Skotská Premier League - souhrn 16. kola

29.11.2008, 15:33, aktualizováno 29.11.2008, 18:18
Komentáře a souhrny
Celtic znovu navýšil náskok v čele ligy. Dokázal doma porazit Inverness, kdežto Rangers prohráli na půdě Hearts a na první místo nyní ztrácejí sedm bodů. Díky výhře v St. Mirren si náskok na čtvrté příčce vytvořilo Dundee, Aberdeen porazil Motherwell a Hamilton zdolal Kilmarnock.

Heart of Midlothian - Rangers FC 2:1

29.11.2008 13:30

Góly: 20. Marius Žaliūkas, 23. Laryea Kingston - 26. Christos Karypidis (vl.)

Rangers nedokázali napodobit skvělé výkony z poslední doby a Hearts podlehli 1:2. Domácí si tak připsali již páté vítězství v řadě a to ještě dohrávali zápas v deseti lidech.

Domácí zahrozili již v prvních minutách zápasu, kdy musel Allan McGregor zasahovat po střele Drivera. Rangers měli příležitost dostat se do vedení po patnácti minutách hry, kdy na okraji pokutového území hrál rukou Neilson. Střela Boyda však gólmana MacDonalda nezaměstnala. Hearts se ve dvacáté minutě zápasu ujali vedení. Na hlavičku Berry dokázal McGregor zareagovat, z dorážky se však už nemýlil Zaliukas.

Po dalších třech minutách vedli domácí již o dvě branky. Tak jako u předchozí trefy, hlavičkoval po centru Aguiara Berra, McGregor míč vyrazil, tentokrát byl však na správném místě Kingston a oslavil svůj návrat po zranění gólem. Rangers se však rychle dostali do hry. Adam zahrál volný kop k blízkosti brány Hearts a Karipidis si míč hlavou nešťastně poslal do vlastní brány.

Na začátku druhé půle nebezpečně střílel Mendes, Berra však míč hlavou vytěsnil mimo bránu. Na druhé straně měl šanci Kingston, ale druhý gól v zápase si nepřipsal. Po faulu na Burka byl v 76. minutě vyloučen Wallace a domácí dohrávali v deseti. Ještě v nastaveném čase měl šanci na vyrovnání Broadfoot, mířil ale mimo. Hearts tak zvítězili nad Rangers 2:1.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Inverness CT 1:0

29.11.2008 16:00

Góly: 29. Shaun Maloney

Vypadá to, že Celtic je v této části sezony neporazitelný, dokázal zvítězit 1:0 v dalším utkání proti Invernessu. Jediným střelcem zápasu se stal po půlhodině hry Shaun Maloney.

Velmi aktivně začal nečekaně Inverness, když Ian Black přihrál Garrymu Woodovi, jenž ale na Artura Boruce nevyzrál. Poté našel na druhé straně hřiště Andreas Hinkel v dobré pozici Georgia Samarase, jemuž v koncovce však zabránil Grant Munro, pak pálil z třiceti metrů nad bránu Paul Hartley.

Hinkel se potom nadechl k velkému sprintu po pravé straně hřiště a míč nasměroval na Scotta McDonalda, jehož střela ale byla zablokovaná. Celtic otevřel skóre utkání po půlhodině hry, když Shunsuke Nakamura našel parádním centrem Shauna Maloneyho a malajsijský rodák prošel hostující defenzívou a svou první střelu v zápase přetavil v gól.

Bývalý hráč Aston Villy poté otestoval brankáře Essona ještě střelou z pětadvaceti metrů, gólman Invernessu byl ale pozorný a míč pohodlně lapil. V úvodu druhé půle se neprosadil po Maloneyho centru Scott Brown.

Poté vystrčili růžky také hosté, když se míč dostal přes Russella Duncana k Ianu Blackovi, který si v koncovce proti Borucovi však neporadil. Před koncem utkání mohli ještě zvýšit vedení Hoops McDonald a Hartley, ani jeden však do černého nemířil.

Celtic díky dnešnímu vítězství odskočil Rangers už na rozdíl sedmi bodů, svěřenci Waltera Smitha totiž ztratili utkání s Hearts.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Motherwell FC 2:0

29.11.2008 16:00

Góly: 61. Gary McDonald, 67. Lee Miller (pen.)

Aberdeen si s Motherwellem na vlastním hřišti poradil a díky vítězství 2:0 si připisuje do tabulky tři body. Vedení zajistil domácím po hodině hry Gary McDonald a o pár minut později upravil z penalty na konečných 2:0 Lee Miller.

Lepší dvoustý zápas na lavičce Aberdeenu si snad Jimmy Calderwood nemohl ani přát, jeho svěřenci totiž porazili svého rivala ze středu tabulky a posunuli se už na pátou příčku tabulky. V prvních minutách hry nebezpečně střílel Mackie, Smith však míč vyrazil. Na druhé straně musel úřadovat po střele Lasleyho také gólman Langfield.

Velkou šanci Aberdeenu poté vytvořil svojí přihrávkou Miller, Mackie mohl střílet, místo toho se však chybně rozhodl přihrát obsazenému Alukovi. O pár minut později se fanoušci domácích hlasitě dožadovali penalty, za fauly na Maira a Mackieho, rozhodčí však nařídil pokračování hry.

Po hodině hry musel kvůli zranění odejít ze hřiště Considine, kterého nahradil McDonald a tentýž hráč po minutě pobytu na hřišti zařídil svému týmu výhru. McDonald si naběhl na centr Aluka a přesnou střelou zařídil vedení 1:0.

Jen šest minut na to Aberdeen vedl o dvě branky. Paul Quinn fauloval v pokutovém území Mackieho a nejenže dostal červenou kartu, ale zcela právem se kopala i penalta. K té se postavil Miller a vstřelil svůj čtvrtý gól sezóny. Do konce zápasu byl Aberdeen stále lepším týmem a Motherwell se do žádné větší šance nedostal. Domácí zaslouženě zvítězili 2:0.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - Kilmarnock FC 1:0

29.11.2008 16:00

Góly: 52. Richard Offiong

Hamilton konečně zaznamenal tolik vytoužené vítězství, odnesl to Kilmarnock, kterého Accies porazili na své půdě těsně 1:0. Hrdinou utkání se stal útočník Richard Offiong.

Jako první ohrozil bránu soupeře hostující Kilmarnock, když v sedmé minutě nacentroval Willie Gibson balon na Simona Forda, který na zadní tyči mířil těsně vedle. Poté mohl skórovat sám Gibson, po přímém kopu Garryho Haye ale brankáře Černého ani nadvakrát nepřekonal. Před koncem první půle začala hra nabírat na obrátkách, když ve velké šanci selhal mladík ve službách Hamiltonu James McCarthy.

V padesáté druhé minutě přišla jediná branka utkání. David Graham poslal přesný pas na Richarda Offionga, jenž poslal míč do pravého rohu hostující brány a dostal tak Accies do vedení.

Domácí útočník se pak dostal do další příležitosti, tentokrát ho ale Damien Rascle vychytal. Kilmarnock měl skvělou příležitost k vyrovnání po hodině hry, když centr Mehdiho Taouila našel volného Simmondse, ten ale pálil nad horní konstrukci brány.

Deset minut před koncem utkání mohl zdvojnásobit vedení Accies James McArthur, který po pěkném uvolnění vystřelil nad levý horní roh Rascleho svatyně. V posledních minutách duelu ještě zlikvidoval Tomáš Černý střelu Gibsona.

Hamilton po dlouhé době získal všechny body, které ho odpoutaly od posledního místa tabulky, kam naopak spadl St. Mirren. Kilmarnock je sedmý.

Více informací k zápasu

Falkirk FC - Hibernian FC 1:1

29.11.2008 16:00

Góly: 69. Darren Barr - 82. Colin Nish

Hibernian nenavázal na fantastický minulý zápas a z Falkirku si odváží pouze bod za remízu 1:1. Falkirk od 69. minuty vedl díky gólu Darrena Barra, osm minut před koncem však srovnal stav na 1:1 Colin John Nish.

Oba týmy se snažily hrát útočným stylem, v zakončování však byli hráči z obou stran málo nebezpeční. Falkirk do zápasu vstoupil lépe a v prvních dvaceti minutách dvakrát ohrožoval bránu Hibs záložník O'Brien. Nejprve musel jeho střelu vykopávat Van Zanten a po volném kopu zasahoval Ma-Kalambay.

Nebezpečná byla i Higdonova hlavička a Ma-Kalambay musel vytáhnout akrobatický zákrok. Na druhé straně mířil z volného kopu jen vedle brány Fletcher. Skotský útočník měl chvíli poté ještě větší šanci, střelu však zablokoval kapitán domácích, Darren Barr.

Po přestávce byl blízko vedoucímu gólu Hibernian, střela Van Zantena se dostala k Riordanovi, jeho pokus však na bránu neprošel. O chvíli později centroval Van Zanten, ani tentokrát se ale Fletcher netrefil mezi tyče. Hosté za neproměňování šancí zaplatili inkasovaným gólem.

Obrovskou chybu udělal gólman Ma-Kalambay, který špatně zhodnotil vyběhnutí, čehož využil Barr a vstřelil do odkryté brány vedoucí gól domácích. Gólman Falkirku Flinders dnes moc práce neměl, v 82. minutě ale jednu z mála střel neměl šanci chytit. Jones po rohovém kopu prodloužil míč a Nish vyrovnal na konečných 1:1.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Dundee United 0:2

29.11.2008 16:00

Góly: 37. Jon Daly, 89. Jon Daly (pen.)

Dundee United s přehledem zvládlo utkání na St. Mirren Stadium, kde zvítězilo nad místními Saints 2:0. Největší zásluhu na vítězství měl Jon Daly, který vstřelil dvě branky.

Naprosto skvěle začali utkání hosté z United a brankář St. Mirrenu Mark Howard musel hned v úvodních minutách likvidovat pokus Dalyho, který hlavičkoval nad bránu po centru Morgara Gomise.

Saints poté odpověděli pokusem Andyho Dormana, který ale pálil nad, ve 35. minutě se Dorman dostal do další příležitosti, ani ta však gólem neskončila. To ovšem už neplatilo o hlavičce Jona Dalyho, který o dvě minuty později naprosto dokonale zužitkoval centr Willa Flooda.

Po poločasové přestávce měl skvělou možnost ke skórování domácí Denis Wyness, který ale z osmi metrů přestřelil. Neuspěl ani hostující Scott Robertson, jehož střelu Howard vyrazil. Když se St. Mirren pokoušel v závěru o vyrovnání přišel šok v podobě penalty proti bráně Marka Howarda, kterou bez problému proměnil Jon Daly a stanovil konečný stav střetnutí na 2:0 pro Terrors.

I přes vítězství zůstalo Dundee na čtvrtém místě, St. Mirren se propadli na poslední místo, protože Hamilton dokázal proti Kilmarnocku zvítězit.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC16141140:1543
2.Rangers FC16113235:1336
3.Heart of Midlothian1692519:1929
4.Dundee United1675422:1726
5.Aberdeen FC1663717:1821
6.Hibernian FC1655620:2320
7.Kilmarnock FC1661914:2219
8.Falkirk FC1645719:2217
9.Inverness Caledonian1652917:2317
10.Motherwell FC1652917:2517
11.Hamilton Academical16421014:2614
12.St. Mirren FC16331010:2112

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak a je to tady černé na bílém. Rangers si titul nezaslouží, ponevadž rozdávají body. Zároveň Rangers vypadli v srpnu v 2. předkole ligy mistrů s průměrným Kaunasem. To jsou všechno indicie k nepopulárnímu 2. místu ve Skotsku. Celtic je v současnosti lepší. Let´s go the hoops.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jednou se zase vše navrátí k tomu jak to bylo původně stvořeno - tzn, aby ve Skotsku vládli skuteční Skotové vyznávající svou domácí původní víru.........vláda Celticu ve Skotsku je něco podobného jako kdyby slovenské lize vládl maďarský DAC a všichni jeho fans konvertovali k islámu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele