Skotská Premier League - preview 34. kola

02.05.2009, 10:33, aktualizováno 03.05.2009, 09:06
Previews
Celtic včera nezaváhal na hřišti Aberdeenu, což vyvinulo tlak na jeho městské rivaly Rangers, kteří potřebují doma porazit Hearts. Těm jde pro změnu o třetí příčku...
O titul
Aberdeen FC - Celtic FC  (sobota 13:30)
Mistrovský Celtic zavítá v prvním duelu nadstavbové části skotské Premier League na Pittodrie Stadium, kde se mu postaví houževnatý Aberdeen.

Celtic ví, že v posledních pěti zápasech nesmí zaváhat, jinak by mohl přijít o ligový titul. Situace na čele tabulky je totiž více než vyrovnaná, tým Gordona Strachana hájí před druhými Rangers pouze jednobodový náskok. Dnešní utkání by se dalo nazvat jakousi odvetou, protože v minulém kole na sebe narazili právě tito dva soupeři. V utkání hraném v Parkheadu se z vítězství 2:0 radoval Celtic.

Dnes ale bude bojištěm Pittodrie Stadium a Aberdeen bude chtít zelenobílým vrátit porážku i s úroky. Zároveň družina Jimmyho Calderwooda drží dlouho sérii neporazitelnosti na vlastním hřišti, která trvá od 4. října. Lodivod Aberdeenu věří, že jeho svěřenci dnes tuto sérii prodlouží o další zápas. "Když jsem zjistil, jaké máme statistiky, užasl jsem," řekl Calderwood.

Role Dons v nadcházejících střetnutí je jasná, vybojovat konečnou čtvrtou pozici a pro příští sezonu tak zajistit Pohár UEFA. Aberdeen je momentálně pátý a na čtvrté Hearts ztrácí jeden bod. Calderwood bude muset při skládání základní jedenáctky vyřešit problém s útokem. Mimo hru jsou totiž dva nejlepší útočníci Aberdeenu. Darren Mackie má problémy s kolenní šlachou a Lee Miller je potrestaný. Po operaci kotníku bude chybět i obránce Zander Diamond. Celtic se bude muset pro změnu obejít bez kapitána Stephena McManuse, jenž má zraněný kotník a Shunsuke Nakamury, ten má problémy s třísly. Karetní trest si odpykává Scott Brown.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.50 - 3.55 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hibernian FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Dundee United má stále šanci na kvalifikaci do Ligy mistrů, ovšem pokud si ji chce udržet, nemělo by zaváhat v sobotním souboji na hřišti Hibernianu.

Hibernianu se nedaří podle představ a v posledním kole navíc narazil na silné Rangers. Hibs druhému celku tabulky podlehli 2:3 a momentálně jsou tak šestí. Domácí chtějí bojovat o tři body, ovšem nepomohou jim tři důležití hráči. Do utkání nenastoupí kapitán Rob Jones, univerzál Sol Bamba, ani útočník Colin Nish.

Obránce Lewise Stevensona těší, že se jeho Hibernian probojoval mezi šest nejlepších celků soutěže. "Kdybychom nebyli mezi nejlepšími šesti, byla by to pro nás opravdu špatná sezóna. Jsme ve Skotsku dost velký klub a mezi nejlepšími bychom měli být každý rok. V této sezóně to bylo těsné, ale body mluví za vše, zasloužili jsme si to," řekl Stevenson.

Dundee United ztrácí na třetí Hearts pět bodů a žádné zaváhání tedy nesmí připustit. Už v minulém zápase United ztratili body, když pouze remizovali 0:0 s Kilmarnockem. United odcestovali do Hibernianu bez pěti členů sestavy. Kapitán Lee Wilkie je potrestán, stejně jako Paul Dixon. Zraněni jsou pak Francisco Sandaza, Jon Daly a Scott Robertson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.25 - 2.70
více informací
Rangers FC - Heart of Midlothian  (neděle 16:30)
Velice důležité utkání v boji o ligový titul se uskuteční v neděli na Ibrox Parku, kde domácí Rangers přivítají Heart of Midlothian. Pro oba kluby má zápas velký význam, domácí bojují o titul, Hearts o Ligy mistrů.

Celtic ve svém zápase v Aberdeenu nezaváhal a další tým bojující o titul, Rangers, by proto neměli ztratit doma proti Hearts. Tým z Ibrox Parku má však skvělou formu, vyhrál poslední čtyři ligová utkání a stále tlačí na vedoucí Celtic. V posledním kole Rangers zvítězili 3:2 v Hibernianu a stejný výsledek by rádi zopakovali i proti Hearts.

Rangers jsou posíleni zprávou, podle které je Pedro Mendes připraven v neděli nastoupit, stejně jako Kyle Lafferty a Lee McCulloch. Start Saši Papace je nejistý, Madjid Bougherra je potrestán a zápas si nezahraje. Kvůli zranění je mimo hru stále Kirk Broadfoot.

Manažer Rangers, Walter Smith si myslí, že v tak důležitém utkání nehraje roli kdo je domácí a kdo hostující tým. "Myslím, že u Hearts není rozdíl, když hrají doma a když venku. Nemyslím, že je to takový rozdíl, ale určitě je lepší hrát domácí zápas, než u někoho na hřišti," přemýšlí Smith.

Hearts na rozdíl od svého dalšího soupeře minulé utkání nevyhráli, pouze remizovali 0:0 ve Falkirku. Stále však mají velké šance na kvalifikaci do Ligy mistrů. Do sestavy Hearts se pro zápas vrací gólman Janos Balogh i záložník Laryea Kingston, žádná nová zranění klub nepostihly.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.50 - 6.80
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC33228375:3074
2.Rangers FC33227468:2673
3.Heart of Midlothian33159937:3454
4.Dundee United331213843:4049
5.Aberdeen FC331391136:3348
6.Hibernian FC3310121138:4142
O udržení
Falkirk FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Poslední Falkirk stojí až po kolena v kaluži sestupu, kus záchranného lana by mu mohla poskytnout výhra nad sedmým Motherwellem.

Dnešní duel je soubojem dvou týmů, které v letošní sezoně, oproti té minulé, bez debat zklamaly své fanoušky. Motherwell skončil loňský ročník skotské ligy na vynikající třetí příčce, letos se bude muset spokojit maximálně se sedmou pozicí, na které se loni umístil Falkirk, letos je ale Hughesův tým na samotném dnu tabulky.

Motherwellu prakticky už o nic nejde, jeho šance na sestup je téměř nulová a do pohárové Evropy se jistojistě nepodívá. To však nemění nic na faktu, že tým Marka McGhee bude chtít sezonu dohrát se ctí a s dobrými výsledky. Určitě se bude chtít vyvarovat výkonu z posledního střetnutí, kdy doma podlehl St. Mirrenu 0:2.

Falkirk potřebuje body jako sůl, protože na jedenáctou příčku a tedy záchranu ve skotské Premier League ztrácí čtyři body. Dnešní zápas by ale podle tabulkového postavení měl být z posledních pěti duelů pro Bairns nejtěžším oříškem, poté se už Falkirk utká s týmy, které jsou v tabulce hůře postaveni než Well.

V táboře Motherwellu visí otazník nad startem kapitána Stephena Craigana. Severoirský obránce má problémy s lýtkem. Johnu Hughesovi bude scházet trojice hráčů, Michael Higdon a Lee Bullen jsou v trestu a útočník Steve Lovell laboruje s poraněným kolenem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.20 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hamilton Academical - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Hamilton dnes může udělat další krok k záchraně ve skotské nejvyšší soutěži, porazit ale musí též sestupem ohrožený Kilmarnock.

Hráči Accies už asi prakticky zapomněli, jak chutná pocit z vítězství, poslední zisk tří bodů totiž Hamilton zaznamenal na konci února, když porazil Falkirk. Od té doby šestkrát prohrál a dvakrát remízoval. Naposledy uhrál nerozhodný výsledek s Invernessem. Dnes by se navíc vítězství Billymu Reidovi hodilo dvojnásob, protože konec sezony se blíží a Hamilton dělí od poslední příčky pouhých šest bodů, případná dnešní výhra by tedy znamenala výrazné zvýšení šancí na záchranu.

Kilmarnock je na tom v tabulce úplně stejně jako Hamilton, na svém kontě má 34 bodů, což svěřencům Jima Jefferiese stačí na průběžnou osmou pozici. Accies jsou díky horšímu skóre o dvě příčky za Killie. To, že by vítězství Hamiltonu v boji o záchranu velmi pomohlo, platí i pro Kilmarnock, jenž by také příští sezonu rád patřil mezi skotskou fotbalovou elitu.

Velký návrat v dresu Hamiltonu hlásí záložník Mark Corcoran, který si dnes může připsat první start po téměř šestiměsíční pauze. 28letý hráč musel na půlroku nechat fotbalu kvůli potížím s třísly. Ještě nedávno početná marodka Accies se pomalu ale jistě vyprazdňuje. Fit jsou i David Elebert, Brian Easton i útočník Richard Offiong. Na straně Kilmarnocku na hřiště nevyběhne Kevin Kyle, jenž si odpykává trest.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.25 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Mirren FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
V zápase o udržení v nejvyšší soutěži přivítá v sobotu St. Mirren na svém hřišti předposlední Inverness. Ten momentálně dělí od poslední pozice čtyři body.

St. Mirren má o dva body větší zisk než soupeř a navíc v minulém ligovém kole zvítězil 2:0 v Motherwellu. Domácí měli v poslední době problémy se zraněními a několik hráčů sobotní utkání vynechá. Mimo hru jsou Steven Robb, Stephen O'Donnell, Chris Smith, Tom Brighton i Craig Dargo a otazník visí nad startem Cuthberta, Murrayho, Haininga a Stevena Thomsona.

Kromě Invernessu mají další čtyři týmy starosti s udržením se v lize, Dougie Imrie ale doufá, že jeho tým se sestupu vyhne. "Jsme schopni porazit každého a musíme tedy několikrát vyhrát, abychom neměli starosti v posledních zápasech. Jako hráč chcete vyhrát každý zápas, ale sám manažer řekl, že k udržení by měli stačit dva zápasy," prohlásil Imrie.

Inverness na rozdíl od domácího celku body nebral, ve třiatřicátém kole skotské ligy podlehl 0:1 v Aberdeenu. Hostům budou v zápase chybět David Proctor a Richie Byrne, Eric Odhiambo se do tréninku vrátí příští týden.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.25 - 2.90
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Motherwell FC331181436:4441
8.Kilmarnock FC33971731:4334
9.St. Mirren FC338101528:4434
10.Hamilton Academical331041926:4734
11.Inverness Caledonian33951932:5232
12.Falkirk FC336101732:4828

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak ide uz do tuheho, este 5 zapasov a spozname noveho sampinona

Napriek veducemu postaveniu Hoops si myslim ze tromfy maju vo svojich rukach Jazdci.

V zostavajucom programe hraju 3x doma, vratane posledneho Old Firm derby ktore je na programe uz o tyzden v sobotu. Pre porovnanie, program oboch do konca sezony:

CELTIC

Aberdeen (v)

Rangers (v)

Dundee Utd (D)

Hibs (v)

Hearts (D)

RANGERS

Hearts (D)

Celtic (D)

Hibs (v)

Aberdeen (D)

Dundee Utd (v)

Takze uz teraz vieme ze oslavy titulu uvidi 24.maja Tannadice Stadium. Ze kde to je? No predsa v Dundee

Reagovat
smazaný uživatel

Aberdeen to rozštípne na tu správnou stranu....

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim,ze v prvnim kole nadstavby to bude u obou Glasgowskych za 3body a o to zajimavejsi bude Old Firm na Ibrox.TAdy se muze stat cokoliv,pevne doufam v titul,nejradeji bych byl,kdyby ho Celtic"pojistil" na Ibrox treba golem z vymyslene penalty v 93minute

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele