Skotská Premier League - souhrn 1. kola

15.08.2009, 15:41, aktualizováno 17.08.2009, 22:40
Komentáře a souhrny
Dundee United v pondělní dohrávce přehrálo Hearts. Velmi dobře vykročil do nové sezony Celtic, který vyhrál na hřišti Aberdeenu 3:1. Problémy neměli ani Rangers, ti si poradili s Falkirkem. Kilmarnock smetl Hamilton a doma uspěl i Hibernian, St. Johnstone remizoval s Motherwellem...

Aberdeen FC - Celtic FC 1:3

15.08.2009 13:45

Góly: 61. Sone Aluko - 29. Aiden McGeady, 42. Aiden McGeady, 44. Scott McDonald

Celtic vstoupil do nové sezóny skvěle a hlavně díky dvěma gólům Aidena McGeadyho zvítězil v Aberdeenu 3:1. Třetí branku Celticu, taktéž už v prvním poločase, vstřelil McDonald, za domácí už jen snižoval po hodině hry Aluko.

Celtic byl od prvních minut lepším týmem, McGeady, McDonald, ani Maloney však nedokázali překonat gólmana Langfielda. Na druhé straně se do ojedinělé příležitosti dostal nový kapitán Kerr, nemířil však přesně. Střelu si připsal i Fortune, Langfielda však neohrozil. Diváci čekali na úvodní gól nového ligového ročníku do 29 minuty, kdy Fortuneho střelu vyrazil Langfield, McGeady ale stál na správném místě a míč dostal do sítě.

Celtic dál svého soupeře tlačil, Fortuneho ránu ale na poslední chvíli zablokoval Diamond a tutovku McDonalda chytil Langfield. Kouč Aberdeenu musel začít jednat a místo Duffa poslal už ve 38. minutě na hřiště Mackieho. Změna však nepomohla, McGeady převzal ve 42. minutě míč, přelstil Kerra a krásnou ránou nedal brankáři Aberdeenu žádnou šanci.

Střelecká forma Celticu pokračovala dál, o dvě minuty později využil McDonald špatného odkopu Fostera a přesnou střelou do rohu zajistil Celticu poločasové vedení 3:0. Celtic měl vítězství na dosah, proto ve druhém poločase zmírnil tempo a Aberdeen se dostával do hry. V 61. minutě si na centr Patona naběhl Aluko a dostal míč za záda Boruce, 1:3.

V 83. minutě unikl Aluiko Hinkelovi, na jeho následnou přihrávku ale nikdo ze spoluhráčů nedosáhl. Naopak McGeady mohl zaznamenat hattrick, ale zabránil mu v něm Langfield. Celtic díky skvělému prvnímu poločasu zvítězil nad Aberdeenem 3:1.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Falkirk FC 4:1

15.08.2009 16:00

Góly: 14. Lee McCulloch, 34. Kenny Miller, 72. Kenny Miller, 83. Steven Naismith - 24. Carl Finnigan

Gól McCullocha, dvě trefy Millera a pojistka z kopačky Naismithe rozhodly o vítězi zápasu mezi Rangers a Falkirkem. Domácí byli jasně lepším týmem a do sezóny vkročili výhrou 4:1.

Přitom první střelu na bránu si připsali hosté, gólman McGregor se ale překvapit nenechal. Rangers se vedení ujali ve 14. minutě hry, kdy McCulloch vybojoval míč a dalekonosnou ránou do horního rohu brány Falkirku nedal Olejnikovi šanci. Boyd poté otestoval Olejnika střelou z okraje pokutového území, ale vedení nezdvojnásobil.

Falkirk se obdrženým gólem nenechal rozhodit, O'Brien nacentroval do pokutového území a Finnigan přesným zakončením vyrovnal na 1:1. Chvíli po půlhodině hry se ale vedení znovu ujal favorit zápasu. Nejprve Fleck našel Millera, jeho střela ale letěla těsně mimo Olejnikovu bránu. Hned z další šance se ale skotský střelec už nemýlil, když si naběhl na centr Davise a hlavičkou svoji příležitost proměnil.

Olejnik do konce poločasu ještě Falkirk několikrát podržel, zvláště při střele Boyda. Hosté hráli ve druhé půli aktivněji, domácí fanoušky vystrašila zejména dalekonosná rána Marcety, kterou však McGregor pokryl. V 72. minutě ale Miller využil své rychlosti a skvělého výběru místa a sám proti brankáři se nemýlil, 3:1.

Rangers si už utkání hlídali a v 83. minutě navíc další šanci proměnil Naismith. V nastavení mohl Miller dosáhnout svého hattricku, ale houf obránců Falkirku jeho střelu zastavil. Rangers i tak bohatě stačila výhra 4:1.

Více informací k zápasu

St. Johnstone FC - Motherwell FC 2:2

15.08.2009 16:00

Góly: 34. Murray Davidson, 61. Graham Gartland - 56. Shaun Hutchinson, 66. Ross Forbes

Nováček St. Johnstone ve svém premiérovém zápase nezklamal, naopak Motherwell musel dvakrát dotahovat jeho vedení. Jako první se prosadil Davidson, za hosty srovnal Hutchinson, St. Johnstone se ale vedení ujal i podruhé gólem Gartlanda, na jehož trefu odpověděl Forbes.

St. Johnstone nastoupil do utkání s pěti novými posilami v základní sestavě, nesehranost ale nebyla vidět. Po skvělé souhře Deuchara s Mackayem se první jmenovaný střelecky neprosadil, na druhé straně mířil těsně mimo O'Brien. Ve 33. minutě se už domácí ujali vedení, když si na rohový kop naběhl Davidson a na jeho střelu byl gólman krátký.

Bývalý záložník Livingstonu měl šanci ještě před koncem první půle, ale tentokrát se Ruddy překonat nenechal a skvělým reflexem míč chytil. Ve druhém poločase měl šanci srovnat hned při prvním dotyku s míčem McHugh, ale stejně jako O'Brien se neprosadil. Motherwell vyrovnal až v 56. minutě hry, kdy hlavičkou překonal Maina Hutchinson.

Vyrovnaný stav ale trval jen pět minut, protože v brankovišti se k míči prodral Gartland a míč zasunul do brány. V 66. minutě však bylo znovu srovnáno, kdy se Forbes trefil přesně do pravého horního koutu brány St. Johnstonu. Velkou příležitost měl chvíli poté Deuchar, nenaložil s ní však nejlépe, nakonec měl však blíže k výhře Motherwell, ale O'Brien nastřelil spojnici tyče a břevna.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - St. Mirren FC 2:1

15.08.2009 16:00

Góly: 39. David Wotherspoon, 83. Abdessalam Benjelloun - 38. Stephen McGinn

Od listopadu roku 2007, tedy skoro dva roky, marocký internacionál Abdessalam Benjelloun ve službách Hibernian neskóroval. Nakonec jeho trefa z 83. minuty zařídila jeho týmu výhru 2:1 proti St. Mirrenu. Ten hrál už od 17. minuty v deseti, přesto nepředvedl vůbec špatný výkon. Pochvalu si též zaslouží jeho brankář Paul Gallacher, který ve druhé půli přímo pil neúspěšným střelcům krev.

Jako první zahrozili hosté. Higdon zaspolupracoval s Bradym, jehož ránu musel likvidovat až gólman Ma-Kalambay. Mehmet poté ohrozil Ma-Kalambaye vážněji podruhé, ale po centru od Rosse hlavičkoval pouze nad. Na druhé straně hodně zatopil mladík Wotherspoon. Krásně se pokoušel najít ve středu hřiště Nishe, jenže ten na míč nakonec nedosáhl.

Po čtvrthodině hry nebylo St. Mirrenu příliš do smíchu. Thomson krutě sestřelil debutanta Hibs Cregga a sudí Muir mu nemohl ukázat nic jiného než červenou kartu. I přesto se domácím skoro vůbec nedařilo v přesile ohrozit hostujícího brankáře Gallachera. Riordanovi se sice podařilo rozvlnit síť, ale zvuk píšťalky hlavního sudího zněl už předtím. Hraní rukou by se přece jenom nemělo promíjet nikomu.

Totálním šokem byla pro domácí fandy 38. minuta. Kapitán Hogg dostal svou zpětnou přihrávkou gólmana Ma-Kalambaye pod tlak, po následné mele poslal centr Dorman na McGinna, jenž střílel do odkryté branky. Za minutu ale bylo vyrovnáno. Rankin nabil Wotherspoonovi a ten šajtlí poslal míč za záda Gallachera.

Deset minut po přestávce se po rohu Riordana dostal k míči Nish, na něhož se ovšem usmálo jen břevno. Gallacher musel vychytat postupně Rankina, Riordana i Hanlona, tlak Hibs, kteří byli ve druhé půli jasně lepším týmem, sílil. Jenže mezi třemi tyčemi stál Gallacher, jenž soupeři brnkal hodně na nervy. McBrida dokonce vychytal brilantně jednou rukou.

V 83. minutě už si však míč cestu k síti našel a Hibernian tahle gólová akce nakonec zařídila na úvod SPL tři body. Po rohovém kopu Galbraitha si naskočil u bližší tyče Benjelloun, jenž bezchybně a přesně hlavičkoval tam, kam potřeboval. Na hřišti přitom po svém střídání nepobyl ani čtvrthodinu. Ještě o něco se v závěru pokoušel hostující Mehmet, to ovšem Saints nebylo již nic platné.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Hamilton Academical 3:0

15.08.2009 16:00

Góly: 34. Kevin Kyle, 52. Kevin Kyle, 68. Jamie Hamill

Hamilton přijel do Kilmarnocku hned s šesti novými hráči, nová krev se tam ovšem nepředvedla nejrůžověji. Domácí pohodlně třikrát skórovali za českého brankáře Tomáše Černého a na úvod skotské Premier League si tak přibalili hezký dáreček. Dva góly se podařilo vsítit forvardovi Kevinu Kyleovi.

Už zezačátku zlobili domácí Sammon s Kylem, na druhé straně to byl Iriekpen, který po rohovém kopu hlavičkoval vedle. Skelton poté hezky vypálil, ale český brankář ve službách Hamiltonu nakonec nemusel pro nepřesnost zasahovat. Brankář Cameron Bell, jenž v Kilmarnocku zastupoval za potrestanou jedničku Combeho, zasahoval proti Offiongovi, Paixao pak střílel jen do boční sítě.

Ve 33. minutě se Killie dočkali první branky. Hayův přímý kop doplachtil ke Kyleovi, kterému už stačilo jen přesně zamířit. Černý si na míč sáhl, gólu už však nezabránil. Hosté chtěli po přestávce rychle srovnat a Iriekpen k němu měl po rohovém kopu Rubialese hodně blízko. Nakonec mu byl míč odvrácen z brankové čáry.

Za chvilku Kilmarnock zvýšil své vedení. Kyle okradl o míč beka Evanse a svou střelou vymetl pavouky v šibenici. Accies se snažili vrátit zpátky do zápasu, mnohdy však chyběla fotbalová myšlenka. A když udeřil soupeř zásluhou Hamilla v 68. minutě potřetí, bylo o vítězi definitivně rozhodnuto. Killie pak bezproblémovou výhru udrželi až do konce.

Více informací k zápasu

Dundee United - Heart of Midlothian 2:0

17.08.2009 20:45

Góly: 4. Danny Cadamarteri (pen.), 85. Danny Cadamarteri

Danny Cadamerteri a Michael Stewart byli hlavními postavami zápasu mezi Dundee United a Hearts. Zatímco Stewart byl vyloučen a ztížil Hearts cestu za body, Cadamerteri dvěma góly zařídil výhru Dundee United.

Hned první akce zápasu znamenala branku poté, co Jonsson v pokutovém území fauloval Swansona. K penaltě se postavil Cadamerteri a gólman Kello na jeho střelu nedosáhl, 1:0. Hearts se jen těsně vyhnuli druhému pokutovému kopu, rozhodčí faul Bouzida na Cadamerteriho neodpískal. Kromě hlavičky Kovačeviče se však domácí příliš neprosazovali a Hearts se pomalu dostávali do hry.

Do šance se dostal Palazuelos, ale gólman chytil jeho pokus, i ještě větší příležitost Obuy. Obua se o pár minut později dostal k další střele, Weaver ale míč vyrazil mimo. Jen několik minut po začátku druhého poločasu Stewart zbytečně fauloval Robertsona a od sudího si vysloužil druhou žlutou kartu.

Vedení Dundee mohl zvýšit Goodwillie, míč ovšem letěl nad bránu. Blíže gólu byl Webster, jenž však nastřelil tyč. V 85. minutě ale přišla pojistka pro Dundee, když Cadamerteri podruhé v zápase překonal Kella. Poté co svoji šanci neproměnil hlavou Jonsson, zvítězili Dundee United 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC11004:13
2.Kilmarnock FC11003:03
3.Celtic FC11003:13
4.Dundee United11002:03
5.Hibernian FC11002:13
6.St. Johnstone FC10102:21
Motherwell FC10102:21
8.St. Mirren FC10011:20
9.Aberdeen FC10011:30
10.Heart of Midlothian10010:20
11.Falkirk FC10011:40
12.Hamilton Academical10010:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To se dalo čekat, poněvadž the Dons jsou žblabuňkové. Ty zápasy s Olomoucí budou rozdýchávat celou sezonu. Jinak ať se Celtiku daří dál

Reagovat
centos

Olomouc je lepší než Celtic, matematika mluví jasně.

Reagovat
Radar

Reagovat
smazaný uživatel

Glasgow Rangers snad za tych 15 minut este stihnu dat nejaky ten gol

Reagovat
smazaný uživatel

na tej foto vyzera neco fakt cudne

Reagovat
smazaný uživatel

Aj ked teda zaryti fans jednej ci druhej strany Glasgowa veria ze to tak nebude , asi netreba 2x pochybovat o tom ze aj tato sezona bude v Skotsku v znameni "2 horse race".

Uz dnesok naznacil ze v Skotsku je vsetko po starom a liga zaostava za tou juznejsou ako nakladny vlak za rychlikom.

Vratim sa ale k Old Firms. Na rozdiel od nedavnych liet, toto horuce nebolo a tak sa fanusikovia nudili aj pocas prestupoveho obdobia. Teda ti modri mohli aspon pohladat v kronikach kedy naposledy ich milovany Rangers nekupil do novej sezony ani jedineho kopaca. Nuz ja som hladal, prisiel po 2.svetovu vojnu a veru take nieco som nenasiel. Nuz priciny su len dve.

1.Walter Smith je so svojim kadrom spokojny, aby nie, po zisku double, co ine mu zostava, lebo po 2. nie su dukaty. Za pravdu mu dal nedavny pripravak proti Man City. Nastupili proti sebe timy ktore v lete vynalozili v Britanii najmenej a najviac dukatov. A - cuduj sa svete, vyhral ten "chudobny" . Hm, priprava je priprava, alebo peniaze futbal nehraju?

To nasi susedia z druheho konca mesta sa tiez plesli po mesci a zistili ze maju 3,8 milionika a tak zakupili do svojho kosiara pre mnohych neznameho cernoska menom Marc-Antoine Fortune.

Aby mu nebolo smutno a zima, pozicali si este jedneho. No, trochu bude na Celtic Parku tma, obzvlast ked odisiel ten co tak vzdy trocha rozsvietil ked kopal priamy kop. Ano, Nakamura je prec, zlakal ho Espanol a tak si na stare kolena namiesto navratu domov vyskusa ligu ktora je prenho ako stvorena.

Nuz, sezona v SPL je na prahu, tesme sa na nove zazitky a zase niekedy, dopisania.

Reagovat
smazaný uživatel

sezona to bude opet Glasgowska,to uz snad nikoho nai neprekvapi.

Jsem hrozne moc zvedavy,jaky ze to vliv na celkove poradi v lize,bude mit ten veledulezity pratelak s City,to asi rovnou postoupite do semifinale ligy mistru ne,trosku to precenujes a duvod proc nikdo neprisel jsou jen ty prachy,spokojenost kouce je jen chaba vymluva.

Abych nebyl jen neprijemny,tak musim na zacatku rici ze nam bude Naka sakra chybet a i kdyz dnes na travniku byli oba new coko-Bhoys i Fox,tak mam dojem,ze preci jen mohl prijit nekdo,rekneme znamejsi,ale az cas ukaze zda li se tym sehraje.Mluvi s ejeste o nabidce za Hinkela,doufam ze zustane,svuj praci odvadi dobre.Zaklad je ted neztracet body,protoze na konci ligy je to honicka o kazdy jeden.

Tak tedy Hail hail

znamejsi

Reagovat
smazaný uživatel

Celticboy, ako si verite na Arsenal ? ...uhrate remizu alebo pojdete do kolien a prehrate 1:3 .... Arsenal je tazky super, cez vikend sa pohral s Evertonom co mu dodava este viac sebavedomia, .. minuly rok v predkole si Arsenal lahko poradil s Twentem

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidime,co predvedeme doma.Nemel by hrat Walcott ani Cesc,coz by kanonyry mohlo pribrzdit.Chtelo by to doma neinkasovat.Kvalitu stejnou jako Arsenal nemame,ale pokud hraci zabojuji jako v Moskve tak se muze stat cokoliv,mic je preci kulaty.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele