Stupidita, hodnotil vyloučení Van Gaal. A to neviděl první kartu

03.11.2014, 09:30
Aktuality
Manažer Louis van Gaal nemá pochopení pro karetní hříšníky. Minulý týden sepsul Robina van Persieho, který oslavil pozdní vyrovnání s Chelsea sundáním dresu. Včera v derby s Manchesterem City přišel o vyloučeného stopera Smallinga a ani on se nevyhnul příkrému hodnocení...

Běžela jednatřicátá minuta, kdy se Chris Smalling místo bleskového návratu na svoji pozici pokusil zdržet vykopávajícího gólmana Harta. Nepochopitelně mu skočil do cesty, za což si vysloužil první žlutou kartu.

Jen osm minut stačilo, aby bylo hloupému počínání 24letého stopera učiněno zadost. Unikajícího Milnera sestřelil Smalling rozevlátým skluzem a po druhé žluté kartě musel pod sprchy. Jeho manažer Louis van Gaal si nebral servítky a ohodnotil druhý zákrok jako stupidní. První incident totiž neviděl, kompletní sprchu si tak obránce vyslechne patrně až sám...

"V derby musíte být opatrný - druhá žlutá karta byla stupidní," řekl Van Gaal bezprostředně po utkání pro BBC. "Nechat se vyloučit, to není opatrnost. Jako hráč jste povinen kontrolovat svoji agresivitu," dodal zkušený trenér.

Bývalý kouč nizozemské reprezentace na toto téma hovořil už minulý týden, kdy si Robin van Persie při oslavě vstřelené branky sundal dres. V kůži Smallinga, jehož první žlutá karta byla skutečně dílem naprosté nerozvážnosti, by tak chtěl být jen málokdo.

"Neviděl jsem první kartu, ale ke druhé se vyjádřit můžu. Pokud už jednu žlutou kartu máte, musíte se na trávníku chovat jinak. Hráčům jsem to ostatně před zápasem říkal," kroutil hlavou nizozemský stratég.

Jeho svěřenci navíc vyprodukovali hned několik faulů ve vlastní šestnáctce. Penalta se mohla pískat po dvou zákrocích na Agüera, ruce Blinda a především souboji Roja s Tourém, po němž měl Argentinec vidět navíc červenou kartu.

Jen díky shovívavosti sudího Olivera padl oslabený celek až po hodině hry, kdy se prosadil nejlepší střelec Premier League Sergio Agüero. V závěru nicméně hosté několikrát favorita ohrozili a s trochou štěstí mohli pomýšlet na bod. "Červená karta měla na zápas vliv, ale i přes oslabení jsme byli po přestávce lepší než v první půli," myslí si Van Gaal.

"Jsme blízko špičce. Viděli jste to proti Chelsea a nyní proti Manchesteru City. Dva nejlepší kluby v lize a rozdíl mezi jimi a námi v zápasech nebyl," chválí svůj tým 63letý trenér.

Manažer Manchesteru City Manuel Pellegrini byl s výkonem svých mužů spokojený, zdůraznil však, že v derby je podstatný pouze výsledek. "Nejdůležitější ze všeho je vítězství. Hráli jsme dobře, dokud jsme neskórovali. Pak už to bylo horší. To se v utkáních s takovým nábojem může stát," ocenil úroveň zápasu Chilan.

Ten se v pozápasovém rozhovoru na rozdíl od Van Gaala vyjádřil i k penaltovým situacím. "Je důležité, že jsme udrželi čisté konto a souhlasím, mohli jsme kopat tři pokutové kopy. Nechci však o těchto rozhodnutích mluvit, práce rozhodčích je nesmírně obtížná," dodal uznale Pellegrini.

Autor: Marek Ustohal / bbc.co.uk

Komentáře (640)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele