Skotská Premier League - souhrn 13. kola

29.10.2011, 15:13, aktualizováno 29.10.2011, 18:00
Komentáře a souhrny
Rangers potvrdili svou vládu nad skotskou ligou, dnes přidali další výhru v Aberdeenu. A těšit je může i další zaváhání Celtiku, ten jenom remizoval s Hibs. Motherwell vyhrál v Invernessu a potvrdil svou druhou pozici. Domácí v tomto kole nevyhráli ani jednou, venku loupily rovněž Dundee United, St. Mirren a Kilmarnock...

Celtic FC - Hibernian FC 0:0

29.10.2011 16:00

Góly: -

Fotbalisté Celticu se bohužel nenacházejí stále ve své kůži a i když v minulém kole dokázali Aberdeen porazit, tak se jim to v tom následujícím nepovedlo. Přitom svěřenci kouče Neila Lennona si poradili s Hibs v národním poháru tento týden, když na Easter Road zvítězili poměrem 4:1. Z SPL snad ale mají nějaký komplex a jejich ztráta na vedoucí Jezdce se už zvýšila na hrozivých dvanáct bodů, i když Celtic má stále zápas k dobru.

Hibs se tak dostali na devátou pozici se ziskem třinácti bodů a tento nerozhodný zápas jim může pomoci ke zlepšeným výkonům. První šanci zápasu si vytvořili hosté, ovšem hlavičku Leigha Griffithse schoval do náručí brankář Fraser Forster. O něco později na druhé straně tvrdě pálil Anthony Stokes, nicméně brankář Graham Stack napodruhé balón zkrotil. Gólman Hibernian sebral stejnému hráči balón z nohy na poslední chvíli o malý moment později.

Největší šanci úvodního dějství spálil Gary Hooper. Jemu nádhernou přihrávku poslal Stokes, jenže osamocený Hooper v tváří tvář Stackovi zaváhal a minul branku. Do konce poločasu ještě nebezpečně pálil Jamie Forrest, jehož ránu ale Stack pěkně vyrazil kolem tyčky. Po přestávce domácí ještě zvýšili tlak, avšak stejně jako v úvodu prvního poločasu zahrozili poprvé Hibs a byli brance vskutku blízko.

Po centru Dannyho Galbraitha poslal do vápna následný centr Griffiths a překvapený Forster měl co dělat, aby míč odvrátil alespoň do horní síťky své svatyně. Od této chvíle ses pustila velká ofenzivní smršť domácího celku a ten si vytvářel jednu šanci za druhou. Tu největší spálil Forrest ranou do břevna, hostující celek ale zuby nehty ubránil svou branku a domu si proto odváží z Celtic Parku cenný bod.

A pokud svěřenci Neila Lennona chtějí ještě myslet na boj o titul, musejí výrazně přidat a hlavně vyrovnat své výkony. Pokud se jim to totiž nepovede, tak mohou mít problémy i s bojem o druhou pozici. Motherwell totiž vyhrál a vybudoval si zpět svůj tříbodový náskok.

Více informací k zápasu

Dunfermline Athletic - Dundee United 1:4

29.10.2011 16:00

Góly: 55. Andy Kirk - 13. Paul Dixon, 18. Lauri Dalla Valle, 75. Johnny Russell, 82. Gary Mackay-Steven

Dundede United snad poprvé v sezóně ukázalo, že umí ještě hrát fotbal a na nováčka z Dunfermlinu vybalilo s opravdovou zbraní. Rozebíralo obranu nováčka, jako malé dítě s lehkostí rozebírá lego a nasázelo mu zaslouženě čtyři branky. Domácí se zmohli jen na jednu, a proto jsou v tabulce stále jedenáctí s malou šancí na výrazné zlepšení. Dunfermline totiž má pouze jeden bod náskok na poslední Inverness a nenachází se v dobré situaci.

Dundee porazilo zřejmě v tuto chvíli nejslabšího konkurenta celé SPL, nicméně tento úspěch může znamenat obnovení sebevědomí a hosté mohou tabulkou stoupat. Teď se posunuli na osmou příčku se ziskem čtrnácti bodů a cesta do nejlepší šestky je přeci jen o něco blíže. Hosté vedli díky skvělé úvodní dvacetiminutovce 2:0 a když domácí po pauze snížili, v závěrečné čtvrthodině zápasu výsledek sebejistě pojistili dalšími dvěma trefami.

Tu první vsítil již ve 13. minutě po přímém volném kopu Willa Flooda obránce Paul Dixon, který svým prudkým volejem nedal gólmanovi Gallacherovi žádnou naději. O pět minut později založil Dixon další gólovou akci, když přeběhl čtvrt hřiště, obešel protihráče Johna Pottera a s přehledem uvolnil Lauriho Dalla Valle, který nemohl minout. Ve 25. minutě se navíc urodila další pohroma pro domácí celek.

Přímou červenou kartu totiž obdržel Gary Mason po surovém zákroku na Johnnyho Russella. Nicméně od této chvíle Dunfermline neinkasoval dobrých padesát minut a navíc deset minut po pauze vykřesal naději na bodový zisk. Balón dokázal vybojovat Paddy Boyle a poslal následný centr na Andyho Kirka, který s přehledem pokořil gólmana Dušana Perniše. Avšak přesně čtvrthodiny před koncem nebylo o vítězi pochyb.

Po přímém volném kopu do pokutového území z voleje přesně pálil Johny Russel přímo do horní síťky - 1:3. Konečnou podobu výsledku stanovil v 82. minutě Gary Mackay-Steven, který využil přihrávky Russela.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Kilmarnock FC 0:1

29.10.2011 16:00

Góly: 55. Dean Shiels (pen.)

Hearts doma překvapivě nestačili na Kilmarnock a po jediné brance Deana Shielse z pokutového kopu prohráli 0:1. Utkání ale velmi výrazně ovlivnila červená karta, kterou uviděl už po čtvrthodině hry domácí Ian Black a přísná penalta, kterou proměnil Shiels.

Domácí měli lepší začátek, nebezpečný volný přímý kop z třiceti metrů předvedl Grainer. Neuspěl ani hlavičkující útočník Stevenson a na druhé straně střílel těsně vedle pozdější hříšník Black. A právě klíčový okamžik celého utkání nastal v 16. minutě, úplně zbytečně na polovině Kilmarnocku fauloval Black Shielse a sudí Muir mu rovnou ukázal červenou kartu. Domácí tak byli nuceni hrát po celý zápas o deseti mužích, přesto soupeře přehrávali. Skácel a Stevenson mířili vedle a zanedlouho se domácí dožadovali pokutového kopu. Pursehouse zahrál uvnitř pokutového území rukou, ale sudí byl tentokrát benevolentní.

Domácí pokračovali v aktivitě. Kombinace Skácela se Stevensonem nevyšla a sám český fotbalista si za chvíli vylámal zuby na brankáři Jaakkolovi. Finský brankář svůj tým hodně držel a byl klíčovou postavou zápasu.

Jediná branka zápasu padla až po změně stran, přesněji v 55. minutě a to kontroverzním způsobem. Heffernan narazil do protihráče a rozhodčí to posoudil jako faul. Darovanou penaltu proměnil Shiels a Killies vedli.

Domácí se i přes další ránu nevzdávali. Hodně aktivní byli Skácel a Hamill. Druhý jmenovaný nejprve hlavičkoval vedle a za chvíli z přímého kopu pořádně prověřil Jaakkolu. Hosté už v závěru těsný výsledek uhájili.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Motherwell FC 2:3

29.10.2011 16:00

Góly: 4. David Davis, 76. Andrew Shinnie - 39. Shaun Hutchinson, 77. Keith Lasley, 87. Tom Hateley

Motherwell napravil minulé zaváhání s Kilmarnockem a tentokráte byl produktivní dostatečně. Po bezbrankové remíze v předchozím utkání dokázal nyní sehrát s posledním celkem SPL Inverness ofenzivní partii a nakonec zvítězil 3:2. Na třech bodech se proti outsiderovi ale opravdu nadřel a ty mají hodnotu zlata. Díky nim si totiž vytvořil v tabulce tříbodový náskok na druhý Celtic a může se s ním i po jedné třetině sezóny měřit.

Naopak loňský nováček je v tuto chvíli stále poslední s devíti body na kontě, nicméně za svůj výkon se rozhodně nemusí stydět. Navíc ztrácí stále pouze bod na předposlední Dunfermline a sezóna vskutku ještě bude dlouhá. Domácí v utkání dvakrát vedli, jenže v závěrečné čtvrthodině dokázal soupeř otočit na konečných 3:2. Rozhodující trefu vsítil tři minuty před závěrečným hvizdem, kdy soupeř hrál bez vyloučeného Chrise Hooga.

Domácí šli do vedení velice brzy, už ve 4. minutě. Kroucená rána Davida Davise z hranice vápna zapadla ze bezmocného gólmana Darrena Randolpha. Avšak ještě do poločasu bylo srovnáno, když v 39. minutě si na centr Toma Hateleye naběhl Shaun Hutchinson a hlavou rozvlnil síť. Poté byla hra vyrovnaná a začalo se rozhodovat opravdu až v závěrečné čtvrthodině. Nejprve se radovali z druhé trefy domácí.

V 76. minutě poslal Jonny Hayes do úniku Andrew Shinnie a ten nabídnutou příležitost zužitkoval. Ovšem neuběhlo ani devadesát sekund a bylo srovnáno, na pravé straně vápna se uvolnil Andrew Shinnie a rychlou střelou pokořil brankáře Ryana Essona. V 82. minutě na hranici vápna fauloval Hogg unikajícího Jamieho Murphyho a musel okamžitě po červené kartě do sprch, v 87. minutě navíc dokonal pohromu domácích z přímého volného kopu Hateley - 2:3.

Více informací k zápasu

St. Johnstone FC - St. Mirren FC 0:1

29.10.2011 16:00

Góly: 81. Kenny McLean

Tři body z venčí si poněkud překvapivě připsal St.Mirren a stačila mu k tomu jediná branka Mcleana devět minut před koncem. St.Johnstone ale čtvrtou pozici udržel, neboť Hearts v souběžně hraném utkání podlehli Kilmarnocku.

St.Mirren začal na půdě aktuálně čtvrtého týmu skotské ligy nebojácně a v prvním poločase měl více ze hry. První výraznější pokus však musel likvidovat brankář hostí Samson, kterého z přímého kopu zaměstnal Mackay. Za chvíli měli hosté velkou dávku štěstí, to když Moon nastřelil břevno! Na druhé straně na sebe výrazně upozornil Mclean, v tomto okamžiku byl ale úspěšnější brankář Enckelman. To oba ještě nevěděli, že v závěrečných minutách se jejich role prohodí.

Ačkoliv St.Mirren držel míč častěji na svých kopačkách a snažil se něco vymyslet, šance přicházely na druhé straně a Samson měl co dělat. Vychytal jak Sheridana, tak i Sandazu.

Tři minuty po změně stran měl další velkou šanci Mclean, Enckelman jeho tutovku vytěsnil. Vyrovnané utkání spělo do konce a už se zdálo, že si oba celky připíší po bodu, když v tom hosté udeřili. V 81. minutě. Thompson připravil gólovku pro Mcleana a brankář Enckelman byl proti jeho zakončení bez šance - 0:1. Závěrečných devět minut hosté nic nedovolili a vydřené vítězství udrželi až do závěrečného hvizdu.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Rangers FC 1:2

29.10.2011 13:00

Góly: 82. Ricky Foster - 58. Kyle Lafferty, 70. Nikica Jelavić (pen.)

Další výhru si na své konto připisují Glasgow Rangers, kteří tentokrát vyhráli na hřišti Aberdeenu 1:2. Autory branek nejsou nikdo jiný než Lafferty s Jelavičem. V samotném závěru byl vyloučen domácí Fallon, ale na konečný výsledek to vliv nemělo.

Zápas začal pro Dons poněkud nešťastně, už po dvaceti minutách hry musel opustit hrací plochu Milsom, nahradil ho Mackie. Prakticky stejná událost postihla o tři minuty později i hosty, zranil se Naismith a do hry musel pozdější hrdina Lafferty.

Pak už se konečně začal hrát fotbal a s první velkou šancí přispěchali Rangers. Laffertyho centr zasáhl hlavou na zadní tyči úplně volný Papač ale naštěstí pro domácí branku netrefil. Na druhé straně se domácí fanoušci vehementně dožadovali odpískání pokutového kopu. Jejich prosby sudí Willie Collum nevyslyšel. Aberdeen se v prvním poločase držel, nicméně inkasované brance nakonec stejně nezabránil.

Jezdci se ujali vedení v 58. minutě, domácí Foster zaváhal a Davis následně přesnou přihrávkou vyzval ke skórování Laffertyho, který si s brankářem Gonzaleze poradil - 0:1 pro Glasgow Rangers.

V 69. minutě měli Jezdci skvělou možnost vedení navýšit. Mackie v pokutovém území fauloval Bosňana Papače a rozhodčí nařídil pokutový kop. Toho se zhostil Nikica Jelaviče a v poklidu zajistil Rangers dvoubrankové vedení - 0:2 pro Glasgow Rangers. Aberdeen se za dvanáct minut dočkal snížení, Fosterovu střelu McGregor neudržel a Jezdci se museli o výsledek ještě obávat - 1:2. Nicméně naděje vzaly za své v nastaveném čase, Fallonův loket nebezpečně ohrozil Goiana a sudí Collum byl nucen po druhé žluté kartě hříšníka vyloučit. Rangers si výsledek pohlídali a nadále suverénně kralují skotské soutěži.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC13112027:535
2.Motherwell FC1382317:1526
3.Celtic FC1272323:1223
4.St. Johnstone FC1354415:1119
5.Heart of Midlothian1353513:918
6.St. Mirren FC1344512:1316
7.Kilmarnock FC1336416:1815
8.Dundee United1335519:2314
9.Hibernian FC1334614:2113
10.Aberdeen FC1333713:1612
11.Dunfermline Athletic1224613:2710
12.Inverness Caledonian1323813:259

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Rangers opat raz potvrdil ze slape ako dobre namazany stroj a v tazkom zapase na Pittodrie vydoloval dalsie 3 body. Vzajomne zapasy s Aberdeenom sprevadza uz roky velka rivalita ktora sa taha este od cias posobenia Alexa Fergusona na manazerskej stolicke Dons.

Bol to totiz prave SAF kto po 15 rokoch narusil hegemoniu titulov glasgowskych klubov.

Dnesna realita je ale uplne ina a dnes sme to videli. Aberdeen neschopny smerom dopredu nieco vymysliet, v podstate nemali jedinu poriadnu suvislu akciu a aj gol padol po strele zdialky a chybe McGregora. V prvom polcase sa tomu prisposobili aj jazdci a tiez to bolo nemastne-neslane ale v prvom rade premotivovane co sa dalo cakat. V prestavke zrejme Coisty hracom ozrejmil ze takyto zapas vyhraju len s chladnou hlavou a tak aj bolo. Rangers zacali hrat svoju hru a nevybijali si energiu v zbytocnych sarvatkach. Napokon zasluzene vitazstvo, jedinou skvrnou je zranenie Naismitha. Vyzera to na koleno, presne to iste vdaka ktoremu vynechal pred 3 rokmi 8 mesiacov. Uvidime po vysetreni kolko to bude teraz ale snad tak dlho nie

Statisticky: 14 ligove vitazstvo Rangers v rade, 1 zapas od vyrovnania bradateho 83-rocneho rekordu...

Celtic...velke sklamanie, rovnakeho supera ako dnes zdolal v stredu "za polcas" 4-1 a to sa hralo v Edinburghu... Pride odvolanie Lennona? Cosi sa suska o zaujme Leicesteru (kedysi tam tiez aj hraval) ktory nema po odvolani Erikssona manazera. Z mojho pohladu chyba Celticu viac hracskej kvality a hlavne timovy duch, aspon ten z minulej sezony ktory sa ale po sokujucej majovej prehre na Inverness kamsi vyparil...

Je pravda ze chybaju tahuni z minulej sezony Izaguirre (hrac roka ako obranca, zranil sa na pol roka) a casto i Scott Brown ktory je v zalohe ten spravny tmel ktory kazdy mancaft potrebuje.

Uvidime co prinesu najblizsie dni pretoze Celtic caka este boj v skupine EL a tam uz tiez potrebuje zacat vyhravat lebo za 3 zapasy sa mu to nepodarilo ani raz.

V tyzdni sa objavila zakulisna informacia o tom ze Rangers hrozi za istych okolnosti administracia (nutena sprava) pretoze ma dlhy na daniach. V tom pripade by dostal 25-bodovu penalizaciu takze druhe a tretie miesto v tabulke mozu v lete teoreticky znamenat i ucast v Champions League. Uplne najhorsi scenar hovori ze Rangers ako klub by mohol i zaniknut a jeho pripadny nastupca by uz potom nesmel niest rovnaky nazov. Pravdou ale je ze takyto scenar si pripustaju len v zeleno-bielej casti Glasgowa.

Nuz co, od zeleneho stola do Europy, od zeleneho stola majstri... dnes je vsetko mozne.

Ale toto snad nebude.

Follow Follow.

Reagovat
smazaný uživatel

dneska vase 3 body a my opet se ztratou.

Vase super velka rivalita z dob SAF je dneska uz jen klise,celkove je Aberdeen a okoli vice nakloneno vam nez nasi casti zeme,to je fuk,fotbal zadna extra slava ale mate zaslouzene vitezstvi,u nas par sanci ale co naplat kdyz je z toho nakonec jen remiza.

v poslednich zapasech sel nas vykon nahoru ale dnes zase zpatky na zem,na helloween jsme 12bodu za Hunama,to je strasidelny,Lennon tohle dnes ustoji ale jeho pozice neni ruzova,souhlasim ze chybi kvalita v tymu,bud se posili a nebo proste budeme hrat na prd.

Euro ligu nam nepredhazuj,ja o ni nestal,ale pokud pres ty svoje modry bryle vidis aspon trochu tak vis, ze v Rennes to byla solidni partie i s vlastnakem jakej se jen tak nevidi a proti Udinese vyrovnaval rozhodci tesne pred koncem.Athletico bylo a je lepsi,nic jineho netvrdim. Bojujeme ale zatim ostudu nedelame vy udatni bojovnici s Malme a Mariboru

O vasi krizi jsem slysel,dopadne to pokutou,sahnout vam na body si nikdo nedovoli a zanik klubu?Delas si srandu,to uz by Skotsku zbyla jen Lochneska to si nikdo na triko nevezme,my jsme totiz Irsti

Reagovat
smazaný uživatel

rad by som ta poopravil, AK sa klub DOSTANE POD NUTENU SPRAVU, odpocet bodov JE ISTY, na to su stanovy ligy a v nich je to pevne zakotvene. aka vlastne je situacia vazna sa prilis vonku nedostava takze zatial vznikaju iba dohady.

ale ked sa tak vlastne lepsie pozriem na tabulku, zachvilu budeme majstri aj po 25-bodovom penale.

Reagovat
smazaný uživatel

Old firm upadla půlka těla...

Reagovat
smazaný uživatel

Hele chlapy nevíte kde by se dala sledovat Skotská liga na netu? Už se potom pídím dost dlouho ale zdá se mi že je to skoro nemožný

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.lshunter.tv/football-live-streaming-video.html

obcas tam ide aj celkom slusny stream (kvalitou obrazu) ale obcas to stoji aj za

Reagovat
smazaný uživatel

Dík

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele