Preview Ligy Mistrů II

13.11.2002, 16:02
Aktuality
Dnes je na programu závěrečných osm utkání první fáze Ligy Mistrů. Ve hře jsou už pouze tři postupová místa, třináct postupujících už je známo. Ovšem i na tyto tři místa je velká tlačenice, ve hře je ještě osm týmů. Jediný, kdo dnes zasáhne do hry bez naděje na postup, je Bayern Mnichov.

Skupina E

V minulém kole si postup ze skupiny E zajistil Juventus a pokud v Kyjevě neprohraje s Dynamem o pět a více gólů, postoupí z prvního místa. O druhé místo se čeká velký boj – Dynamo má sedm bodů, Newcastle šest a Feyenoord pět. Dynamo má postup ve svých rukou – zajistí mu ho výhra nad Juventusem. Pokud ve druhém utkání Newcastle nevyhraje na půdě Feyenoordu, bude Dynamu stačit i remíza. Může si dokonce dovolit i prohrát – to když druhý zápas skončí remízou. Pro Newcastle a Feyenoord je situace jednoduchá – šanci na postup si uchová pouze vítěz, při dělbě bodů postoupí bez ohledu na výsledek svého zápasu Dynamo. Newcastle k postupu potřebuje kromě své vlastní výhry také zaváhání Dynama. Feyenoord je na tom ještě o trochu hůře, i když vyhraje, tak musí doufat, že Juventus Dynamo porazí.

Dynamo – Juventus

Dynamo má vše ve svých rukou a podle toho také bude zápas s Juventusem vypadat. Těžko očekávat, že by Stará dáma na Ukrajině prohrála o více než pět gólů, takže italskému týmu už vlastně o nic nejde. Dynamo je na tom v domácí lize nezvykle špatně – před zimní přestávkou je až na čtvrtém místě, takhle daleko od první příčky ještě Dynamo nikdy nezimovalo. V důležitém utkání s Juventusem budou chybět zranění Goran Sablič a Serhyi Fedorov. Trenér Juventusu Marcello Lippi do Kyjeva odcestoval se značně oslabenou sestavou. Doma nebo jen na lavičce budou zápas sledovat gólman Buffon, obránci Ferrara a Thuram, záložníci Camoranesi a Nedvěd a také útočník Alessandro Del Piero. Další muž základní sestavy, Alessio Tacchinardi, nebude hrát kvůli trestu. Další trojice – Trezeguet, Montero a Tudor – zápas vynechá kvůli zranění. Naopak návrat po dlouhodobém zranění plánuje Gianluca Pessotto. Juventus už 18krát za sebou nedokázal v Lize Mistrů na soupeřově hřišti vyhrát, naposledy si po výhře 4:1 odvezl tři body v březnu 1998 právě s Kyjeva. Můj tip: 50%-30%-20%.

Feyenoord – Newcastle

Do tohoto utkání půjdou oba týmy s jasným cílem – vyhrát. Jedině zisk tří bodů totiž oběma týmům uchová naději na postup, podle toho, jak dopadne Dynamo v domácím střetnutí s Juventusem. To slibuje ofenzivní podívanou, na bránění nebude čas. Feyenoordu se doma příliš nedaří, předchozí dva zápasy proti Juventusu a Dynamu skončily dělbou bodů. V domácí lize už je to lepší, kromě prohry s Ajaxem loňský vítěz poháru UEFA pětkrát vyhrál. Newcastle ale venku také moc nezáří, z devíti zápasů v letošní sezóně porazil jen v předkole Željezničar Sarajevo a pak v lize Birmingham. Mimo to jen remizoval s Liverpoolem a dalších šest zápasů prohrál. Navíc se mu venku nedaří střelecky, dal jen sedm gólů. Feyenoordu bude kromě zraněného van Hooijdonka chybět ještě jeden důležitý článek základní sestavy - záložník Paul Bosvelt, který má poraněné lýtko. Jeho start sice není úplně vyloučen, je ale hodně nejistý. Kromě nich bude domácím chybět ještě potrestaný Shinji Ono. Newcastlu by neměl chybět nikdo ze základní sestavy, po zranění se navíc vrací nebezpečný útočník Craig Bellamy. Také proto dávám větší šance Newcastlu. Můj tip: 30-30-40.

Skupina F

O obou postupujících ze skupiny F se rozhodlo už v předchozích kolech, nejprve si po čtyřech výhrách postup zajistil Manchester a v minulém kole ho výhrou nad Olympiakosem doplnil Leverkusen. I tak ale v obou zápasech půjde o dost, v jednom o první místo v tabulce a výhodnější pozici pro páteční los, ve druhém o třetí příčku a vstupenku do poháru UEFA.

Manchester – Leverkusen

Tyto dva týmy se v důležitějších zápasech utkali už loni, v semifinále. Oba duely skončily remízou a do finále postoupil německý tým díky více gólům vstřeleným na hřišti soupeře. První letošní odveta Manchesteru vyšla – v BayAreně vyhrál 2:1. K prvnímu místu mají United o dost blíž než Leverkusen, můžou si dovolit i 0:1 nebo 1:2 prohrát. Těžko říci, jak se bude zápas vyvíjet. Manchester totiž v posledním kole Premier League prohrál v derby na stadiónu Manchesteru City 1:3 a manažer Alex Ferguson se rozzuřil do běla. Takže buď hráči upadli do krize a čeká je pár nepovedených zápasů, nebo to byl prostě jen momentální výkonnostní zkrat a United svého soupeře přejedou. Doma hrají dobře, v letošní sezóně jen jednou prohráli a jednou remizovali, v deseti utkáních dostali pouze pět gólů. Leverkusen se ale po katastrofálním startu sezóny zvedá a v Lize Mistrů už třikrát v řadě vyhrál. V sestavě United kvůli zranění stále chybí Roy Keane, Nicky Butt a Wes Brown, vrací se naopak útočník van Nistelrooy. Leverkusen s vědomím jistého postupu a s malou šancí na posun na první místo nechal doma Lucia, Neuvilla a Schneidera, potrestaný je Bastürk. United si podle mě budou chtít napravit pokaženou reputaci a nedají Leverkusenu nejmenší šanci. Můj tip: 50-30-20.

Olympiakos – Maccabi Haifa

V tomto utkání půjde o hodně. Maccabi sice jako první izraelský klub, který se probojoval do hlavní soutěže Ligy Mistrů, už postoupit nemůže, má ale dobrou pozici pro uhájení třetího místa a postupu alespoň do poháru UEFA. V utkání s Olympiakosem si může dovolit i prohrát o dva góly, pokud skóruje tak i o tři. Řecký tým ve třech předchozích sezónách třikrát nedokázal postoupit ze základní skupiny. Letos to vypadalo nadějně, po domácí výhře 6:2 nad loňským finalistou Leverkusenem byli fanoušci v eufórii. Ovšem o dva měsíce později má Olympiakos stále jen tři body a po čtyřech porážkách už bojuje jen o pohár UEFA. Haifě bude chybět zraněný litevský reprezentant Raimondas Zutautas, naopak uzdravil se nigerijský útočník Eric Ejiofor. Domácí se budou muset obejít bez obránce Anatolakise, suspendovaný je stále Zé Elias a v útoku bude chybět zraněný Choutos. Olympiakos podle mne vyhraje, přesto to na pohár UEFA stačit nebude. Můj tip: 50-25-25.

Skupina G

Ve skupině G došlo k největšímu překvapení celé první fáze Ligy Mistrů Je jím vyřazení Bayernu Mnichov, který už se z posledního místa neodlepí a účast v evropských pohárech tak pro něj letos skončila. Postup má zajištěn AC Milán a pokud doma s Deportivem neprohraje o čtyři góly, skupinu vyhraje. O druhé postupové místo si to na dálku rozdají Lens a Deportivo. Lépe je na tom španělský tým, Lens potřebuje porazit Bayern a doufat že Deportivo neporazí Milán.

Bayern – Lens

Bayern je už mimo hru. Skončí poslední a už na tom nemůže nic změnit. Přesto hraje o hodně – o přízeň svých fanoušků, které si po vyřazení bude udobřovat hodně dlouho. Tečkou za krizí byla podle vedení Bayernu sobotní výhra nad Dortmundem, dokázat to ale musí i v dalších zápasech. Bavorský klub bude šetřit většinu hráčů základní sestavy – nenastoupí Lizarazu, Kahn, Ballack, Jeremies, Elber, Kuffour, Sagnol a Santa Cruz, zraněný je Niko Kovač. Racing Lens by pochopitelně rád nastoupil v nejsilnější sestavě, bude se ale muset obejít bez Ferdinanda Colyho, který má zraněné koleno. Můj tip: 45-30-25.

Milan – Deportivo

AC Milán už má postup zajištěn a jen v případě vysoké prohry přijde o první místo. Naopak Deportivo potřebuje k jistotě postupu vyhrát. Postoupit může i když prohraje, pak ale musí doufat, že Lens neporazí Bayern. Milánský klub je letos doma stoprocentní, neztratil ani bod a v sedmi zápasech dostal jen dva góly. AC Milán bude šetřit své největší hvězdy, přesto jdou podle slov trenéra Ancelottiho do zápasu s jediným cílem – vyhrát. Šanci prý dostane Andrej Ševčenko, který v letošní sezóně spíš vysedává na lavičce a spekuluje se o jeho možném zimním odchodu z klubu. Trenér Deportiva Javier Irureta bude mít velké problémy se sestavením obranné řady, zranění vyřadila ze hry Naybeta, Césara Martína a Jorgeho Andradeho. V defenzivě Deportiva tak zřejmě nastoupí čtyři krajní obránci – Scaloni, Héctor, Romero a Capdevila. Chybět bude také stále zraněný záložník Juan Valerón. Větší šance dávám domácím, i přesto, že nebudou mít takovou motivaci jako soupeř. Můj tip: 40-30-30.

Skupina H

Největším suverénem je v Lize Mistrů zatím Barcelona. Vyhrála všech pět svých zápasů a už dávno má zajištěn postup do dalších kol. Situace za ní se ale velice zkomplikovala v minulém kole, kdy oproti všem předpokladům Lokomotiv Moskva vyhrál na stadiónu Galatasaraye. Je teď velice těžké odhadovat šance na druhé postupové místo, vše ve svých rukou mají Bruggy, musely by ale vyhrát na hřišti moskevského Lokomotivu. V těžké pozici je Galatasaray, musí vyhrát v Barceloně a doufat, že Bruggy neporazí Lokomotiv. Utkání v Moskvě mají začátek oproti ostatním zápasům posunut už na 18:00 středoevropského času, protože jde ale o hodně, tak se UEFA rozhodla obě poslední utkání skupiny H posunout na stejný čas, začnou v 19:15.

Barcelona – Galatasaray

Tito soupeři se potkali už loni, ve skupině B druhé fáze se na Nou Campu zrodila překvapivá remíza 2:2. Barcelona doma letos ještě nepoznala hořkost porážky, z osmi zápasů jen dvakrát remizovala. Navíc doma s tureckým soupeřem nikdy neprohrála. Trenér Barcelony Van Gaal by nejsilnější sestavu nemohl postavit ani kdyby chtěl, kvůli zranění nemůžou nastoupit Overmars, Enrique, Anderson, Christanaval a Rochemback, kvůli trestu nemůže nastoupit Gabri. Galatasaray je z formy, po domácí prohře s Lokomotivem utrpěl debakl 0:6 v derby s Fenerbahce a pak jen remizoval 0:0 v Adanasporu. Trenér Fatih Terim má nůž na krku a náladu mu určitě nezlepší fakt, že se bude muset obejít bez trojice hráčů základní sestavy. Doma kvůli trestu zůstali Ümit Davala, Ümit Karan a Emre Asik. Můj tip: 50-30-20.

Lokomotiv – Bruggy

Oba týmy před sebou mají šanci na velký úspěch, jakým by postup do druhé fáze určitě byl. Lokomotiv je ve vítězné náladě, má na dosah ruský titul, o kterém se rozhodne o víkendu. Bude se ale zřejmě muset obejít bez útočníka Ruslana Pimenova, který se v posledním ligovém zápase zranil a jeho start je nejistý. Do sestavy by se po zranění měli vrátit obránce Pashinin a záložník Sirkhaev. Ani Bruggy nebudou kompletní, operace zad až do konce roku vyřadila ze hry norského útočníka Rune Langeho, mimo hru je také Benght Söternes a otazníky visí i nad dvojicí Serebrennikov, Špilár, které trápí poraněné koleno. Lokomotiv si podle mě nenechá velkou šanci ujít a Bruggy porazí. Můj tip: 50-30-20.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele