Ruská Premier Liga souhrn - 14. kolo

20.07.2008, 18:57
Aktuality
Moskevské derby mezi CSKA a FK vyznělo překvapivě pro hosty. Kazaň jen remizovala v Grozném, kdežto Vladivostok porazil Dinamo a získal tři důležité body. Spartak a Lokomotiv opět nebodovaly naplno a ve vzájemném duelu remizovaly 2:2. Na posledním místě tabulky zůstávají Chimki.

Lokomotiv Moskva - Spartak Moskva 2:2

19.07.2008 14:00

Góly: 23. Dinijar Biljaletdinov, 42. Dmitrij Syčev - 72. Roman Pavljučenko, 90. Nikita Baženov

Brankou Baženova odvrátil Spartak třetí prohru v řadě. Lokomotiv sice v moskevském derby vedl o dvě branky, Spartak však dokázal vyrovnat.

Lokomotiv i Spartak jsou v krizi. Výsledkově tápou a trenéři obou celků mají nůž na krku. Pokud se situace nezlepší, Rachimov i Čerčesov si můžou hledat nové angažmá. Větší napětí však panuje ve Spartaku, do rezervního mužstva byl přeřazen Kaliničenko, Mozart a ikona klubu Jegor Titov. Šanci dostali mladíci z rezervního mužstva.

Na protest proti klubovému vedení hodně fanoušků Spartaku opustilo v desáté minutě stadion. Ještě před odchodem fanoušci protestovali tak zarputile, že rozhodčí musel na několik minut přerušit utkání.

Poté se však dostalo i na fotbal. Lokomotiv převzal iniciativu, šance si vytvořil Rodolfo a Syčev. Tlak Lokomotivu byl tak velký, že s obranou musel pomáhat kapitán týmu a útočník v jedné osobě Roman Pavljučenko. Domácím se aktivita vyplatila. Ve 23. minutě otevřel skóre Biljaletdinov, když převzal uvnitř pokutového území přihrávku Syčeva a přesně vypálil.

Ani odchod fanoušků a branka Lokomotivu moc nevyhecovala hráče Spartaku. Jediný nebezpečný moment si tak Spartak vytvořil po akci Baženova, který obehrál dva protihráče, ale jeho nebezpečná přihrávka spoluhráče nenašla. Ve 43. minutě už vedl Lokomotiv o dvě branky. Syčev si přehodil Martina Jiránka a jeho střela se odrazila od tyče do branky.

Snížení měl na kopačce Baženov, Levenec po jeho pokusu zaváhal, ale branka nakonec nepadla. Z protiútoku Spahič nebezpečné hlavičkoval, míč jen těsně minul břevno. Lokomotiv po první poločase vedl 2:0 a měl slibně rozehrané utkání.

Na začátku druhého dějství si vytvořil Spartak nebezpečný moment. Střelu pravého obránce Paršivljuka vyškrábl gólman Levenec. Jiskřičku naděje pro Spartak vykřesal útočník Roman Pavljučenko, který doklepl do branky hlavičku Stranzla.

Chvíli poté Kováč zpacifikoval fanouška Spartaku, který vběhl na hráči plochu, když mu podrazil nohy. Dostal žlutou kartu. Od Kováče to byl nepěkný moment, který může mít následky. Brutálním zákrokem se prezentoval střídající Draman Traoré, který fauloval Šiškina, od rozhodčího si vysloužil překvapivě jen žlutou kartu.

V závěru Lokomotiv znervózněl a Spartak se tlačil dopředu. Železničáři sice mohli podtrhnout vedení, ale Traoré z výhodné pozice neskóroval. V samotném nastavení tak přišel trest za pasivitu. Prudnikov vysunul Baženova a ten v samostatném nájezdu překonal Levenece. A Spartak mohl dokonce vyhrát, v šesté minutě nastaveného času po centru Šiškina nastřelil Radoslav Kováč hlavou břevno!

Více informací k zápasu

Tom Tomsk - FK Chimki 3:1

19.07.2008 14:00

Góly: 36. Aleksandr Širko, 40. Dmitrij Mičkov, 78. Aleksandr Charitonov - 38. Miodrag Jovanović

Tomsk porazil podmoskevské Chimki 3:1. Tým Sergeje Jurana tak nadále zůstává na posledním místě ligové tabulky.

Na samém začátku utkání střílel domácí útočník Širkov, Berezovskij byl připraven. Hosté zahrozili z přímého kopu, střela Blatnjaka však byla nepřesná. Spíš než fotbal utkání v následujících minutách připomínalo boj, doplatil nato Renat Sabitov a obdržel žlutou kartu.

Hosté měli několik nadějných útoků, které domácí zastavovali za cenu žlutých karet. Byl to ale Tomsk, kdo otevřel skóre. Širko měl před sebou čtyři obránce a proto volil zakončení, které zaskočil gólmana Berezovského. Útočník Tomsku vsítil svou 97. branku v ruské Premier Lize. Chimki obdržená branka vyhecovala, v 39. minutě překonal Mandrykina Jovanovič a bylo vyrovnáno.

Stav 1:1 nevydržel dlouho. Hned o minutu později se Tomsk opět dostal vedení. Proti Chimkám totiž byla nařízená penalta, kterou Mičkov proměnil. Na konci prvního poločasu hosté otevřeli hru a málem na to doplatili, Širko mohl vsítit druhou branku v utkání, ale na poslední chvíli ho zastavil obránce hostů.

Trenér Sergej Juran během poločasové pauzy stáhl ze hřiště nevýrazného Martina Jakubka a nahradil ho Archipovem. V úvodu druhého dějství se oba celky zaměřily na držení míče, nebezpečné momenty k vidění nebyly, hrálo se kolem středového kruhu. Postupem času domácí přidali na obrátkách a brankář Berezovskij se začínal potit. V 60. minutě Berezovskij uchránil Chimki od třetí inkasované branky. V 80. minutě už Berezovskij kapituloval, když nestačil na krásnou střelu Charitonova. Tomsk nakonec vyhrál 3:1 a Chimki si na svou druhou výhru ještě musí počkat.

Více informací k zápasu

Spartak Nalčik - Křídla Sovětů Samara 1:1

19.07.2008 17:00

Góly: 68. Aleksandr Amisulašvili - 60. Aleksandr Belozerov

Samara s Janem Kollerem remizovala na hřišti Spartaku Nalčik 1:1. Hosty dostal do vedení Belozerov, domácí ale srovnali díky gólu Amisulašviliho, který nastoupil s lehkým zraněním.

Už v 2. minutě měl Nalčik gólovou šanci, míč jen těsně minul tyč hostující branky. První šanci Samary si vypracoval Koller, který svou dalekonosnou střelu nedostal mezi tři tyče. U branky Nalčiku pak bylo rušno, Tichonov pronikl do pokutového území a Chomič mu míč sebral z nohy. Při zákroku se jednička Nalčiku lehce zranila, ale byla schopna pokračovat ve hře. Samara se pokoušela využívat Jana Kollera, na kterého směřovaly dlouhé přihrávky, ale kýžený efekt to nepřineslo. Nespokojenost byla čitelná z výrazu trenéra hostů Leonida Sluckého, zvláště když v 38. minutě málem Spartak Nalčik vstřelil gól. Geterjev střílel ve vyložené šanci na vzdálenější tyč, ale nepochopitelně minul. A další šance domácích. Džachmišev hlavou jen těsně přestřelil.

Samara nehrála dobré utkání, ale v 60. minutě se ujala vedení. Maličký Belozerov překonal hlavou po standardní situaci Chomiče. Svěřenci trenéra Sluckého se z vedení neradovali dlouho. Gogita Gogua z přímého kopu nastřelil tyč, ale dorážející Amisulašvili míč uklidil do sítě. Bylo vyrovnáno na 1:1 a hrálo se od nuly.

Ve zbývajících minutách byli blíže vítězství fotbalisté Nalčiku, ale protože branka nepadla, stav zůstal nezměněn.

Více informací k zápasu

Zenit Petrohrad - Amkar Perm 2:0

19.07.2008 18:00

Góly: 30. Konstantin Zyrjanov, 51. Anatolij Tymoščuk (pen.)

Zenit Petrohrad si poradil s překvapením tohoto ročníku Amkarem Perm a po výhře 2:0 stoupá tabulkou vzhůru.

Už ve třetí minutě rozvlnil síť Dominguez, který se trefil ramenem. Sudí Baskakov ale viděl hru rukou a branku neuznal. Baskakov v 11. minutě neuznal další branku Zenitu. Tentokrát Aršavinovi, který překonal Narubina po přesné hlavičce, soupeř však protestoval tak vehementně, že sudí gól neuznal kvůli údajné ruce. Kvůli chybným rozhodnutím tak Baskakov připravil Zenit o dvě branky. Zenit to ale nerozhodilo, bylo jen otázkou času, kdy domácí rozradostní vyprodaný Petrovskij Stadion a to se také stalo v 30. minutě. Z kombinace Fajzulina, Domingueze a Aňukova těžil Zyrjanov, který pohotovou střelou překonal brankáře Narubina. Do třetice už sudí Baskakov branku uznal.

Zenit se po vstřelené bránce nestáhl do obrané ulity, naopak ještě více útočil. Pravda, v obraně nechával skulinky, které Perm využíval k protiútokům. Brankář Petrohradu Malafejev ale všechny nebezpečné příležitosti soupeře zvládl na výbornou.

Krátce po přerušení se Zenit dostal do dvoubrankového vedení. Andreje Aršavina fauloval Popov a nařízenou penaltu tradiční exekutor Tymoščuk s přehledem proměnil. Postupem času Zenitu docházely síly, jelikož první poločase odehrál ve velkém stylu, tak se nebylo čemu divit. Přesto si Petrohradští ještě další šance vypracovali. Ale čtyři branky, z toho dvě neuznané, jsou dobrou vizitkou pro svěřence kouče Dicka Advocaata.

Více informací k zápasu

Luč-Energija Vladivostok - Dinamo Moskva 1:0

20.07.2008 10:00

Góly: 90. Igor Ševčenko

Vladivostok dokázal zvítězit nad Dinamem Moskva díky brance v nastaveném čase, a obral o body dalšího favorita. Díky tomuto vítězství se dokázal vynořit ze sestupových vod. Dinamo si třetí příčku udrželo, ale na záda mu dýchá jeho městský sok Spartak.

Narozdíl od zápasu se Zenitem trávník na stadionu Vladivostoku nebyl podmáčený, ale jeho kvalita také nebyla dobrá. Dinamo do zápasu nastoupilo s řadou změn, kvůli zranění nebo karetním trestům. To se projevilo hlavně na začátku zápasu. Luč začala aktivněji, za zmínku stojí nebepečná střela Gvazavy, se kterou si Gabulov v brance hostů poradil.

Vladivostok v aktivitě nepolevil ani po úvodních minutách, do vyložené šance se ale nedostal. Nudný první poločas skončil 0:0.

Na začátku druhého poločasu poslal trenér Dinama Kobelev do hry Smolova. Na tento tah reagoval trenér domácích Vulič nasazením pozdějšího hrdiny Ševčenka.

Druhý poločas začal tak, jak skončil poločas první. Vladivostok byl aktivnější, ale žádnou vyloženou šanci si nepřipravil, navíc v brance hostů stál připravený Gabulov. Vypadalo to, že nudný zápas nakonec skončí remízou, když obrovskou chybu předvedl v nastaveném čase brankář Dinama. Po pravé straně unikl do pokutového území Ševčenko, vystřelil na bližší tyč, kterou si gólman Gabulov nepohlídal a hosty to stálo alespoň bod - 1:0.

Více informací k zápasu

CSKA Moskva - FK Moskva 0:2

20.07.2008 14:00

Góly: 6. Stanislav Ivanov, 70. Tomáš Čížek

V moskevském derby CSKA – FK Moskva byli úspěšnější hosté. Měšťané zvítězili 2:0 díky brankám Stanislava Ivanova a českého záložníka Tomáše Čížka.

Hosté zaskočili fanoušky na stadionu Lužniki už v páté minutě. Po rohovém kopu dopravil míč do sítě Stanislav Ivanov, kterého neuhlídal Šemberas. Nová posila FK Moskva Alexej Rebko se prezentoval střelou do břevna branky Akinfejeva. V odpovědi nedokázal Vágner Love usměrnit do odkryté branky z šesti metrů. CSKA ve zbytku prvního poločasu dostali soupeře pod tlak. Žirkov, Dzagojev, Krasič a samozřejmě Vágner Love dělali zadákům FK Moskva velké potíže, obrana v čele s reprezentačním stoperem Polska Jopem však dokázala tlak díky své houževnatosti ustát.

Také v druhém dějství se obraz hry příliš nezměnil. CSKA dobře kombinovalo, ale koncovka opět nebyla ideální. Střelu Dzagojeva blokoval obránce. Fotbalisté FK Moskva se v 69. minutě dostali do dvoubrankového vedení. Česnauskis po levém křídle zatáhl míč a krásným centrem našel nabíhajícího Čížka a český fotbalista míč z prvního doteku poslal přesně k tyči. Granátově červení vedení 2:0 do konce utkání uhájili a můžou se těšit z třetího vítězství v této sezóně.

Více informací k zápasu

Těrek Groznyj - Rubin Kazaň 0:0

20.07.2008 17:00

Góly: -

Rubin Kazaň počtvrté v řadě remizoval, tentokrát na půdě Těreku Groznyj. Tým Kurbana Berdijeva přesto zůstává na vedoucí příčce tabulky i po čtrnáctém kole.

Mužstva začala v pomalém tempu. Hosté se pokoušeli o protiútoky, ale Roman Adamov na hrotu moc úspěšný nebyl. Těrek byl aktivnější, ale hrálo se bez šancí. Jako první vážněji zahrozil Rubin, razantní hlavičkou Karadenize brankář Lika vytěsnil. Další šanci Kazaně měl Adamov, ale trvalo mu dlouho zkrocení míče a ve finiši byl zneškodněn obráncem.

V druhé půli neuspěl v koncovce domácí Serdjukov, ale jeho hlavička postrádala přesnost. V závěru utkání se málem Rubin ujal vedení, ale Noboa z protiútoku nastřelil jen boční tyč. Utkání skončilo nerozhodně 0:0.

Více informací k zápasu

FK Saturn - Šinnik Jaroslavl 4:0

23.07.2008 17:00

Góly: 3. Aleksej Ivanov, 42. Marko Topić, 51. Marko Topić, 90. Andrej Karjaka (pen.)

Saturn si zastřílel a posunul se tak na jedenácté místo, Šinnik je předposlední.

Saturn si chtěl udobřit fanoušky a to se mu povedlo, gólový účet zápasu otevřel již ve třetí minutě Ivanov. Obrana Šinniku špatně rozehrála, míč se dostal k Ivanovovi a ten neměl problém se zakončením - 1:0.

Šanci vyrovnat měl záložník hostů Bojarincev, ale gólman domácích Antonín Kinský předvedl úžasný zákrok. Poté se v platnosti ukázalo pravidlo nedáš, dostaneš. Centr jednoho z hráčů Saturnu podběhl gólman Stepanov a Topić měl poté lehkou úlohu - 2:0.

První poločas ovládli hráči Saturnu, odpovídalo tomu i skóre 2:0.

Po přestávce trenér hostů posilnil ofenzivu nasazením Jašina, ale skórovali opět domácí. Ivanov vyslal přihrávkou do běhu Topiće, ten se pomocí kličky dostal k zakončení a nemýlil se - 3:0. Z chorvatského útočníka se tak stal nejlepší střelec Saturnu v této sezoně, v tabulce střelců je celkově druhý společně s dalšími dvěma hráči.

Šinnik dohrával zbytek zápasu s devíti hráči, postupně hořkost porážky neunesli Laizāns a Burčenko. V devadesáté minutě skóre ještě upravil z penalty Karjaka - 4:0.

Saturn tedy bez problémů porazil Šinnik a aspoň částečně si udobřil fanoušky

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň1484219:1128
2.Amkar Perm1482418:1126
3.Dinamo Moskva1473421:1724
4.Lokomotiv Moskva1456319:1521
5.Spartak Moskva1456324:2321
6.Spartak Nalčik1462616:1720
7.CSKA Moskva1354419:1519
8.Křídla Sovětů Samara1447318:1419
9.Zenit Sankt-Petěrburg1246222:1418
10.Tom Tomsk1453614:1918
11.Saturn Moskevská oblast1445515:1117
12.Těrek Groznyj1352612:1717
13.FK Moskva1437414:1416
14.Luč-Energija Vladivostok1426610:1712
15.Šinnik Jaroslavl1424814:2410
16.FK Chimki1415818:348

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (51)

Přidat komentář
fantomas

Jakto, že Pavljučenko hrál? Neměl ne? A jinak hrál se pěkný fotbal, začíná mě to Rusko taky pořádně brát.

Reagovat
Kapřík

Taky jsem si všimnul, že řeči o velké progresi ruské ligy nelhaly... .

Reagovat
smazaný uživatel

Já na ruskou ligu nemám štěstí, většinou se na to nedá dívat, asi špatný výběr zápasů. Ale pokud můžu něco doporučit, tak nejlepší zápasy jsou Dynamo Kyjev-Šachťor Doněck.

Reagovat
smazaný uživatel

Když se díváš na Chimki - Vladivostok, tak se není čemu divit.

Reagovat
smazaný uživatel

Ve všech zápasech byl jeden z trojice CSKA, Spartak a Zenit. Jak říkám, mám na Rusko smůlu, naopak třeba na Bundesligu štěstí.

Reagovat
smazaný uživatel

Konkrétně.

Reagovat
smazaný uživatel

Konkrétně ti neřeknu. Je to cca 10-15 zápasů za poslední rok. A nejmíň polovina z nich skončila 0:0 a byla nuda. Asi je to tím,že nemám čas sledovat ruskou ligu pravidelně. Proto mluvím o smůle na zápasy.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč neměl?

Reagovat
fantomas

Tak bylo to napsáno v preview.

Reagovat
fantomas

Jo, on si ho vlastně PJ spletl s Pogrebnakem, tak to pak jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Byl navíc kapitán.

Reagovat
Shevchenko

Kováč

Reagovat
smazaný uživatel

Chtěl bych vidět jak Kováč sejmul toho fanouška... :)

Reagovat
fantomas

"Radoslav Kováč si v moskevském derby vysloužil kuriozní žlutou kartu poté, co tvrdým zákrokem zneškodnil jednoho z fanoušků, který se dostal na hrací plochu. Kulhající fanoušek odešel za doprovodu policie, ale rozhodčí pro Kovačovu pomoc pořadatelům pochopení neměl."

Tak to je fakt moc.

Reagovat
R22

fanoušek tam nemá co lést, měl ho rozbít

Reagovat
fantomas

Myslim ta žlutá, to je fakt komedie.

Reagovat
R22

jj to jo

Reagovat
smazaný uživatel

http://youtube.com/watch?v=qANKIB1W1yI

Spíš měl dát fanouškovi žlutou za simulování :))

Reagovat
fantomas

To jo no, se ho jen lekl.

Reagovat
stiba

Výborně Kováč akorát mě zkrouhnout pořádně, taková vypatlaná hlava by si to zasloužila

Reagovat
stiba

akorát ho měl

Reagovat
Shevchenko

A jako pořadatelé nikde?

Reagovat
smazaný uživatel

Prosímtě na co, když mají Kováče? :)

Reagovat
Shevchenko

Tak mě dostalo, že si tam ještě nachvíli sednul.

Reagovat
smazaný uživatel

A měl dostat taky žlutou za sundání trika... takže podle mě jasná červená!

Reagovat
smazaný uživatel

Saturn v Poháru Intertoto porazil Stuttgart 1:0.

Reagovat
smazaný uživatel

Se divíš, když hrál Šimák?

Reagovat
fantomas

Jestliže odehrál celej zápas, lze předpokládat, že nepohořel.

Reagovat
Maritazzi

Šimák hrál dobře, ale Kinskýho jsem viděl chytat po 4 letech a chytal fantasticky

Reagovat
smazaný uživatel

Kinský je už poslední dva roky nejlepším brankářem ruské ligy.Je poprávu vyhlášený každým rokem o ideální jedenáctky ligy.

Reagovat
-Kopy-

No ty si dement.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak mě taky poslední dobou začíná hodně zajímat Ruská liga.Je velmi kvalitní a pohybuje se tam spousta kvalitních hráčů!

Reagovat
smazaný uživatel

Kalouda není ani na lavičce.

Reagovat
smazaný uživatel

Kaloudova to byla špatná volba.Měj jít spíše někde do průměrnéh klubu a vyzrát.Je sice ještě mladý,ale neprospívá mu to když sedí na lavičce nebo většinou na tribuně

Reagovat
smazaný uživatel

Je v B tíme

Reagovat
smazaný uživatel

kurwa kurwa kurwa hlupe dinamo moskava kurwa kurwa kurwa

Reagovat
smazaný uživatel

Měl jsi číst preview.

Reagovat
smazaný uživatel

Velký inteligent z Teba....

Reagovat
božský John

kdyz uz nadavas tak nemusis prznit ten nas krasnej jazyk tim w

Reagovat
smazaný uživatel

on przní slovenskej jazyk a ten zas tak krásnej není

Reagovat
smazaný uživatel

Ten slovenský je najkrajší....

Reagovat
smazaný uživatel

opet super debilni CSKA prohralo,ja to nechapu,tym maj tak dobre poskladany z eby hrali do 6.mista v anglicke lize ale hrajou jak totalni llamy

Reagovat
smazaný uživatel

Gazajev už to asi nezvládá , jinak na ruskou ligu se nedá vůbec sázet

Reagovat
smazaný uživatel

melio :pravda

Reagovat
Slejdy

üz nesazim na ruskou......CSKA total low

Reagovat
-PeCa_08-

kolikrát už tos říkal a nepoučil ses..

Reagovat
smazaný uživatel

pěkně Čížek

Reagovat
smazaný uživatel

no mam toho dost Gazzajev VEN! Nema tam co delat, Dzagojev zahral bidne, nemuzu zacit stavet mladicka po jednom povedenym zapase, jesus za tech 33 minut toho nahral vic, nez Dzagojev za cely zapas, dalsi chyba byl nasazeni Odiaha, po strane to moc netahal, avic me tsale nepresvedcil ze ma na zaklad. vysledek prubehu utkani neodpovida, ale bylo to stejne jako zapas s Dinamem, my si sance vytvareli Dinamo je promenovalo

Reagovat
Kapřík

Petrohrad .

Reagovat
smazaný uživatel

hm,petrohrad se začíná zvedat,spíše zklamaní číší z CSKA a Vladivostok?Co sem viděl záběry ze zápasu vladi-zenit,tak mi hlava nebere,proč rozhodčí nechal hrát na tom hrůzostrašném povrchu...Každopádně vladivostok,je to můj názor nemá moc kvalitu na ruskou premier ligu,umí urvat doma nějakej ten bodík ale s pomocí nepříznivého počasí,jinak nic moc a můj osobní typ na štiku ligy jest perm,ta vypadá zajímavě...jo a kováč si to dal

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele