Z LEEDSU ODEŠLI FOWLER I WOODGATE

01.02.2003, 16:27
Aktuality
I přesto, že s tím manažer Leedsu Terry Venables nesouhlasil, Jonathan Woodgate odešel do Newcastlu. Ne dlouho před ním se z klubem rozloučil i útočník Robbie Fowler, který přestoupil do Manchesteru City. Leeds se tak oslabil o další dva hráče základní sestavy a potvrdil tím, že na boj o solidní umístění už asi nemyslí.

Obránce Jonathan Woodgate, 23-letý reprezentant Anglie, přišel Newcastle na devět miliónů liber a stal se nejdražším fotbalistou v celé Evropě, který v lednovém přestupním období změnil dres. A stalo se tak za pět minut dvanáct, jen pár hodin před páteční půlnocí, která definitivně uzavřela zimní přestupové období.

"Je to skvělý fotbalista a hlavně je to hráč pro budoucnost, takže jsem nadšen," rozplýval se po výborném nákupu ředitel Newcastlu Freddy Shepherd. Spokojen je pochopitelně také manažer Bobby Robson, podle nějž Woodgate rychle zapadne do týmu. "Dle mého zázoru je pro nás Woodgate ideální posilou. Je to reprezentant, nepotřebuje se rozkoukávat, může ihned zasáhnout do hry. Je mu teprve 23 a má před sebou velkou budoucnost," řekl Robson. Ideálním je pro Newcastle hlavně v tom smyslu, že tento útočně laděný tým potřebuje vyztužit defenzivní řady. A zřejmě si nemohl vybrat lépe, Woodgate je jedním z nejlepších stoperů běhajících po anglických trávnících. "Jsem přestupem uchvácen, v Leedsu jsem byl od svých 13 let, ale teď jsem tady," vyjádřil se sám Woodgate. V novém působišti podepsal pětiletou smlouvu.

Jen několik desítek hodin před Woodgatem klub opustil i jeho další klenot, bývalý útočník Liverpoolu Robbie Fowler. Ten se až na třetí pokus dohodl na podmínkách smlouvy v Manchesteru City a manažer ambiciózního nováčka Kevin Keegan tak splnil své předsevzetí, totiž získat k Anelkovi druhého kvalitního útočníka. Za Fowlera zatím zaplatil tři milióny liber, po prvních ligových startech doplatí ještě jednou tolik. Fowlerovým nákupem Keegan překonal hranici 40 miliónů liber, které za své rok a půl dlouhé působení v klubu vyplatil za nové hráče. A zdá se, že se mu velké investice vyplácí, City je nejlepším nováčkem letošní sezóny a z devátého místa pokukuje po evropských pohárech.

27-letý Fowler je přesně ten hráč, kterého Kleegan hledal. "On a Nicolas Anelka v útoku, to je dvojice z říše snů," básnil Keegan. "Rád mám v týmu rozdílné útočníky a Anelka s Fowlerem jsou nesrovnatelní, každý je úplně jiný a spolu budou fungovat skvěle. Robbie je osvědčený střelec, málokdo má v Premier League takovou bilanci jako on. Přes všechny problémy, které v Leedsu měl, dokázal v každém druhém utkání skórovat a to je neuvěřitelné," mnul si Keegan ruce nad novou posilou svého týmu.

Leeds od léta, kdy se jeho vedení ujal Terry Venables, přišel už o šest hráčů základní sestavy. Možná také proto se nachází tam, kde je, tedy těsně nad sestupovými vodami Premier League. Už po loňském mistrovství světa odešel Rio Ferdinand, nedlouho po něm odešel také Robbie Keane. Během ledna z Leedsu odešli další dva hráči, Olivier Dacourt a Lee Bowyer, oba na hostování, aby ulevili výplatním listinám zadluženého klubu. Leeds je více než 70 miliónů liber v červených číslech a z celé Premier League má jedny z největších výdajů na platy.

Autor: Petr Starý

Komentáře (12)

Přidat komentář
Josifek

Leads udělal pěknou blbost,Woodgate prodávát, neměl,za chvíli z něj bude nejlepší obránce anglie.

Reagovat
PJ

Taky si myslim, ale Leeds je bez peněz a když přijde zajímavá nabídka, asi se nedá odmítnout...

Reagovat
HOST*Don Vito Corleone

A teď si ještě vemte, že Newcastle má i Tituse Brambla - tohle dává za takové tři roky nejlepší dvojici středních obránců na světě. K tomu Robert, Dyer, Bellamy, Solano, Speed a hlavně ALAN SHEARER! No, těšme se na finále Ligy mistrů 2006: Newcastle versus Ajax...

Reagovat
antimadrista

Kromě Shearera, ty hráče co si vyjmenoval, vůbec neznám.

Reagovat
PJ

To je vidět že neznáš nic jinýho než Barcelonu. A kdyby tam teď třeba takovej Dyer přišel, to bys ho vychvaloval jakej je to skvělej kauf...

Reagovat
antimadrista

A ty vo sobě neříkej že si neutrál!, Barcu nesnášíš.

Reagovat
PJ

To neni pravda. Já jen nemam rád když je někdo tak strašně zaujatej. Proti Barce sem nikdy neřek ani slovo...

Reagovat
Josifek

Nevíte jestli hraje jak často hraje v Leedsu Alan Smith???

Reagovat
smazaný uživatel

Smith to má těžký. Jsou tam Viduka a Kewell, což je konkurence jak hrom. Teď tam maj navíc další výborný mladíky, ale přesto celkem často hraje. Je to dobrej plejer, ale co ta disciplína? Jaktože antimadridisto neznáš Dyera, Bellamyho nebo Roberta? Když neznáš takové hráče, jak pak můžeš do Barcy někoho chtít, když ani neznáš ostatní. To je pěkná ostuda.

Reagovat
antimadrista

Ostuda je že fandíš Realu Madrid!

Reagovat
smazaný uživatel

To ani nemusíš psát, mně stačí tvá skvostná přezdívka.

Reagovat
HOST*

Alan Smith je skvělej forward,i když ta disiplína je trochu horží.Ale je to fotbalista s nejlepší imagi v celý premier leagu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele