Skotská Premier League - preview 13. kola

29.10.2011, 09:38
Previews
Ve Skotsku vše načne klání Rangers s Aberdeenem, pozadu ale nezůstanou ani další dva kluby na úplné špici tabulky: Celtic hostí nevyzpytatelný Hibernian, zatímco senzace z Motherwellu bude bojovat na půdě Invernessu. O záchranu se bude hrát mezi celky Dunfermlineu a Dundee...
Aberdeen FC - Rangers FC  (sobota 13:00)
Třinácté kolo skotské Premier League odstartují ve 13.00 SEČ fotbalisté Aberdeenu a Rangers. Domácí v letošní sezoně stále hledají optimální formu, proti Rangers budou velkým outsiderem.

Hodně nevyrovnané výkony zatím podává Aberdeen. Tým manažera Craiga Browna doposud nasbíral dvanáct bodů a v tabulce mu patří sedmé místo. Přitom už se týmu začalo dařit, ovšem po výhrách nad Dunfermline a Dundee United přišel tvrdší oříšek v podobě zápasu na hřišti Celtiku. "The Dons" v zápase ostudu neudělali, ale kýžený bod si nepřipsali, přitom ještě dvacet minut před koncem drželi nerozhodný výsledek. O výhře favorizovaného Celtiku rozhodl Mulgrew.

Pokud jsme o Aberdeenu hovořili jako o týmu s nevyrovnanou výkonností, u Rangers je to zcela naopak. Jezdci z Glasgow nadále válcují ligu a v čele tabulky už mají devítibodový náskok před druhým Motherwellem. Hosty nakonec nevyvedla z míry ani domácí remíza proti St.Mirrenu, neboť hned v následujícím kole naplno uspěli na půdě nevyzpytatelného Heart of Midlothian. Edinburghský celek byl sice po celý zápas lepším týmem, ale Rangers prokázali skvělou produktivitu.

Do zápasu s Aberdeenem tedy svěřenci manažera Allyho McCoista vstupují jako jasný favorit, nicméně nic nechtějí podcenit. Nechtějí, aby se opakovala situace z roku 2009, kdy Aberdeen doma jedinou brankou Leeho Millera zvítězil senzačně 1:0.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.50 - 4.00 - 1.48
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celtic FC - Hibernian FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté Celticu v minulém kole vydřeli výhru nad Aberdeenem a přiblížili se druhému místu Motherwellu na rozdíl jednoho bodu, k tomu mají duel k dobru. Nicméně Jezdci z Rangers vyválčili cenné tři body na půdě Hearts a na vedoucí pozici tak mají zelenobílí manko deseti bodů, které se bude vskutku velice těžko umazávat. Nyní potřebují potvrdit plný bodový zisk a doma je čeká Hibernian, které patří mezi to horší v SPL.

Hibs se totiž nacházejí na devátém místě tabulky a po dvanácti odehraných kolech mají na kontě dvanáct bodů, proto stále spíše figurují v boji o záchranu. Nicméně v minulém kole v přímém souboji s konkurentem ze St.Mirrenu uspěli a na jeho půdě zvítězili v poměru 3:2. S Celticem se utkali ve středu v ligovém poháru a na vlastním stánku Easter Road podlehli soupeři 1:4, nyní mají situaci ještě těžší a jen málokdo věří, že si odvezou tři body.

Kouč Celticu Neil Lennon může už počítat s Charlie Mulgrewem a Georgiosem Samarasem, oba dva už vyřešili problémy s kotníkem. Minimálně týden budou chybět Glenn Loovens (koleno) a Kris Commons (lýtko), naopak delší dobu nenastoupí Mo Bandura (koleno). "Tým minulý týden ukázal svůj charakter a chce dobré výkony podávat co nejdéle. Konečně velice dobře spolupracujeme a zlepšujeme se. Rádi bychom, aby to trvalo déle," uvedl Lennon.

V hostujícím dresu visí otazník nad startem Iana Murraye a Garryho O'Connora, navíc v ligovém poháru byl vyloučen Ivan Sproule a musí si odpykat jednozápasový distanc. "Musíme se snažit držet balón na svých kopačkách, abychom se nedostali pod neustálý tlak. V těžkých chvílích očekávám zlepšení, abychom je mohli úspěšně přežít. Pokud prorazíme jejich útočný blok, můžeme i vyhrát," uvedl trenér Colin Calderwood.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.75 - 13.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dunfermline Athletic - Dundee United  (sobota 16:00)
Dunfermline se po skvělém startu do sezóny začíná propadat tabulkou hlouběji a hlouběji, nyní už je pouze bod od posledního sestupového místa a pokud včas nezabere, může se dostat do velkých problémů. Nyní má velkou šanci nějaký ten korálek uhrát, bude totiž o něj bojovat doma proti trápícímu se Dundee United. To je totiž pouze o jeden bod lepší a o jedno místo před nováčkem soutěže, ten má navíc oproti ostatním utkání k dobru.

Dunfermline totiž v osmi duelech včetně toho v ligovém poháru jen dvakrát remizoval a šestkrát prohrál, na výhru tedy čeká od pátého kola. A to právě na půdě Dundee United, které muselo skousnout hořkou pilulku. Nicméně v minulém kole uhrál nováček SPL bod s Inverness a možná se proto blýská na lepší časy. Dundee bezbrankově remizovalo se St. Johnstone, ovšem vypadlo ve čtvrtfinále ligového poháru doma s Falkirkem po pohře 2:3.

Domácí nehlásí téměř žádná nová zranění, jedinou výjimkou je Nick Phinn, jehož trápí poraněné koleno. Dlouhodobě se na marodce nacházejí Andrew Barrowman, Martin Hardie, Kevin Rutkiewicz a Steven Bell. "Sledoval jsem soupeře v úterním klání a herně si vedl dobře, nebyl ale tolik produktivní. Nemusíme s naším postavením panikařit, jednou zvítězíme a rázem budeme šestí. A já doufám, že to přijde teď," uvedl kouč domácích Jim McIntyre.

Hosté nemohou počítat ještě delší čas se Seanem Dillonem, Danny Swansonem a Scottem Severinem, jinak je kádr kompletní. "Nemyslel jsem si, že nás Dunfermline může na Tannadice porazit a stalo se. Proto vím, že možné je cokoliv. Jsem si jistý, že soupeř myslí jen na výhru. Doufám že se oklepáme po prohře s Falkirkem Rádi bychom se dostali do ligového tempa a zapomněli na první špatnou třetinu sezóny," uvedl trenér Dundee Peter Houston.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.30 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Heart of Midlothian - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Zpátky na vítěznou vlnu se budou chtít dostat Hearts, kteří přivítají nevýrazný Kilmarnock. Hosté v lize nevyhráli už šest kol v řadě, ovšem naposledy slavili postup v poháru a právě na toto vítězství budou chtít v Edinburgu navázat.

Jednoznačným cílem fotbalistů Hearts je postup do pohárové Evropy. Aktuální páté místo sice poháry nezaručuje, ovšem dá se očekávat, že Hearts ještě půjdou nahoru. V minulém kole domácí nestačili na vedoucí Glasgow Rangers, čímž vlastně nenavázali na předchozí dvě výhry proti Celtiku a Dunfermline. Srdce přitom hráli lépe než lídr, na vítězství to ale nestačilo.

"V neděli jsme hráli opravdu dobře a vytvořili si větší šance. V sobotu si nemůžeme být vůbec ničim jisti. Bude to těžké utkání, hrají opravdu dobrý fotbal. Doufejme, že budeme schopni si vytvořit šance a proměnit je. Chtěli bychom být v tabulce výšše a v posledních hrách jsme ukázali, že tomu tak může být," prohlásil David Templeton.

Kilmarnock se zatím v lize hledá, koneckonců šest kol v řadě bez vítězství je toho důkazem. Killie přitom nehráli špatně, s mnohem slavnějším a úspěšnějším Celtikem dokázali uhrát cennou remízu 0:0 a bod na půdě druhého Motherwellu se také počítá. Vypadá to tedy, že by se mohl tým manažera Kennyho Shielse konečně zvednout. V úterý si Kilmarnock připomněl jak chutná radost z vítězství, v rámci skotského poháru totiž porazil East Fife 2:0, teď by si rád připsal tři body i proti favorizovanějšímu Hearts.

Oba celky na sebe narazily nesčetněkrát a trochu překvapivě si v posledních letech vedl lépe Kilmarnock. Ze čtyř letošních střetnutí vyhráli Hearts pouze jedno jediné.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inverness Caledonian - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Motherwell v minulém kole nedokázal na vlastním stánku ve Fir Parku potvrdit vítěznou sérii a houževnatému Kilmarnocku nevsítili ani jednu branku, proto se musel spokojit s bezbrankovou remízou. Předtím zvítězil hned třikrát po sobě a nyní tuší, že na půdě loňského nováčka to nebude jednoduchá práce. Caledonian se sice nacházejí na poslední příčce SPL s devíti body, umí ale překvapit a nutně potřebují body.

Navíc spodek tabulky je velice vyrovnaný a svěřenci kouče Terryho Butchera delší dobu vědí, že se dá hrát s kýmkoliv. Nicméně celkově si připsali po dvanácti kolech jen dvě výhry. Daří se jim proti relativně slabším celkům, na ty silnější ale nemají. Naopak Motherwell před remízou s Kilmarnockem třikrát zvítězil a jeho forma proti všem je obdivuhodná. V jediném vzájemném střetnutí letošního roku hned v prvním kole zvítězil Motherwell doma jasně 3:0.

Butcher již bude moci počítat s Chrisem Hoggem, jenž se vrací po operaci kolene, avšak mimo hro zůstává kvůli problémům s ramenem Jonny Hayes a dlouhodobě též duo Owain Tudur Jones - Aaron Doran. "Na soupeře neztrácíme téměř nic a i když jsme měli špatné období, tak stále můžeme reálně myslet na nejlepší šestku. Bohužel utíkají nám závěry poločasů, to musíme v hodně za lepším umístěním vylepšit," řekl Butcher.

Hosté postrádají pět týdnů útočníka Boba McHugha kvůli problémům s kolenem, dva měsíce bude scházet po operaci zad brankářská dvojka Lee Hollis a mimo hru je též Steven Saunders. "Podle ligové tabulky to vypadá, že Inverness je na tom bídně, ale vítězné duely se St.Mirrenem a Kilmarnockem vypovídají o soupeřově zlepšení. My chceme každý zápas vyhrát, avšak rozdíly mezi celky SPL vskutku nejsou tak velké," uvedl trenér Stuart McCall.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.85 - 3.20 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
St. Johnstone FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
V McDiarmid Parku přivítá St.Johnstone fotbalisty St.Mirrenu. Domácí tým má před svým soupeřem šestibodový náskok, ovšem v případě ztráty může přijít o vysněnou čtvrtou pozici, neboť se na pohárová místa tlačí Hearts.

Fotbalisté celku St.Johnstone si nadále drží vysoký standard a po dvanácti odehraných kolech jim patří skvělá čtvrtá pozice zaručující Evropskou ligu. Po předchozích výhrách v Kilmarnocku a doma s Invernessem přišla bezbranková remíza na půdě Dundee United. Dosavadní trenér Alec Cleland tak může být spokojen. Hlavním problémem domácích je nový trenér. Po odchodu Dereka McInesse se ještě nepodařilo sehnat plnohodnotnou náhradu. Kouč devatenáctek Cleland tak povede St.Johnstone i v sobotu proti St.Mirrenu.

Cílem většiny týmů je dát hře kontinuitu a St.Mirrenu se to do jisté míry povedlo, ovšem jinak než by si představovalo. Když se totiž podíváme na všechna odehraná utkání v letošní sezoně, zjistíme, že po výhře zpravidla následovala porážka, pak remíza, znovu porážka a výhra, přčemž se koloběh opět opakoval. Čistě teoreticky by měla proti St.Johnstone přijít výhra, jenže na půdě čtvrtého celku skotské Premier League to bude více než složité.

Vraťme se ještě k předchozím zápasům, St.Mirren naposledy nestačil na Hibernian, se kterým prohrál po divoké přestřelce 2:3, a nenavázal tak ne cenný bod z Ibrox Parku proti Rangers. Co se týče vzájemných zápasů, "The Saints" mají o něco lepší bilanci ale spoustu zápasů skončilo remízou a vyrovnaná bitva se dá očekávat i nyní.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.00 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC12102025:432
2.Motherwell FC1272314:1323
3.Celtic FC1171323:1222
4.St. Johnstone FC1254315:1019
5.Heart of Midlothian1253413:818
6.St. Mirren FC1234511:1313
7.Aberdeen FC1233612:1412
8.Kilmarnock FC1226415:1812
9.Hibernian FC1233614:2112
10.Dundee United1225515:2211
11.Dunfermline Athletic1124512:2310
12.Inverness Caledonian1223711:229

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Pokud se k zapasu postavime stejne jako ve stredu v poharu,nemel by byt problem.Tentokrat ale necekam ze by se nam podaril snizit naskok,protoze Dons asi Jezdce o nejaky ten bod neoberou.Je potreba hlavne najit herni pohodu,nedivat se na tabulku a jit zapas od zapasu,s vykony jako treba v Rennes v druhe puli ci ted v poharu muzeme neco delat.

Reagovat
smazaný uživatel

Whose that lying at Pittodrie,

Who's that lying on the floor,

It looks like Ian Durrant to me,

And he has f*cked his knee,

So he won't be playing for Rangers anymore!!!!! Come on you Dons

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele