Skotská Premier League - souhrn 34. kola

02.05.2009, 15:29, aktualizováno 03.05.2009, 18:30
Komentáře a souhrny
Celtic ukončil sérii neporazitelnosti Aberdeenu na domácím hřišti a vyhrál 3:1. Na čele se ale nic nemění, jelikož Rangers si poradili s Hearts. Všechny ostatní zápasy skončily výsledkem 2:1, tři body mají Falkirk, Hamilton, Dundee United a Inverness...
O titul

Aberdeen FC - Celtic FC 1:3

02.05.2009 13:30

Góly: 22. Chris Maguire - 44. Gary Caldwell, 72. Scott McDonald, 90. Scott McDonald

Celtic v prvním duelu nadstavbové části skotské Premier League nezaváhal a na Pittodrie Stadium zvítězil nad Aberdeenem 3:1. Domácí nejprve poslal do vedení Maguire, Celtic ale poté zásluhou vlastní branky Considineho a dvěma góly McDonalda stav utkání otočil a zvítězil.

Manažer hostí Gordon Strachan musel vyřešit problém se záložní řadou, ze které vypadl potrestaný Scott Brown, nakonec lodivod Celticu poslal od první minuty do utkání zkušeného Paula Hartleyho.

Jako první zvedl diváky ze sedaček domácí celek, když se v šesté minutě útočník Dons Chris Maguire pokoušel přehodit brankáře Boruce, ten však jeho úmysl vystihl a balon vyrazil. Úvod utkání v podání hráčů Aberdeenu byl opravdu aktivní, nicméně šanci si vypracoval i Celtic, když se míč přes Corsase a McDonalda dostal až k Aidenu McGeadymu, jenž však pálil vedle.

Aberdeen se stále pokoušel procházet obranou hostí a na hřišti působil velmi svěžím dojem, z čehož nakonec ve dvaadvacáté minutě vyplynula vedoucí branka zápasu, když byl po faulu McManuse na pronikajícího Wrighta nařízen přímý volný kop. Standardní situaci rozehrál Charlie Mulgrew, jenž posadil balon na hlavu Chrise Maguira, který propasíroval balon za záda Boruce.

O tři minuty později mohlo být v táboře Celticu ještě hůř, když střelu skvělého Maguira vytěsnil polský gólman na rohový kop, po kterém se málem prosadil Scott Severin, ale mířil těsně nad bránu.

Nakonec o poločasové pauze bylo v kabině Celticu o něco veseleji, v poslední minutě prvního dějství se totiž týmu Gordona Strachana povedlo vyrovnat, když po rohu Shunsuke Nakamury vracel balon do ohně Garry Caldwell, míč si nakonec při pokusu odvrátit nebezpečí srazil do vlastní brány obránce Considine.

Druhou půli lépe začal Celtic, když ránu Lee Naylora senzačně vyrazil brankář Langfield. Poté následovaly tři rohové kopy hostí, ani jeden ale gólem neskončil.

V sedmdesáté druhé minutě Celtic vstřelil velmi důležitou branku a dostal se do vedení 2:1, když Andreas Hinkel potáhl míč po pravé straně, poté vybídl k zakončení Scotta McDonalda, jenž střelou z první překonal Langfielda.

Definitivní tečku za utkáním udělal po dlouhém balonu Nakamury svou druhou brankou v zápase australský kanonýr Scott McDonald, který vstřelil padesátý gól za Celtic.

Celtic minimálně do neděle odskočil druhým Rangers na rozdíl čtyř bodů a jeho šance na titul se po dnešním vyhraném zápase zase o něco zvýšili. Aberdeen se musí pokusit zvítězit příští týden.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Dundee United 1:2

02.05.2009 16:00

Góly: 40. Steven Fletcher - 28. Warren Feeney, 89. David Goodwillie

Dundee United dokázali využít slabé formy Hibernianu a na jeho vlastním hřišti zvítězili 2:1. Hosty dostal v první půli do vedení Feeney, před koncem prvního poločasu sice ještě stačil srovnat Fletcher, ale vítězný gól Dundee zaznamenal v posledních minutách hry Goodwillie.

Dundee United měli již na začátku utkání převahu a po jednom z rohových kopů musel zasahovat obránce Hogg. Po Swansonově rohu chyboval gólman Ma-Kalambay, míč šel ale naštěstí pro Hibs mimo bránu. Po pomalém začátku si domácí vytvořili první šanci až po sedmi minutách hry, když Riordan našel Rosu, ten však mířil vedle.

United byli po dvanácti minutách blízko prvnímu gólu, když se hlavička Dodse odrazila od tyče ke Graingerovi, Stevenson ale zažehnal nebezpečí. Na druhé straně přihrál Fletcher Johanssonovi, jehož pokus však vytěsnil Zaluska.

Dundee se ujalo vedení ve 28. minutě, když Dods našel hlavičkou před bránou Feeneyho, který se zblízka nemýlil. Pět minut před koncem první půle se však Hibs podařilo srovnat na 1:1. Po skvělé práci Johanssona dostal míč Fletcher a poslal balón do vzdálenějšího rohu Zaluskovi brány.

Stejně jako v první půli, i do té druhé vstoupili lépe hosté, ale pokus Swansona letěl mimo bránu. Po hodině hry měl tentýž hráč další šanci po volném kopu z okraje pokutového území, mířil ale příliš vysoko. Po akci Kennetha musel zasahovat Ma-Kalambay, přesto v 89. minutě už inkasoval. Jen pár minut poté, co byl za faul na Conwaye vyloučen Hogg, našel Zaluska volného Goodwillieho, jenž přesnou střelou zařídil výhru Dundee.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Heart of Midlothian 2:0

03.05.2009 16:30

Góly: 45. Andrius Velička, 89. Kris Boyd

Celtic ve včerejším zápase s Aberdeenem vyhrál, a tak chtěli Rangers dnes odpovědět podobnou mincí. V těžkém utkání s Hearts nakonec vydolovali tři body, o které se gólově postarali Andrius Velička a Kris Boyd, pro nějž to byl již třicátý gól v letošním ročníku.

A právě skotský reprezentant měl na svých kopačkách gól již v úvodních minutách zápasu. V pokutovém území sice dostal prostor k zakončení, jeho střelu ale dokázal ještě tečovat Karypidis a gólman Kello už s chycením míče žádné velké problémy neměl. Zanedlouho zahrozili také hosté. Alexandera zaměstnal svým pokusem Tullber, domácí gólman však neinkasoval a stav byl tak i nadále bezbrankový.

Přesnost scházela obránci Stevenu Whittakerovi, a proto se stále skóre neměnilo. Hearts následně zahrozili z rychlého protiútoku, na jehož konci byl Bruno Aguiar, jenž se pokusil překonat Alexandra tvrdou a nepříjemnou střelou. Když už vše nasvědčovalo tomu, že se půjde do kabin za bezbrankového stavu, Rangers poprvé v zápase udeřili. Smithův centr sklepl pro Veličku Boyd a litevský reprezentant si již věděl rady s tím, jak jej poslat do brány.

Po změně stran se domácí hráči pokoušeli přidat i druhý přesný zásah. Nejprve pálil Davis, jenže na Kella nevyzrál. Hearts příliš nebezpečně nepůsobili, domácím fotbalistům zatrnulo vážně pouze jednou. Po údajném faulu Whittekera se dožadoval penalty útočník Elliot, vyslyšen však nebyl. Jak se nakonec ukázalo, tak zřejmě správně. Kris Boyd byl v závěrečných minutách aktivní a zaslouženě se nakonec také zapsal mezi střelce. V 85. minutě jej sice ještě rozhodčí načapali v ofsajdu, v předposlední minutě už ale mohl slavit. Rangers tak slavili zaslouženou výhru 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC34238378:3177
2.Rangers FC34237470:2676
3.Heart of Midlothian341591037:3654
4.Dundee United341313845:4152
5.Aberdeen FC341391237:3648
6.Hibernian FC3410121239:4342
O udržení

Falkirk FC - Motherwell FC 2:1

02.05.2009 16:00

Góly: 9. Carl Finnigan, 56. Tam Scobbie - 70. David Clarkson (pen.)

Falkirk se záchrany stále nevzdává, když doma porazil sedmý Motherwell těsně 2:1. Domácí tým poslal do vedení Carl Finnigan, druhou branku přidal Thomas Scobbie. Posledním přesným zásahem utkání snižoval z penalty David Clarkson.

Falkirk dokázal hned první vážnější šanci přetavit ve vedoucí gól, když veterán McCann našel volného Carla Finnigana, který pouze zasunul balon do odkryté brány. Po vstřelené brance hrál Falkirk ve velké pohodě, nicméně i tak musel předvést své brankářské umění domácí gólman Dani Mallo, který lapil hlavičku Davida Clarksona.

Začátek druhé půle se nesl ve znamení skvělé hry posledního celku tabulky, který si dnešní utkání vyloženě užíval a v 56. minutě zdvojnásobil své vedení, když McCann nacentroval balon na Scobbieho, jenž hlavičkou rozvlnil síť brány Motherwellu. Posledních dvacet minut ale musel Falkirk dohrávat utkání o deseti mužích, když musel po penaltovém faulu předčasně do sprch Aafjes. Ke značce pokutového kopu se postavil kanonýr David Clarkson a snížil na 2:1.

To ale bylo ze strany Well vše a Falkirk se tak mohl radovat ze zisku tří bodů. Bohužel pro Bairns tři body získal i Inverness, a tak stále tým Johna Hughese ztrácí na jedenáctou nesestupovou pozici čtyři body.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - Kilmarnock FC 2:1

02.05.2009 16:00

Góly: 5. James McCarthy, 55. James McCarthy - 90. Jamie Hamill (pen.)

Hamilton se dočkal dlouho očekávaného vítězství, když na domácím hřišti porazil Kilmarnock 2:1. Hvězdou zápasu se stal mladičký James McCarthy, jenž vstřelil obě branky domácích. V poslední minutě utkání pak pouze korigoval skóre Hamill.

První branka padla už v páté minutě, když do černého mířil záložník Accies James McCarthy. Kromě této přesné trefy nepřineslo první dějství příliš atraktivní fotbal. Hra se odehrávala zejména ve středu hřiště.

Trochu vzrušení přinesly až dvě šance Kilmarnocku chvíli před poločasovou pauzou. Nejprve pálil Mehdi Taouil, poté se pokusil síť rozvlnit David Fernandez, ani jeden však nad brankářem Tomášem Černým vyzrát nedokázal. A těsně před tím, než rozhodčí první půli ukončil, vystřelil na Černého ještě Gibson, také ale bez úspěchu.

Killie se v druhé půli hnali za vyrovnáním, když další práci Černému přidělal Tim Clancy. I tentokrát ale vynikající český gólman střelu lapil. Když Kilmarnock nedokázal po řadě šancí skórovat, přišli na řadu opět domácí. Offiong přihrál McCarthymu a mladý Ir ránou z hranice pokutového území zdvojnásobil vedení Hamiltonu.

Kilmarnocku se do konce utkání už vyrovnat nepodařilo, na konečných 2:1 upravil z pokutového kopu Hamill. Hamilton udělal důležitý krok k záchraně ve skotské lize a na poslední místo stále drží náskok šesti bodů.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Inverness CT 1:2

02.05.2009 16:00

Góly: 70. Jim Hamilton - 12. Grant Munro, 84. Ross Tokely

Inverness se v zápase proti St. Mirrenu nevzdal a díky gólu z 84. minuty dokázal vyhrát 2:1. Vedoucí branku vsítil Munro, domácí ale vyrovnali střelou Hamiltona a až Tokely vrátil výhru hostům.

První větší šanci měli domácí, avšak hlavičku Cuthberta dokázal chytit gólman hostí Fraser. Tentýž hráč mohl skórovat i o chvíli později, tentokrát ale mířil vedle. Na druhé straně dokázal vstřelit gól Foran, rozhodčí ho ale neuznal kvůli faulu na brankáře St. Mirrenu. Po dvanácti minutách hry znovu padla branka, která byla tentokrát schválena.

Black zahrál rohový kop do pokutového území, kde Munro hlavičkoval přímo do brány. St. Mirren mohl ihned vyrovnat, avšak Mehmet mířil v obrovské šanci jen nad bránu. Ve druhé půli mohli hosté své vedení zvýšit, Imrie se ale do brány netrefil.

O chvíli později dokonce Imrie nastřelil tyč, ale byli to domácí, kdo vstřelil další gól. Mehmet nadýchaným centrem našel Hamiltona, který vyrovnal na 1:1. Na konci zápasu však slavil Inverness, v 83. minutě se totiž nejprve Rooney neprosadil, ale z další akce padl gól po halfvoleji Tokelyho. Inverness v St. Mirrenu zvítězil 2:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Motherwell FC341181537:4641
8.Hamilton Academical341141928:4837
9.Inverness Caledonian341051934:5335
10.Kilmarnock FC34971832:4534
11.St. Mirren FC348101629:4634
12.Falkirk FC347101734:4931

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Celtic is the only team in Scotland

Reagovat
smazaný uživatel

to mas pravdu, my uz ideme do anglickej

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

mame splneno a muzeme se plne soustredit na zapas roku.

Reagovat
smazaný uživatel

vam nepomoze uz ani modlenie

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý výsledek z Aberdeenu. Kde se teď hraje derby old firm, v Parkheadu nebo na Imbroxu? každopádně doufám, že bhoys neprohrajou v derby a pak jen vyhrávat, vyhrávat... no snad to strachanovým klukům ušatým vyjde. držím palce

Reagovat
smazaný uživatel

Old firm hrajeme na Ibroxu,tzn ze pokud Hunove dneska padnou a my jim nakopeme prdel i pristi tyden,tak mame 7bodu naskok a titul temer doma

Reagovat
smazaný uživatel

Rangers to zvladnu a vyhraju ligu

Reagovat
smazaný uživatel

Vyhrajou velký lejno Celtic GO

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele