finále
27.05.2015 20:45 CET
2 : 3
(2:2)

Reportáž

Sevilla dramaticky zvítězila 3:2 a je znovu evropským šampionem

Letošní finále Evropské ligy nabídlo vše, co si jen může fotbalový fanoušek přát. Strhující střetnutí mezi Sevillou a Dněpropetrovskem se dlouho přelévalo ze strany na stranu, až nakonec skončilo těsnou výhrou španělských obhájců trofeje 3:2. Hrdinou zápasu se stal kolumbijský útočník Carlos Bacca, autor dvou branek.

Sotva se diváci stihli na varšavském stadionu uvelebit na sedadlech, už byli svědky prvního gólu večera. Přestože zpočátku patřilo držení míče takřka bezvýhradně Seville, stačil Dněpropetrovsku jediný přesný dlouhý nákop dopředu, aby se ujal vedení. Nikola Kalinič jej umně sklepnul nabíhajícímu Matheusovi, jenž z prvního doteku jemným lobem vrátil míč na hlavu chorvatského útočníka. Na Kaliničovo zakončení byl gólman Rico krátký, přestože mu k dosažení na míč scházely jen centimetry.

Brzký gól ze sedmé minuty ještě víc vyburcoval sevillskou ofenzivu, která se okamžitě jala obléhat branku svého ukrajinského soupeře. Obrana Dněpru však obětavě padala do střel, José Antonio Reyes ze slibné pozice těsně minul a Krychowiakova hlavička po rohovém kopu skončila na rukavicích gólmana Boyka. Přesto však tlak favorita neustával a vyrovnání viselo ve vzduchu. Reyes ještě z dalšího vydařeného průniku neuspěl, ovšem alespoň vybojoval rohový kop, z nějž přece jen Andalusané srovnali. Ze skrumáže těl se prosadil aktivní Krychowiak přízemní střelou k Boykově levé tyči.

A Sevilla byla značně při chuti. Neuběhly ani tři minuty a kapitán Reyes poslal ze středu hřiště fantastickou kolmici, jež vybídla Carlose Baccu do samostatného úniku. Kolumbijský kanonýr chladnokrevně obešel vyběhnuvšího Boyka a placírkou poslal míč do prázdné brány. Ani poté však hra nedoznala hluchých míst, neboť se zase dopředu pustil Dněpropetrovsk. Nejblíže byla gólu krásná rána Konopljanky, avšak Sergio Rico ukázal v plné kráse své kvality, když prudkou ránu pod břevno vytěsnil konečky prstů.

Když už se schylovalo ke konci hektické první půle, přišel další moment špičkové kvality. Anglický rozhodčí Atkinson totiž Dněpru dopřál výhodu přímého kopu těsně před pokutovým územím Sevilly a Ruslan Rotan se s nabídnutou příležitostí vypořádal nejlépe, jak jen mohl. Jeho technická rána přes zeď zaskočila všechny v čele s brankářem Ricem, jenž na malý moment zamrzl na místě a už se nestihl včas vrhnout ke své pravé tyči, aby zabránil poločasovému výsledku 2:2.

Druhý poločas začal přesně tam, kde skončil první. Aktivitou i nadále hýřily oba týmy a šance střídala šanci. Baccovu šanci zastavil praporek přísného čárového rozhodčího, zatímco na druhé straně sice Matheus dosáhl na Konopljankův centr, ovšem z těžké pozice již nedokázal patřičně zakončit. Tentýž hráč v třiapadesáté minutě pokoušel štěstí i ranou zdálky, ovšem včasný blok ulehčil Ricovi práci při sebrání míče do náruče.

Krátce po hodině hry měla Sevilla další dobrou šanci z rohového kopu, kdy ze slibné pozice hlavičkoval rázný Mbia, jenže v tísni nakonec svou ránu nezkrotil. S blížícím se koncem navíc bylo patrné, že si oba celky hlídají o to pozorněji zadní vrátka a neposílají do svých ofenzivních akcí takové množství hráčů, jak tomu bylo na začátku. O to víc na důležitosti nabraly standardní situace a právě z jedné takové málem sevillští skórovali. Bojko však propadnuvší míč stihnul zastavit a dorážku Krychowiaka z bezprostřední blízkosti stihnul zablokovat Matos.

V devětašedesáté minutě se Vitolo spolu se svými spoluhráči mohutně dožadoval odpískání pokutového kopu po zákroku Matheuse, avšak rozhodčí Atkinson se obměkčit nenechal a pokračovalo se ve hře. Sevillu to však dlouho mrzet nemuselo. Hned čtyři minuty nato se totiž díky umnému přiťuknutí Vitola zničehonic ocitl ve stoprocentní šanci Carlos Bacca a prudkou ranou nedal Bojkovi šanci zasáhnout. Jakkoli byl kolumbijský útočník v mezihře povětšinou málo vidět, svými dvěma góly a asistencí vše bohatě vynahradil.

Dněpru rázem scházelo na vyrovnání necelých dvacet minut a k tomu mu měl dopomocí i střídající kanonýr Selezňov. Šance však nadále přicházely u ukrajinské branky. V centru dění byl opět Bacca, jemuž připravil šanci nadýchaným centrem Mbia, ovšem Bojkov hrdinským zákrokem odolal. Čas do konce se však neúprosně krátil a Andalusané nadále drželi míč v bezpečné vzdálenosti od vlastního pokutového území.

V sedmaosmdesáté minutě pak celý varšavský stadion ztichnul jako jeden muž, neboť křídelník Dněpru Matheus se zničehonic sesul k zemi a potřeboval okamžitou pomoc zdravotníků včetně nosítek, aby byl za jednotného potlesku všech diváků vyprovozen z trávníku. Pro ukrajinský celek šlo o nepříjemnou komplikaci také proto, že již vyčerpal všechna tři střídání a musel dohánět jednobrankové manko v deseti hráčích.

Čtyřminutové nastavení Dněpropetrovsk odstartoval sérií rohových kopů, které však španělská obrana pozorně ubránila, stejně jako zbylé minuty do konce zápasu. Svěřenci Unaie Emeryho tak potvrdili roli papírového favorita a díky výhře 3:2 jsou se čtyřmi tituly nejen rekordmany Evropské ligy, ale také přímými účastníky příštího ročníku Ligy Mistrů.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (646)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele