základní skupiny - skupina K
03.12.2009 19:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Sparta v závěru od PSV inkasovala a musí porazit Kodaň

Sparta Praha sahala v Eindhovenu po bodu, jenže v závěru inkasovala a odjíždí s prázdnou. Pro letenský tým to znamená, že pokud chce postoupit do vyřazovacích bojů Evropské ligy, musí v posledním utkání základních skupin doma porazit FC Kodaň.

Úvod prvního poločasu se nesl ve znamení polovičních šanci a občas ani těch ne. Na obou stranách postupně soupeřova brankáře poškádlil Žofčákův přímý kop či Reisova chabá hlavička. Jinak ale měli jak Isaksson, tak Blažek docela klid.

Nizozemští i čeští zadáci stíhali včas dostupovat k útočícím protivníkům. Ti měli obecně docela málo prostoru na vymýšlení všemožných variant, kterak soupeře zaskočit a překvapit. Zhruba v polovině úvodního dějství se pak sparťané dostali pod menší tlak, když eindhovenské zvládali obírat pouze za cenu velkého množství standardních situací. Ani tehdy se však Jaromír Blažek příliš nezapotil.

Právě přímé a rohové kopy byly jinak v první půli tou nejstrategičtější surovinou, oba týmy je však zatím bránily s naprostým přehledem. Až v úplném závěru této pětačtyřicetiminutovky zaznamenala sparťanská koncentrace mírnou krizi a hned z toho mohly pro sparťany vzejít nemilé problémy. Nejprve z dálky pálil Pieters, s jehož ránou si Blažek poradil až nadvakrát, posléze se po centru z pravé strany málem prosadil Rodriguez, zblízka ale zamířil jen do břevna.

Závěrečný pres domácích v tlumenější formě pokračoval i v druhém poločase. Postupem času se však stupňoval, až dospěl do fáze, kdy se pomalu čekalo na míč ve sparťanské kleci. Velmi dobrý zákrok musel Blažek vytasit proti nepříjemnému přímému kopu Dzsudzsáka a nadále se třásl při každém centrovaném balonu. Pražané navíc v druhém poločase ještě častěji sahali k nedovoleným zákrokům, žluté karty na jejich kontě jen přibývaly. Sparťané se o slovo přihlásili jen prostřednictvím Bonyho nepřesné hlavičky po pěkném centru Vacka.

Na Phillips Stadium se v těchto chvílích hrál víceméně jednostranný fotbal, útočilo se jen na Blažkovu svatyni. Při tom zdárně houstla atmosféra, všichni aktéři se navzájem provokovali a pošťuchovali, hra byla dost kouskovaná. Proto se PSV ani pořádně nemohlo soustředit na závěrečný tlak. Dlouhou dobu čekalo na obstojný střelecký pokus, až se v 86. minutě dočkalo jen přízemní dalekonosné rány Affelaye.

Pražané však poslední dobou moc nestíhali bránit, bylo znát, že jim pomalu docházejí síly. Tato informace byla sama o sobě velmi znepokojující a také ona stála u zrodu jediné gólové akce utkání. Již v nastavení přišel do sparťanské šestnáctky centr z pravé strany, na něj si vyskočil Engelaar a jeho projektil, i tak směřující za brankovou čáru, ještě do sítě doklepl hostující Řepka.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (367)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele