Preview Ligy Mistrů 11.12.

11.12.2002, 14:52
Aktuality
Dnes večer se na pěti slavných stadiónech uzavře podzimní kapitola letošního ročníku Ligy Mistrů. K nejzajímavějšímu duelu se v Dortmundu chystá místní Borussia a italský AC Milán, zajímavé zápasy lze čekat také v Manchesteru, kde se představí Deportivo, nebo v Barceloně, kam o své první body přijel bojovat Newcastle.

Barcelona – Newcastle

Tento duel se měl odehrát už v úterý, ale kvůli průtrži mračen, která se nad Barcelonou přehnala, musel být odložen. Utkání bude mít zvláštní nádech pro kouče Newcastlu Bobbyho Robsona. Ten byl totiž před několika lety doma právě na Nou Campu, na stadiónu slavné Barcelony, kterou trénoval. Svůj "návrat" do Katalánska by rád oslavil vítězstvím, jeho tým to ale bude mít velice těžké.

Musí se totiž obejít bez obou svých útočníků – jak Alan Shearer, tak i Craig Bellamy nemohou nastoupit kvůli trestu. Bellamy za vyloučení v duelu s Interem, Shearer se ve stejném zápase ohnal loktem po protihráči a byl suspendován dodatečně. "Chybí nám důležití hráči, ti ostatní jsou ale velice motivovaní na tomto úžasném stadiónu zvítězit," odmítl hodit flintu do žita Robson. "Musíme si zlepšit prestiž a mezinárodní reputaci a k tomu vede jediná cesta – výhra," vyjádřil odhodlání manažer hostů.

S koučem Barcelony Luisem Van Gaalem jsou přátelé, a to i přesto, že to byl právě Van Gaal, kvůli kterému Robson z pozice trenéra Barcy odešel. Nizozemský kouč španělského klubu je pod velkým tlakem. Své druhé angažmá v Barceloně si určitě představoval lépe, vždyť v domácí lize je až na potupném desátém místě, nejhorším umístění za posledních 60 let. V Lize Mistrů se ale Barceloně daří skvěle, na svém kontě má devět vítězství v řadě!

Trenér Van Gaal před zápasem řeší jednu nepříjemnou situaci – nemá koho postavit na levý kraj obrany. Fernando Navarro nemůže hrát kvůli kartám, Gabri García se o víkendu zranil. "Navarrův trest a Gabriho zranění přišlo v tu nejméně vhodnou dobu. Mám už ale k dispozici Marca Overmarse, po dlouhé pauze způsobené zraněním už má natrénováno dost," řekl kouč. I když je Barcelona favoritem, Van Gaal odmítá zápas nějak zlehčovat. "Newcastle je silný soupeř a já chci, aby bylo hlediště plné, podporu fanoušků budeme dnes potřebovat více než kdy jindy," dodal Van Gaal.

Můj tip na výsledek: 50%-30%-20%.



Dortmund – AC Milán

Domácí Borussia určitě v dobrém vzpomíná na poslední domácí zápas s AC Milán. Letos na jaře se tito soupeři potkali v semifinále Poháru UEFA a milánští z Vestfálského stadiónu odjížděli se čtyřgólovým přídělem. Kouč domácích Matthias Sammer ovšem dobře ví, jak těžký soupeř před jeho týmem stojí. "Výsledky AC z posledních zápasů jasně ukazují, že tým vyrostl. Jsou mnohem lepší než v dubnových zápasech v Poháru UEFA," řekl uznale Sammer. S tím souhlasí i jeho protějšek Carlo Ancelotti. "Tuto sezónu jsme vyspělejší a každý zápas je jiný," řekl kouč milánského AC.

Dortmund nastoupí v plné síle a klíčovým mužem by mohl být brazilský útočník Marcio Amoroso, autor dvou víkendových gólů do sítě Kaiserslauternu. Místo v základní sestavě však jisté nemá a kouč Sammer i tentokrát odmítá prozradit, zda nastoupí. Jedno je však jisté – pokud nastoupí, bude muset být obrana hostů ve stoprocentní pohotovosti. Hnacím motorem Borussie bude jako vždy Tomáš Rosický, o kterého v posledních dnech projevila zájem slavná Barcelona.

Kouč Milána Ancelotti má před zápasem o něco víc vrásek, než jeho protějšek na lavičce domácích. "Nad Rivaldem a Seedorfem stále visí otazníky a nevím, jestli budou moci nastoupit. To se uvidí až těsně před zápasem," popsal trenér situaci na marodce.

Můj tip: 30-40-30.



Real Madrid – Lokomotiv Moskva

Tento duel má předem jasného favorita. Real před dvěma týdny prohrál na hřišti AC Milána a jednoduše si nemůže dovolit klopýtnout doma s papírově nejslabším týmem skupiny. Lokomotiv může jen překvapit, nic se od něj neočekává.

Kouč Realu Vicente del Bosque však odmítá jakékoli podceňování ruského mistra. "Tento tým je velmi silný v protiútocích. Lokomotiv vyřadil dobré týmy, musíme být opatrní a jsme si vědomi, že nás čeká velmi bojovný soupeř," řekl šéf Bílého baletu.

Lokomotiv je na Real dobře připraven, místo ruské zimy k přípravě zvolil teplé středomoří a už deset dní trénuje ve Španělsku. Trenér ruského týmu Yuri Semin věří, že jeho tým může uhrát dobrý výsledek. Sebevědomí mu dodalo mimo jiné také vítězství 2:0 v přátelském utkání s Dynamem Kyjev, které se ve Španělsku připravuje na odvetu třetího kola Poháru UEFA. Navíc Lokomotiv nastoupí téměř v plné síle, chybět bude jen potrestaný obránce Dmitri Sennikov.

Real se také musí obejít bez jednoho obránce, stopku kvůli kartám má Iván Helguera. V dobré formě je Ronaldo, který se na nedělním pětigólovém přídělu do sítě Mallorcy podílel dvěma góly a zřejmě dostane po boku Raúla přednost před Gutim. "Ronaldo je ve formě a já musím těžit z příležitostí, které dostanu. Musím o své místo bojovat," řekl Guti, smířen s místem jen na lavičce.

Kouč del Bosque si je dobře vědom důležitosti zápasu. Po porážce v Miláně by další ztráta znamenala velkou ránu pro postupové ambice. "Musíme získat tři body, naši příznivci nám pomohou k vítězství. Tento zápas je velmi důležitý," řekl nakonec trenér Realu.

Můj tip: 70-20-10.



Juventus – Basilej

Juventus Turín je odhodlán začít opět vyhrávat, poslední čtyři zápasy jen remizoval s Bolognou, Deportivem a AS Řím a pak letos poprvé v Serii A prohrál – 0:2 na hřišti Brescie. A zápas s Basilejí by k tomu mohl být odrazovým můstkem, domácí jsou v tomto utkání favoritem.

Trenér Juventusu Marcelo Lippi odmítá jakékoli zmínky o krizi. "Nemyslím si, že jsme v krizi. Samozřejmě chci vyhrát každý zápas a i když jsme teď párkrát remizovali a jednou prohráli, neznamená to, že upustíme od svých cílů. Uvidíme v květnu, teď se ale musíme soustředit na Basilej," řekl Lippi. "Nemůžeme Basilej podceňovat. Viděl jsem několik jejich zápasů a mají velmi silný tým, zvlášť bratři Yakinové, Rossi, Giménez nebo Atouba jsou výborní fotbalisté. Je to kvalitní soupeř a bude to těžký zápas," uznal sílu Basileje Lippi. Do sestavy Juventusu by se měl podívat i David Trezeguet, který celý podzim proseděl doma se zraněným kolenem.

Basilej sice svůj první zápas doma s Manchesterem prohrála, kouč Christian Gross je ale přesvědčen, že mohou v Turíně překvapit. "Nejsme tu jen do počtu. Je to důležitý zápas a my se popereme o úspěch," řekl Gross. Na švýcarském týmu se začíná projevovat náročnost podzimní části sezóny, na kterou nebyli zvyklí. Ivan Ergič má problémy se stehenním svalem a jeho start je nejistý, o víkendu odpočívali obránci Murat Yakin a Bernt Haas, ti by dnes měli nastoupit.

Můj tip: 60-25-15.



Manchester – Deportivo

Do sestavy United by se po měsíční pauze způsobené zlomeným žebrem mohl vrátit kapitán anglické reprezentace David Beckham. Red Devils jsou ale ve výborné formě, porazili Liverpool i Arsenal, takže možná zůstane jen na lavičce. Manchester má velké problémy se zraněními, už dlouho jsou mimo hru Roy Keane a Nicky Butt, nenastoupí ještě ani uzdravující se obránce Rio Ferdinand. O startu Davida Beckhama se prý rozhodne až těsně před zápasem. "Máme hodně výborných hráčů a potřebujeme je všechny, protože nás ceká spousta důležitých zápasů," řekl asistent Carlos Queiroz.

Domácí by mohli mít po posledních dobrých zápasech psychicky navrch, kouč Deportiva Javier Irureta ale odmítá jakékoli přeceňování této výhody. "Také my jsme už jedenáct zápasů neprohráli, také se nám daří," řekl Irureta. Po dvouměsíční přestávce způsobené zlomenou nohou se do hry pomalu vrací záložník Juan Carlos Valerón, dnes ale zřejmě ještě nenastoupí. Do Anglie s týmem neodcestoval Aldo Duscher, na kterého fanoušci United nevzpomínají v dobrém. Právě on totiž na jaře zranil Davida Beckhama a ten pak málem propásl mistrovství světa. United se však i tak mají čeho obávat, do útoku se postaví ve skvělé formě hrající Roy Makaay a probouzející se Diego Tristán.

Můj tip: 50-30-20.

Autor: Petr Starý

Komentáře (2)

Přidat komentář
Josifek

Nikdo nemá narok.Champion Lague vyhraje Real Madrid!!!

Reagovat
HOST*Juranek Tomaš

Real Madrid určitě vyhraje

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele