Žhavé vývozní artikly z francouzských trávníků (10)

16.05.2012, 09:33
Názory a komentáře
S blížícím se koncem francouzské ligy přichází i konec seriálu o talentech, na které jste se v jejích zápasech mohli zaměřovat. A na konec jsme si schovali jednu z největších ryb vůbec - Aymena Abdennoura, pilíř rekordní obrany Toulouse, o jehož schopnostech se začíná dozvídat čím dál více lidí.







Aymen Abdennour

Věk: 22 let (6. 8. 1989)
Pozice: stoper
Smlouva: do 30. 6. 2016
Odhadovaná cena: kolem 4-5 milionů Eur

Toulouse má sice problémy v útoku, ale ty si bohatě vynahrazuje prací v obraně - nejméně obdržených gólů v celé lize je dostatečným důkazem, stejně jako nejvíce čistých kont. Pod trenérem Alainem Casanovou byla obrana devizou Violets vždy, ale po letním odchodu opory a bývalého kapitána Maura Cetta asi málokoho napadlo, že se už tak skvěle šlapající defenzivě povede letos ještě lépe. Aymen Abdennour na tom má velkou zásluhu.

Tuniský stoper se narodil v létě 1989 a velmi brzy si ho vyhlédla akademie místního giganta Étoile du Sahel, v jehož dresu se také rychle propracoval do prvního týmu. Jeho jméno si možná matně vybaví i bundesligoví fanoušci - Abdennourovy výkony v domácí lize totiž přilákaly zástupce Werderu Brémy, kteří si mladého obránce zapůjčili na hostování, aby jej však nakonec po jeho vypršení poslali zpět do Afriky. Tehdy ještě nebyl jeho čas - ten podle všeho přišel až letos. A může za to Toulouse, které v létě 2010 vykoupilo talentovaného obránce za necelého půl milionu Euro a už v první sezoně mu dalo šanci téměř v polovině ligových zápasů; v sezoně druhé, letošní, pak už po odchodu Cetta plní roli lídra a největší opory. Do reprezentace nakoukl až z francouzského angažmá, ale rychle se v ní usadil, o čemž ostatně ví všichni, kteří letos sledovali Africký pohár národů - a v něm skvělého Abdennoura uprostřed tuniské obrany.

Levonohý hráč, který primárně nastupuje na stoperu, ale v případě nouze zvládne i levý kraj obrany, je totiž rozeným lídrem. I přes svůj nízký věk se nebojí tlaku, naopak - jde-li o hodně, jde Abdennourova výkonnost ještě nahoru, jak dosvědčí každý, kdo viděl například výhru Toulouse letos na věhlasném Vélodrome (0:1). Tuniský mladík zcela ovládl svoji stranu hřiště, byl pevný jako skála a zásadní měrou přispěl k tomu, že Violets dokázali zvítězit - a to vše před více než 40 tisíci diváků. Jenže k tomu se váže i jedna stinná stránka, která dokáže každému trenérovi pořádně otrávit den - Abdennourovi totiž koluje v žilách horká arabská krev, a nízký věk jeho smyslu pro rozvážnost občas nepřidává.

Sedm žlutých karet v celé sezoně Ligue 1 je číslo, které je sice vysoké, ale nijak kriminálně. Stačí se však podívat do záznamů, a dospějeme ke dvěma závěrům - zaprvé, Abdennour hraje mimořádně čistě, zvlášť s ohledem na to, jak živelně a riskantně se dokáže vrhat do soubojů. Zadruhé, šest z těchto sedmi karet bylo uděleno za nesportovní chování, většinou horkokrevné debaty s rozhodčím. (Koneckonců, Africký pohár národů už jsme zmiňovali - tak právě tam si pokazil své vystoupení jedinou červenou kartou v sezoně.) Talentovaný bek svůj původ zkrátka nezapře, jeho temperament mu však na druhou stranu přináší i velké výhody..

..jako například velmi ceněnou schopnost nikdy se nevzdávat. Abdennour je zpravidla prvním hráčem, který propotí dres, často při řešení těch největších problémů na hřišti, což nám odkrývá jeho vůbec největší přednost, kterou je fantastický timing, milimetrově přesné skluzy a dokonalá fyzická síla. Fotbalista s nezvyklým číslem 23 na dresu miluje roli lídra a dirigenta obrany, často vybíhá až před základní obrannou linii, kde nemilosrdně odstřeluje míče od nohy každému, kdo by se odvážil přiblížit. Jeho mentalita je dvousečnou zbraní, jejíž světlé stránky však ocení každý fanoušek na světě.

Díky své velké síle, bleskovým reakcím a také mimořádné rychlosti se nebojí ani vyrážet dopředu - a tak můžeme občas v zápasech Toulouse vídat Abdennoura neohroženě sprintujícího napříč celým hřištěm a zakončujícího z pozice, která už by odpovídala umístění ofenzivního levého beka. Letos dal zatím dva góly z téměř dvacítky střel. A co se techniky týče - ačkoliv rozehrání míče nedělá razantnímu borci žádný problém, kreativní typ stopera jako třeba Laurent Koscielny to v žádném případě není. Jméno bývalé lorientské opory zde nezmiňuji náhodou - je to totiž právě jeho současný klub, Arsenal, kdo by měl podle různých zpráv mít o Abdennoura největší zájem..


Prvních 10 hráčů:

1 Etienne Capoue
2 Kévin Théophile-Catherine
3 Benjamin Corgnet
4 Nicolas N‘Koulou
5 Mapou Yanga-Mbiwa
6 Ryad Boudebouz
7 Willy Boly & Raphaël Calvet
8 Sébastien Corchia
9 Aléxis Thébaux
10 Aymen Abdennour


S Aymenem Abdennourem, a pár dní před velkým vyvrcholením bojů ve Francii, také končí desítka představovaných talentů, kteří v poslední době nejvýrazněji září na trávnících Ligue 1. Děkuji vám, čtenářům, za pozornost, čtení, ohlasy i postřehy, a na začátku příští sezony třeba zase na shledanou.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (39)

Přidat komentář
JacoBee

A já děkuji za články,byli parádní

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
djiros

Reagovat
smazaný uživatel

články bylY parádní (s myšlenkou se však ztotožňuji! )

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

rado se stalo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Jak reálně by vypadal návrat Hubníka do Sparty?

Reagovat
smazaný uživatel

Do Sparty? Tam nepatří!

Reagovat
smazaný uživatel

Odehrál tam celkem fajn sezonu.

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš dvě půlsezóny. Jaro 2009 a podzim 2009.

Reagovat
JacoBee

Podlě mě vůbec...pokud nezůstane s hertou tak by po něm nějaký ten spodní německý klub sáhnout mohl...

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta by se potřebovala zbavit Jarošíka, nebo Brabce (to neni problem) s Zápotočným, pak by to asi nebyl takovej problém..

Reagovat
smazaný uživatel

Kurňa spekulace o zájmu Lyonu jsou, kéž by byly na reálném základě. Ta částka za něj je směšná, byl by to kauf jak prase

Reagovat
domingo

Akorat mi prijdou s Lovrenem jako dost podobne typy, Abdennour je vlcak, potrebuje byt kral vapna.. takovyho uz mate

Ale za ty prachy by to byl hrich nebrat, o tom zadna.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže vedle sebe by si nesedli, jo? Zase na lavku by ho byla škoda, ale myslím, že by to bylo stále lepší, než to, co tam je teď.

Reagovat
domingo

Ale jo, predstavit si je umim, konecne byste meli ve vapne poradek Akorat oba jsou takovi rapli, no.

Reagovat
smazaný uživatel

Lepší rapli, než vyklusávající stoper na polovině

Reagovat
domingo
Reagovat
salami

holá hlava a hustý černý obočí, do Lyonu ideální

Reagovat
smazaný uživatel

Diky za opravdu zajimave pocteni, doufam, ze se v nove sezone bude opicit i nekdo znaly napr. Serie A/B.

Reagovat
Godwinson

Koukám, že Lyon vyhazuje talenty, to se zase někde budou mít.

Reagovat
Langi

co mi uniklo

Reagovat
Godwinson

Jen předběžné, Koloděj, Faure, Tafer, koneckonců i Fontaine.

Reagovat
Langi

s Kolodějem už tak nějak počitáme ...Tafera je škoda...ale máme tam lepší útočníky, třeba Mohamed Yattara, kterej letos zazářil v Arles, doufám že v příští sezóně už poputuje do áčka, kdyžtam může hrát i ten kolohnát Umtiti

Reagovat
juninho8

posledne 2 slova ....toho kolodzieja tam mi je luto

Reagovat
smazaný uživatel

waw biely francúz

Reagovat
domingo

Bily Francouz byl naposledy, tohle je Tunisan, aspon si to precti.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Eden Hazard..., který z těch dvou "kohoutů" je pro něj prospěšnější? já bych ho viděl raději v Utd.

Reagovat
domingo

Podle me jednoznacne United, City ma na jeho pozici Silvu..

Reagovat
Langi

určitě United...ale podle mě pude na 80% do City

Reagovat
smazaný uživatel

Domingovy články vždycky stojí za to číst a tohle byla hodně povedená tečka. Klobouk dolů.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
stas87

no zapas s marokom sa mu podaril ale potom sa viezol s celou obranou tuniska v ligue1 ho nepoznam ale vtedy v tom werderu to bol ulet,zasa ale kazda skusneost dobra

Reagovat
jv

Je potřeba ale taky říct, že do Brém přišel výhradně jako levý bek a taky tam všechno (z toho mála) odehrál.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

ten vypada na te fotce jako myčka č**aku

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele