Návrat krále Kevina a "penalta" v Sheffieldu: 21. kolo Premier League v kostce

25.01., 18:13
Názory a komentáře
Kevin De Bruyne (© AFP)

Specifické 21. kolo, které bylo rozprostřeno do deseti dnů, je minulostí. Jeho leitmotivem se stal snový comeback uzdraveného Kevina De Bruyneho z Manchesteru City, jenž v roli "žolíka" rozhodl gólem a asistencí dechberoucí šlágr v Newcastlu. Z vítězství se radovali i fotbalisté Liverpoolu či Arsenalu, ale více pozornosti na sebe strhlo utkání v Sheffieldu, kde nováček soutěže vyrovnal z kontroverzního pokutového kopu ve 13. minutě nastaveného času.

Citizens v St. James‘ Parku vedli famózním gólem Bernarda Silvy, kterému můžete zatleskat v naší videorubrice. Poté ale převzali otěže domácí a brankáře Stefana Ortegu, jenž v úvodu nahradil zraněného Edersona, překonali dvakrát v rozmezí tří minut. Nejprve se další exkluzivní trefou blýskl Alexander Isak a krátce nato rozjásal vyprodanou arénu i Anthony Gordon.

Dvacet minut před koncem však manažer hostů Pep Guardiola poslal na trávník De Bruyneho. Belgický záložník nastoupil v Premier League poprvé od srpna a potřeboval jen pět minut, aby chytrým "podstřelem" rozesmutnil bezmocně plachtícího Martina Dúbravku i příznivce Magpies. V nastavení pak oslovil nezištnou přihrávkou norského benjamínka Oscara Bobba, který první brankou mezi anglickou elitou stanovil konečný výsledek.

Obhájci titulu bez De Bruyneho strádali, ale s ním na trávníku se jejich hra posunula o level výš, což si Guardiola uvědomuje. "Potřebujeme hráče, jako je Kevin. Potřebujeme, aby v závěrečné třetině hřiště vymyslel něco speciálního," prohlásil španělský stratég. "Nejde o nic taktického. Jde čistě o talent, individuální talent." dodal.

Manchester City prodloužil vítěznou sérii na šest soutěžních duelů a z druhého místa ztrácí na vedoucí Liverpool, jenž si díky produktivní dvojici Diogo Jota - Darwin Núñez zastřílel v Bournemouthu, pět bodů. Oproti rivalům z města Beatles ale odehrál o zápas méně.

Stejné manko mají také Aston Villa a Arsenal, který Crystal Palace nasázel pět gólů. Za zmínku stojí zejména třetí z nich po bleskovém protiútoku - od výhozu Davida Rayi k přesnému zásahu Leandra Trossarda totiž uplynulo pouze 10 sekund.

Kontroverze i zápis do historie v Sheffieldu

Na Bramall Lane se odehrálo infarktové střetnutí, jež gradovalo v nastaveném čase za stavu 2:1 pro West Ham. Nejprve byl vyloučen domácí Rhian Brewster a krátce nato i hostující Vladimír Coufal, ale jednoznačně nejvíce emocí vzbudila situace v 99. minutě, po které nařídil rozhodčí Michael Salisbury penaltu pro Sheffield.

Brankář Hammers Alphonse Aréola se ve vzdušném souboji srazil s útočníkem Blades Oliem McBurniem a z mnoha opakovaných záběrů bylo patrné, že byl spíše faulovaným hráčem. Salisburyho verdikt byl nicméně opačný a VAR jeho rozhodnutí nezměnil. Sám "postižený" McBurnie se proto ve 113. minutě postavil k pokutovému kopu a vstřelil časově nejzazší gól v dějinách Premier League.

Spornou situaci následně odsoudilo mnoho expertů v televizních studiích včetně bývalých sudích. "Aréola byl jednoznačně faulován, ale nebudu hovořit o rozhodčích, protože se nechci dostat do problémů. Dostali jsme se do fáze, kdy se spokojujeme s úrovní pískání, přičemž všichni krčíme rameny a říkáme: ‚OK, tak dobře‘," řekl manažer West Hamu David Moyes.

Poslední Sheffield inkasoval v letošní sezoně už 51 branek. Rychleji obdrželo 50 a více branek jen Barnsley v ročníku 1997/98. Hammers patří šesté místo se ztrátou osmi bodů na elitní kvarteto.

O pět bodů více než Moyesova družina má pátý Tottenham, který i bez afrických a asijských opor v čele se Son Heung-minem remizoval v chrámu osmého Manchesteru United 2:2. Red Devils nepomohl k úspěchu ani velmi dobrý výkon Rasmuse Højlunda, jenž se blýskl bilancí 1+1.

Ze skalpu soupeře se naopak radovali fotbalisté Chelsea. V londýnském derby udolali Fulham 1:0 brankou nejlepšího klubového střelce Colea Palmera z pokutového kopu, v lize zvítězili potřetí za sebou a tabulce se posunuli na devátou pozici. Fulham potvrdil, že se mu venku nedaří, a zůstal třináctý s osmibodovým "polštářem" před pásmem sestupu, ve kterém jsou kromě zmíněného Sheffieldu také Burnley a Luton, jejichž vzájemné měření sil skončilo na Turf Moor 1:1.

Záchranářské starosti má i Brentford, ale alespoň částečně je ochladil výhrou nad Nottinghamem 3:2. Na triumfu Bees se trefou podílel i kanonýr Ivan Toney, který nastoupil poprvé od loňského května a vypršení disciplinárního trestu za sázení. Západolondýnské mužstvo i proto zastavilo sérii sedmi utkání bez plného bodového zisku a je čtrnácté, Forest jsou šestnáctí.

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Diogo Jota (Liverpool) - 9.20 / 2 góly, asistence, 6 úspěšných soubojů.

2. Darwin Núñez (Liverpool) - 8.90 / 2 góly, 3 klíčové přihrávky, 6 úspěšných soubojů.

3. Gabriel Martinelli (Arsenal) - 8.90 / 2 góly, 2 střely, 3 úspěšné souboje.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Diogo Jota (Liverpool) - 19 bodů.

2. Gabriel Magalhães (Arsenal) - 17 bodů.

3. Gabriel Martinelli (Arsenal) - 14 bodů.

Sestava 21. kola:

Autor obrázku: Marek Ustohal

Brankář: Emiliano Martínez (Aston Villa) - Villans byli v Goodison Parku lepším týmem, ale bez světového šampiona v brance mohli odcestovat z Liverpoolu bez bodu. Zmínit je nutné především zneutralizovaný samostatný nájezd Calverta-Lewina a následnou střelu Garnera, kterou odchovanec Independiente vyrazil konečky prstů na roh. I proto zapsal páté čisté konto v sezoně. Více jich mají jen Raya, Onana, Pickford a Alisson.

Stoper: Ibrahima Konaté (Liverpool) - Po boku konstantně skvělého kapitána Van Dijka roste čtyřiadvacetiletý Francouz týden co týden. V Bournemouthu perfektně četl hru, což nejlépe dokumentuje 9 zastavení ofenzivní akce soupeře, a zároveň kraloval ve vzduchu, kde vyhrál 8 osobních soubojů. Když k tomu připočteme precizní rozehrávku a elegantní driblink s míčem, nominaci v sestavě kola se nelze divit.

Stoper: Jarrad Branthwaite (Everton) - Pod bezbrankovou remízu v Goodison Parku se podepsal i talentovaný stoper, který si čím dál hlasitěji říká o pozornost reprezentačního trenéra Southgatea. V kooperaci s Tarkowskim a gólmanem Pickfordem má lví podíl na vysoce nadprůměrné defenzivní činnosti Toffies. Proti Aston Ville působil jako zeď, vyhrál 9 z 10 soubojů a pětkrát zmařil nebezpečnou akci soupeře včasným zákrokem.

Stoper: Gabriel Magalhães (Arsenal) - Gunners jsou nejlepším týmem v lize ve statistice gólů po standardních situacích (13), což v utkání s Crystal Palace opět potvrdili. Hned dvakrát se prosadil rodák ze São Paula, který nejprve v 11. minutě otevřel skóre a těsně před přestávkou zdvojnásobil náskok. Jeho druhá trefa sice byla nakonec připsána jako vlastní brankáři Hendersonovi, ale bez výrazného přispění důrazného obránce by nikdy nepadla.

Pravý záložník: Cole Palmer (Chelsea) - V létě zamířil z Manchesteru do Londýna a svého rozhodnutí bezesporu nelituje. V mladém mužstvu Blues se odchovanec Citizens velmi rychle vypracoval do role stěžejní opory a vynikající formu potvrdil i v duelu proti Fulhamu, jenž rozhodl z pokutového kopu. Celkově už má na kontě 9 branek a je nejlepším kanonýrem západolondýnského celku v sezoně.

Střední defenzivní záložník: Rodri (Manchester City) - Famózními statistikami se v Newcastlu opět pyšnil dle bodování webu sofascore.com nejlepší hráč aktuální ročníku Premier League. Ve středu pole dominoval, s lehkostí sobě vlastní rozdával přesné pasy na kratší i delší vzdálenost (134/144) a v 74. minutě připravil De Bruynemu velmi důležité vyrovnání. Krátce nato se mohl prosadit i sám, ale Dúbravka jeho ránu konečky prstů vyrazil.

Střední ofenzivní záložník: Kevin De Bruyne (Manchester City) - Jeden z nejlepších fotbalistů na světě je po vleklém zranění zpět a okamžitě rozdává radost. V St. James‘ Parku sice přišel na trávník až v 69. minutě, přesto se obsadil do hlavní role očekávaného šlágru. Už o pět minut později totiž oku lahodící ranou zmrazil beznadějně vyprodanou arénu a v nastaveném čase oslovil nečekaného hrdinu Bobba k premiérovému zásahu mezi ostrovní elitou.

Levý záložník: Pedro Neto (Wolverhampton) - Enormní vliv na hru svého zaměstnavatele měl také uzdravený portugalský "rychlonožka", který nastoupil od začátku poprvé od konce října. V Brightonu několikrát pláchl domácím obráncům a flirtoval s gólem či asistencí, ale naneštěstí pro Wolves se žádná z jeho individuálních akcí neujala. Navzdory tomu ale jednoznačně ukázal, že je po dlouhé absenci velmi rychle zpět ve formě.

Pravý útočník: Rasmus Højlund (Manchester United) - Po přestupu z Bergama si od něj fanoušci i klubové vedení slibovalo mnohem víc, ale zdá se, že dánský snajpr konečně nalezl potřebné sebevědomí. V ostře sledovaném měření sil s Tottenhamem rozjásal Old Trafford nekompromisní "raketou" už ve 3. minutě a těsně před pauzou vybídl ke skórování trápícího se Rashforda. Pro obránce Spurs znamenal permanentní hrozbu.

Střední útočník: Diogo Jota (Liverpool) - No Salah, No Problem. Permanentní hrozbou byl ve 21. kole totiž i drzý forvard Reds, který perfektně zastoupil absentujícího egyptského "Faraona". V Bournemouthu zazářil dvěma brankami + finálním pasem a prodloužil svou excelentní sérii. Za poslední tři ligová střetnutí má bilanci 3+3. Z jeho spolupráce s Núñezem měl trenér Klopp velkou radost. Bude v nastoleném trendu pokračovat i v dalších týdnech?

Levý útočník: Darwin Núñez (Liverpool) - Ani Haaland, ani Salah, ani Son. Prvním hráčem z PL, který se napříč soutěžemi pyšní dvouciferným číslem v kolonce gólů a asistencí, je poměrně často kritizovaný urugayský útočník Reds. Na útulném Vitality Stadium dostal hostující sektor do varu dvakrát a zároveň z něj sršela energie i sebevědomí. Pokud si udrží aktuální chladnokrevnost v zakončení, může směle nahánět nejlepší střelce soutěže.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC
21
14
6
1
47 : 18
48
2
Manchester City
20
13
4
3
48 : 23
43
3
Arsenal FC
21
13
4
4
42 : 20
43
4
Aston Villa
21
13
4
4
43 : 27
43
5
Tottenham Hotspur
21
12
4
5
44 : 31
40
6
West Ham United
21
10
5
6
35 : 32
35
7
Brighton & Hove Albion
21
8
8
5
38 : 33
32
8
Manchester United
21
10
2
9
24 : 29
32
9
Chelsea FC
21
9
4
8
35 : 31
31
10
Newcastle United
21
9
2
10
41 : 32
29
11
Wolverhampton Wanderers
21
8
5
8
30 : 31
29
12
AFC Bournemouth
20
7
4
9
28 : 39
25
13
Fulham FC
21
7
3
11
28 : 36
24
14
Brentford FC
20
6
4
10
29 : 33
22
15
Crystal Palace
21
5
6
10
22 : 34
21
16
Nottingham Forest
21
5
5
11
26 : 38
20
17
Everton FC
21
8
3
10
24 : 28
17
18
Luton Town
20
4
4
12
24 : 38
16
19
Burnley FC
21
3
3
15
21 : 42
12
20
Sheffield United
21
2
4
15
17 : 51
10

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (15)

Přidat komentář
VTID94

Romano:

Chelsea are considering potential move for Jhon Durán from Aston Villa, as @Matt_Law_DT reported — no decision made yet.

Internal talks taking place on next steps. It will also be based on Broja's future.

There's direct contact scheduled to decide on Durán and Broja too.

Reagovat
Moshe Dajan

Těch návratů krále je v poslední době nějak moc.

Reagovat
Sosi

Reagovat
Salfovic

Při dalším velkém návratu budou muset v rámci genderové vyváženosti použít královnu.

Reagovat
forrest

Řekni dobrou noc, Kevine

Reagovat
SunFells
Reagovat
kissak

taky bych chtěl být tak podrážděný a neustále mít ten blažený výraz

Reagovat
M0rb1D4S

To se naučíš rychle. Taky už jsem si ho v práci vypěstoval, když musíš každou chvíli jednat s dementy

Reagovat
LyEX

asi tak, neviem či to nie je stále ten istý novinár, čo sa ho tieto veci pýta, tuším je o tom aj nejaký zostrih

Reagovat
Witcher

Měl by na Saúdskou Arábii?

Reagovat
kissak

měla by SA na něj?

Reagovat
FKVZLFC

Klopp po sezóně končí

Reagovat
janinho

na EF hosi spia? som myslel ze tu bude clanok do 3 minut a este ani expreska.

riadna bomba. za mna tutovka ze zoberu Xabiho

ale netreba hned zavrhnut mena ako Zuzee, Stevie (aj ked ten ma rozrobeny projekt v SA), do leta bude volny aj Xavi, Rooney ma tiez tusim teraz volno...

Reagovat
Seydou Doumbia

Jsou důležitější věci než do 5 minut přidat nějaký článek o Kloppisovi.

Reagovat
Vinci

Let him taaalk!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele