Ruská Premier Liga preview - 14. kolo

19.07.2008, 08:53, aktualizováno 23.07.2008, 08:19
Previews
Až ve středu odpoledne bude zkompletování víkendové kolo nejvyšší ruské soutěže. Saturn Moskevská oblast se chce odlepit ze spodních příček tabulky a má k tomu vhodného soupeře - předposlední Šinnik Jaroslavl.
Lokomotiv Moskva - Spartak Moskva  (sobota 14:00)
Velice důležitý souboj se odehraje na stadionu Lokomotivu, oba týmy svá poslední dvě utkání prohrály. Tento souboj tak bude pro oba moskevské celky velice důležitý.

Lokomotiv získal za čtyři utkání pouhé čtyři body a klesl tak na šestou příčku. Spartak je na tom stejně, také získal ze čtyř utkání čtyři body a momentálně okupuje čtvrté místo. Oba celky v minulém kole prohrály s městským rivalem. Spartak ostudně podlehl CSKA 1:5 a železničáři prohráli 2:4 s Dinamem.

Fanoušci po těchto výsledcích nemohou být spokojeni a žádají tak výhru alespoň v tomto derby. I kvůli tomuto faktu bude utkání pro obě mužstva důležité. Nahlas se také mluví o odvolání trenéra Lokomotivu Rachimova.

Hvězda Lokomotivu Peter Odemwingie si přesto nervozitu nepřipouští a je o úspěchu svého mužstva přesvědčen: "V zápase se Spartakem se pokusíme napravit chyby, kterých jsme se dopouštěli v minulých utkáních. Jsem přesvědčen, že vyhrajeme."
Situace ve Spartaku je ještě vyhrocenější. Po debaklu s CSKA trenér Stanislav Čerčesov přeřadil do rezervy ikonu klubu Jegora Titova, Mozarta a Kaliničenka. Během týdne byl z tréninku vyhozen Martin Jiránek. Nespokojení fanoušci Spartaku navíc žádají odstoupení vedení klubu.

Lokomotiv bude postrádat pouze dva obránce Sennikova a Jefimova, oproti tomu Spartaku bude chybět Maidana, Pavlenko, Welliton a již zmiňovaní hráči, kteří byli přeřazeni do rezervního mužstva.
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Pelizzoli - Janbajev, Rodolfo, Asatiani, Spahić - Glušakov, Maminov, Torbinskij, Biljaletdinov - Odemwingie, Syčev
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Pletikosa - Paršivljuk, Jiránek, Stranzl, Fathi - Bystrov, Kováč, Kovalčuk, Lugačev, Bažev - Pavljučenko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.00 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tom Tomsk - FK Chimki  (sobota 14:00)
Desátý Tomsk vyzve poslední Chimki. Zatímco na Sibiři se radovali z vítězství naposledy minulý víkend, Chimki na tři body čekají od 26. dubna.

Žalostný vstup do ruské Premier Ligy měl Tomsk po reprezentační pauze. Od Zenitu Petrohrad dostal pětibrankovou nadílku. O víkendu si ale fotbalisté ze Sibiře napravili reputaci. Trenér Romaščenko obměnil sestavu, což se vyplatilo. Brankou Skobljakova Tomsk porazil ve formě hrající Spartak Nalčik 1:0. Vynášen do nebes byl především brankář Venjamin Mandrykin, který zneškodnil několik stoprocentních šancí soupeře. Tomsk straší celkem rozsáhlá marodka, na které jsou Volkov, Mladenov, Jevsikov a Strojev.

Hosté uzavírají prvoligovou tabulku a trenér Sergej Juran proto hledá další posily. Tou poslední je moldavský záložník z FK Moskva Radu Rebeja. Juran mimo to sní o věhlasných hráčích ze Spartaku Moskva - Kaliničenkovi a Titovovi. Chimki podle očekávání o víkendu nestačily na Zenit Petrohrad, sice předvedly bojovný výkon, ale konečný stav 1:4 vypovídal o tom, co se dělo na hřišti. Zraněný je střední obránce běloruské reprezentace Artem Radkov, karty nepustí do hry Trivunoviče.

V posledním vzájemném měření sil zvítězil Tomsk 3:1. Pomstí se Chimki vítězstvím? Je na čase, zatím mají na kontě jen jedno vítězství staršího data, 26. dubna porazily Křídla Sovětů Samara.
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Mandrykin - Stoica, Jokič, Vejič, Katynsus - Klimov, Mičkov, Koncedalov, Skobljakov - Maznov, Širko.
FK Chimki - pravděpodobná sestava:
Berezovskij - Golovatenco, Stepanov, Kudrjašov, Jovanovič - Rebeja, Dinejev, N. Čeh, Blatnjak - Antipenko, Nizamutdinov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.40 - 5.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Spartak Nalčik - Křídla Sovětů Samara  (sobota 17:00)
Pět remíz v řadě, to je bilance Křídel Sovětů Samara. Tým Leonida Sluckého chce remízovou bilanci ukončit vítězstvím, Samaru však čeká těžký úkol. Spartak Nalčik na svém stadionu udolal třeba vedoucí Rubin Kazaň.

Uvidíme, jak se Nalčik oklepe z nedávné prohry s Tomskem, kterou rozhodl v 90. minutě Skobljakov. Nalčiku tak skončila čtyřzápasová série výher, díky níž se skromný klub vyšvihl na překvapivou pátou příčku. Proti Tomsku si navíc přivodil zranění zadák Amisulašvili a duel se Samarou vynechá. Nastoupit nemůže také Felipe a Kalimullin.

U bezbrankové remízy s Šinnikem byl po celý zápas přítomen debutující útočník Samary Jan Koller. Byla to pátá remíza Křídel v řadě. "Hrálo se mi docela dobře. Potřebuji si přivyknout ke spoluhráčům a dostat herní rytmus. Potom začnu dávat góly," řekl Koller. Proti Šinniku se zranil záložník Timofej Kalačev a mimo hru bude až půl roku. Na marodce už je delší dobu útočník Alexej Skverňuk. Vykartovaný je korejský obránce Oh Bum-Suk.
Spartak Nalčik - pravděpodobná sestava:
Chomič - Jatčenko, Džudovič, Kisenkov, Filatov - Geterjev, Mašukov, Siradze, Samsonov - Dzachmišev, Bikmajev.
Křídla S. - pravděpodobná sestava:
Lobos - Dos Santos, Booth, Belozerov, Budylin - Escobar, Jarošík, R. Adžindžal, O. Ivanov - Tichonov, Koller.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 2.77 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zenit Sankt-Petěrburg - Amkar Perm  (sobota 18:00)
Utkání Zenit Petrohrad – Amkar Perm patří k tahákům 14. kola ruské Premier Ligy. Zatímco Zenit se pomalu dotahuje na přední příčky, Amkar Perm už se tam ohřívá. Prozatímní druhá příčka je pro klub z Permu skvělým úspěchem.

Zenit Petrohrad v dohrávce 10. kola jen remizoval s předposledním Vladivostokem, nutno však dodat, že se hrálo v naprosto nefotbalových podmínkách a na výkonu úřadujícího mistra se to hodně podepsalo. Dick Advocaat byl bezprostředně po utkání hodně rozladěn. "Chtěl bych vyjádřit úctu k mým hráčům, kteří podstoupili složité utkání. Ale tak se hrát fotbal nemůže. Soupeř slavil úspěch, ale nepozastavil se nad spravedlivostí výsledku. Každopádně chci říct, že je to prostě ostuda! Bohužel týmy na stadionu ve Vladivostoku nemohly nic předvést, protože povětrnostní podmínky jim to zkrátka nepovolily. Dění na hřišti připomínalo více box na vodě. K fotbalu patří přihrávky, ale na povrchu zatopeném vodou to možné nebylo," řekl nizozemský kouč.

Advocaat pro duel s Amkarem nemůže počítat s čerstvě zraněným Kim Don Jinem, který zanedlouho kádr Zenitu opustí, odjíždí totiž na olympijské hry. Jenom individuálně trénuje útočník Pavel Pogrebňak.

Zenit je aktuálně jedenáctý, má tři zápasy k dobru. Ale ze čtyř utkání po reprezentační pauze získal sedm bodů, což je pro klub formátu Zenitu málo. Zvláště když se v Petrohradu nepřipouští nic jiného, než boj o titul. "Amkar má dobrý tým, minulý rok jsme s ním dvakrát remizovali, takže musíme soupeře respektovat. Ale my musíme vyhrát, remíza v nynější situaci pro nás neznamená nic. Není pro nás důležité, kdo bude v sestavě Amkaru," nechal se slyšet Advocaat.

Amkar má fazónu, od prvního Rubinu Kazaň ho dělí jen bod. Perm přerušil čtyřzápasovou vítěznou šňůru proti CSKA Moskva, s kterým remizoval 3:3. Remíza je přesto cenná, Amkar hrál totiž celý druhý poločas o deseti. Nejlepší střelec týmu Martin Kušev, který už stihl nastřílet pět branek, šel po druhé žluté kartě pod sprchy. "Před utkáním s Petrohradem je ztráta Kuševa hodně nepříjemná. Martin je jeden z našich nejlepších hráčů, budu si lámat hlavu, kým ho nahradit," řekl trenér Amkaru Miodrag Božovič.
Zenit - pravděpodobná sestava:
Malafejev - Aňukov, Širokov, Križanač, Šírl - Tymoščuk, Zyrjanov, Denisov -Dominguéz, Fajzulin - Tekke.
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Narubin – Sirakov, Belorukov, Popov, Gaál – Peev, Drinčič, Dujmovič, Grišin – Volkov, Sikimič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.37 - 4.20 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Luč-Energija Vladivostok - Dinamo Moskva  (neděle 10:00)
Zraněními a kartami zdecimované Dinamo Moskva se postaví proti Luč-Energiji Vladivostok. Té se částečně vrátila ztracená sebedůvěra remízou s úřadujícím mistrem Zenitem Petrohrad.

Luč-Energija v dohrávce 10. kola uhrála remízu s favorizovaným Zenitem Petrohrad. Nutno podotknout, že na stadionu ve Vladivostoku se hrálo v nefotbalových podmínkách a není se čemu divit, že technicky vybavený Zenit nemohl na katastrofálním terénu něco kloudného vymyslet. I přesto je budoucnost trenéra Zorana Vuliče hodně nejistá, může se klidně stát, že v následujících týdnech chorvatskému lodivodovi nastávající porážka zlomí vaz. Na marodce Vladivostoku jsou Smirnov a Kralevski.

Dinamo Moskva sice prožívá výsledkově dobré období, tři ligová vítězství v řadě to jen potvrzují, ale vyčerpávající cestu do Vladivostoku neabsolvuje hned osm hráčů. Zranění nepustí do hry Siseru, Granata, Pimenova a Dimidka. Za karty zase stojí reprezentant Ruska Semšov, Danny, Kirill Kombarov a Tanasijevič. Dinamu se tak rozpadla záloha, kupříkladu Portugalec Danny byl jejím klíčovým článkem, režíruje hru Moskevských a daří se mu to perfektně. Je nejlepším nahrávačem ruské Premier Ligy. Uvidíme, jak se s početnými ztrátami Dinamo vyrovná.

Ve hře byla možnost, že si Vladivostok bude muset hledat kvůli špatnému terénu azyl. Člen ruského fotbalového svazu Alexej Zacharov ale mluví jasně: "Utkání se bude konat ve Vladivostoku." V minulé sezóně vyhrálo Dinamo obě utkání 1:0.
Luč-Energ. - pravděpodobná sestava:
М.Čech – Novkovič, Dacosta, Leandro, D.N.Smirnov – Gvazava, Damjanovič, Dancev, Strelcov – Bulyga, Alvés
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Gabulov – Kowalczyk, Fernandéz, Kolodin, Klimavičius – D.Kombarov, Chochlov, Zаmаpijev, Karpovič – Keržakov, Genkov
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 2.90 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CSKA Moskva - FK Moskva  (neděle 14:00)
V moskevským derby se proti sobě postaví CSKA a FK. Favority budou domácí, kteří zvládli poslední dvě utkání se silnými soupeři.

Naladilo se CSKA na správnou vlnu? Před dvěma týdny armádní tým deklasoval Spartak 5:1, o týden později remizoval s druhým Amkarem Perm 3:3. Zatímco po první duelu vládla všeobecná spokojenost, po druhém se to říci nedá. CSKA mělo Perm na lopatě a celý druhý poločas hrálo v početní převaze, přesto utkání do vítězného konce dotáhnout nedokázalo. Trenér Valerij Gazzajev si v nadsázce postěžoval, že jeho mužstvo mohlo vsítit klidně deset branek. A to je problém CSKA, špatná koncovka. Jediný, komu tam spadne v poslední době skoro vše, je Vágner Love, který v posledních dvou duelech zatížil konta soupeře čtyřmi zásahy.

Soupeřem CSKA je FK Moskva. Měšťané sice přes léto výrazně posílili, ale kýžený efekt to nepřineslo. Trenér Oleg Blochin si od nákupů do ofenzívy sliboval více branek, ale opak byl pravdou. FK Moskva podruhé v řadě nevsítilo branku, naposledy se útočníci neprosadili doma proti Těreku Groznyj. Momentální třináctá příčka je pro klub velkým zklamáním.

CSKA se s FK Moskva utkalo v generálce na druhou část sezóny. Z vítězství se radovalo FK Moskva, zvítězilo 2:1 a mezi střelce se zapsal i český záložník Tomáš Čížek, který by neměl v sestavě FK Moskva chybět ani v neděli. Naopak start Romana Hubníka je nepravděpodobný, stejně jako Luboše Kaloudy na druhé straně.

CSKA nastoupí bez zraněného Brazilce Dudu. Hostující trenér Oleg Blochin nemůže počítat nigerijským obráncem Okoronkwem, naopak záložník Bystrov už je v pořádku. V minulé sezóně se ve vzájemných duelech radovalo vždy domácí mužstvo, z dlouhodobého hlediska má lepší bilanci CSKA.
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - Šemberas, V.Berezuckij, Ignaševič, A.Berezuckij – Rahimič, Mamajev, Кrasič, Žirkov - Dzagojev – Vágner Love
FK Moskva - pravděpodobná sestava:
Ževnov – Kalešin, Jop, Godunok, Kuzmin – Samedov, Čížek, P.Bystrov, Epureanu, Česnauskis - Bracamonte
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 3.90 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Těrek Groznyj - Rubin Kazaň  (neděle 17:00)
Rubinu Kazaň po skvělém úvodu dochází dech. Naladí se na vítěznou vlnu proti Těreku Groznyj? Na Kavkazu však vedoucí mužstvo nečeká nic jednoduchého, Těrek doma na favority umí, přesvědčit se o tom mohlo třeba moskevské duo CSKA, Spartak.

Těrek pod taktovkou nového trenéra Vjačeslava Grozného obral o body Spartak (3:1) a FK Moskva (0:0). Není divu, že si fanoušci bývalého asistenta Spartaku oblíbili. Prezident Čečenska Razvan Kadyrov mu dokonce v den jeho narozenin daroval automobil. Těrek měl před sezónou plán vyvarovat se sestupovým starostím a to se mu zatím vede. Jedenáctá příčka a sedmibodový náskok na sestupové pozice je toho důkazem. A to má Těrek ještě zápas k dobru. Stínem je zranění obránce Dolgova.

Rubin Kazaň už čtyři zápasy v řadě nepoznal chuť vítězství. Po prohře proti Nalčiku následovaly remízy s Šinnikem, Samarou a naposledy Saturnem. Pokud chtějí v Kazani pomýšlet na udržení vedoucí pozice, musí se honem rychle vzpamatovat, ostatní celky už mají minimální ztrátu. Rubin by si měl vzpomenout na poslední vzájemný zápas proti Těreku, na jeho půdě totiž čečenský tým porazil vysoko 5:1. Od té doby se však hodně změnilo a nic nenasvědčuje tomu, že historie se bude opakovat.
Těrek Groznyj - pravděpodobná sestava:
Lika – Zabavník, Romanovič, Petre, Iljev - Omeljančuk, Džabrjalov, Lachijalov, Kuzmičev – Маrgaritesku, Serdjukov
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryžikov – Аnsaldi, Šaronov, Tomas, Кvirkvelja – Semak, Rjazancev, Коbenko, Noboa – Каradeniz, Adamov
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.80 - 3.00 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Saturn Moskevská oblast - Šinnik Jaroslavl  (středa 17:00)
Čtrnácté kolo se ve středu uzavře dohrávkou zápasu sestupem ohrožených týmů, Saturn přivítá Šinnik.

Jedno z největších zklamání letošního ročníky ruské ligy se jmenuje Saturn. Tým, který vede zkušený trenér Gadži Gadžajev, měl na začátku sezony pohárové ambice, ale po třinácti odehraných zápasech bude mít problémy se záchranou. Od sestupového pásma ho dělí čtyři body.

Šinnik měl ambice udržet se v první lize a to by se mu mohlo podařit. Aby se dostal mimo sestupovou zónu potřebuje tento zápas vyhrát.

Saturn nevyhrál již tři zápasy a získal z pěti utkání jen pět bodů. Oproti tomu Šinnik je na tom ještě hůř, za pět utkaní získal pouhé dva body.

Tento zápas bude důležitý hlavně pro oba trenéry, oba musí vyhrát jinak by mohli přijít o místo. Trenér Saturnu kvůli bídným výsledkům začal posilovat, získal obránce Rotenbera právě ze Šinniku, naopak se zbavil Česnauskisa (FK Moskva) a slovenského útočníka Martina Jakubka (FC Chimki). Saturnu má prázdnou marodku a nastoupí tak v nejsilnějším složení.

Šinnik získal z druhé portugalské ligy Senegalce Gomise Marcela Maliho, klub opustil již zmiňovaný Boris Rotenber. Navíc bude Jaroslavl v zápase postrádat vykartovaného Ricarda da Silvu.

Zápas začíná v 17:00 CET.
Saturn - pravděpodobná sestava:
Kinský - Angbwa, Husin, Zelăo, Jevsejev - Vorobjev, Eremenko, Nemov, Karjaka - Kiričenko, Topić
Šinnik Jaroslavl - pravděpodobná sestava:
А.Stepanov – Semočko, B. Bastu, Vještica, Džordževič – Gorawski, Laizans, Burčenko, Bojarincev – Monarev, Buznikin
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.52 - 3.50 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň1383219:1127
2.Amkar Perm1382318:926
3.Dinamo Moskva1373321:1624
4.Spartak Moskva1355322:2120
5.CSKA Moskva1254319:1319
6.Lokomotiv Moskva1254316:1219
7.Spartak Nalčik1361615:1619
8.Křídla Sovětů Samara1346317:1318
9.Těrek Groznyj1251612:1716
10.Tom Tomsk1343611:1815
11.Zenit Sankt-Petěrburg1035219:1314
12.Saturn Moskevská oblast1335511:1114
13.FK Moskva1327412:1413
14.Šinnik Jaroslavl1324714:2010
15.Luč-Energija Vladivostok131669:179
16.FK Chimki1315717:318

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Pardon, ne že bych byl nějaky štoural, ktary se hrabe v drobnostech,, ale větu " Roman Pavljučenko ještě Zenitu nepomuže " opravdu nechapu, a asi ani nemužu, protože takova formulace je uplna blbost...hold, nechtěny překlep určitě...

Reagovat
PJ

Hmm tak to se mi povedlo, já si ho spletl s Pograbňakem.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Snad to tam dneska Koller už jebne, moc mu to přeju.

Reagovat
božský John

nejlepsi by bylo kdyby dal taqky gola Jarošík:)

Reagovat
smazaný uživatel

Pavljucenko,Pogrebnjak a Aršavin uz by mohli jit do sveta

Reagovat
Kapřík

Kdepak, minimálně u Pogrebnijaka budu mác rád za setrvání v matičce Rusi .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele