Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (2)

31.03.2012, 11:59
Názory a komentáře
Rennes má ve svém kádru celou řadu zajímavých mladých hráčů, a to spíše v defenzivní než ofenzivní činnosti. My se podíváme na fotbalistu, který nosí na dresu číslo 2 - a to je, jak ví každý fanoušek, pro obránce podobná pocta jako "desítka" pro šikovného záložníka. Kévin Théophile-Catherine si totiž, ač není tak známý jako kolegové Kana-Biyik či Mangane, toto ocenění zaslouží.






Kévin Théophile-Catherine (Stade Rennais FC)

Věk: 22 let (28. 10. 1989)
Pozice: levý bek / defenzivní univerzál
Smlouva: do 30. 6. 2014
Odhadovaná cena: 4 miliony Euro

Rennes se v letošní sezoně nedaří podle představ a už třetí rok po sobě bojuje s týmž problémem: neschopnost vybřednout z herní krize po neúměrně dlouhou dobu (a také neschopnost proměňovat šance). To se ale příliš netýká Kévina Théophile-Catherineho - ten svou práci odvádí dobře.

Manažeru Les Rouge et Noir, Frédéricovi Antonettimu, se jistě dá vytknout řada věcí, ale zapojování mladých fotbalistů do týmu k nim určitě nepatří - naopak. A tak se mladý "KTC" potkává v obranné řadě s borci jako John Boye, Onyekachi Apam nebo Chris Mavinga, kteří mají také ideální fotbalová léta před sebou. Přesto je to však právě tento spolehlivý bek, kdo v obraně bretaňského klubu vyniká, a možná je to právě proto, že v zápasech není vlastně až tolik vidět...

...alespoň ne, pokud jste zvyklí na obraz hry L1. Théophile-Catherine je totiž tím typem fotbalisty, který bychom mohli nazvat klasickým moderním francouzským bekem - houževnatý, vytrvalý, rychlý a prakticky "neutahatelný". Jeho kariéra sice prozatím stojí trochu stranou reflektorů, ale to se může rychle změnit. Letmý pohled na statistiky totiž mluví více než jasně - letos 27 účastí jen v ligových zápasech, pokaždé celých 90 minut. Dovolil by si snad někdo zpochybňovat fyzičku takového hráče?

Původně to měl být spíše Samuel Souprayen, kdo se touhle dobou měl slunit na vrcholu zájmu větších klubů. Jenže tento hráč, ač talentovaný, ukazoval příliš lability a nezkušenosti (což v jeho věku není vůbec nic překvapivého), a proto rozbíhá svoji kariéru na hostování v Dijonu. Totéž platí i o Mavingovi, Boye je zase místy příliš přemotivovaný, Danzé působí občas nezodpovědně, Mangane má chatrné zdraví a Apam prožil svoji nejlepší sezonu před třemi lety ještě v Nice. A tak je to, společně s Kanou-Biyikem, právě KTC, kdo drží obranu Rennes nad vodou - na svůj věk totiž ukazuje neuvěřitelnou spolehlivost, přehled, cit pro hru a také (a především) univerzálnost. Posuďte sami: do velkého fotbalu nakoukl coby pravý bek, ale už po několika zápasech se přestěhoval nalevo, a od té doby ukazuje prakticky stejné výkony na obou stranách, nehledě na to, že ho Antonetti využil už i jako stopera (například při skvělém představení proti Atléticu Madrid) a defenzivního záložníka, aniž by se to na jeho výkonnosti nějak zásadně odrazilo. Tento hráč prostě působí dojmem o deset let staršího fotbalisty, což je v jeho věku výborná vizitka.

Největší slabinou nevysokého borce, který svůj první profesionální kontakt podepsal v zimě 2009/10 a loni už odehrál většinu sezony v základu (a zůstává tedy důležitým stavebním elementem defenzivy s jednou z nejlepších pověstí ve Francii), tak je fakt, že se nemůže pochlubit ničím, v čem by vyloženě vynikal natolik, aby si ho všímaly i opravdové velkokluby. Góly má za celou prvoligovou kariéru na kontě všehovšudy dva, asistence rovněž, žlutých karet sbírá tak nějak standardně, do sestřihů se dostane málokdy a nemá ani takový kaskadérský styl bránění jako například Cédric Hengbart. Je prostě "jen" spolehlivý. Přeberte si tuto informaci jak chcete - já jen dodám fakt, že loni mělo Rennes obranu na fantastické úrovni a ani letos ten úpadek není až tak markantní (i když určitě zaznamenatelný), čehož si - podle spekulací ze zimního přestupového okna - všimli i v Newcastlu.

Nedá se příliš očekávat, že by se o tohoto bývalého mládežnického reprezentanta, který ještě nebyl v profesionální kariéře vyloučen, strhl v létě nějaký boj; to už spíš přijde na přetřes budoucnost výše zmíněného Kany-Biyika (na kterého se dost možná podíváme taky). Přístup hráče s guadaloupskými kořeny však vypadá dostatečně spolehlivě na to, aby se pod Antonettiho ochranou nadále zlepšoval; i pro něj osobně bude ještě lepší stupňovat svůj um v "bezpečí" Ligue 1 (ač se to totiž nyní nezdá, měl loni absolutně neznámý Théophile-Catherine úžasný nástup do soutěže a kdoví, kde by právě teď hrál, kdyby po několika kolech nepolevil). Koneckonců, takový Bacary Sagna byl v jeho věku také "jen" oporou Auxerre...


Prvních 10 hráčů:

1 Etienne Capoue
2 Kévin Théophile-Catherine
3 Benjamin Corgnet
4 Nicolas N‘Koulou
5 Mapou Yanga‘Mbiwa
6 Ryad Boudebouz
7 Willy Boly & Raphaël Calvet
8 Sébastien Corchia
9 Aléxis Thébaux
10 Aymen Abdennour

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (55)

Přidat komentář
stas87

len taka otazocka,presadili sa beci z Ligue1 aj v BL?teraz nemyslim sagnola alebo lizarazua,4 miliony euro je takmer nic,to by nejaky klub z BL mohol skusit

Reagovat
domingo

ted nevim jestli ti vypadl podminovaci zpusob nebo se ptas na historii

ja myslim ze ty ligy jsou na tom kvalitama +- podobne, takze zalezi na individualnich pozadavcich a na tom, co ten klub chce.. KTC si umim predstavit prakticky kdekoliv na sever od Pyreneji/Apenin

Reagovat
stas87

no ci uz okrem sagnola a lizarazoua uz nejaky francuzsky obrancovia v BL posobili prosim,nepisaj mi silvestreho len ma napada do werderu by sa hodil,na adepta poharov je skore 41:40 tragicke...na lavom beku momentalne nastupuje hartherz ktoremu je 18 a ma minimum zapasov odkopane v lige

Reagovat
kubys

Ismael!!!

Reagovat
stas87

ale len vo werdere v bayernu bol zly...diky,fandim werderu a nejak mi vypadol

Reagovat
smazaný uživatel

Neviem, pod akým nickom tu vystupuje autor, ale Tabanou v tom zozname nie je preto, lebo je moc prefláknutý alebo naopak podľa autora moc slabý/neperspektívny?

Reagovat
domingo

Tabanou tady byl predstaveny v te rubrice talentu z celeho sveta, to jednak, pak taky 2 hraci Toulouse v desitce jsou az az a Tabanou (ale i Sissoko, M'Bengue nebo Riviere) jsou proste znamejsi, a pak taky autor nema smlouvu na pevny pocet dilu, takze dokud to bude lidi bavit, muze skoncit desitku a zacit dalsi..

Reagovat
smazaný uživatel

ok, len to som chcel vedieť, lebo som dosť veľký fanúšik Francka. Ono, pre autora by mohla byť inšpiráciou na ďalšie články tá práca s mládežou v Toulouse.

Reagovat
domingo

Tak to jednoznacne, oni to delaji vyborne ted. Borci jako Ahamada a Regattin se vzali prakticky odnikud a hrajou jak kdyby meli za sebou 10 let zkusenosti.

Reagovat
smazaný uživatel

ja sa teším na Abdennoura, škoda, že je až posledný.

Reagovat
smazaný uživatel

v tom zozname*

Reagovat
domingo

Ja pocitam s tim, ze se to bude menit, clanky vychazi jednou za tyden a Abdennour v te dobe uz muze byt nekde jinde.. je to spis predbezny plan

Reagovat
smazaný uživatel

pěknej článek o něm slyším snad poprvé,ale podle článku to vypadá na jistotu v obraně

Reagovat
Kenneth

Bude článek i o MVillovi?

Reagovat
smazaný uživatel

ten je profláknutý..toho zná snad každej

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

pekny clanok, vedel by mi ho niekto opisat trochu blizsie? tipujem ze do kombinacie je slusny kedze hrava aj DM ale ako je na tom s centrami, hlavickami, 1 na 1 v utoku a pozicnou hrou? vopred dakujem

Reagovat
domingo

Tak technik to neni, ani nekop, cili jak asi tusis, zvlada si narazit, navic je hrozne rychly a umi se na hristi zorientovat, cili na postupny utok je urcite pouzitelny, ale ze by se prodribloval dopredu a odcentroval jak Tremoulinas, to vubec, to je uplne jiny typ hrace. Hlavicky ani nevim clovece, nedostava se k nim - v obrane tam od toho maji dva vysoke stopery a na utocne standardky nechodi.

Reagovat
smazaný uživatel

To znie v pohode, Diky

Reagovat
joshua

Vejdou se jim ve Francii ta jména na dres nebo to krátí?

Reagovat
domingo

ma tam jenom Theophile..

Reagovat
herbage

koukal jsi na mail?

Reagovat
domingo

Jojo, uz jdu odepsat.

Reagovat
herbage

Reagovat
smazaný uživatel

ve Francii? Hesselink a spol. sú odvedľa.

Reagovat
joshua

Mně přijde, že pořád vidim nějakýho černouška s dlouhatánským jménem.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
domingo
Reagovat
olis

do neapolskej obrany by sa podla mna hodil ale pochybujem ze po nom skocime

Reagovat
Godwinson

Moc pěkný výběr hráčů. Hlavně ty dvě dvojice stoperů :))

Reagovat
cetto

jak je ta anketa, tak proč tam není varianta "už v něm je"?

Reagovat
JacoBee

Vážne?...Moussa Sissoko nikde?...hlavně že tam je N‘Koulou kterýho jsem neviděl snad ani jednou zahrát nadprůměr...a to že je nad Aymen-em je tak vtipný.

Reagovat
smazaný uživatel

ježiši, zisti si, za akým účelom sú tu tie články...

Reagovat
domingo

Nicmene ma pravdu v tom, ze ten nazev jsem zvolil dost blbe Spis by to melo byt neco jako "Hraci, ktere se vyplati neprehlizet" nebo tak

Reagovat
JacoBee

Reagovat
smazaný uživatel

V tom případě tam chybí Saša s Umtitim

Reagovat
JacoBee

Jistě ale tak Sissoko nemá o moc větší jméne než právě třeba N'kalou...myšleno mimo Francii

Reagovat
Posledni Kovboj

fail

Reagovat
JacoBee

Si frajer.

Reagovat
Godwinson

Příšerná blbost, N'Koulou je letos nejlepší stoper celé ligy a hráč s velkou budoucností.

Reagovat
JacoBee

Reagovat
kubys

Ty ti pořadí na konci bereš jako posuzování kvality?

Reagovat
kubys

*to

Reagovat
smazaný uživatel

Montpellier are also hoping a number of other key men can be persuaded to remain at Stade de la Mosson this summer.

"The same thing applies to defender Mapou Yanga-Mbiwa, who is keen to leave," added Nicollin. On hral i praveho beka?

Reagovat
Godwinson

Primárně je to pravý bek a pořád si myslím, že kdyby tam hrál pořád, už je v reprezentaci. Ne, že by se tam takhle nedostal.

Reagovat
galacticosi

parádny článok aj rubrika.. nice one!

Reagovat
smazaný uživatel

O Mbiwu se podle medii opravdu hodne zajima Newcastle, jsem zvedavy na clanek o nem

Reagovat
Godwinson

Zajímalo by mě jestli by se s ním počítalo na beka, to by byla ta nejlepší možná zpráva.

Reagovat
smazaný uživatel

Toho bych chtel do Arsenalu,protoze se mi libi,ze je fakt dost konstruktivni a muze hrat i praveho beka,coz by nam hodne bodlo... Vy mate stejne Williamsona

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud bude i druhá 10tka,tak nezapoměňte na Hazarda,Girouda,Gameira,Pastoreho,Rouxe,Méneze,

Jinak opravdu super nápad,paráda

Reagovat
Godwinson

Tak Hazard, Pastore nebo Ménez se do této rubriky moc nehodí. Spíš by tu měli být hráči jako do teď, vystupující hvězdy o které je zájem, či mladé naděje, u kterých to brzy nastane :)

Reagovat
Eric_The_King

Ale ten Roux by tam být mohl, ten by mě zajímal s Yanga Mbiwou asi nejvíc.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to by tam pak mohli dát třeba Corchia,Granier,Digne,Veretout

Reagovat
Kluivert9

Corchia bude...

Reagovat
božský John

co třeba J.Ayew?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele