Serie A preview sezony 2018/2019

15.08.2018, 23:20
Aktuality
Už v sobotu odstartuje na Apeninském poloostrově místní nejvyšší soutěž Serie A a všichni její příznivci se mohou těšit na nové boje o Scudetto, evropské poháry či napínavé záchranářské práce. Nejblýskavějším diamantem bude bezesporu hvězdný Cristiano Ronaldo, jenž by měl dovést Juventus k další očekávané obhajobě titulu. Z druhé nejvyšší soutěže si postup mezi elitu zařídily Empoli, Parma a Frosinone.

Boj o Scudetto

Juventus

Hlavní favorit nastávajícího ročníku se nemění. Juventus kraluje Itálii nepřetržitě od sezony 2011/2012, kdy usedl na piedestal poprvé od korupční aféry Calciopoli. Sedm titulů v řadě je výtečný počin, dokáže Stará dáma navléknout i osmý "korálek"? Z klíčových hráčů odešel pouze Gonzalo Higuaín do konkurenčního Milána a samozřejmě dlouholetá opora Gianluigi Buffon, jinak loňská sestava zůstává, navíc posílena o jednoho z nejlepších hráčů všech dob Cristiana Ronalda. A nezůstalo jen u něj, už dříve přišli do Turína Emre Can s brankářem Mattiou Perinem. Hodně diskutovaný byl i návrat "marnotratného syna" Leonarda Bonucciho. Nic jiného než další obhajoba titulu se od Staré dámy nečeká.

Inter Milán

V průběhu léta se hodně snažil Inter Milán, který bude po letech startovat i v Lize mistrů, a Luciano Spalletti se konečně dočkal splněného snu. Vedení Interu Milán mu konečně udělalo radost a koupilo oblíbeného hráče, pod jehož vývoj se právě Spalletti podepsal možná nejvíc. Záložní řadu totiž vyztužil bojovník Radja Nainggolan. Pokud má po slabším minulém ročníku ukázat opět naplno své kvality, pak je pro něj Spalletti jasnou volbou. Skvělé výkony pak už od přípravných duelů podává mladý Argentinec Lautaro Martínez, k němuž přibyli nizozemský stoper de Vrij, Kwadwo Asamoah nebo Keita Baldé s Matteem Politanem. Ofenzivně laděný tým udržel kapitána Maura Icardiho, který by Nerazzuri rád protlačil co nejblíž k Juventusu. Inter loni skončil čtvrtý, letos pomýšlí na ještě lepší umístění.

AS Řím

Celek z italské metropole by rád ukončil dlouhé čekání na mistrovský titul, ze kterého se naposledy radoval v sezoně 2000/2001, ale ve velké konkurenci nebude tím největším favoritem. Velmi těžké bude zopakovat i loňskou semifinálovou účast v Lize mistrů, zvláště když některé opory v čele s brankářem Alissonem nebo středopolařem Radjou Nainggolanem klub opustily. Římané se v létě zapsali do povědomí především fiaskem v přestupu mladého křídelníka Malcoma a na tuto pozici dosud adekvátní náhrada nedorazila. Místo bojovníka Nainggolana by měl technickou kvalitu ukazovat Javier Pastore, který se do Itálie vrací po sedmi letech v dresu PSG. Alissona pak nahradil švédský brankář Robin Olsen. Velké věci se očekávají od Justina Kluiverta s Bryanem Cristantem. Při tolika změnách ale bude zapotřebí čas, aby se nově skládaný tým naučil hrát a bojovat společně.

SSC Neapol

Neapol sice v minulém ročníku Juventus pořádně proháněla a dohnala ho až nad hranu 90 bodů, na vysněné Scudetto ale nedosáhla. V létě navíc nijak výrazně neposilovala. Excentrický majitel Aurelio De Laurentiis se po delším rendez-vous rozhodl uspokojit Chelsea a propustil trenéra Maurizia Sarriho. Na jeho místo měl totiž již vyhlédnutou a dost možná domluvenou náhradu. Náhradu s velkým N, neboť se jedná o zkušeného a veleúspěšného stratéga Carla Ancelottiho. Někdejší trenér Realu Madrid či Paris Saint-Germain se do Itálie vrací po devíti letech a hodlá navázat na slavnou éru s AC Milán. Vedení klubu mu do jeho nového projektu přivedlo velmi žádaného záložníka Fabiána Ruize a rovněž italské duo Alex Meret - Simone Verdi. Musí se však obejít bez služeb Jorginha, jenž odešel hledat štěstí do Chelsea.

Lazio

Na pátém místě zakončilo minulou sezonu Lazio a až v přímém souboji s Interem Milán nešťastně přišlo o Ligu mistrů. Na tu budou svěřenci Simone Inzaghiho cílit i tentokrát. Vedení Biancocelesti se povedlo udržet Immobileho s Milinkovićem-Savićem (zatím), obranu po de Vrijovi doplnil veterán Acerbi a o slovo se budou hlásit také Ángel Correa s Milanem Badeljem. Chorvatský záložník se vydal do Říma z Florencie.

AC Milán

Druhý z milánských celků zažil hodně zajímavé léto. Předně znovu změnil majitele a z čínských rukou padl pod správu amerického investičního fondu Elliott, načež okamžitě začaly změny a do klubového vedení se navrátily legendy Leonardo s Paolem Maldinim. Následně měl Milán problémy s UEFA a za porušení FFP byl na dva roky z pohárů vyloučen a posléze do nich zase vrácen. Na přestupovém trhu získali Rossoneri do svých řad argentinského kanonýra Gonzala Higuaína či talentovaného Mattiu Caldaru. Už dříve přišly chorvatské posily obránce Ivan Strinić a ofenzivní záložník Alen Halilović. Čerstvé jsou pak příchody Tiemouého Bakayoka a Samu Castilleja. Z klubu odešli natrvalo či na hostování Nikola Kalinić, Carlos Bacca, Leonardo Bonucci, André Silva a Manuel Locatelli. AC Milán by se především rád vrátil do Ligy mistrů, umístění v TOP 4 tedy bude hlavním Gattusovým cílem.

Ostatní

Každá soutěž přináší překvapení a není vyloučeno, že některý z celků mimo zmiňovanou šestici se nezapojí do bojů o nejvyšší příčky. Největší šance se dávají Fiorentině, která má velmi zajímavý kádr a především její útočný trojzubec Chiesa-Simeone-Pjaca vypadá silně.

Pohárové příčky bude opět obhajovat Atalanta. Ta se musela rozloučit s Caldarou, Petagnou nebo Cristantem, ale místo nich dorazili Pašalić, Zapata nebo Varnier. Sen o evropských pohárech dlouhodobě tíží také Turín nebo Sampdorii, jejíž barvy nově obléká Jakub Jankto. Po janovských týmech zřejmě bude následovat boj o střed tabulky v lepším případě, v tom horším o udržení.

Bratrský souboj na lavičkách nás čeká v době, kdy spolu budou hrát Lazio a Bologna. Zatímco Lazio vede jistou rukou oblíbený trenér Simone Inzaghi, o Bolognu se nově stará jeho starší bratr Filippo. Objektivně můžeme říct, že Filippo dosáhl jako hráč větší slávy a teď se pokusí alespoň trochu přiblížit bratrovi. Derby nás čeká v Toskánsku, kde se do sebe pustí Viola s nováčkem z Empoli. To podle mnohých ukazovalo nejvyspělejší fotbal v Serii B a trenér Aurelio Andreazzoli chce zopakovat to samé také ve vyšší kategorii.

Záchranářské práce už s předstihem připravují Frosinone, SPAL a rovněž Parma. Ta se při svém příchodu zapsala hodně negativně, neboť jí málem bylo strženo pět bodů za korupci v minulém ročníku. Tento trest nakonec v platnost nevešel a Parmu tak budou zachraňovat pohaslé hvězdičky jako Bruno Alves, Jonathan Biabiany či Luca Rigoni. Ducali už několikrát v minulosti ukázali, že umí vstát z popela.

Česká stopa

Ani v novém ročníku nebude nouze o české hráče. Někdy se může zdát, že italská první liga v mnoha případech přešla do českých rukou. Píše se o Barákově Udinese, Schickově Římu, Janktově Sampdorii, Krejčího Bologně či dokonce o AC Milán Stefana Simiče. Samozřejmě je to občas úsměvné, leč pro českého fanouška je to další důvod, proč sledovat první italskou ligu. A nezapomínejme na samotný Juventus, jehož viceprezidentem je Pavel Nedvěd a v jehož kádru stále čeká na šanci talentovaný Roman Macek.

Antonín Barák (Udinese),
Jakub Jankto (Sampdoria)
Patrick Schick (AS Řím)
Ladislav Krejčí (Boloňa)
Stefan Simić (AC Milán)
Roman Macek (Juventus)


Tipy redakce eurofotbalu.cz na konečné pořadí:

Ondřej Pražák

1. Juventus (Massimiliano Allegri)
2. Inter Milán (Luciano Spalletti)
3. Neapol (Carlo Ancelotti)
4. AC Milán (Gennaro Gattuso)
5. AS Řím (Eusebio Di Francesco)
6. Lazio (Simone Inzaghi)
7. Atalanta Bergamo (Gian Piero Gasperini)
8. Fiorentina (Stefano Pioli)
9. CFC Janov (Davide Ballardini)
10. FC Turín (Walter Mazzarri)
11. Sampdoria (Marco Giampaolo)
12. Udinese (Julio Velázquez)
13. Cagliari (Rolando Maran)
14. Bologna FC (Filippo Inzaghi)
15. Sassuolo (Roberto De Zerbi)
16. Chievo Verona (Lorenzo D‘Anna)
17. Empoli (Aurelio Andreazzoli)
18. Parma (Roberto D‘Aversa)
19. SPAL (Leonardo Semplici)
20. Frosinone (Moreno Longo)

Ondřej Linhart

1. Juventus (Massimiliano Allegri)
2. Inter Milán (Luciano Spalletti)
3. AS Řím ( Eusébio Di Francesco)
4. Neapol (Carlo Ancelotti)
5. Lazio (Simone Inzaghi)
6. AC Milan (Gennaro Gattuso)
7. Fiorentina (Stefano Pioli)
8. FC Turín (Walter Mazzarri)
9. CFC Janov (Davide Ballardini)
10. Atalanta (Gian Pier Gasperini)
11. Sampdoria (Marco Giampaolo)
12. Udinese (Julio Velázquez)
13. Cagliari (Rolando Maran)
14. Bologna FC (Filippo Inzaghi)
15. Sassuolo (Roberto De Zerbi)
16. Chievo Verona (Lorenzo D‘Anna)
17. Empoli (Aurelio Andreazzoli)
18. Parma (Roberto D‘Aversa)
19. SPAL (Leonardo Semplici)
20. Frosinone (Moreno Longo)

Autor: Ondřej Linhart, Ondřej Pražák

Komentáře (367)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele