo něco více než jen sportovní zápas. Byl to boj dvou národů, boj separatistických tendencí s centralismem, boj demokracie s totalitou, boj dvou odlišných pohledů na fotbal... Dnes je situace jiná a přesto duel mezi Barcou a Realem neztrácí na kráse a je nejsledovanějším klubovým utkáním planety.

O bohaté historii El Clásica pojednává předchozí článek, zaměřme se tedy rovnou na to, co nás čeká tuto sobotu.

Výchozí situace se ještě před týdnem zdála poměrně jasná: Barcelona fungující jako dokonalý stroj s pohodovým náskokem na čele, Real Madrid ničený absencemi a vnitřní krizí. Čtrnácté kolo přesně charakterizovalo stav, v němž se oba celky nacházely. Blaugranas rozmetli třetí Valencii, Merengues nestačili doma na Sevillu a klesli na páté místo. Kouč Bernd Schuster označuje vítězství na Camp Nou a okolí Barcelony je postupně zahlcováno bezprecedentním optimismem.

Následně ale přichází trošku překvapivé (vzhledem k načasování) Schusterovo odvolání, okamžité jmenování Juande Ramose, jasná výhra nad Zenitem v Lize mistrů a v táboře Bílého baletu najednou není tak zle. Zvláště když Barca, ač plná náhradníků a hráčů z béčka, prohrává s Shaktarem a končí tím svou dvacetizápasovou šňůru bez porážky. El Clásico pro hosty náhle není plné strachu z debaklu, nýbrž cesta jak zvrátit nepříznivý vývoj v lize a nastartovat obrat.

Nyní se nabízí otázka, zda je sled posledních událostí pro tým z hlavního města skutečně tak výhodný. Trenér je sice nový, ale kvalita kádrů zůstává (i vzhledem k nekončícím absencím) stále dost vzadu za tou barcelonskou. A aniž by se dalo předpokládat, že by snad Blaugranas proti Schusterovi něco pdocenili, za současné situace budou pravděpodobně ještě více koncentrováni. Real Madrid tedy získal určitou psychickou vzpruhu, na druhou stranu ztratil ono známé "není co ztratit". Ztratit i získat toho můžou oba kluby opravdu hodně. Pojďme si nyní trošku zaspekulovat a podívat se na to, o co Barca s Realem hrají.

Devět bodů je hodně, ale jednak si je potřeba uvědomit, že na nejbližšího pronásledovatele má Barca náskok bodů "pouhých" šest a také fakt, že v dalším kole jede na El Madrigal, kde se jí dlouhodobě nedaří. Blaugrans nemusí zahrát vyloženě špatně, a přesto můžou ztratit náskok i vedení během dvou kol.

Ale Barca nemusí ztratit jen body. Po drtivých výhrách se kolem ní ve Španělsku vytvořila jakási aura neporazitelnosti. Zdá se, jakoby proti ní nastupoval každý tým s až přílišným respektem a strachem z velkého gólového přídělu. Naopak na Real si věří, ví, že může uspět a madridský klub přehrát. S tím souvisí i suverentia a sebejistota barcelonistů, aniž by ta sklouzla k namyšlenosti. Fotbalisté si věří, na hřiště jdou vyhrát a ví, že pokud předvedou svůj nejlepší výkon, tak toho dosáhnou. Právě o toto sebevědomí jsou lepší výkony hráčů jako Henry, Gudjohnsen či Márquez. Klid a suverenita srší i z mladých Sergi Busquetse či Pedrita.

Co může způsobit porážka? Až na výjimku úplně novou situaci v sezóně. Barca může padnout na vlastním hřišti, Real se rozjíždí, náskok je jen pár bodů, stejně jako před dvěma lety...

Ovšem ztratit může i Real Madrid. V první řadě může snad definitivně přijít o ligu, neboť dvanáct bodů se zdá až příliš mnoho. Zvláště při letošní síle ostatních soupeřů. A nejenže by se ztratily body na čelo, ztratily by se body i na příčky zajišťující Ligu mistrů. Real by teoreticky mohl spadnout až na sedmé místo a aby toho nebylo málo, předběhl by jej městský rival Atlético. Prezident Ramón Calderón je už teď v dost obtížné situaci a pokud by šel do zimní přestávky ze sedmého místa, nemusel by to ustát. V hráčích by se rozšířila ještě větší nejistota a krize by nabrala nový rozměr.

To výhra by znamenala obrovskou morální vzupruhu. Proti všem prognózám by se Real Madrid postavil papírově silnějšímu soupeři, porazil ho na vlastní půdě a nastartoval slavný obrat...

Už bylo řečeno, že kouč Josep Guardiola v současnosti disponuje lepším kádrem. Způsobené je to mimo jiné minimem chybějících hráčů, neboť zraněný je pouze Gabriel Milito, zatímco nejasná je situace u Andrése Iniesty. Barcelonský odchovanec měl původně chybět, ale poslední dny trénoval s týmem a mohl by se vejít do konečné nominace, i když účast v základní sestavě je prakticky vyloučena.

U Guardioly byl zatím vždy velký problém odhadnout sestavu, tentokráte však odkryl karty poměrně brzo. V úterním utkání Ligy mistrů šetřil mnoho hráčů, u nichž se tedy dá předpokládat účast v základní jedenáctce. V bráně bude pochopitelně Valdés, obrana Alvés - Márquez, Puyol, Abidal, záloha Touré - Xavi - Gudjohnsen a útok Messi - Eto’o - Henry. Je sice možné, že dojde k nějaké překvapivé změně, jinak je ale jediný trochu nejistý post Eidura Gudjohnsena, i když Keita a Busquets hráli v Lize mistrů od první minuty.

Real Madrid je na tom nesrovnatelně hůř - chybí Pepe, Ruud van Nistelrooy, Miguel Torres, Marcelo, De la Red, Diarra a Robben. Je těžké tipovat, který hráč bude chybět nejvíce. Pokud pomineme Marcela s Torresem, jejichž absence jsou možná na škodu spíše pro Barcelonu, tak Realu chybí pět fotbalistů, kteří by pravděpodobně byli v základní sestavě.

Van Nistelrooye může Juande Ramos nahradit Higuaínem, navíc pro Nizozemce nejsou brejkové zápasy zrovna vodou na mlýn, takže jeho absence se dá ještě překousnout. Horší je to s Arjenem Robbenem, za nějž v Madridu není žádná adekvátní náhrada. Bez bývalého hráče Chelsea křídelní hra u Realu prakticky neexistuje. Navíc je prakticky jediný, který dokáže obcházet obránce v soubojích 1 na 1. A to by měl často proti sobě Erica Abidala, proti němuž se útočí jedna báseň. Opačnou funkci v týmu mívá Diarra, bez nějž hra Bílého baletu značně trpí v situacích, kdy je u míče soupeř. A to je proti Barceloně nešťastné, neboť ta právě v držení míče exceluje. Gago se sice v těchto ohledech lepší, ale nejedná se o jeho přednost a v případě plného Diarrova a De la Redova zdraví by na hřišti asi nebyl. Co se týče Pepeho, tak je asi v současnosti jediný, který by dokázal rozloženou madridistickou obranu dát do kupy, i když letos měl i hodně slabých zápasů. K tomu všemu je potřeba zmínit nejistý stav Wesleyho Sneijdera, jehož účast v zápase je přes nominaci nejistá.

Jak tedy Juande Ramos poskládá sestavu? V útoku by měli nastoupit Drenthe, Higuaín a Raúl (tomu se proti Barceloně tradičně daří), záloha ve složení Van der Vaart, Gago, Guti - tohle je jasné. Otázkou zůstává obrana, kde se vymýšlí, jak zastavit Lionela Messiho, největší útočnou hrozbu. Během zápasu se Zenitem se na levé straně ocitl Salgado, jemuž by podle různých deníků měl být úkol Argentince zastavit svěřen, Marca pak přišla s tím, že se nalevo přesune Sergio Ramos. V takovém případě musí odchovanec Sevilly předvést životní výkon, aby nedopadl jak v roce 2005, kdy vůbec nestačil na Ronaldinha.

Nakousli jsme první z rozhodujících faktorů, zaměřme se na ně nyní podrobněji. Lionel Messi je, zvláště při absenci Iniesty, jasně nejdůležitější hráč domácích. Dokáže bez problémů vyhrávat souboje nad obránci, dává góly, tvoří šance pro ostatní. Pokud má den a není dostatečně chráněn, mívá Barcelona vyhráno. Není to dak dávno, co Barca díky Messiho hattricku dokázala v deseti s Realem remizovat.

Další klíčovou otázku jsou standardní situace. Z těch může být Real nejvíce nebezpečný. Barca ještě letos nedostala gól hlavou a bránění standardek se zdá být lépe zvládnuté než dříve, přesto je stále co zlepšovat a pokud by se takhle Real dokázal v brzké fázi zápasu prosadit, může se Katalánců zmocnit nervozita.

Celkově otázka prvního a rychlého gólu je důležitější než kdy dříve. Barcelona letos zatím nepřesvědčila, že nepříznivé situace dokáže zvládat, naopak rychlé vedení ji činí takřka neporazitelnou. Dá se očekávat, že zvláště na začátku a konci prvního poločasu bude Real čelit velkému tlaku, jestli odolá, jeho šance se rapidně zvýší.

A na závěr ještě pár citátů známých osobností vůči sobotnímu El Clásicu...

Josep Guardiola: ”Z tohoto Madridu jde větší strach, než když má všechny hráče k dispozici.” Skutečně? Drenthe?

Juande Ramos: "Cílem je vítězství!" Vidno, že se bývalý kouč Sevilly poučil...

Raúl: "Real Madrid a Barcelona se potřebují." Boixos Nois a Ultra Sur jsou pravděpodobně jiného názoru...

Di Stéfano: "Lionel Messi je nejlepší na světě, kéžby hrál v Realu Madrid." A Che Guevarra bude razit tvrdý kapitalismus...

Lionel Messi: "Stát se může všechno." Argentinská hvězda jde s kůží na trh...

"Tots units fem força.” Nápis mozaiky, kterou vytvoří diváci na Camp Nou. Společně jsme silnější. A to platí pro všechny fanoušky.

Nechme ale slova a těšme se na činy. Čeká nás jistě výborně utkání plné toho nejkvalitnějšího fotbalu. Oba týmy ze sebe vydají to nejlepší a i když se jim nebude dařit, vždy je zde spousta individualit, které sami dokáží vytvořit z fotbalu výbornou podívanou. Konec konců sledovat například Lionela Messiho je vždy neopakovatelný zážitek...

Tip EuroFotbal.cz: 1

Autor: Petr Kilian

Vzájemné zápasy

07.05.2008
Real Madrid
4:1
FC Barcelona
Primera División
 36. kolo
23.12.2007
FC Barcelona
0:1
Real Madrid
Primera División
 17. kolo
10.03.2007
FC Barcelona
3:3
Real Madrid
Primera División
 26. kolo
22.10.2006
Real Madrid
2:0
FC Barcelona
Primera División
 7. kolo
01.04.2006
FC Barcelona
1:1
Real Madrid
Primera División
 31. kolo
19.11.2005
Real Madrid
0:3
FC Barcelona
Primera División
 12. kolo
07.05.2008
Real Madrid
4:1
FC Barcelona
 36. kolo
23.12.2007
FC Barcelona
0:1
Real Madrid
 17. kolo
10.03.2007
FC Barcelona
3:3
Real Madrid
 26. kolo
22.10.2006
Real Madrid
2:0
FC Barcelona
 7. kolo
01.04.2006
FC Barcelona
1:1
Real Madrid
 31. kolo
19.11.2005
Real Madrid
0:3
FC Barcelona
 12. kolo

FC Barcelona - poslední zápasy

09.12.2008
FC Barcelona
2:3
Š. Doněck
Liga mistrů
Sk C
06.12.2008
FC Barcelona
4:0
Valencia CF
Primera División
 14. kolo
29.11.2008
Sevilla FC
0:3
FC Barcelona
Primera División
 13. kolo
26.11.2008
Sporting CP
2:5
FC Barcelona
Liga mistrů
Sk C
23.11.2008
FC Barcelona
1:1
Getafe CF
Primera División
 12. kolo
16.11.2008
Huelva
0:2
FC Barcelona
Primera División
 11. kolo
06.12.2008
FC Barcelona
4:0
Valencia CF
 14. kolo
29.11.2008
Sevilla FC
0:3
FC Barcelona
 13. kolo
23.11.2008
FC Barcelona
1:1
Getafe CF
 12. kolo
16.11.2008
Recreativo Huelva
0:2
FC Barcelona
 11. kolo
08.11.2008
FC Barcelona
6:0
Real Valladolid
 10. kolo
01.11.2008
Málaga CF
1:4
FC Barcelona
 9. kolo

Real Madrid - poslední zápasy

10.12.2008
Real Madrid
3:0
Zenit
Liga mistrů
Sk H
07.12.2008
Real Madrid
3:4
Sevilla FC
Primera División
 14. kolo
29.11.2008
Getafe CF
3:1
Real Madrid
Primera División
 13. kolo
25.11.2008
BATE Borisov
0:1
Real Madrid
Liga mistrů
Sk H
22.11.2008
Real Madrid
1:0
Huelva
Primera División
 12. kolo
15.11.2008
Valladolid
1:0
Real Madrid
Primera División
 11. kolo
07.12.2008
Real Madrid
3:4
Sevilla FC
 14. kolo
29.11.2008
Getafe CF
3:1
Real Madrid
 13. kolo
22.11.2008
Real Madrid
1:0
Recreativo Huelva
 12. kolo
15.11.2008
Real Valladolid
1:0
Real Madrid
 11. kolo
08.11.2008
Real Madrid
4:3
Málaga CF
 10. kolo
02.11.2008
UD Almería
1:1
Real Madrid
 9. kolo

Primera División - tabulka před zápasem

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
FC Barcelona
14
11
2
1
44 : 9
35
2
Valencia CF
15
9
3
3
30 : 19
30
3
Villarreal CF
14
8
5
1
26 : 18
29
4
Sevilla FC
14
8
3
3
22 : 14
27
5
Real Madrid
14
8
2
4
33 : 24
26
6
Atlético Madrid
14
7
3
4
33 : 21
24
7
Deportivo La Coruña
14
7
3
4
16 : 14
24
8
Real Valladolid
14
6
2
6
19 : 20
20
9
Real Betis
14
5
3
6
21 : 19
18
10
Getafe CF
14
4
6
4
17 : 19
18
11
Málaga CF
14
5
3
6
21 : 25
18
12
Sporting Gijón
14
6
0
8
23 : 32
18
13
Racing Santander
14
4
4
6
16 : 20
16
14
UD Almería
14
4
3
7
15 : 23
15
15
CD Numancia
14
4
2
8
17 : 28
14
16
Athletic Bilbao
14
3
4
7
16 : 24
13
17
RCD Mallorca
14
3
4
7
16 : 25
13
18
Espanyol Barcelona
15
3
4
8
12 : 22
13
19
Recreativo Huelva
14
2
4
8
9 : 22
10
20
CA Osasuna
14
1
6
7
11 : 19
9
Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Valencia CF
8
6
0
2
21 : 12
18
2
FC Barcelona
7
5
2
0
26 : 5
17
3
Real Madrid
7
5
1
1
24 : 15
16
4
Real Valladolid
7
5
1
1
12 : 5
16
5
Deportivo La Coruña
7
5
1
1
9 : 5
16
6
Atlético Madrid
7
5
0
2
19 : 5
15
7
Villarreal CF
7
4
2
1
14 : 12
14
8
Sevilla FC
7
4
1
2
11 : 7
13
9
UD Almería
7
3
2
2
7 : 6
11
10
CD Numancia
7
3
2
2
9 : 9
11
11
Málaga CF
7
3
2
2
11 : 12
11
12
RCD Mallorca
7
2
3
2
13 : 11
9
13
Racing Santander
7
2
3
2
7 : 6
9
14
Athletic Bilbao
7
3
0
4
8 : 9
9
15
Real Betis
7
2
2
3
8 : 8
8
16
Espanyol Barcelona
7
2
2
3
7 : 8
8
17
Getafe CF
7
2
2
3
7 : 10
8
18
CA Osasuna
7
1
4
2
7 : 8
7
19
Sporting Gijón
7
2
0
5
10 : 18
6
20
Recreativo Huelva
7
0
3
4
4 : 12
3
Tým
Z
V
R
P
S
B
1
FC Barcelona
7
6
0
1
18 : 4
18
2
Villarreal CF
7
4
3
0
12 : 6
15
3
Sevilla FC
7
4
2
1
11 : 7
14
4
Valencia CF
7
3
3
1
9 : 7
12
5
Sporting Gijón
7
4
0
3
13 : 14
12
6
Real Betis
7
3
1
3
13 : 11
10
7
Getafe CF
7
2
4
1
10 : 9
10
8
Real Madrid
7
3
1
3
9 : 9
10
9
Atlético Madrid
7
2
3
2
14 : 16
9
10
Deportivo La Coruña
7
2
2
3
7 : 9
8
11
Málaga CF
7
2
1
4
10 : 13
7
12
Racing Santander
7
2
1
4
9 : 14
7
13
Recreativo Huelva
7
2
1
4
5 : 10
7
14
Espanyol Barcelona
8
1
2
5
5 : 14
5
15
Athletic Bilbao
7
0
4
3
8 : 15
4
16
Real Valladolid
7
1
1
5
7 : 15
4
17
UD Almería
7
1
1
5
8 : 17
4
18
RCD Mallorca
7
1
1
5
3 : 14
4
19
CD Numancia
7
1
0
6
8 : 19
3
20
CA Osasuna
7
0
2
5
4 : 11
2

Komentáře (1709)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele