základní skupiny - skupina K
16.12.2009 21:05 CET
0 : 3
(0:2)

Reportáž

Kodaň v Praze vyučovala, Sparta naprosto propadla

Našvihat rákoskou by si zasloužila celá sparťanská družina, ačkoli by mohli mnozí mírumilovní a shovívaví čtenáři namítat, že jeden výprask bohatě stačí. Poslední český zástupce s živoucí nadějí na postup absolutně vyhořel, nedokázal se vypořádat s nepříznivými mrazivými podmínkami a zejména absencí dua nesporně veledůležitých stoperů Tomáše Řepky a Romana Hubníka.

Kodaň nepředvedla kdovíjak úžasný či fantastický výkon, i přesto dokázala zejména díky zvládnutí základních herních dovedností a schopností (zpracování, přesná přihrávka, nabízení se, vzájemná komunikace a součinnost) naprosto zaslouženě zvítězit. Přičteme-li výborné individuální schopnosti Dame N'doyeho, Martina Vingarda či Jespera Gronkjaera, kteří s nezvyklou lehkostí překonávali jindy skálopevnou defenzívu Sparty, není pochyb o oprávněnosti podobného výsledku, který zcela koresponduje s děním a předvedeným výkonem na hřišti. Jakés takés srovnání a absolutorium si zaslouží jen Jaromír Blažek, jenž svou práci tu brankáře, tu libera plnil bez sebemenších zaváhání.

Od prvních minut demonstrovala Kodaň svou sílu, měla odvahu hrát a kombinovat, začala domácí mužstvo přehrávat. Po rozpačitém začátku přišel první úder. Aktivnější a nebezpečnější dánský celek se radoval v dvaadvacáté minutě, když Martin Vindgard poslal padáček do pokutového území, kde vysoko vyskočivší a zejména nikým nehlídaný N'Doye umístil míč do sítě.

Fanoušci letenského týmu prožívali obrovská muka, zvláště když Niklas Hoheneder nechal propadnout míč až na kopačku výtečně hrajícího N'Doyeho, který na malém vápně neměl větší potíže poslat Kodaň do dvoubrankového, velmi lichotivého vedení. Sparta si nepřipsala žádnou větší příležitost, Johan Wiland mohl stavět sněhuláky.

Ohýnek i přesto hořel, plamen naděje ještě plápolal. Po obrátce přišel náznak zlepšení, ale sparťanské mužstvo stále sužoval nedostatek pohybu a absence přesných přihrávek. Žalostný výkon korunoval Niclas Hoheneder faulem na skvěle hrajícího N'Doyeho, občas nerovný Sascha Kever po právu odpískal pokutový kop a Jesper Gronkjaer, který penaltu bez větších potíží proměnil. Po hodině hry přišla druhá žlutá karta pro chorvatského obránce Manuela Pamiče, z ohniště se linulo tiché syčení a dým.

Sparta ještě svou malou příležitost měla, Wiland musel vytasit pěkný zákrok proti přímému volnému kopu Martina Zemana ze sedmdesáté minuty, i přesto to byli hosté, kteří bez větších potíží kontrolovali průběh zápasu a mohli přidat další dvě branky. Pohotový Jaromír Blažek zlikvidoval obrovskou příležitost N'Dojeho, který mohl oslavit svůj fantastický výkon hattrickek, leč ztroskotal na výborném českém brankáři. I přes další příležitosti střídajícího Ailtona a Ondřeje Kušníra branka nepadla. Kodaň si tak odváží zasloužené vítězství a postup, žádný český klub si opět na jaře v evropských pohárech nezahraje. Česká kopaná dostala další bolestivý úder, recese pokračuje.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (581)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele