S Tomášem Poláchem jsme si to vyříkali. Mrzí mě, co z toho vzniklo, nejsem rasista, uvedl Rada z Dukly

03.04., 19:24
Aktuality
Petr Rada (© AFP)

S Duklou kráčí za postupem do první ligy, on sám ale v tuhle chvíli ještě netuší, zda dokončí sezonu v té druhé. Možná ani to, zda za dva týdny neukončí kariéru úplně. Uznávaný trenér Petr Rada (65) prožívá jedny z nejtěžších chvil v životě. V prvním jarním kole se dostal do roztržky s koučem Zbrojovky Tomášem Poláchem, v návalu emocí ho počastoval slovy "Zoufalče cikánskej" a od disciplinárky za to dostal rekordní trest. Zákaz činnosti na osm měsíců, k tomu pokutu 80 tisíc korun. Zkušený kouč se okamžitě odvolal, nicméně ještě dva týdny bude žít v nejistotě. Jak celou kauzu snáší a jaký je jeho pohled na věc? Nejen o tom promluvil pro eFotbal.cz.

"Co se kolem mě teď děje, není ani trochu příjemné, nesu to opravdu dost těžce. Popravdě, nemůžu se s tím vůbec vyrovnat. I když se to snažím z hlavy vytěsnit, prostě to nejde. Jediné, co mi dodává alespoň nějakou vzpruhu, je podpora veřejnosti. Ať už mladí, nebo staří, mám pocit, že drtivá většina z nich stojí v tomhle za mnou. Chtěl bych za to lidem poděkovat. Kdo mě zná, ten ví, že žádný rasista fakt nejsem. Mrzí mě, co se stalo, rasový podtext v tom ale vůbec nebyl. Tím si může být každý jistý," podotkl Rada smutným tónem a připomněl, že jeho vztahy s Poláchem zůstaly dál v pořádku.

Rasistou prý není

"Volali jsme si hned po zápase. Tomášovi jsem se omluvil a on to přijal. Já řekl něco jemu, on něco mně. Po bitvě jsme si podali ruce. Mezi námi je to dávno uzavřená věc. Řekli jsme si, že až se příště potkáme, dáme kafe, žádná zlá krev mezi námi není ani nikdy nebyla. I proto mě tolik mrzí, co jsem mu řekl. Stejně jako to, jaký monster proces z toho vzniknul. Jsem z toho pořád vykolejený, možná mi to i přijde lehce nefér vůči mé osobě. Rasista totiž prostě nejsem. Kdybych na Tomáše nebo na kohokoliv jiného řval nadávky nejhrubšího zrna, dostal bych třeba dva zápasy, spíš by to ale nikdo neřešil. Přitom alespoň v mé hlavě bych tím člověka urazil mnohem víc," nastínil trenér Dukly pohnutky ve své mysli.

Přiznává, že použít dané slovo byla velká chyba, v afektu si to ale neuvědomil. Nic rasistického v tom navíc neviděl. "Rozhodně ne. Jestli si někdo myslí opak, tak vážně nemá pravdu, notabene Tomáš romské národnosti ani není. Samozřejmě chápu, že je jiná doba, že je tohle slovo dneska hodně citlivé, bohužel jsem ale starší generace, vyrůstal jsem na vesnici. Za nás jsme si nadávali tisíckrát hůř, pak jsme zašli na pivo a nikdo to dál neřešil. Pro mě je tak zcela zásadní, že Tomáš mou omluvu přijal. Že v tom nehledal nic víc," poznamenal Rada, který je fotbalovým recidivistou. S rasismem však nikdy předtím problém neměl.

Petr Rada s výší trestu nesouhlasí. (©Opta by Stats Perform)

"Samozřejmě je pravda, že jsem během kariéry udělal několik přestupků, nezříkám se toho. Jsem horkokrevná povaha, za všechny prohřešky jsem ale vždycky zaplatil, byl jsem za ně potrestaný. Navíc fotbal dělám přes 40 let a myslím, že je za mnou kus dobré práce. Upřímně, kolik roků mám v trenéřině ještě před sebou? Dva, možná tři? Jestli mi je chce někdo sebrat, aby ze mě udělal odstrašující případ, tak teď nejspíš může. Neustále budu ale zdůrazňovat, že rasista nejsem. Udělal jsem chybu, to ano, dostat za ni osm měsíců mi však přijde hrozně moc. Byl by to možná největší fotbalový trest v dějinách. Ještě udělený za něco, co vůbec nebylo tak myšlené," podotkl Rada, jehož flastr je zatím nepravomocný.

Odvolací komise FAČR by měla rozhodnout za dva týdny, do té doby může rodák z Dejvic trénovat. V pátek dovedl Duklu k vítězství 2:1 v Jihlavě. "Snažím se koncentrovat na fotbal, s hráči jsme si všechno vysvětlili. Osobně bych ale chtěl, aby moje situace byla vyřešená co nejdřív. Doufám, že s pozitivním výsledkem, ale to už nezáleží na mně. Jen bych byl moc rád, kdybych mohl před komisi předstoupit a říct jí svůj pohled na věc. Minimálně všechny ujistit, že žádný rasismus v tom opravdu nebyl," zdůraznil bývalý kouč české reprezentace i obou pražských "S", který je odhodlaný za svou pravdu bojovat.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Dukla Praha
20
12
4
4
34 : 21
40
2
MFK Vyškov
20
10
6
4
34 : 22
36
3
FC SILON Táborsko
20
8
8
4
24 : 18
32
4
Sellier & Bellot Vlašim
20
7
9
4
25 : 21
30
5
MFK Chrudim
20
8
6
6
35 : 32
30
6
FK Viagem Příbram
20
9
2
9
21 : 23
29
7
SK Líšeň
20
7
7
6
22 : 22
28
8
Zbrojovka Brno
20
8
3
9
28 : 26
27
9
Sigma Olomouc B
20
8
3
9
26 : 32
27
10
Vysočina Jihlava
20
7
5
8
30 : 28
26
11
Sparta Praha B
20
7
5
8
30 : 31
26
12
SFC Opava
20
7
5
8
21 : 22
26
13
Hanácká Slavia Kroměříž
20
6
4
10
19 : 28
22
14
FK Varnsdorf
20
4
9
7
30 : 33
21
15
Viktoria Žižkov
20
5
5
10
29 : 35
20
16
1. SK Prostějov
20
5
3
12
25 : 39
18

I když se psalo o tom, že v případě potvrzení původní výše trestu by ukončil kariéru, v rozhovoru pro eFotbal.cz to nepotvrdil. "Tohle někde zaznělo, já jsem ale z boje nikdy neutíkal. Nikdy jsem nic nevzdal a nevzdávám se ani teď. Podal jsem odvolání, protože ho vidím jako opodstatněné. Pokud bych měl vážně dostat tak velký trest, v mých očích by to bylo zkrátka nespravedlivé. A asi si to nemyslím jen já. Nechci se tím obhajovat, ale prošel jsem spousta kluby, odtrénoval jsem možná tisíc zápasů. Kdybych byl tak špatný člověk, tuhle kariéru bych za sebou asi neměl. Myslím, že i z toho dá posoudit, jestli v tom rasismus byl, nebo ne," prohodil Rada, jehož Dukla stojí pevně za ním.

Majitel klubu Petr Paukner mu v těžkých časech vyjádřil podporu. "Nechci mluvit za něj, ani jemu se ale tak vysoký trest samozřejmě nelíbí. Vyslechl si můj názor na věc a sdělil mi, že podáme odvolání. Jsem jeho zaměstnanec, celá tahle kauza mě trápí i vůči němu. Mrzí mě, co jsem řekl, ale nemyslel jsem to tak, už to bohužel nemůžu vzít zpátky. Teď uvidíme, jak to se mnou dopadne. Mám své chyby, rasismus však mezi ně nepatří. Nevím, co dál k tomu říct," uzavřel zastřeným hlasem trenér, jehož Dukla je v čele druhé ligy o čtyři body před Vyškovem.

Článek byl původně publikován pro eFotbal.

Autor: eFotbal.cz / Ondřej Huml

Komentáře (127)

Přidat komentář
Posledni Kovboj

,ale

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
doshcz

Reagovat
Briggus

Pojď už domů

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
doshcz

Reagovat
Posledni Kovboj

zejtra se zastavim

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
okokolo

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
Witcher

A co děti? Pomyslel někdo na děti?

Reagovat
Greny

Mají si kde hrat

Reagovat
10adam

Simpsonovi a striptýzový dům?

Reagovat
$dolar$

Soudit cloveka dle toho, co je schopnej rict v emocich. To by snad kazda druha zenska uz sedela.

Reagovat
Witcher

On ty emoce má 90min každej tejden

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
okokolo

Reagovat
Kucka

A chlapi bez emocí všichni na svobodě.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
jenage

#JeSuisRada

Reagovat
monty25

Baček a jeho disciplinárka podle mě škodí fotbalu daleko víc než Rada s jeho výlevy.

Vyjádření Polácha: https://www.sport.cz/clanek/fotbal-ceska-2-liga-polach-je-po-prohre-s-beckem-sparty-v-ohrozeni-nic-ale-nevzdavam-tvrdi-kouc-brna-se-vyjadril-i-k-radove-trestu-5025469

Reagovat
Salfovic

A to jsem tu několikrát četl, že si spolu nic nevyřídili.

Reagovat
Sosi

A tak co mel rict do novin, ze sr doma rozbrecel, kdyz mu rekl cikane?

Reagovat
Studni

Snaha o emoční "vydírání" je tam docela znát. Jestli mi někdo chce vzít něco z mých posledních 2-3 trenérských let, tak ať vezme. Veřejnost za mnou stojí, mladí i starý. Vyříkali jsme si to, žádnej rasista nejsem. Na vesnici jsme si toho řekli mnohem víc a pak bylo všechno v pohodě. Zkouší to hezky. Ať je horkokrevnej jak je, tak by si měl uvědomit, že je veřejně vystupující osoba a měl by se umět chovat. 8 měsíců je asi extrémní trest, ale určitě si velký trest zaslouží. Obzvlášť jestli to neni jeho první prohřešek, byť se žádný předchozí rasismu netýkal

Reagovat
zeroberto

Nikdo mi do dneška nevysvětlil co je rasistickýho na tom říct chováš se jak cikán.

Když jsem byl v jihovýchodní Asii, tak jsem několika lidem taky řekl jestli by se mohli přestat chovat jako bílí turisti, protože jsou na posvátný půdě místních, kde se vyžaduje úplně jiný chování. A Pepo opravdu ne, tvoje představa o slušným chování neodpovídá místní realitě.

Každý etnikum má specifický rysy chování, který jsou pro něj normální, ale v situacích na území dominantního etnika bývají mnohdy neuctivé až urážející. To je jednoduše rozdílnost kultur a etnik.

Cikán, co se chová jak cikán na místě, kde se vyžaduje jiná morálka se prostě chová jak cikán. To samí platí pro bolí, černý, žlutý, hnědý, araby, afričany, slovany, germány, asiaty... nazvat někoho dle vnější podobnosti není rasismus.

Pokud je normální někomu říct ty Maďare, nebo mluvíš maďarsky - když mu nerozumíme. Nebo říct chová se jako Tatar. Potažmo je to Turecký hospodářství.

Tak asi všichni víme co znamená říct chováš se jak cikán.

Jestli se vám ještě nestalo, že se vám někdo s méně melanický hezky nezasmát když jste se schovávali před sluníčkem, aby vás nespálilo. Tak asi nikdy nepochopíte, že rasismus je jen debilní konstrukt, který se teď zneužívá v úplně opačný extrému než v minulých stoletích.

Ale ta věčná obsese řešení rasy... a snaha za vším vidět rasismus

Reagovat
Sosi

Ale tady jdeno Radu a to je sprosty hovado, co te chce urazit...

Reagovat
kilobyte

Jestli jsi bílý, tak jsi těm lidem říkal, aby se nechovali jako ty?

Reagovat
zeroberto

Hele a tvoje logika je kde?

S ponožkami v sandálech a řízkem v ruce? Nebo já vám sem projíždím utrácet, tak se podle toho ke mě chovejte?

To, že tě někdo vychoval neznamená, že máš vychování a to, že nemáš vychování neznamená, že ho nemají ostatní.

Teď vážně, vysvětlí mi svoji logiku? Proč bych jim měl říkat, že se nemají chovat jako já? Jakože poukazuješ na to, že jsem bílej, takže se automaticky nemůžu umět chovat mezi asiatama? Že se nenaučím jejich způsobům? To si nikdy neviděl turistu, kterej se chová jak debil? Nebo mi tu tvrdíš, že se slušná výchova bělocha považuje za slušnost i v jiných kulturách?

Já nejsem sluníčkovej, ale tenhle uraženej postoj když jede Evropan do jiný kultury a předpokládá, že jeho slušný chování je považováno za slušnost i tam mě baví

Reagovat
kilobyte

Nic z toho, co jsi napsal, netvrdím. Ani nevím, jak jsi na to přišel.

Jen mi přišlo divný, když ty jako bílý turista říkáš ostatním, aby se nechovali jako bílí turisti. Protože touhle generalizací říkáš, že se taky neumíš chovat.

To že se jako bílej neumíš chovat mezi Asiaty jsi napsal právě ty tou generalizací. Mezi základ slušné výchovy patří přizpůsobení se "pravidlům" tam kde jsi.

Reagovat
zeroberto

Máš hodně práce s teoretizováním nad generizací, nebo ti mám konkrétně vysvětlit, že slovní spojení "několika lidem" neznamená automaticky všem?

Jestli bych si měl typnout, tak jseš na tyhle debilni vycucaný konflikty erudovanej. protože do nich jdeš jen z principu a záměrně vynecháváš stěžejní základ myšlenky. Hele u mě by si s tímhle bakalářku nesložil. Snaž se víc

Reagovat
Snatus

Bílý jezdec jede tmou

Reagovat
Salfovic

Petr Rada mit uns.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
raduinho

Reagovat
fabec1222

Nejsem rasista, ale...

Reagovat
Grupma

Ještě že mu pak nedal pusu na usmířenou, to by dostal i za sexuální útok.

No, líná huba, holý neštěstí

Reagovat
Mass

Reagovat
pobody's nerfect

Možná rasista není, ale rasisticky se vyjádřil. A taková je doba. Za tohle se prostě dávají větší tresty, než kdyby mu zlomil nos. Ale 8 měsíců se mi zdá jako opravdu hodně. 8 zápasů by bohatě stačilo.

Reagovat
uff

Reagovat
Kostomlat

Reagovat
Heisenberg

"...zdůraznil bývalý kouč české reprezentace i obou pražských "S", který je odhodlaný za svou pravdu bojovat."

Tak snad už si odvolací komise zarezervovala Kostnici.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
kilobyte

Reagovat
mrtvej ofsajd

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
uff

Reagovat
Heisenberg

18. pro Petra Radu

Reagovat
pobody's nerfect

18 měsíců?

Reagovat
milan78

jiný kraj, jiný mrav..., stojím za radou

Reagovat
PL28

Ja ho z toho jeho pohledu chápu. On vyrůstal v nějaké době, byl nějak vychováván,.. A i když ty některý budovatelský filmy mají budit dojem, jak se k sobě lidí perfektně chovali a jaká skvělá společnost to byla, tak si hlavně hrozně záviděli a chovali se k sobě jako dementi. Pak si zašli jak říká do hospody a pohoda.

No dneska už to funguje, nebo se o to snažíme, trochu jinak. Hlavně v práci to vidím často, kdy mi do kanclu přijde 30ti letý podřízený, a v klidu rozebereme problém a vyřešíme během pěti minut. Horší je to s těmi ve věku 50+. Sotva zaklepe, už ode dveří začne hulákat, rozhazovat rukama, jak je problém to a to a to nepůjde, a když se to nevyřeší tak tamto....Tak ho vždy nechám vykvákat, pak mu řeknu ať se posadí, a začnu na tabuli kreslit, jak v mateřské školce, a popisovat možnosti jak problém vyřešit, zvažujeme pro a proti, snažím se ho klidnit ať nereaguje v afektu, a po půl hodině se slavnostně dopracujeme výsledku. Ten je většinou takový: žádný velký problém to není, a pokud ano, máme dvě tři možnosti řešení s minimálními ztrátami

Co tím chci říct? Rada je jako ti někteří mí podřízení. Odborníci na svým místě, a vážím si jich, ale lidsky hrozný paka. A žijeme v době, kdy oceňujeme i tu lidskou stránku, to chování, protože to se pak jinak pracuje. Nebo se o to aspoň snažíme. Tahle generace už to ale nikdy nepochopí. Proto je ten trest svým způsobem krutý, protože oni za to vlastně nemůžou, nechápou a ani to po nich nemůžeme chtít.

Reagovat
okokolo

Nemyslim, ze je to veku. I v mladsi generaci jsou cholerici.

Reagovat
Moshe Dajan

ok

Reagovat
Axelrose

Jj, já to i těch mladých vidím taky.

Mladej přijde a na rovinu mi řekne, že si představuje 50 měsíčně.

Když se ho zeptám na praxí, tak on vlastně žádnou nemá, ale těch pade si tedy určitě zaslouží

Jsou to prostě rovina lidi, sice hovno umějí ale představu o platu mají ujasněnou

Reagovat
okokolo

Reagovat
Papra

moc nevím, jak to souvisí s tím na co reaguješ ale vesměs máš samozřejmě pravdu

Reagovat
Axelrose

Na tohle:

No dneska už to funguje, nebo se o to snažíme, trochu jinak. Hlavně v práci to vidím často, kdy mi do kanclu přijde 30ti letý podřízený, a v klidu rozebereme problém a vyřešíme během pěti minut.

Ale samozřejmě, najdou se i vyjímky

Reagovat
fabec1222

Mladý hlavně nechtěj pracovat

Reagovat
ratusek

chtěj, ale padíka měsíčně, pátky volný a mobil, notebook, auto i k soukromým učelům a přitom umí hovno

Reagovat
fabec1222

Ja to chtel taky, a kdyz nikde nedali, tak jsem si udelal OSVC a dal si to sam Akoratcten padik jeste neni, ale ja bych ho stejne nemel za co utratit

Reagovat
wjillm

To jen ukazuje omezenost těch lidí, včetně Rady, který se teď stébla chytá a dělá ze sebe chudinku. Nemá se vůbec snížit k takovým nadávkám, starej jen na to dost, měl by mít nadhled. Obecně jsme národ buranů a hulvátů a nejvíc se to ukazuje, když vyrazíme do zahraničí, ten rozdíl v chování a vyjadřování je až zarážející. Neřekl bych, že to je vyloženě o věku. Můj děda, když tehdy viděl moji přítelkyni (Asie/Karibik mix), tak se mu hrozně líbila a fandil mi, abych to neposral. Za to můj otec..ale ten má slovník (a asi i myšlení jak pan Rada). Teď se budu po šesti letech vracet zpět do ČR a jediné, čeho se bojím, je mentalita lidí.

Reagovat
Kucka

Odkud se vracíš?

Reagovat
wjillm

Z Kanady.

Reagovat
Pablos

Tak ono je taky rozdíl v jaké si životní fázi ...on ten vyklidněnej teď třicátník může v pade taky už pak pravděpodbně ,,vypadat " nerově jinak Vezmi, že ten třicátník se třeba tomu oboru věnuje 8 let a někdo 30 let, jak moc tě to zaujetí do práce bude vždy bavit, ke všemu když se to tvé odvětví může za to skoro čtvrtstoletí totálně proměnit... tam bych klidně viděl jeden faktor. Potom jako třicátník chceš dělat ještě kariéru, seš pln elánu, zakládáš rodinu, dobře si zapícháš, nebo už nějaké děcko máš a řešíš max. jak papalo ve školce nebo jestli nedostalo nedej bože z něčeho dvojku na prvním stupni Takovej padesátník už ví, že kariéra asi není, když na místě kam by třeba chtěl sedí něják pětatřicátník, tak už si to něják doklepe co umí no... doma se starou si nerozumí, dítě je v pubertě nebo už dělá průsery po 18. roku, píchat tě nebaví ...můžeš nahánět popř. nějakou někde mladou milenku, na baráku nebo na chatě máš plno práce, ráno už tě různě bolí, když vstáváš, hodina v práci a už tě bolí za krkem apod. no.

Reagovat
Sosi

To si taky obcas rikam, kdyz me nekdo stary sere, ze treba budu za 20 let stejne otraveny zivotem

Reagovat
Pablos

Já občas taky právě no... proto nerad vyloženě chci házet něco, že ta generace je taková a taková, když i já na sobě vidím, že některé věci co mě dříve bavili, už mi třeba dávají jen krátkodobější pocit zábavy či třeba dokonce žádnou... a postupem času to bude asi horší a horší a člověk tak něják bude míň a míň vyklidněnej nad věcí no... ale někdo to má vyloženě v povaze tu nerudnost to zase jo no.

Reagovat
Shevchenko

Nenadával na tom zápase někdo někomu i do negrů? Nebo se to nepotvrdilo?

Reagovat
Mass

Nepotvrdilo

Reagovat
Sosi

To neznamena, ze nenadavalo

Reagovat
raduinho

Reagovat
Kostomlat

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
okokolo

Nebezpeci rasizmu je nekde jinde, nez u vytocenyho dedka v afektu. Mnohem horsi je v latentni podobe u politika, ktery se dokaze dostat k moci. Ten samozrejme zadny trest nedostane.

Reagovat
Mass

Ministryně Černochová lajkující příspěvky Pavla Novotného o tom, že Palestinci jsou opice a měly by je vybombardovat .

Reagovat
milan78

Pokud se jmenuje cernochova a nic s tím nedělá.., tak nemůže být rasistka !!! Já mám černyho psa, tak me též nelze podezírat z rasismu !!! Rasismus si pěstuje jen určitá sorta lidi, která se nemůže srovnat s tím, ze je třeba černá.., a otravuji s tím cely svět !!!

Reagovat
Firkraag

Reagovat
10adam

Počítá se i černé auto?

Reagovat
milan78

ano !!! za předpokladu, že nevozíš v kufru černocha (manžela od černochové)

Reagovat
10adam

Tak to jsem v pohodě

Reagovat
Freedo

v pořádku

Reagovat
ACSeRw!n

maji pravdu

Reagovat
Pony Slaystation

Asi myslel LoboTomia a podobné...

Reagovat
kilobyte

Ona lajkovala, že Palestinci jsou opice. To vybombardování Novotný přidal až v dalších tweetech.

Reagovat
Greaber

Ta by furt někde někoho bombardovala, však hlavně proto kupujeme ty F35

Reagovat
okokolo

Rada dostal trest za prekroceni rychlosti v obci o 5km/h 80 litru a 8 mesicu bez ridicaku.

Reagovat
ACSeRw!n

OT: kde se resi hokej ?

Reagovat
trywii & TOTTENHAM

eurohokej.cz

Reagovat
andrew96

Já že stará škola je vojna jako řemen. A on tak bulí.

Sráč.

Reagovat
kilobyte

Jak se pěkně kroutí. Nejdříve lhal, že se omluvil hned. Pak zase tvrdil, že nic špatného neřekl. Teď už teda říká, že udělal chybu, ale rasista není. Kdyby se k tomu postavil jako chlap a rovnou se omluvil, přiznal chybu a snažil se polepšit, tak mohl ten trest být menší. Místo toho radši bude vyhrožovat, že skončí s fotbalem. To bych mu ten trest ještě zvýšil, ať nemá složité rozhodování.

Hlavně, že si hraje na chlapa ze staré školy. Ale vymlouvá se jak malý spratek.

Reagovat
Radin

Petře. Já jsem taky rozhodčího po zápase do zadku kopnout nechtěl, ale kopl. Dostal jsem rok a půl :) Už nikdy jsem nehrál pak tak dobře ..

Reagovat
John Obi Mikel

"Rozhodně ne. Jestli si někdo myslí opak, tak vážně nemá pravdu, notabene Tomáš romské národnosti ani není"

Tak proč mu říkáš cikáne, když není cikán.

Reagovat
okokolo

V tom je podstata nadávky chobotě.

Reagovat
Sosi

Reagovat
Pablos

A na Baroše se to řvalo proč ?

Reagovat
$dolar$

Proc nekomu rikas prase, kdyz to realne neni to zvire?

Reagovat
kilobyte

Abys ho urazil.

Reagovat
$dolar$

Bingo.

Reagovat
kilobyte

Což je trochu v rozporu s tím, že to podle Rady není rasismus. Když to Rada bere jako urážku.

Reagovat
$dolar$

Ty nevidis rozdil mezi rasismem a urazkou?

Reagovat
kilobyte

Použít označení etnika jako nadávku je rasismus.

Reagovat
$dolar$

Jo, dle retardu ano. Ale realne je to porad jenom urazka.

Reagovat
kilobyte

Jak bys definoval rasismus, inteligente?

Reagovat
$dolar$

Rasismus je, kdyz povazujes nejake entikum za podradne a nebo se k nim timhle zpusobem chovas.

Coz nema nic spolecneho s urazkama v afektu. Kdy principem urazky je trefit tvoje slabe misto. Tlustemu reknes prase, cernemu cikane/negre atd. To z tebe nedela rasistu.

Reagovat
kilobyte

A když používáš "cikán" jako urážku, tak ho nepovažuješ za podřadného? Protože pak by taková urážka neměla smysl.

Já taky neříkám, že to dělá z Rady rasistu. Jen že je to rasismus.

Reagovat
$dolar$

Neni to rasismus. Je to urazka.

Ne, nepovazujes ho za podradneho, to naopak dela rasistu z tebe, pokud to tak beres. Ty se ho snazis jen urazit, nic vic, nic min. Jako kdyz ti reknu debile. Ja nevim jak se mluvi nebo hada u vas, ale u nas na plzensku je to uplne normalni.

Reagovat
kilobyte

Jenže "debil" se jako urážka používá, protože se právě bere za něco podřadného. Původně to bylo jen označení pro mentálně postiženého.

Ono totiž nedává smysl nadávat někomu slovem, které pro tebe nemá negativní význam.

Reagovat
$dolar$

Vsak proto je to nadavka/urazka! A ja v hadce a v emocich, kdyz ti chci ublizit, tak ti muzu dat delo a nebo neco rict. Ty ses nikdy nezhadal jak pes? S kamosema? Pritelkyni? Nikdy jsi nikoho neurazil?

A vsechno co jsi rekl, jsi tak myslel?

Jestli jo, tak klobouk dolu teda. Ja teda v emocich nadavam jako spacek, urazim jak jen umim a muzu. A pak se uklidnim, omluvim nebo neomluvim a je to. Ale opravdu ta hadka ze me neudela rasistu.

Reagovat
kilobyte

Tak znova. Já netvrdím, že Rada je rasista, ale že to co řekl, že rasistická urážka.

Určitě jsem se pohádal a řekl asi i horší věci. Ale většinou to bylo v soukromí. Rada to udělal v práci na veřejnosti.

A ještě jednou z Rady nikdo rasistu nedělá. Řeší se jen ten výrok, který byl prostě nevhodný a trest za něj přijít musí. Kdyby se k tomu Rada postavil čelem a nesnažil se z toho vylhat, vybrečet a neříkal, že vlastně o nic nejde a že on se nezmění, tak by určitě dostal menší trest.

Reagovat
Freedo

Tady je seznam etnických skupin, mimo jiné tam jsou Češi: https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_etnick%C3%BDch_skupin Když někomu teda řeknu v afektu "ty zoufalej Čechu", tak se dopouštím rasismu? A platí to pro všechna etnika na seznamu, jako jsou Poláci, Kozáci, Křováci, Zambo a Irokézové?

Reagovat
kilobyte

Ano. Pokud bereš nějaké etnikum jako urážku, tak je to rasismus.

Reagovat
Freedo

Včera jsem do anglické sekce sdílel toto:

A 21 year old Wrexham fan has been given a three year football banning order for shouting 'racist' abuse during their game against Tranmere last month.

He shouted “English b*stards” toward a group of Tranmere fans. (@MailSport)

Podle tvojí logiky můžou Velšané rasisticky urážet Angličany. No, člověk se neustále učí a jsem rád, že to již vím.

Reagovat
kilobyte

Tohle zas podle mě není rasistická urážka. Angličani to jsou a bastardi beztak taky. Rasisticky můžeš urážet kohokoliv.

"Jude Slavia" je taky rasistická urážka a to jí používají Češi proti Čechům. I když to ve výsledku spíše uráží Židy.

Reagovat
milan78

nebo se urazí belingham, že ho spojuješ se slávií...

Reagovat
John Obi Mikel

Ale tak to je něco jiného. To mu říkáš kvůli souvislosti s nějakým jeho činem

Reagovat
Pablos

Mně se to hnusilo, když se to řvalo ve velkým na Baroše víc než tohle... a tam si něják nepamatuji zavřený stadiony na 8 měsíců.

Reagovat
Kiss Me Polka!

chudáček lampasacek to smutným zastřeným hlasem samozřejmě hraje na oběť, prý že největší trest v dějinách fotbalu

samozřejmě, že jeho smutek nad tím činem se projevuje jen v tom, že jeho osobě byl udělen trest, nic jiného ho nezajímá, holt stará skola

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
HalaMadrid_Flx

#FREERADA

Reagovat
kilobyte

Jakože mu nemají dávat trest a nebo mu dát větší, aby mohl jít do důchodu a být volný?

Reagovat
HalaMadrid_Flx

To druhé

Reagovat
Bakary3

Tvl, jak ze sebe dělá chudáka. To je hroznej kokot. Jak je starej, tak je blbej.

Reagovat
kilobyte

Táta by jo zbil.

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Kostomlat

dal bych mu tak 2 měsíce stop. Otázka ale zní, zda nemá rasistický výrok nižší spodní hranici. Brečí hezky, ale nad rozlitým mlíkem.

Reagovat
Mupi

Stejně je vtipný, že jedinej rasismus, kterej společnost řeší je u dospělejch chlapů na fotbale. Rasismus v práci nebo ve škole má každej u prdele

Reagovat
Frank Lampard 8

No joo, na lavičce a na tiskovkách tvrďák a pak při trestu brečí jak Vinicius

Reagovat
Y.Cabaye

On není rasista, on je jen hulvát

Reagovat
Uwe háže buly

Dostane ceres!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele