Ruská Premier Liga souhrn - 2. kolo

22.03.2008, 14:04, aktualizováno 23.03.2008, 19:41
Komentáře a souhrny
Moskevské CSKA odčinilo nezdar z úvodního kola a v nové sezoně si výhrou nad Samarou poprvé připsalo tři body, uspěl i další moskevský celek a sice Lokomotiv, ten přehrál Jaroslavl. A do třetice se dařilo i Spartaku Moskva, ten pro změnu doma vyhrál nad Tomskem. Naopak FC Moskva nestačil na favorita Zenit Petrohrad. Saturn si doma poradil s nováčkem z Grozného, vlastní gól Smirnofa zařídil tři body pro Kazaň. Dynamo přehrálo Chimki...

Křídla Sovětů Samara - CSKA Moskva 0:2

22.03.2008 12:00

Góly: 21. Aleksej Berezuckij, 65.

Nově složený tým Křídel Sovětů Samara nestačil na CSKA Moskva. Hosté si odváží po výhře 2:0 tři body.

Naváže Samara na výkon proti Těreku Groznyj? Odčiní CSKA zaváhání proti Šinniku? Na tyto otázky mohlo nejlépe odpovědět vzájemné měření sil těchto dvou celků. Na stadionu Metallurg nechyběl reprezentační kouč Ruska Guus Hiddink.

V sestavě CSKA došlo k překvapivé změně. V sestavě chyběl Brazilec Vágner Love, který se neobjevil ani na soupisce, jeho místo zaujal polský útočník Dawid Janczyk. Do hry nezasáhl ani Luboš Kalouda, který si na nové působiště zatím zvyká. Zranění nepustilo do hry ani záložníka "Křídel" Jiřího Jarošíka, který dlouhé roky působil právě v CSKA.

Prvních deset minut se obě mužstva oťukávala. V 13. minutě Anton Bober prověřil z dobrých pětadvaceti metrů brankáře Akinfejeva, míč mířil přesně do rohu branky, ale brankář CSKA se na místo včas přesunul. CSKA převzalo iniciativu utkání a odměnou jim byla úvodní branka. Ve 21. zahrával Žirkov roh, který se vznášel nízko nad zemí, v pokutovém území se prosadil Berezuckij a překonal bezmocného Lobose. "Křídla" se proto musela přinutit k větší aktivitě, vyložené šance však nepřicházely, za zmínku stojí nebezpečná střela aktivního Bobera. CSKA působilo mnohem sebevědoměji a do osobních soubojů hráči moskevského týmu chodili mnohem důrazněji, do konce první půle mohli hosté brejkových situací udeřit dvakrát, ale Lobos byl u míče dříve než Brazilec Jo a to samé platilo také u šance Poláka Jančika.

V prvních minutách druhé dějství se "Křídla" dostala k několika standardním situacím, které neskončily úspěchem. Vážnou šanci měl Budylin, jeho precizní hlavičku ale Aknifejev bravurním zákrokem vyrazil na roh. V 66. minutě přidalo CSKA druhou uklidňující branku, z přímého kopu překonal Lobose útočník Jo.

Náskok 2:0 svěřenci trenéra Gazzajeva uhájili, Samara sice měla po druhé inkasované brance několik nadějných příležitostí, ale skóre zůstalo nezměněno.

Více informací k zápasu

Šinnik Jaroslavl - Lokomotiv Moskva 1:2

22.03.2008 14:30

Góly: 43. Zdravko Lazarov (pen.) - 56. Peter Odemwingie, 70. Peter Odemwingie

Díky dvěma brankám útočníka Odemwingieho zvítězil Lokomotiv Moskva na hřišti Šinniku Jaroslavl 2:1.

V 10. minutě utkání vnikl aktivní Janbajev do pokutového území Šinniku a přihrávkou pod sebe našel Odemwingieho, ale uzbecký útočník s nigerijskými předky svatyni domácích netrefil. Hosté působili lepším dojmem, než v minulém kole proti Kazani, hlavně trio Syčev, Odemwingie a Biljaletdinov dělalo domácímu týmu velké problémy.

Šinnik se dostal do hry až v závěrečných minutách prvního poločasu, domácí vedli útoky přes klíčovou postavu Bojarinceva, který v 39. minutě přinutil brankáře Levenece k bravurnímu zákroku a o pár minut později zařídil penaltu. Exekutor Lazarov jí poté v 42. minutě s přehledem proměnil a do kabin se tak šlo za stavu 1:0 pro domácí.

Radost Šinniku netrvala dlouho, v 56. minutě se Lokomotiv dočkal zasloužené vyrovnávající branky, po standardní situaci z pravé strany se prosadil hlavou Odemwingie. V 70. minutě přišel jeho další skvělý moment. Lokomotiv založil rychle útok, po levé straně ho vedl Sennikov, na jeho polovysoký centr na přední tyč si naběhl Odemwingie a nedal Stepanovi šanci. Útočník Lokomotivu byl při chuti a mohl dokonce zkompletovat hattrick, ale ve stoprocentní šanci trefil jen boční síť. Poté už branka nepadla, Lokomotiv si připsal první vítězství v novém ročníku Prmier Ligy a odčinil tak porážku s Kazaní.

Více informací k zápasu

Spartak Moskva - Tom Tomsk 1:0

22.03.2008 16:30

Góly: 31. Welliton

Spartak Moskva hlavně díky skvělému výkonu brankáře Stipe Pletikosy porazil Tom Tomsk 1:0. Jedinou branku utkání vsítil Whelliton.

Spartak nastoupil v sestavě s Martinem Jiránkem, ale bez zraněného Radoslava Kováče. Na konci první patnáctiminutovky se blýskl Dedura nůžkami, ale branku Tomsku přestřelil V 31. minutě se dostal Spartak do vedení, Bystrov našel Whellitona, který měl v pokutovém území Tom Tomsku relativně dost prostoru a z voleje poslal míč přesně kolem pravé tyče brankáře Mandrykina.

V druhém dějství, konkrétně od 74. minuty mělo vedení Spartaku namále , Dmitri Tarasov tvrdou střelu nadělal hodně práce Pletikosovi, který míč jen vyrazil před kopačky útočníka Maznova, ale ani ten na brankáře Spartaku nevyzrál. Pletikosa poté musel být ošetřován, protože při zákroku utrpěl šrám na rtu. Pak mohl Titov zvýšit na 2:0, ale jeho volej zneškodnil připravený Mandrykin. V 82. minutě opět vyrovnání viselo na vlásku, Vejichovi po závaru v pokutovém území domácích chyběly k míči jen centimetry.

O pár minut později Bystrov postupoval sám na brankáře, ale místo finální přihrávky volil tvrdou střelu, s kterou si Mandrykin poradil. Utkání tak skončilo těsným vítězstvím Spartaku. Červenobílí si připsali první vítězství v nové sezoně.

Více informací k zápasu

FK Saturn - Těrek Groznyj 3:1

22.03.2008 17:00

Góly: 10. Martin Jakubko, 19. Martin Jakubko, 75. Roman Vorobjov - 66. Šamil Lachijalov

Slovák Jakubko byl strůjcem vítězství "Saturnu" nad Těrekem Groznyj. Útočník domácích vsítil při vítězství 3:1 dvě branky.

Už v 10. minutě se dostali domácí do vedení, střela Nemova z dobrých třiceti metrů vypadla brankáři Těreku trestuhodným způsobem z náruče a pohotový Jakubko míč dorazil do sítě. V 17. minutě se mohl Saturn těšit z luxusního dvoubrankového náskoku, zadáci Těreku sice zblokovali nebezpečný pokus Eremenka, ale míč se vznesl do pokutového území, kde se nejlépe zorientoval Jakubko a hlavičkou přidal svou druhou branku v utkání.

V druhém poločase Těrek dokázal zkorigovat stav nepříznivý stav utkání na 1:2, Lahijalov překonal brankáře Kinského precizně provedeným přímým kopem. Nároky Těreku Groznyj na vyrovnání však rázně uťal střídající Vorobjev, dlouhý aut do pokutového území si výborně zpracoval a z úhlu překonal hostujícího brankáře. V dalších minutách už žádná branka nepadla a "Saturn" si připisuje tři body za vítězství 3:1, Těrek Groznyj čeká nadmíru těžká sezona...

Více informací k zápasu

Rubin Kazaň - Luč-Energija Vladivostok 1:0

23.03.2008 13:30

Góly: 16. Aleksandr Šešukov (vl.)

Rubin Kazaň vyhrálo i své druhé utkání v novém ročníku ruské Premier Ligy. O vítězství Rubinu nad Luč – Energija Vladivostok rozhodl smutný hrdina utkání Šešukov, který si vsítil vlastní branku.

Jediná branka utkání padla už v 16. minutě. Obránce Luč Energija Vladivostok Šešukov sice v pokutovém území předskočil jednoho z útočníků Rubinu, ale míč trefil tak nešťastným způsobem, že jeho kolega v brance Marek Čech neměl šanci zareagovat. Inkasovaná branka Vladivostoku zhatila plány, hostující tým totiž nepřijel do Kazaně s úmysly tvořit něco dopředu, ale ubránit bod. Brankář Kazaně Ryžnikov tak neměl moc práce.

Ani v druhém poločase nebyla hra příliš kvalitní, k vidění byl spíše festival žlutých karet, rozhodčí Juri Beskakov jich na obou stranách vytáhl celkem devět. Vladivostok byl ve hře dopředu tristní. Kazaň si bez větších problémů uhájila tři body a potvrdila, že na Luč – Energiji na domácí půdě umí, předchozí dvě střetnutí na tomto stadionu totiž skončily výsledkem 1:0 a 3:0. Jedinou kaňkou na vítězství Kazaně je vyloučení Orechova, který šel pod sprchy v 87. minutě.

Více informací k zápasu

FK Moskva - Zenit Petrohrad 0:2

23.03.2008 14:00

Góly: 3. Andrej Aršavin, 60. Alexandr Aňukov

Šlágr 2. kola ruské Premier Ligy mezi FK Moskva a Zenitem Petrohrad dopadl lépe pro hostující mužstvo. Zenit díky brankám Aršavina a Anjukova zvítězil 2:0.

Zenit začal skvěle, po faulu Kuzmina na Zyryanova zahrávali modrobílí přímý kop. Aršavin poslal technickou střelu k levé tyči a ve 3. minutě poslal Zenit do vedení. Inkasovanou branku si určitě nedá za rámeček brankář Žernov, který se kvůli nepozornosti nepřemístil včas.

Další šanci si vytvořil opět Zenit, Aršavin poslal nebezpečný roh, který ve skrumáží prošel pod nohami několik hráčů, a moskevští můžou děkovat štěstěně, že míč netrefil někdo z hostujících hráčů. FK Moskva odpovědělo střelou Bystrova, s kterou měl Malafejev problémy.

V první patnáctiminutovce působili sebevědomějším dojmem hráči Zenitu, kteří si na hřišti dovolili mnohem více než svěřenci Olega Blochina. Poté se hra trochu uklidnila. Ve 23. minutě se Zyryanov, Faizulin a Pogrebnjak blýskli krásnou kombinací, nicméně poslední jmenovaný byl naneštěstí pro fanoušky Petrohradu v ofsajdu. Tým kouče Advocaata měl i v dalších minutách slibné momenty, moskevský tým evidentně tahal za kratší konec. V 39. minutě přišel světlý moment FK Moskva, útočník Adamov nastřelil břevno.

Také vstup do druhého dějství měl Zenit lepší, po zaváhání obránců domácího mužstva se dostal Aršavin do situace jeden na jednoho, ale finální řešení nevyřešil dobře. Oleg Blochin byl bezmocný, dobře viděl, že jeho tým se výkonem nemůže vyrovnat úřadujícímu mistrovi. V 59. minutě přidal Zenit druhý hřebíček do domácí rakve, Anjukov si z pravé strany naběhl na přihrávku ze středu pole a přesnou střelou na vzdálenější tyč zvýšil na rozdíl dvou branek. Žernov si na míč sáhl, ale to bylo vše.

Odpovědět mohl domácí útočník Bracamonte, ale Malafejev byl připraven. Zenit se mohl těšit z dvoubrankového náskoku, a tak předal iniciativu FK Moskva, střídající Maxi Lopéz v 84. minutě obelstil téměř celou obranu Zenitu a poslal míč Hectoru Bracamontemu, Argentinec ale z mírného úhlu nemířil přesně. Zenit si dvoubrankový náskok uhájil, a potvrdil tak, že na FK Moskva umí, sérií vítězství v řadě nad moskevských celkem totiž prodloužil na tři utkání.

V dresu FK Moskva se na hřišti neobjevil ani jeden český fotbalista. Čížek nenastoupil kvůli poraněnému kolenu a Roman Hubník zůstal na lavičce. Za hosty odehrál celé utkání Radek Šírl na levé obraně, neudělal chybu, vedl si celkem dobře. Slovenské duo Tomáš Hubočan a Kamil Čontofalský se na hřiště nedostalo.

Více informací k zápasu

Dinamo Moskva - FK Chimki 2:0

23.03.2008 16:00

Góly: 52. Igor Semšov, 67. Cvetan Genkov

Dinamo Moskva zdolalo FK Chimki 2:0. Obě branky padly v druhém poločase, za domácí se trefili Semšov a Venkov.

V úvodních minutách se Dinamo, které mělo v zádech aktivní podporu fanoušků, snažilo uchopit iniciativy utkání. Moskevský tým si vytvořil několik příležitostí, Kněževič a Čeh ale neuspěli. Tradičně aktivní Danni se ve 27. minutě snažil z úhlu překvapit zkušeného brankáře Berezovskiho, ale stejně jako jeho předchůdci síť Chimki nerozvlnil. Celkově toho v prvním poločase moc k vidění nebylo, od Dinama se čekala větší aktivita.

Chimki působilo v obraně jistě, trenér Dinama Kobelev si uvědomil, že je potřeba posílit útok a na hřiště poslal do druhého poločasu Genkova. V 49. minutě o sobě náhradník Genkov dal vědět poprvé, když se díky důrazu v pokutovém území soupeře dostal ke střele – Berezovskij chytá, k míči se poté dostal Danny, připravil šanci pro Kombarova, ale Berezovskij opět uchránil svou svatyni od inkasované branky.

V 54. minutě brankář hostů přeci jenom kapituloval, míč se šťastně odrazil k Igoru Semšonovi a ten střelou k pravé tyči otevřel skóre utkání. V 68. minutě přidalo Dinamo pojišťující branku, náhradník Genkov si pohrál s obráncem FK Chimki a poslal míč přesně k tyči. Dinamo si náskok s přehledem uhlídalo a uštědřilo hostům druhou porážku v tomto ročníku. FK Chimki zatím nezískali ani bod.

Více informací k zápasu

Spartak Nalčik - Amkar Perm 0:1

23.03.2008 17:00

Góly: 13. Nikolaj Žiljajev

Zápas Spartak Nalčik – Amkar Perm uzavřel druhé kolo ruské Premier Ligy. Mnout ruce si můžou hosté, po výhře 1:0 se totiž stali vedoucím týmem ruské nejvyšší soutěže.

Utkání začalo opatrně, k vidění bylo málo nebezpečných momentů. Už ve 13. minutě se ale Amkar Perm po hrubých chybách obránců Nalčiku dostal do vedení, Žiljajev předskočil zadáka soupeře a poslal míč k pravé tyči brankáře Chomiče – 0:1.

O tři minuty později mohl Perm zvýšit svůj náskok, brankář Nalčiku nezkrotil míč, ale dobíhající Žiljajev nakonec síť nerozvlnil. Nalčik v prvním poločase vážněj neohrozil branku Gabulova a pokud chtěl dosáhnout lepšího výsledku, musel přidat na aktivitě směrem dopředu.

Do druhého dějství vstoupil Spartak Nalčik aktivněji. Klíčovým hráčem domácích byl Gogita Gogoi, který dělal zadákům hostů na levé straně velké problémy. Amkar si uvědomil, že stáhnutí se do defenzívy není to nejlepší řešení, začali se tak více tlačit do ofenzívy. Plány Nalčiku na bodový zisk definitivně zhatilo vyloučení Samsonova, nicméně nutno dodat, že i po vyloučení měl Nalčik před brankou Gabulova několik nebezpečných akcí. Amkar Perm si však vedení dokázal pohlídat a po výhře 1:0 je spolu s Kazaní jediným týmem, který v tomto ročník ruské Premier Ligy získal plný počet bodů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Amkar Perm22004:06
2.Rubin Kazaň22002:06
3.CSKA Moskva21103:14
4.Dinamo Moskva21102:04
Zenit Petrohrad21102:04
6.Spartak Moskva21101:04
7.Saturn Moskovskaja oblasť21014:33
8.Krylja Sovetov Samara21013:23
9.Lokomotiv Moskva21012:23
Spartak Nalčik21012:23
11.Šinnik Jaroslavl20112:31
12.Luč-Energija Vladivostok20111:21
13.Tom Tomsk20110:11
14.FK Moskva20111:31
15.Terek Groznyj20021:60
16.FK Chimki20020:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (16)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Doufám, že začne hrát brzo Kalouda

Reagovat
smazaný uživatel

dneska nehrál??

Reagovat
smazaný uživatel

Máš to ve statistikách, nehrál....

Reagovat
smazaný uživatel

sem rad te KALOUDA sel do CSKA juchu aspon nebude prekazet v repre

Reagovat
smazaný uživatel

je sice přeceňovanej, ale může se vypracovat...

Reagovat
smazaný uživatel

V Rusku o něm nepíšou jinak, než o novém Nedvědovi.

Reagovat
fantomas

proč zas nehrál Kalouda? spanheli..

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, čemu se divíte. Kalouda přestoupil do CSKA teprve před nedávném, teprve si zvyká na nové prostředí a spoluhráče. Určitě příležitost dostane, ale potřebuje čas.

Reagovat
fantomas

ok, sry že sem se zeptal

Reagovat
smazaný uživatel

asi chytil nerva

Reagovat
fantomas

nj, kdyby to u nej aspon nebylo obvykly...

Reagovat
smazaný uživatel

ale to teraz nerozoberaj radsej lebo...

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Vladivostok to jsou másla, kde se to ten Marek Čech zahrabal....

Reagovat
smazaný uživatel

za tyhle reporty autořii díky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele