Serie A - souhrn podzimu (2)

11.01.2008, 10:06
Komentáře a souhrny
Ve druhém díle našeho ohlédnutí za necelou první polovinou letošního ročníku Serie A se zaměříme na kluby ve středu tabulky. Až na jeho konci se senzačně nachází AC Milán a výše mířila i devátá Samodoria. Za překvapení se dá považovat desátá pozice Catanie a skvěle si zatím vede i nováček z Neapole...


13. FC Parma

FC Parma si vede letos lehce nad očekávání. Patří ji klidná třináctá příčka, ačkoliv se předpovídalo, že bude ještě níže – konkrétně bojovat o záchranu. Parma si svou pozici ve středu a mírně pod středem drží již od začátku sezony, takže se nemusí zatím strachovat. Avšak od sestupových vod dělí severoitalský tým pouhé čtyři body. Loni na tom byl klub poznání hůře. Byl osmnáctý a nebyl níže jen proto, že Reggina startovala s minusovými body. Nakonec to však Parma dotáhla do středu tabulky.

Parma před sezónou hodně nakupovala a týmu to rozhodně neuškodilo. Do branky získala náhradního gólmana Nicolu Pavariniho a perspektivního českého brankaře Radka Petra. Do zálohy přišli Damiano Zenoni a Stefano Morrone. Útok má letos Parma celý nový a docela mu to střílí. Na hostování přišel z Manchesteru City Bernardo Corradi, z Fiorentini přestoupil Brazilec Reginaldo a ještě přišel útočník Davide Matteini.

Parma letos vcelku dobře zvládá domácí zápasy, kde sbírá většinu svých bodů. Výlety mimo město již tak úspěšné nejsou. Z venkovních zápasů dokázali svěřenci trenéra Di Carla přivézt pouhopouhé dva body. Paradoxně z těch téměř nejtěžších zápasů. Parma remízovala shodně 1:1 proti AC Milán a Palermu.

Trenér Di Carlo volí tradiční rozestavení 4-4-2. V dvojčlenném útoku nastupují nejčastěji Bernardo Corradi a Reginaldo. Davide Matteini jim kryje záda ze střídačky. Velká síla současné Parmy je v krajních záložnících, jejichž role se ujali na jedničku Stefano Morrone a Andrea Pisanu. Ve středu nastupují zpravidla Daniele Dessena a velmi nadaný Luca Cigarini, který svými výkony nadchl již několik týmů z horní poloviny tabulky. Jeho agenta kontaktovali zástupci Juventusu či Interu Milán a byl spojován i s milánským AC, on sám však ještě v lednu odejít nechce. Alternativami do středu zálohy jsou Francesco Parravinci a Domenico Morfeo. Na krajích zaskakují Andrea Gasbarroni a Damiano Zenoni. Obraně Parmy vévodí 38letý veterán Fernando Couto, ale kvůli vysokému věku neodehrál všechna utkání, takže se ve stoperské dvojici točí s Giuliem Falconem a Massimem Pacim. Krajní beky hrají Ferdinand Coly a Paolo Castellini.

Parma bude chtít do druhé poloviny sezóny zlepšit především venkovní zápasy a vozit nějaké ty body z cizích hřišť. Bude se snažit setrvat ve středu tabulky a držet se co nejdále od sestupové zóny.

Statistika
Nejvíce gólů: 5 – Bernardo Corradi
Nejvíce žlutých karet: 7 – Ferreira Reginaldo
Nejvíce červených karet: 1 – Domenico Morfeo
Nejvíce odehraných minut: 1409 – Stefano Morrone


12. AC Milán

Na 12. místě se nachází další zklamání dosavadního průběhu Serie A – AC Milán. Milánští sice díky účasti na klubovém mistrovství světa mají odehráno pouze 14 zápasů, ale i přesto ztrácejí na vedoucí Inter 25 bodů. Je to trochu překvapivé, ale AC Milán se na podzim nevedlo pouze v domácí soutěži. Rossoneri nejprve s přehledem postoupili ze základní skupiny Ligy mistrů a poté vyhráli mistrovství světa klubů. Po tomto triumfu vice-prezident AC Adriano Galliani prohlásil, že nyní může svůj klub označit za nejúspěšnější fotbalový tým světa. Je pravda, že AC vyhrálo téměř vše, co jde. Kupodivu se mu ale nedaří v Serii A a krčí se až ve spodní polovině tabulky. Pokud ale vyhraje všechny tři zápasy, které má k dobru, může se posunout až na šestou příčku. Veterán Paolo Maldini věří, že jeho tým může na konci sezony skončit na čtvrtém místě, aby si zajistil alespoň předkolo Ligy mistrů. Zkušenostmi nabitý tým před sezonou trenér Carlo Ancelotti příliš neposiloval. Rossoneri získali obrovský talent Alexandreho Pata, záložní řadu poté ještě vyztužil zkušený Brazilec Emerson. Klub opustili Donati, Oliveira, Abbiati, Borriello, Grimi, Pozzi, Costacurta a Storari.

V brance se pravidelně objevuje Brazilec Dida, který ale poslední dobou dělá velké chyby. Naposledy díky jeho zaváhání prohrálo AC městské derby s Interem a opět se výrazně vzdálilo titulu, který nyní může získat už jen teoreticky. V poslední době se navíc spekuluje, že by mohl v brance Didu někdo nahradit, i když trenér Ancelotti stále trvá na tom, že Didovi pevně věří. I přes několik chyb ale AC inkasovalo ve 14 zápasech pouze 12 branek a drží si slušný průměr, který činí necelou branku na zápas. Za málo obdržených branek může i velezkušená obrana, ve které na podzim nastoupil pouze jediný hráč, kterému ještě nebylo 30 let. Je jím Daniele Bonera. Roli středních obránců plní Alessandro Nesta s Paolem Maldinim, či Kachou Kaladzem. Vlevo nastupuje český reprezentant Marek Jankulovski, nebo Guissepe Favalli. Věkový průměr celého mužstva se pohybuje kolem 30 let. V záloze nastupují defenzivnější Andrea Pirlo, před ním Gennaro Gattuso a ofenzivní záložníci Clarence Seedorf s Kaká, který je s 9 brankami nejlepším střelcem týmu. Jako další alternativy se nabízejí Massimo Ambrosini, Cristian Brocchi, Emerson, či Yoann Gourcuff. V útoku nejčastěji nastupují Inzaghi a Gilardino, kteří však vstřelili dohromady pouze 11 branek. Na svou příležitost po dlouhém zranění čeká Ronaldo.

Statistika
Nejvíce gólů: 9 - Kaká
Nejvíce žlutých karet: 6 – Gennaro Gattuso
Nejvíce červených karet: 1 – Massimo Ambrosini
Nejvíce odehraných minut: 1694 – Andrea Pirlo


11. FC Janov

Nováček soutěže FC Janov se po podzimní části zatím drží na skvělém 11. místě. Ve druhé polovině sezony ale Janov nesmí zaspat, protože od sestupových příček ho dělí jen čtyři body, takže případné zbytečné ztráty by mohly odsoudit tým do sestupových vod. Jak je ale vidět, tak předsezónní posilování přineslo ovoce. Přišli Matteo Paro, Marco Borriello, Damian Lanza, Cristian Stellini a Alessandro Lucarelli a klub se tak patřičně stabilizoval.

Trenér Gian Piero Gasperini tedy může být s dosavadním průběhem poměrně spokojen. Do branky pravidelně staví Rubense Fernanda Moedima Rubinha, který odchytal většinu utkání. Rubinho je na brankáře až nezvykle trestaným hráčem a na podzim již obdržel tři žluté a jednu červenou kartu. V několika zápasech se v brance objevil také Alessio Scarpi. O poznání více se hráči střídají na krajích obrany. Shodně ke 13 zápasům nastoupili Lima Rodrigues Fabiano, Alessandro Lucarelli a Cesare Bovo. V obrané čtveřici je pak nejčastěji doplňuje Francesco Bega. Janov ale také někdy praktikuje rozestavení se třemi obránci. Roli defenzivního záložníka plní Marco Rossi, ve středu zálohy hrají Abdoulay Konko s Ivanem Juričem a před nimi Cesar Leon. Na krajích mohou hrát Matteo Paro s Omarem Milanettem. Útok táhne Marco Borriello, který je s osmi brankami nejlepším střelcem klubu. Nejčastěji s ním nastupuje Marco Di Vaio. Ten se ale trefil pouze jednou. Boriello je v podstatě výjimkou, sám totiž dal polovinu branek svého týmu a vedle něho se alespoň dvakrát trefil už pouze Leon.

Janov si bude chtít na jaře udržet klidný střed tabulky. Pokud se mu podaří střílet více branek, může myslet na víc, než jen udržení v Serii A.

Statistika
Nejvíce gólů: 8 – Marco Borriello
Nejvíce žlutých karet: 6 – Ivan Jurič
Nejvíce červených karet: 1 – Rubens Fernando Moedim Rubinho
Nejvíce odehraných minut: 1404 – Abdoulay Konko


10. Catania

Hodně nad očekávání se desátá Catania drží ve středu tabulky. V loňské sezóně sice byl tým po zimní pauze na šesté příčce, pak však pomalu klesal a nakonec skončil třináctý. Očekávalo se tak, že bude sicilský tým bojovat spíše na dně tabulky. Tým před sezónou přišel o úspěšného trenéra Pasquala Marina, který nyní kormidluje Udinese. Na jeho místo přišel Silvio Baldini, jenž převedl několik posil. Do týmu přišli Christian Terlizzi, Giacomo Tedesco a mladý Ezequiel Llama, načež první dva hrají stabilně v základní sestavě. Catania nezačala ligu nejlépe a až postupem času se vyšvihla na svou současnou 10. pozici. Poradila si například i s rozjetým Udinese či silným Palermem.

Trenér Baldini sází na útočnou formaci 4-3-3, ačkoliv křídla nejsou tolik útočná, jak by měla – jedná se tedy spíše o 4-5-1. V Brance je jasnou jedničkou Ciro Polito. Obrana sicilského týmu je tvořena stabilní stoperskou dvojicí Christian Terlizzi – Lorenzo Stovini. Na pravé straně nastupuje pravidelně Peruánec Juan Manuel Vargas, který má letos vynikající formu. Na levé straně obrany hrají Gennaro Sardo nebo Rocco Sabato. V záloze jsou Mark Edusei, Davide Baiocco, Mariano Julio Izco či Giacomo Tedesco. Nejlepší střelec týmu Jorges Andres Barrios Martinez a letos skvělý Giuseppe Mascara se ujímají role křídel, zatímco Gianatha Spinesi se na hrotu útoku stále hledá. Role hrotového hráče je při absenci Spinesiho svěřena do rukou Mascary a Izco se posouvá na křídlo.

Catania bude v druhé polovině sezóny chtít pokračovat v dobrých výkonech a nespadnout do nižších pater tabulky, kde by příliš hazardovala se sestupem do Serie B.

Statistika
Nejvíce gólů: 5 - Jorges Andres Barrios Martinez
Nejvíce žlutých karet: 5 - Jorges Andres Barrios Martinez
Nejvíce červených karet: 1 – Gianatha Spinesi
Nejvíce odehraných minut: 1530 – Lorenzo Stovini


9. Sampdoria Janov

Sampdorii Janov patří po podzimní části Serie A devátá příčka, což je pro klub mírné zklamání. Loni měl tým z přístavního města po podzimu lepší vyhlídky, byl čtvrtý a těšil se na pohárovou Evropu. Sampdoria nakonec vybojovala pouze účast v Poháru Intertoto. Tam si poradila s bulharskou Varnou a Stadio Luigi Ferraris se těšili na Pohár UEFA. Tažení Sampdorie však skončilo již v prvním kole, kde nestačila na dánský Aalborg. Janovský tým před sezónou přivedl na hostování dva hvězdné útočníky – Vincenza Montellu a Antonia Cassana. Očekávalo se tedy lepší umístění, než střed tabulky.

Cassano s Montellou však neodehráli všechna utkání, čehož příčinou byla také zranění obou borců. Do druhé poloviny sezony se od nich čeká také více branek. Útok Sampdorie táhne třiatřicetiletý Claudio Bellucci, který má na svém kontě již osm zásahů. S Belluccim, Montellou a Cassanem vystupují v trojici útočníků také Andrea Caracciolo a Emiliano Bonazzoli. Trenér Walter Mazzarri Upřednostňuje sestavu se čtyřmi záložníky a třemi obránci. Zálohu týmu tvořila nejčastěji čtveřice Sergio Volpi, Paolo Sammarco, Angelo Palombo a Daniele Franceschini. Doplňovali je Christian Maggio a mladý Švýcar Reto Ziegler. V obraně dostává pravidelně důvěru Luigi Sala. Na zbylých místech se střídají Mirko Pieri, Hugo Campagnaro, Stefano Lucchini a Daniele Gastaldello. V brance Janovanů je jasnou jedničkou Luca Castellazzi, avšak hned v prvním utkání se zranil a osm zápasů odchytal jeho náhradník Antonio Mirante.

Statistika
Nejvíce gólů: 8 – Claudio Bellucci
Nejvíce žlutých karet: 5 – Angelo Palombo
Nejvíce červených karet: 2 – Sergio Volpi
Nejvíce odehraných minut: 1431 – Luigi Sala


8. Atalanta Bergamo

Na osmém místě si svůj standard drží Atalanta Bergamo. Vedení společně s trenérem Del Nerim chtělo letos útočit na pohárové příčky a Janované jsou na dobré cestě. Momentálně na šesté Palermo, či pátou Fiorentinu ztrácejí tři, respektive šest bodů. Do týmu před sezonou přišli Costinha, Belleri, De Ascentis a Simone Inzaghi. Odešli Osvaldo, Vieri a Ventola.

Jasnou jedničkou v bráně je pro trenéra Del Neriho zatím Ferdinando Coppola, který odchytal všechna utkání a obdržel 21 branek. V obranné formaci plní roli stoperů Capelli, Carrozzieri, či Rivalta. Na krajích operují Belleri, Bellini, nebo Pellegrino. Záložní formace nastupuje takřka ve stejném rozestavení. Letní posila Diego De Ascentis se skvěle zapracovala a na kraji zálohy nastupuje pravidelně se Simonem Padoinem. Ve středu formace hraje Damiano Tissone, před nímž operuje nejlepší střelec týmu Cristiano Doni. Přesto, že má Atalanta k dispozici hned osm útočníků, střelecká potence není příliš vysoká. Do zápasu naskočilo již sedm z nich, ale žádnému se nepodařilo pořádně prosadit. Čtyříkrát se trefil Langella, třikrát Zampagna a po dvou brankách mají na svém kontě Floccari s Pintem.

Atalanta si bude chtít ve druhé polovině sezony udržet kontakt s pohárovými příčkami a pokud na to bude mít, tak na ně klidně zaútočit.

Statistika
Nejvíce gólů: 7 – Cristiano Doni
Nejvíce žlutých karet: 8 – Cristiano Doni
Nejvíce červených karet: 1 – Ricardo Zampagna
Nejvíce odehraných minut: 1440 – Fernando Coppola


7. SSC Neapol

Na skvělém sedmém místě se prozatím nachází letošní nováček – SSC Neapol. Historicky úspěšný italský tým se po několika letech vrátil zpět do nejvyšší soutěže a návrat se mu rozhodně povedl. Tým se musel kvůli finančním problémům prokousávat na výsluní až ze Serie C. Pomohli mu především úžasní fanoušci, kteří se dokázali i na utkání Serie C či B scházet třeba až v padesáti tisícovém počtu!

V Serii A vystupuje Neapol velmi nebojácným dojmem. Dokázala si například hravě poradit s ambiciózním Udinese, když vyloupila Stadio Friuli a domácím přitom nadělila potupného "bůra". Další úspěchy slavila Neapol v souboji nováčků s turínským Juventusem, nebo na Stadio Olympico, kde uhrála bod po divoké přestřelce 4:4 s AS Řím. Jediný výraznější zkrat přišel v zápase v Bergamu. Atalanta se rozstřílela a Neapol prohrála vysoko 0:5. Okusila tedy, jak se tenkrát cítili hráči Udinese.

Trenér Eduardo Reja měl před sezónou šťastnou ruku při nákupech. Jedním ze skvělých nákupů jednašedesátiletého trenéra je slovenský talent Marek Hamšík. Odehrál plný počet utkání a vstřelil tři branky. Další je duo z Juventusu Turín – Marcelo Zalayeta a Manuele Blasi. Hlavně Uruguayec Zalayeta se prosadil na jedničku. Se sedmi brankami je nejlepším střelcem týmu a teší se veliké popularitě. Ze San Lorenza přišel ještě střelec Ezequiel Ivan Lavezzi. Zálohu navíc posílil maličký a rychlý Uruguayec Gargano.

V brance SSC je jednička Gennarro Iezzo. Edy Reja sází na rozestavení 3-5-2. V tříčlenné obraně nastupuje Paolo Cannavaro, Maďar Grygory Garics a jeden z dvojice Matteo Contini – Andrea Cupi. V záložní řadě se objevují na krajích Maurizio Domizzi, Mirko Savini nebo Mariano Bogliacino. Hlavní útočnou sílu Neapole představují Marcelo Sosa, Ezequiel Lavezzi a Marcelo Zalayeta, kteří se točí. Doplňováni jsou Emanuelem Calaiem.

Neapol se po senzačním návratu bude chtít udržet v přední polovině tabulky a vybojovat si účast v Poháru UEFA. Tým na to určitě má, jen se musí vyvarovat podobným zkratům jako v Bergamu.

Statistika
Nejvíce gólů: 7 – Marcelo Zalayeta
Nejvíce žlutých karet: 7 – Manuele Blasi
Nejvíce odehraných minut: 1502 – Walter Gargano


 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán17134037:943
2.AS Řím17106133:1836
3.Juventus Turín17105235:1535
4.Udinese Calcio1785422:2129
5.ACF Fiorentina1777326:1628
6.Citta di Palermo1767425:2725
7.Neapol SSC1765625:2223
8.Atalanta Bergamo1657423:2122
9.Sampdoria Janov1763822:2421
10.Calcio Catania1756617:1921
11.FC Janov1747616:2319
12.AC Milán1446421:1218
13.FC Parma1746719:2418
14.Lazio Řím1746719:2518
15.FC Turín17211415:2017
16.AS Livorno1636719:2715
17.Empoli FC1736814:2415
18.AC Siena1728717:2514
19.Reggina Calcio1627712:2513
20.Cagliari Calcio17241113:3310
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán981023:525
2.Juventus Turín971122:322
3.AS Řím852119:1317
4.Neapol SSC952212:717
5.Udinese Calcio852114:1217
6.Calcio Catania851210:416
7.FC Parma944116:1216
8.ACF Fiorentina943218:1115
9.Sampdoria Janov843114:715
10.Citta di Palermo935111:914
11.Atalanta Bergamo733114:912
12.FC Janov933311:1312
13.FC Turín82518:611
14.Lazio Řím932411:1311
15.Empoli FC824210:810
16.AC Siena916211:109
17.Reggina Calcio82338:99
18.AS Livorno81439:137
19.AC Milán70523:55
20.Cagliari Calcio81255:125
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AS Řím954014:519
2.Inter Milán853014:418
3.AC Milán741218:713
4.ACF Fiorentina83418:513
5.Juventus Turín834113:1213
6.Udinese Calcio93338:912
7.Citta di Palermo832314:1811
8.Atalanta Bergamo92439:1210
9.AS Livorno822410:148
10.Lazio Řím81438:127
11.FC Janov81435:107
12.Neapol SSC813413:156
13.FC Turín90637:146
14.Sampdoria Janov92078:176
15.Calcio Catania90547:155
16.AC Siena81256:155
17.Empoli FC91264:165
18.Cagliari Calcio91268:215
19.Reggina Calcio80444:164
20.FC Parma80263:122

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Už se nemůžu dočkat neděle!Juve musí vyhrát ale v Catanii to bude hodně těžké Sicilské prostředí je bouřlivé.

Reagovat
Devil

Mam sice radej PL ale v Serii A preju asi Juve . Docela me prekvapili , cekal jsem ze budou nekde ve stredu tabulky a minimalne rok bude trvat az se zase dostane mezi elitu . Klobouk dolu !

Reagovat
Woyta

Moc se nevěnujete serii B, tady je jedna analýza zrovna z Béčka

http://web.libimseti.cz/Woytaaa/

jinak sorry za spam

Reagovat
smazaný uživatel

FC Parma už jen vzpomíná na lepší léta, ale letos je to o trochu lepší než vloni. Věřím že se bez problémů udrží i s legendou v kádru, starým lišákem Fernandem Coutem ! Následuje největší zklamání probíhajícího ročníku Serie A. Ve světě válí, ale doma v Itálii jsou k smíchu, co dodat ? Rossoneri půjdou nahoru, ale na velký výsledek už můžou pro letošek zapomenout. A náš milovaný FC Janov se zatím drží statečně, nováčkovskou daň neplatíme a záchrana je jasná ! F.C. GENOA !!!!!!!!!!!!!! Catania je příjemným překvapením a bude zajímavé sledovat, zda tuto pozici udrží. Sampdoria Janov před sezónou čekala asi víc, Atalanta Bergamo může být prozatím celkem spokojená a další nováček S.S.C. Neapol se nečekaně vyhřívá a 7. místě, což určitě nečekali. Teď jen nezpychnout a bojovat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele