semifinále - 1. zápasy
25.04.2013 21:05 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Luiz v nastavení vystřelil Chelsea výhru v Basileji 2:1

První poločas semifinále Evropské ligy zvládla Chelsea na výbornou. Poněkud údržbový výkon (až na poslední pětiminutovku) stačil modrým k vítězství na hřišti Basileje v poměru 2:1. O góly Londýňanů se postarali Victor Moses a poslední kopem v utkání David Luiz. Zaslouženější by zřejmě byla remíza, vzhledem k špatně posouzené (a následně proměněné) penaltě je výsledek spravedlivý.

Diváci na St. Jakob-Park rozhodně nebyli svědky zrovna atraktivního střetnutí. Od úvodních minut hrály oba mančafty spíše opatrně, těžko říct zda záměrně, nebo zkrátka pohledných ofenzivních akcí nebyly schopny. Nudnou první půlhodinu rozsvítila jen dvanáctá minuta, kdy po Azpilicuetově centru zakončoval nebezpečně Lampard. Síť sice nerozvlnil, ale následkem byl rohový kop, jež sám zahrál a díky nedůslednosti basilejských hráčů "omylem" hlavičkoval Victor Moses do míst, kam ani Sommer, ani natahující se obránce nedosáhli - 0:1.

V úvodním dějství byli aktivnější domácí zástupci Basileje. Defenziva Chelsea ovšem povětšinu času fungovala precizně, jen v rozmezí dvou minut krátce po úvodní brance dovolila Švýcarům mírný vzruch. Schärův dělový přímák vytěsnil Čech těsně nad, o minutu později pak Salah zakončil zajímavě vyhlížející protiútok nedůrazně.

Chelsea si průběh zápasu hlídala, do ničeho většího se nepouštěla a čas od času zahrozila z ojedinělého útoku. Obrovskou šanci měl Ramires, jenž po přihrávce Lampard zakončoval z úhlu - Sommer však perfektně reflexivně zakročil. V samotném závěru pak talentovaný brankář jen sledoval Hazardův pokus mířící nad po brejku Mosese.

Po změně stran byli basilejští blizoučko vyrovnání, když Stocker nastřelil tyč. Stejně si vedl na druhé straně Fernando Torres, jenž těžil ze skvělé práce Edena Hazarda. Zhruba od pětapadesáté minuty už se o aktivitu starali prakticky jen domácí, jenže v předfinální fázi díky disciplinované hře Blues zpravidla troskotali. Těsně nad pálil střídající Diaz, další po gólu volající šanci uhasil včasným výběhem pohotový Petr Čech.

Závěrečných deset minut vyprodukovala Basilej chvílemi až drtivý tlak, kýžený vyrovnávací gól bohužel domácím daroval rozhodčí Pavel Královec zcela neoprávněně. Nikým neviděný faul Azpilicuety na Stockera záhadně posoudil jako penaltový a z puntíku si počínal perfektně Schär - 1:1.

Ihned po rozehrávce měl velikou šanci na vrácení vedení Oscar, který mohl využít zaváhání Sommera, jenže Oscar z otočky z blízkosti pálil úplně vedle. Chelsea po inkasované brance zapnula všechny motory a v nastaveném čase zatlačila Basilej nevídaným způsobem. Rozhodnout mohl John Terry, jehož hlavičku Sommer zázračně vyrazil. V klíčovém okamžiku ale 24letý gólman selhal. Úplně poslední kop duelu obstaral z přímého kopu David Luiz, na jeho projektil sice Sommer dosáhl, ale z branky jej vyškrábnout nedokázal. Londýnští jsou tak po výhře 1:2 jednou nohou ve finále.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (473)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele