Preview Ligue 1: Zlomová sezona loňských zachránců

02.08.2015, 16:53
Názory a komentáře
Ghislaina Printanta, Dominique Arribagého a Oliviera Guégana spojuje jedna věc: právě tito tři pánové byli jedinými novými trenéry, kteří nastoupili do rozjetého loňského ročníku, a to shodně v kritické pozici. Nakonec všichni tři uspěli, takže se na Bastii, Toulouse a Remeš můžeme těšit i letos. Kdo z nich má největší šanci zvládnout premiérovou kompletní sezonu?

Měřeno počtem zkušeností je to určitě Printant. Jednak strávil u kormidla Bastie nejdelší dobu (dosazen na místo neúspěšného Claude Makélélého byl už v listopadu), jednak - a to především - předtím více než dvě dekády pracoval jako asistent v Montpellieru a později šéf bastijské juniorky. Nevídaný úspěch jeho současného angažmá (klub vytáhl ze dna tabulky až na konečné dvanácté místo a do finále Coupe de la Ligue) jasně potvrzuje, jak je prostředí na Korsice specifické - 'cizinec' Makélélé, jakkoliv inteligentní a takticky zdatný, týmu zkrátka nerozuměl a nefungovalo pod ním vůbec nic. Printant, stejně jako předtím Frédéric Hantz, jsou místními patrioty (současnému lodivodovi stačilo na 'nasátí' lokální atmosféry pět let), a na to se na tomto středomořském ostrově přihlíželo vždy. Nyní už si nikdo ani nevzpomene na rodáka Frédérika Antonettiho, který byl pro klub po Makélélého odchodu první volbou.

Když koncem května během několika dní dostali všichni tři dočasní trenéři plnohodnotné smlouvy, největší překvapení to vyvolalo v Remeši - Guégan sice klub zachránil a úkol tak splnil, stále však nevlastní potřebnou licenci, takže vedení Remois bude platit pokutu 10 tisíc eur za každý zápas. To je nevídané gesto důvěry, zvláště přihlédneme-li k tomu, že Guéganův vliv na tým byl vlastně čistě psychologický; oproti svému předchůdci Jeanu-Lucovi Vannucchimu se projevil jako mnohem schopnější motivátor, po fotbalové stránce se toho ale zase tolik nezměnilo a nebýt fatálního kolapsu Évianu v závěrečných kolech, měla by Remeš určitě větší problémy.

Totéž se dá říci i o Toulouse, které skončilo sedmnácté a nasbíralo ještě o dva body méně než Remeš; na obhajobu Dominique Arribagého však musíme dodat, že nový kouč Les Violets kompletně změnil herní systém, a to v nejkritičtější fázi sezony, kdy se jeho klub topil v sestupových vodách. Odvážný krok nakonec bývalému skvělému obránci vyšel a prezident Olivier Sadran ještě na začátku května ujišťoval fanoušky, že Arribagé se na tuto roli připravoval několik let (vlastně od konce aktivní kariéry) a že zůstává u kormidla i po případném pádu. Když pak šarmantní elegán hrdý klub skutečně zachránil, nebylo o jeho setrvání sebemenších pochyb.



SC Bastia


Bastia řešila v létě jeden paradoxní problém - i přes konečné umístění v klidném středu tabulky jí totiž hrozil administrativní sestup kvůli finančním nesrovnalostem. DNCG, řídící orgán dohlížející na transakce uvnitř francouzských profesionálních klubů, našel v účtech Korsičanů deficit zhruba jeden milion eur. Vzhledem k tomu, že v té době už vedení oznámilo prodej Ryada Boudebouze do Montpellieru, což k pokrytí dluhu bohatě stačilo, se člověk jen těžko zbavuje dojmu, že se DNCG snaží vystrnadit Bastii za každou cenu; není žádným tajemstvím, že korsický klub leží mnohým v žaludku.

Velkou roli v tom hraje (jemně řečeno) neortodoxní chování tvrdého fanouškovského jádra, které je známé svojí divokostí: hrdí Korsičané navlečení do modrých dresů si na tribunách Stade Armand Césari zápas co zápas dělají ohňostroj, na pevninu vyjíždí ve speciálních trajektech a vyžadují zvýšenou pozornost pořadatelů (sami přitom používají slovo 'invasione'), a při zápasech s rivaly z Azurového pobřeží si domácí služba musí půjčovat plexisklové štíty od policistů, aby ochránila hráče soupeře přímo na hřišti. Po započtení částky (1,7 milionu) z Boudebouzova přestupu DNCG Bastii na prvoligovou mapu promptně vrátilo, takže se i letos můžeme těšit na jednu z nejlepších domácích atmosfér ve Francii. Pokud bude Bastii umožněno hrát na Armand Césari, záchrana by měla být jistotou - opouštět bezpečí pevniny je pro ostatní kluby nesmírně náročné.

To je přesně ten aspekt, který ostrovnímu celku pod Makélélém chyběl: přemýšlivý stratég zkrátka nedokázal své svěřence správně vyhecovat. Printant to umí. Pod jeho vedením se bastijští tvrdohlavě odmítají vzdát a jsou schopní porazit prakticky kohokoliv; loni na ostrovním výjezdě ztratilo body i PSG, které v divoké přestřelce padlo 2:4. Jenže pokud vezmeme v potaz pouze čistě sportovní hledisko, je Bastia před novou sezonou papírově výrazně slabší. Čtyřiapadesátiletý kouč bude mít za úkol úspěšné zvládnutí záchranářských bojů, cokoliv navíc je při pohledu na soupisku nutno považovat za bonus.

Samotná ztráta Boudebouze, jednoznačně nejkreativnějšího muže týmu a klíčové součásti Printantova 4-2-3-1, by znamenala menší pohromu; kabinu však vzhledem k finančním problémům opustila i celá řada dalších důležitých tváří. Bastia je klubem, který snad nikdy v moderní éře neměl dlouhodobou koncepci a rok co rok skládá kádr znovu, z volných hráčů a hostování; toto léto však zůstal poměr příchodů a odchodů nepříjemně nevyvážený. Zpět do svých mateřských klubů se vrátili Alphonse Aréola (PSG), Giovanni Sio (Basilej), Guillaume Gillet (Anderlecht), Gadji Tallo (AS Řím) a Hervin Ongenda (PSG) - jinými slovy obrovská opora mezi tyčemi, nejlepší střední záložník, klíčový útočník a dva talentovaní ofenzivní žolíci. Existuje šance, že Gillet bude na Korsiku zapůjčen ještě za rok, pár dní před startem ligy však zůstává stále doma v Belgii.

Kromě toho vedení ukončilo smlouvy štědře placeným dinosaurům Drissovi Diakitému a Djibrilu Cissému. Ze stabilních opor tak Printantovi zůstalo k dispozici pouze několik veteránů - stopeři Francois Modestó (36 let) a Sébastien Squillaci (34), kapitán Yannick Cahuzac a levý křídelník Gaël Danic - a dva leví beci, Florian Marange a Julian Palmieri (který nejspíš zaujme Gilletovo místo uprostřed zálohy). To nejsou zrovna dvakrát optimistické vyhlídky. Fanouškům nezbývá než doufat, že se chytne některá z letních posil: Boudebouzův náhradník Sadio Diallo (Rennes) a Diakitého nástupce na pravém beku Yassine Jebbour (montpellierská kompenzace za Alžířana) by měli mít místo jisté, útočník Franck Etoundi (Curych) a ofenzivní záložník Seko Fofana (hostování z Manchesteru City) nejspíš začnou na lavičce.

V ofenzivě má Printant k dispozici několik variant. Na devítce nejspíš začne omilostněný veterán Brandao (který loni stál půl roku poté, co v tunelu hlavičkou sestřelil pařížského Thiaga Mottu), jehož z pravého křídla doplní devatenáctiletý talent a trenérův objev Francois Kamano; zahrají si určitě i univerzál Christopher Maboulou (snad jediný hráč, jemuž to pod Makélélém šlo loni výrazně lépe) a zkušený tožský reprezentant Floyd Ayité. Skutečný problém ale vyvstává na druhé straně hřiště - Bastia nikdy nebyla týmem s pevnou obranou, a současný tandem vysloužilých stoperů nepůsobí zrovna nepropustným dojmem. Loni to tolik nevadilo, protože Aréola mezi tyčemi podával fantastické výkony; to on měl nejvíce úspěšných zákroků z celé Ligue 1; letos však mládežnický reprezentant na Armand Césari nebude a Printantovi nezbývá než věřit v Jeana-Louise Léku, devětadvacetiletého odchovance, který nikdy v životě jedničku nedělal.


Bastia 2015/16 - Football tactics and formations
Nové posily jsou označeny hvězdičkou.


Přípravné zápasy napověděly, že žádných velkých změn se na Korsice nejspíš nedočkáme - Bastia je stále trochu nekoherentní, primárně bojovné mužstvo, které směrem dopředu spoléhá na individuální záblesky a na svoji bránu propouští velké množství střel. Jenže zároveň platí, že porazit jej může být ohromně těžké. V generálce proti Udine se to ukázalo v plné míře. Nahecovaný, animální silou poháněný výběr přestřílel silnějšího soupeře 3:2, a to ještě obě branky inkasoval až těsně před koncem; předtím uhrál remízu s Bari (1:1) a porazil Servette Ženeva (1:0). Patnácté místo je reálným odhadem.



Toulouse FC


Čtyřiačtyřicetiletý Dominique Arribagé je v čele toulouského trenérského týmu teprve od 20. března, za tu dobu už však stačil názorně ukázat, jaká je jeho filozofie - poté, co jeho předchůdce Alain Casanova strávil rok a půl experimentováním se snad všemi možnými herními modely, jasně stanovil výchozí diamantové rozestavení 4-1-2-1-2, obrátil svoji pozornost k vyspravení defenzivy (v době jeho příchodu vůbec nejpropustnější v celé lize), a vepředu ponechal volnou ruku trojici Óscar Trejo, Wissam Ben Yedder, Martin Braithwaite. S tímto systémem se Toulouse loni zachránilo, s tímto systémem bude letos útočit na návrat do klidného středu tabulky.

Ve snaze ponechat novému trenérovi co největší klid na přípravu zaujal prezident Olivier Sadran na přestupovém trhu extrémně pasivní přístup, jehož výsledkem je jediná viditelná změna v sestavě - mladého gólmana Zacharie Bouchera, který odešel dělat jedničku do Auxerre, nahradil sedmadvacetiletý Uruguayec Mauro Goicoechea (Arouca). Ještě předtím se Les Violets snažili získat Alphonse Aréolu, toho ale nakonec PSG pustilo do Villarrealu. Pro vyhaslého zmatkáře Aliho Ahamadu to, soudě podle přípravy, znamená opětovný návrat na lavičku. Jinak se v týmu nezměnilo skoro nic; pouze pravý bek Marcel Tisserand prodloužil své hostování z Monaka a jeho kolega z levé strany Issiaga Sylla byl naopak zapůjčen nováčkovi GFC Ajaccio. Dále Sadran ukončil kontrakty dvěma členům širšího týmu a rumunského stopera Dragose Grigoreho pustil do Al-Sailiye. Toť vše.

Přípravné zápasy tak pro Arribagého neznamenaly sehrávání čerstvých posil, ale pilování na jaře zavedené herní strategie. A dlouhou dobu to šlapalo jako hodinky. Poté, co Toulouse v prvních dvou zápasech (proti Nimes a Ajacciu) neztratilo ani bod a nedostalo ani gól, následovala vydřená remíza 2:2 s Montpellierem. Tehdy se ukázalo, že trenéři se v šatně mohou měnit, jedna jistota v okcitánské metropoli však zůstává - pokud mají Les Violets uspět, musí se dařit Wissamu Ben Yedderovi. Tento mrštný, technicky výborný útočník s nevšedním čichem na góly byl srdcem a duší Toulouse pod Casanovou, a totéž platí i nyní. Trejo, jeho vrchní nahrávač, označil po tomto zápase (kde se Ben Yedder postaral o oba góly) jeho práci s míčem a celkový pohyb na hřišti jako "incroyable". Málokterý tým v Ligue 1 se může pochlubit tak kombinačně zdatným útokem. Mladý Srb Aleksandar Pešić, který se v létě vyčerpal na silně nepovedeném Euru jednadvacítek, má v tuto chvíli do základu pořádně daleko; o pozici prvního náhradníka za Ben Yeddera s Braithwaitem si totiž hlasitě řekl Mihai Roman.

Rumunský univerzál dvěma brankami popravil Alavés v zápase, který úspěšně zakončil krátkou španělskou návštěvu; borci ve fialových dresech pod Pyrenejemi ještě předtím uhráli cennou remízu 1:1 s Realem Sociedad. "Nasbírali jsme několik zajímavých poznatků. Proti Sociedadu jsme určitě mohli vyhrát, nakonec se nám nepodařilo zužitkovat tlak a inkasovali jsme ze standardní situace, stejně jako proti Montpellieru. Na tom ještě musíme zapracovat. Jinak je ale nálada pozitivní, tým se rychle vyvíjí kupředu," pochvaloval si Arribagé po návratu na Stade Municipal.

Jenže potom přišla generálka s Augsburgem, drtivá prohra 0:5, a návrat zpátky na zem: hráči Toulouse jsou ve špatné fyzické kondici, stále mají tendenci dopouštět se hrozivých defenzivních kiksů, a kraje obrany působí vyloženě propustným dojmem. Pavleho Ninkova toto fiasko nejspíš stálo místo v základu na úkor Tisseranda, totéž platí i na levém beku, kde by William Matheus měl uhnout před Francoisem Moubandjém. Další neznámou je klíčová pozice defenzivního záložníka: dvacetiletý Yann Bodiger je Arribagého koněm, na jaře finišoval v základní sestavě a svými výkony dal vzpomenout na mladého Jérémyho Toulalana, v konkurenci zkušeného Étienne Didota je však otázkou, jestli by nebylo lepší posadit jej ze začátku na lavičku. Možnosti v kádru jsou, Arribagé ale musí vybrat ty správné. Zbytek sestavy vypadá v pořádku.


Toulouse 2015/16 - Football tactics and formations


Toulouse má kádr výkonnostně připraven na střed tabulky; případná exploze talentovaného dua Trejo - Ben Yedder by jej sice mohla posunout i výše, loňské fiasko a úzká lavička však drží divoké představy při zemi. Pokud se nestane něco neočekávaného, měli by tito Les Violets působit mnohem sehranějším, sebevědomějším a atraktivnějším dojmem než loni, v křečích posledních měsíců Casanovovy éry. Sestupová bitva se Arribagému takřka určitě vyhne. Větší cíle si letos ani nemá cenu klást, životně důležitá je především stabilizace.



Stade de Reims


Město Remeš hrálo ve francouzské historii nesmírně důležitou úlohu - korunovali se zde králové, tamní katedrála patří k nejvýraznějším sakrálním památkám země, a coby přirozené centrum úrodného kraje Champagne byla první místní osada založena už za dob starého Říma. Také lokální fotbalový klub má slavnou minulost, v 50. letech patřil k evropské špičce a posbíral celkem šest mistrovských titulů. Teď je ale všechno jinak: trofeje zapadaly prachem, fanoušci si na Stade August Delaune hledají cestu jen stěží, a kouč Olivier Guégan nemá na mysli nic jiného než co nejrychlejší záchranu v nejvyšší soutěži.

Jediný trenér Ligue 1, který oficiálně není profesionálním trenérem, byl z pozice asistenta povýšen 7. dubna, krátce po Arribagém - a stejně jako Arribagé nakonec slavil úspěch díky zpevnění defenzivní fáze a implementaci jasně určeného, funkčního systému. Jenže zatímco současný lodivod Toulouse se na nástup do funkce připravoval už dlouho a jeho debut byl jen otázkou času, Guégan snad ani nikdy takové ambice neměl; byl jednoduše ve správný čas na správném místě. Zatím se nezdá, že by oplýval nějakým pronikavým taktickým talentem, spíše zde zafungoval pozitivní efekt změny. Jenže vyválčit záchranu v několika kolech je jedna věc a úspěšně zvládnout celou sezonu druhá.

Remeš zahájila přípravu vskutku stylově - třemi bezbrankovými remízami v řadě. Zkrátka nenápadný klub, který nečeří vody, zůstává v ústraní a nemá zájem o přílišnou pozornost. Stejně působí i sám Guégan, a podobný obrázek se naskytl i na přestupovém trhu. Kromě prodeje Gaëtana Courteta do Auxerre kabinu opustili pouze hráči z hostování (Mavinga a Roberge se vrátili do Rubinu, resp. Sunderlandu, Glombard byl zapůjčen do Paris FC). Nové posily odjeli zástupci klubu shánět do Belgie a vrátili se s univerzálním křídelníkem či ofenzivním záložníkem Frédérikem Bulotem (Lutych, fanouškům Ligue 1 známý z Caen) a pravým bekem Hamari Traorém (Lierse). Na druhé straně obrany bude s Franckem Signorinem bojovat o základ navrátilec Atila Turan (loni hostující v Kasimpase). Jinak zůstává kádr beze změn.

Tedy ne že by o hráče Remois nebyl zájem - kolem pravého beka Aïssy Mandiho kroužila Atalanta, středního záložníka Prince Onianguého si zase vyhlédli v Seville, kde jsou zatím s remešským importem maximálně spokojeni (Grzegorz Krychowiak přišel právě odtud). Jenže nakonec, pár dní před začátkem ligy, má Guégan obě své opory stále k dispozici; a to i přesto, že Mandi po konci loňské sezony sám požádal o přestup. Nový kouč jej místo toho posunul na pozici stopera (na úkor chybujícího veterána Mickaëla Tacalfreda) a navlékl mu na paži kapitánskou pásku.

Po oněch 270 minutách se skóre 0:0 se Remois v závěrečných dvou přátelácích trochu 'rozjeli', Seville podlehli těsně 1:2 a Guingamp v generálce udolali 2:0; celkově tedy mají z pěti přípravných duelů bilanci 1-3-1, 3:2. Dobře si to zapamatujte, protože je klidně možné, že podobným stylem proplují i celou 'ostrou' sezonou. To tam je nezodpovědné útočné hazardování Guéganova předchůdce Jeana-Luca Vannucchiho; současná Remeš vypadá jako defenzivně laděný tým v klasickém rozestavení 4-3-3 s jedním zataženým štítem (nadějný mladík Alexis Peuget či zkušený univerzál Grégory Bourillon) a dvěma ranaři uprostřed zálohy (Onianguého dělovky ze střední vzdálenosti by opět mohly zajistit několik důležitých gólů, o třetí místo v sestavě se poperou silnější Antoine Dévaux a techničtější Mads Albaek).

Vepředu proto bude hodně záležet na tom, co předvede David N'Gog. Tento někdejší liverpoolský talent, kterého v Anglii doteď právem považují za nególové dřevo, se v remešském dresu překvapivě rozehrál a loni byl velice důležitou součástí v konečném tažení za záchranou; letos by měl míst post devítky předplacen, neboť jeho potenciální konkurenty Gaëtana Charbonniera, Benjamina Moukandja a skvělého Nicolase de Prévilleho využívá Guégan spíše na křídlech (či v Charbonnierově případě ve dvoučlenném útoku, pokud by se kouč rozhodl 'přepnout' na 4-4-2). Deset N'Gogových gólů by mělo stačit k záchraně.


Reims 2015/16 - Football tactics and formations


Faktorů je samozřejmě více - třeba forma sedmatřicetiletého veterána Kossiho Agassy mezi tyčemi či správné složení krajů obrany a křídel (napravo může nastoupit i Odaïr Fortes, nalevo je další variantou šikovný Brazilec Diego Rigonato) - nicméně pokud solidně vypadající defenzivní hráz opravdu vydrží, bude produktivita rozhodující. Guégan má kromě N'Goga ještě dvě esa v rukávu, talentované mladíky Theosona Siebatcheua a Grejohna Kyeiho, kteří v přípravě zaznamenali dva ze tří remešských gólů (ten poslední si připsal právě N'Gog). Zvolí-li nezkušený kouč příliš defenzivní strategii, je možné, že tvrdě narazí; na druhou stranu je fokus na obranu nutný, loňských 66 inkasovaných gólů (nejhorší bilance v soutěži!) se za žádnou cenu nesmí opakovat. Letošní sezona pro něj bude obrovskou výzvou.

Ve stejné konkurenci jako Remeš, Bastia a možná i Toulouse by se v této sezoně měly pohybovat týmy Lorientu, Caen a Nice. Tyto tři kluby vyznávají ofenzivní strategii a na jejich zápasy je většinou pěkný pohled; loni se jim však často nedařilo spojit atraktivní formu s výsledky, všechny skončily ve druhé polovině tabulky, a Lorient dokonce jen o vlásek unikl sestupu. Jestli můžeme očekávat zlepšení, to se pokusíme rozebrat v nadcházející čtvrté části tohoto seriálu.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (41)

Přidat komentář
Kongo

Pokud si Yedder udrží vyrovnanou výkonnost celou sezonu,tak může Toulouse útočit na poháry.Ale v L1 se to hodně těžko předvídá,ta vyrovnanost je neskutečná.

Reagovat
domingo

Jestli TFC bude nebo nebude utocit na pohary nezalezi ani tak na Yedderovi, jako spis na obrane

Nebo takhle - pokud se Yedderovi nebude darit, TFC urcite skonci ve spodni pulce. Pokud se mu darit bude, muze to byt tak i tak. Jeho goly jsou nutna podminka uspesne sezony, ale ne jedina podminka.

Reagovat
domingo

A jinak jo no, tam je proste 12-15 tymu s prakticky stejne silnyma jedenactkama. Bozi liga

Reagovat
Seydou Doumbia

Nejlepší liga

Reagovat
Spalovač šancí

je SL

Reagovat
smazaný uživatel

Z těhle těch rozhodně asi nejdál podle mně dojdou toulouse dobrej golman záloha a útok taky good

Reagovat
Liquid

byla by asi velká náhoda, kdyby měla Korsika 3 týmy v 1.lize, spíš je bohužel reálnější varianta, že tam nebude žádný

Reagovat
Pasha

Opäť nádhera

Reagovat
smazaný uživatel

Hehe mne ten preview v novom čísle Pro Footballu už zrejme nič nového nedá, po tejto dávke odbornej literatúry k Ligue1.

Inak v niektorom z tých dvoj predošlých článkov bolo spomenuté, že tento rok zostupujú len 2 tímy, len to akosi nemôžem nájsť, pritom sa mi zdalo, že to bolo v tom úvodnom článku hneď na začiatku, ale nejako to tam nevidím. Tak ako to je?

Reagovat
domingo

Sestupujou normalne 3, uz jsem to opravil i v tom puvodnim clanku. Ted navrh prednesl Thiriez (sef LFP) koncem kvetna a zpusobilo to obrovskej poprask. Potom to rozhodnuti stornoval v dobe, kdy jsem se fulltime venoval letnim turnajum (Copa, ME U21) a tudiz mi to uniklo. Mea culpa.

Reagovat
smazaný uživatel

Vďaka za vyjasnenie. To by bolo dosť výnimočné, aby z 18 členného pelotónu vypadávali len 2. V tom pôvodnom článku si mal uvedený dôvod niečo ako "Ochrana investorov" ak si dobre spomínam? Tomu som moc nepochopil. Nevieš mi to trošku rozpísať čo to malo znamenať/priniesť pre L1?

Reagovat
domingo

Dvaceticlenneho

Ve zkratce je to asi takhle: Ve Francii je v tuto chvili 42 profesionalnich klubu, ktere spadaji pod rizeni LFP (sdruzeni profesionalnich klubu) a DNCG (bernak). Hlavni slovo nad nima ma Thiriez, kteremu jde v prvni rade o finance. Jeho argument byl takovy, ze sestup / postup tri klubu kazdy rok vytvari nejistotu pro investory, kvuli TV pravum a tak, a ze je potreba vice chranit jejich penize tim, ze jim takto zajistis vetsi sanci setrvani ve svetle reflektoru. Diky vyrovnanosti Ligue 2 prakticky kazdy rok proniknou do nejvyssi souteze nejaci zebraci typu Arles nebo GFCA, z 18. mista ale v posledni dobe spadly kluby jako Lens, Monaco nebo Sochaux - vsechno tradicni kluby s dulezityma sponzorskyma smlouvama. Thiriez nechce, aby toto riziko existovalo, protoze to vytvari ovzdusi financni nestability v soutezi, ktera je na externich prijmech vylozene zavisla (viz pocet sponzoru na dresech klubu LFP).

Nikdo jinej si to ale nemysli, protoze sefum klubu jde samozrejme i o sportovni stranku, kdezto Thiriezovi jenom o financni. Takze to asi mesic po prijeti toho navrhu vetovali.

Reagovat
smazaný uživatel

No presne dokonca z 20 členného To by bola rarita...

Tak to je milé, že mu ide o tradičné kluby Inak nezostupovali niekedy pred pár rokmi až 4 tímy? Myslím že aj v PL to tak bolo aj v Serii A

Reagovat
domingo

Jemu ide o tradicny baksis no

To nevim, nicmene ta debata v L1 jeste rozhodne neni u konce. Znovu se o tom ma rokovat nekdy kolem Vanoc, ve hre je i system postupovyho play-off jako v Anglii nebo baraze jako v Nemecku.. je to porad otevreny, zatim je jisty jenom to, ze 2015/16 se jede podle staryho modelu.

Reagovat
domingo

Sochaux btw takhle prisli o prachy z Peugeotu, ted je sponzorujou nejaci Cinani. To je pro Thirieze docela silnej argument, pac Francouzi v tomhle umi byt dost nacionalisti a zahranicni kapital ve vlastnich klubech moc nevitaji. PSG sere spoustu lidi.

Reagovat
domingo

A co PSG, ale prave Lens a Monaco - ti dva dementi by tam nikdy nevlezli, kdyby oba kluby zustaly v bezpeci L1. Ta debata je pomerne vyhrocena, v soucasnosti za Thiriezem stoji dva sefove klubu L1 - Féry z Lorientu a toho druhyho ted z hlavy nevim, ale tusim, ze je to Labrune.

Reagovat
smazaný uživatel

Lens má tiež nejakého mecenáša?

Inak to sa nakoniec ukazuje ako fajn myšlienka, podpory domácich investorov, ale nato by stačilo dať pravidlo ako je v Nemecku, kde nemôže mať zahraničný investor väčšinový podiel. On Thiriez z toho nemôže mať ani nejaké extra peniaze, že klubom pomôže udržať domácich investorov atď nie? Vyzerá, že mu ide o dobro francúzskeho futbalu, alebo to len tak vyzerá...keď píšeš, že mu ide hlavne o financie.

Reagovat
domingo

On to neni ani tak mecenas jako spis curak Jmenuje se Hafiz Mammadov a diky nemu maji prestupovej ban a malem zkrachovali. Popisoval jsem to tady:

http://www.eurofotbal.cz/clanky/osudova-chyba-racingu-lens-290823/

Koukni na French Football Weekly, je tam o cele te situaci prehlednej clanek.

Reagovat
smazaný uživatel

Spomínam si, že som sa k tomu článku vtedy nejako nedostal. Teraz som si ho kľudne prešiel. Ten Mammadov mi nejak nesedí. Človek, ktorý má hromadu peňazí príde do klubu s vážnými finančnými problémami, aby mu pomohol. Sľúbené peniaze nedodá, klub zruinuje a zo seba urobí čuráka. To vyzerá skoro na chcené ublíženie klubu. O čo mu potom vlastne išlo?

Reagovat
Godwinson

Rafael

Reagovat
Langi

tobě neni žádná naše posila dost dobrá

Reagovat
Godwinson

Není možná, Belhanda by byl neskutečně dobrá posila Ale nediv se. Nějakou brazilskou kurvičku, která je už asi dva roky nepřetržitě zrakvená.

Reagovat
Langi

Belhanda bude v další vlně...ale tak za 3 míče, relativně stále ještě mladej hráč se zkušenostmi z Manchesteru, kde toho, i přes ty zranění, odehrál celkem dost...neřikám, že je to extra vejvar, ale za ty prachy, navíc přichází aktuálně jako backup za výborného Jalleta...snad mu změna prostředí pomůže

Reagovat
Godwinson

Ale ten Darder vypadá slušně, uvidíme, jak to nakonec všechno dopadne. Je pravda, že Jallet bude stejně jednička, takže pohoda ... a k té ceně raději nic, zase bys mě nařkl, že jsem zaujatý (Corchia 2,3? )

Reagovat
Israha

Darder je dobrý hráč, ale hraje v podstatě ten post, co Ferri a Tolisso...a jestli je nějak výrazně lepší než ti dva, tím si moc jistý nejsem. Takže tím posílej post, kde je bota nějak extra netlačí, a ještě to posílení nebude nikterak rozdílové.

Reagovat
domingo

Oni potrebujou vyrazne rozsirit kadr, loni meli v zaloze na tri pozice ctyri kvalitni hrace (Gonalons, Ferri, Tolisso, Mvuemba), a to jeste Tolisso suploval i nahradnika na levyho beka. Letos hrajou LM..

Reagovat
Israha

Tak na slabší soupeře v lize můžou jít i s Malbranquem. Ale na posílení kádru, jak píšeš, je Darder vhodný. Mladý, kvalitní, už má i slušné zkušenosti s většími zápasy...krok vedle jeho angažmá nebude. Ale když vidím ten stav jejich obrany (papírově a pak i v superpoháru s PSG)...

Reagovat
smazaný uživatel

Ta první věta podle mě je moc yolo

Reagovat
Israha

Už je tak špatný?

Reagovat
smazaný uživatel

je mu 35 hlavne

Reagovat
Godwinson

... a asi by tím padl i Belhanda, fail

Reagovat
Israha

S Belhandou by se počítalo na AM, si myslím...

Reagovat
Langi

určitě...ten Darder bude asi primárně na CM

Reagovat
Israha

Rozhodně, AMko v Málaze nikdy nehrál.

Reagovat
smazaný uživatel

Valbuena je reálny alebo kačica? Vyzerá to dosť nádejne podla expressky

Reagovat
Langi

těžko říct...Valbuena by musel jít s platem tak minimálně na polovinu, což nevim jestli by se mu zrovna chtělo...na footu zas píšou, že je pravděpodobnější Belhanda...aĺe u těhle dvou fakt nevím...dokud nebudou pózovat na tiskovce s dresem, tak lepší nevěřit ničemu

Reagovat
smazaný uživatel

proc?

Reagovat
smazaný uživatel

Inak domingo asi môžeš začať prerábať rozrobený Caen nejaký Kante práve odišiel do Leicesteru. To ti asi hneď narušilo preview

Reagovat
domingo

Nenarusilo, o tom se vi uz asi tri dny On uz mesic zpatky mel byt v Marseille, takze pohoda. Ani nehral v priprave.

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm aha, tak potom pohodička

Reagovat
Langi

Hmm tak Darder ma pry investora, kterej se na nem chce napakovat...takze cena tezko bude tech 5+3...tohle spoluvlastneni je mor, nechapu, ze tohle jeste muze fungovat i ve vyspelejch ligach

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele