Preview bundesligové sezóny - 2. část

08.08.2013, 20:30
Názory a komentáře
Už jen čtyřiadvacet hodin zbývá do zahájení jednapadesáté bundesligové sezóny. Po úterním představení nováčků a celků, které na jaře skončily v druhé polovině tabulky, tak nyní přicházejí na řadu pohároví aspiranti v čele s finalisty Ligy mistrů Bayernem Mnichov a Borusiií Dortmund...

Fußball-Club Bayern München

Po triumfální cestě na domácí scéně (liga i pohár) a vítězství v Champions League byla většina mnichovských příznivců na samotném vrcholu blaha, avšak o pouhých pár měsíců později, kdy Bayern představil nového kouče Pepa Guardiolu a pár změn proběhlo také na hráčské soupisce, už příznivci bavorského velikána zdaleka tolik optimismu nesdílejí. Vede je k tomu několik důvodů...

Asi málokdo během přípravy skrýval údiv, když viděl kapitána Philippa Lahma pohybovat se ve středu pole nebo loni skvělého defenzivního záložníka Javiera Martíneze pro změnu ve středu obrany, případně Francka Ribéryho na pozici tvůrce hry. Bývalý lodivod Barcelony nenechal pověstný kámen na kameni. Nyní je nad slunce jasné, že FCB oproti minulým sezónám změní systém a hlavně nebude preferovat hru na dva středové defenzivní záložníky. Taktická formace 4-1-4-1 by měla vytvořit více prostoru pro ofenzivní hráče do středu pole, kterých má Bayern přebytek.

Také díky tomu už se na Isaru neukáže jedna z ikon posledních let Mario Gómez, který zamířil za necelých šestnáct milionů eur do Florencie. Už před sezónou byl jistý návrat Tymoščuka do Zenitu a trvalý přestup Petersena do Brém. Na šanci již nečeká Emre Can (Leverkusen).

Zatímco se čile spekuluje o dalších odchodech z nabitého kádru (Luiz Gustavo má otevřené dveře k jednání s Wolfsburgem a dalšími kluby), konkurenci ještě rozšířili Mario Götze a Thiago Alcântara, Guardiolův oblíbenec dal nabídce Bavorů přednost před Manchesterem United. Především roli náhradníka bude při dlouhodobém zranění Badstubera plnit Jan Kirchhoff, jenž nastupoval za Mainz.

Už loni velmi nabitý program FCB momentálně ještě rozšíří evropský Superpohár proti Chelsea (konec srpna) a během prosince tradiční mistrovství světa klubů. Obsáhlý kádr by tak měl najít dostatečné herní vytížení. Německý Superpohár na hřišti Dortmundu (prohra 2:4) však ukázal, že Bayern rozhodně nedostane od svých soupeřů nic zadarmo a před sebou má nesmírně náročnou sezónu.

Na koho se těšit: Franck Ribéry, Mario Götze, David Alaba

Pravděpodobná sestava: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Schweinsteiger - Robben, Müller, Kroos, Ribéry - Mandžukić

Prognóza: Mnichovský tým má včetně nového trenéra před sebou opravdu velkou výzvu, případným obhájením vítězství v Lize mistrů by se Bayern zapsal do dějin - nikomu jinému se zatím obhajoba nepodařila. Nedávné vyjádření sportovního ředitele Matthiase Sammera však dalo najevo, že tradiční německý velikán chce uspět na všech pěti frontách a nutno podotknout, že kvalitou na to Mnichované rozhodně mají. Otázkou však zůstává, jak si nový systém "sedne".

Ballspielverein Borussia 09 Dortmund

Možná právě letos čeká na Borussii Dortmund ona "zlomová" sezóna. Žlutočerná družina sice po dvou letech nemusí obhajovat ligové prvenství, zato však musí dokázat, že finále Ligy mistrů (Bayern čistě německé finále ovládl poměrem 2:1) nebylo z její strany ojedinělým počinem a minimálně postup do vyřazovací části se stane pravidelným úkazem.

Právě úspěchy na evropském poli BVB minulý ročník dost možná stály vyrovnanější bitvu s Bayernem o Meisterschale (Bavoři měli na konci soutěže rekordní pětadvacetibodový náskok!), neboť Dortmund na rozdíl od svého velkého konkurenta neměl k dispozici tolik alternativ a každý výpadek se tím pádem okamžitě projevil. Nyní by však měli být Schwarzgelb připraveni na všechny tři soutěže.

To i přes odchod největší hvězdy a dortmundského odchovance Maria Götzeho, jenž za astronomických 37 milionů eur zamířil právě na Säbener Straße. Druhým "výrazným" odchodem je přestup spolehlivého náhradníka Felipeho Santany, který za pouhopouhý milion eur (na základě smlouvy) odešel do nedalekého Schalke. Jinak odešli spíše mladíci, kteří se dlouhodobě nemohli prosadit do nabitého kádru (Sobiech, Koch, Bittencourt nebo Ginczek), avšak u nich si Borussia zajistila zpětné předkupní právo. Na dvouleté hostování do Stuttgartu pak ještě zamířil Leitner.

Z utržených peněz za Götzeho dorazila na Westfalenstadion hned dvojice zajímavých posil. Náhradou by měl být spíše Henrik Mchitarjan z doněckého Šachtaru, který Dortmund vyšel na 27,5 milionu eur. Univerzálem na obě křídla i na samotný hrot útoku potom bude Pierre-Emerick Aubameyang ze Saint-Étienne a právě "gabonský šíp" by měl hru BVB ještě více zrychlit. Třetí velkou akvizicí se stal Sokratis z Brém, který by vytvářet tlak na stabilní defenzivní hráče.

Nemalou pozornost si zaslouží také dortmundské mládí. Zejména Jonas Hofmann má za sebou skvělou přípravu a měl by se během náročné sezóny na hřišti jistojistě ukázat. Svůj prostor mohou dostat také Günter, Sarr, Bandowski, Durm, Ducksch nebo Derstroff (přišel z Kaiserslauternu). Sám Jürgen Klopp poté avizoval, že i ty největší stálice se musejí připravit na pravidelnou rotaci.

Na koho se těšit: Marco Reus, Henrik Mchitarjan, Ilkay Gündogan

Pravděpodobná sestava: Weidenfeller - Großkreutz (Piszczek), Subotić, Hummels, Schmelzer - Sven Bender, Gündogan - Blaszczykowski, Mchitarjan, Reus - Lewandowski

Prognóza: Borussia chtěla během letního přestupového okna nejvíce zapracovat na šířce kádru, což se povedlo a nyní už se tak Klopp nemusí obávat sáhnout pro alternativy na lavičku, kde má k dispozici kvalitní náhradníky na takřka každý post. Mnichované se sice momentálně mohou ohrozit hlavně sami, ale pod novým koučem a s několika změnami v sestavě bychom měli vidět přeci jen vyrovnanější bitvu o německý trůn. Také na poli LM by mělo BVB hodně zlobit.

Bayer 04 Leverkusen Fußball

Výrazně změněný, ovšem s totožnými ambicemi vzhlíží k nadcházející sezóně Leverkusen, který jen marně čeká na vytoužený ligový primát. Dlouholeté čekání patrně Werkself znovu neukončí, ale stejně jako posledních pár let bude jistojistě hodně na očích.

Ambiciózní mužstvo po neúspěšném angažování Robina Duta vsadilo na mladou krev a trenérská dvojice Sami Hyypiä - Sascha Lewandowski se za vloženou důvěru odvděčila tím nejlepším možným způsobem - dobrými výsledky. Bayer se tak opětovně představí ve skupinové fázi Ligy mistrů, avšak i přes tyto úspěchy se dobře fungující dvojice (spíše na první pohled, jinak byli spolupracovníci dlouhodobě podezíráni ze sporů...) rozpadla a druhý jmenovaný na vlastní žádost odešel zpátky k mládeži. Finská legenda už si pro změnu dodělává trenérskou licenci.

Další pohyby nastaly u samotného kádru, ze kterého odešlo hned několik výrazných postav uplynulých let. André Schürrle nakonec přeci jen vyslyšel volání londýnské Chelsea a za dvaadvacet milionů eur se vydal za kanál La Manche. Zpátky do madridského Realu se po pouhém roce vrátil na základě smlouvy Carvajal a další krajní bek Kadlec odešel hledat štěstí do Fenerbahçe. Za Bayer už nebudou nastupovat také dlouholeté defenzivní opory Schwaab (Stuttgart) a Manuel Friedrich (zatím bez angažmá). Druholigová Fortuna angažovala Rensinga.

Zcela logicky tam muselo být u farmaceutiků pořádně živo i na poli příchodů. Takřka polovina získané částky za Schürrleho se vložila do Heung-Min Sona z finančně chřadnoucího HSV a za malý poplatek došel ještě Robbie Kruse z Düsseldorfu. Zacelit kraje obrany mají zkušený Hilbert a mladíci Donati se Stafylidisem. Roli náhradníků poté bude plnit ostřílená dvojice Palop - Spahić ze španělské Sevilly. A ve středu pole by měl pomaličku přebírat Rolfesovu úlohu Emre Can.

Jedna dlouholetá tvář Leverkusenu je na odchodu rovněž ze samotného vedení. Na konci září by měl své devítileté panování na židli generálního ředitele ukončit Wolfgang Holzhäuser, kterého postupně nahrazuje Michael Schade (oficiálně nastoupil na začátku července).

Na koho se těšit: Stefan Kießling, Heung-Min Son, Lars Bender

Pravděpodobná sestava: Leno - Hilbert, Toprak, Wollscheid, Boenisch - Rolfes, Reinartz, Lars Bender - Castro, Kießling, Son

Prognóza: Čtvrtý, pátý, druhý a třetí. To je výčet umístění Bayeru za poslední čtyři ročníky a nejinak, tedy pohárovou pozicí, by to pro Werkself mělo skončit i letos. Svěřenci finského kormidelníka však jednoznačně pokukují spíše po Lize mistrů, kam se nyní po roce vrátili a s velkou pravděpodobností by se tam měli představit i během další sezóny.

Fußball-Club Gelsenkirchen-Schalke 04

Už dlouho nezažili v Schalke tak vydařené léto jako to letošní. Manažer Horst Heldt se mohl konečně zaměřit na kvalitní posílení kádru a hlavně to je důvodem, proč v Gelsenkirchenu během předsezónní přípravy zavládla harmonie.

Díky závěrečnému kolu uplynulé sezóny a vítězství ve Freiburgu mohou Königsblauen vyhlížet kvalifikaci o Ligu mistrů. I vzhledem k tomu se Heldt namísto zeštihlování kádru, které ještě díky Magathově odkazu bylo potřeba jako sůl, mohl soustředit na posily, které současný ansámbl vylepšily jak kvalitou, tak i kvantitou. Není totiž tajemstvím, že právě nedostatek rovnocenných alternativ byl pro Schalke v uplynulých měsících problémem.

To se týkalo hlavně pozice hrotového útočníka, kde byl hornický celek až přespříliš závislý na nizozemském kanonýrovi Klaasi-Janu Huntelaarovi. Proto z Mainzu přišel Ádám Szalai, díky němuž má S04 nyní k dispozici dosud prakticky nedostupnou variantu 4-4-2, kterou hned použilo v pohárovém utkání v Nöttingenu. Už tak velkou konkurenci ve středu obrany pak zvýšil Felipe Santana příchozí od rivala z Dortmundu, jehož přítomnost by mohla znamenat buď přesun Höwedese na pravý kraj, nebo odchod Papadopoulose, který se ale teprve vrací po dlouhodobém zranění.

Dalšími dvěma novici pak jsou mladí záložníci Leon Goretzka a Christian Clemens, kterým patří budoucnost a jejichž příchody z Bochumi, respektive Kölnu byly žádoucí vzhledem k tomu, že klub dále neusiloval o Raffaela s Afellayem, kteří ve Veltins Aréně hostovali. V posledních dnech před vypuknutím sezóny pak neočekávaně opustil kádr další host Míchel Bastos, za nějž ale Heldt okamžitě začal hledat náhradu. Již dříve odešli další hráči, jejichž přínos nebyl pro S04 klíčový - Metzelder (konec kariéry), Moritz, Escudero, Jurado či Marica.

Pokud si Heldt svým konáním na přestupovém trhu fanoušky Schalke naklonil, tak jejich značnou část zase znepokojil volbou trenéra. Ať už díky vlastnímu přičinění v jarní části sezóny, či odmítnutí Heldtova kandidáta č. 1 Armina Veha mohl ve funkci zůstat Jens Keller, který Königsblauen vedl od zimního odvolání Huuba Stevense. Dvaačtyřicetiletý a stále nepříliš ostřílený kouč ale může od nynějška těžit ze spolupráce s Peterem Hermannem, který se v roli asistenta Juppa Heynckese podílel na rekordně úspěšné sezóně Bayernu.

Na koho se těšit: Julian Draxler, Christian Clemens, Felipe Santana

Pravděpodobná sestava: Hildebrand - Höger, Santana, Höwedes, Fuchs - Neustädter, Jones - Farfán, Draxler, Clemens - Huntelaar

Prognóza: Od některých hráčů před pár týdny padala odvážná slova o titulu, který je však v současné době pro Schalke takřka nedosažitelný. Opětovná kvalifikace do Ligy mistrů by z toho ale být každopádně měla, a pokud by vše šlo nadmíru dobře, mohlo by S04 po třech letech znovu stanout při závěrečném zúčtování před "oblíbeným" BVB.

Sport-Club Freiburg

Velmi náročná sezóna čeká na jedno z největších loňských překvapení z Freiburgu, který se po dvanáctileté odmlce představí ve druhé nejprestižnější evropské soutěži a společně s vlnou odchodů se musí bádenský celek logicky vypořádat i s rostoucím očekáváním fanoušků.

Snad nikdo si při nástupu Christiana Streicha, jenž před začátkem druhé poloviny předloňského ročníku nahradil Marcuse Sorga, když se SCF nacházelo až na samém chvostu bundesligové tabulky, nepředstavoval, že se za rok a půl bude ve městě na úpatí Schwarzwaldu oslavovat postup do Evropské ligy! Skromný celek se tak rázem musí připravit hned na tři soutěže.

To by samo o sobě nemusel být takový problém, kdyby během letní přestávky neopustila bojovníky z Breisgau hned pětice opor. Konec smlouvy nebo aktivace výkupní klauzule odvály z Freiburgu Rosenthala, Fluma (oba Frankfurt), Daniela Caligiuriho (Wolfsburg), Maxe Kruseho (Gladbach) a Makiadiho (Brémy). Neúspěšné působení uzavřela také dvojice Ferati - Jendrišek.

Za drtivou většinu zmíněných odchodů nese plnou odpovědnost bývalý sportovní ředitel Dirc Dufner, jehož spory s trenérem Streichem byly veřejnosti dostatečně známé a právě jeho odchodem by se mělo klima řádně očistit. Uvolněný post obsadili Klemens Hartenbach a Jochen Saier.

Zlepšená součinnost a větší trenérské kompetence se pochopitelně musely promítnout i do výběru posil - SCF získalo hned několik velmi nadějných akvizicí! Ofenzivu by měl podpořit ostřílený bývalý německý reprezentant Mike Hanke a Admir Mehmedi (hostování), který se zrovna dvakrát neprosadil v kyjevském Dynamu a na jihozápadě Německa chce restartovat povadlou kariéru. Výraznými posilami do středu pole by potom měli být Gelson Fernandes a Francis Coquelin. Pomoci mají také Klaus a Pilař, ten však stále laboruje s kolenními vazy a do hry se zapojí později.

Na koho se těšit: Jonathan Schmid, Matthias Ginter, Oliver Baumann

Pravděpodobná sestava: Baumann - Mujdža, Ginter, Diagne, Sorg - Schmid, Schuster, Fernandes, Zuck - Mehmedi, Hanke

Prognóza: Především záchrana. To si musí opakovat každý freiburský příznivec, který má jistojistě v živé paměti dvanáct let staré vzpomínky, kdy se Freiburg zároveň s účastí v Poháru UEFA (nepostoupil z 3. kola proto holandskému Feyenoordu) na konci sezóny pakoval z elitní společnosti. Něčemu podobnému by se SCF rádo vyhnulo a i přes větší připravenost soupeřů by se to zásluhou tvrdé práce mělo podařit.

Eintracht Frankfurt

Frankfurt vstupuje do sezóny, která pro něj bude ve dvou ohledech speciální. Po devatenácti letech se totiž umístil na pohárových příčkách, což s sebou přináší kvalifikaci do Evropské ligy, a po ještě delší době už nebude mít v kádru brankářského veterána Oku Nikolova.

Mnohem důležitější personálií ovšem je Armin Veh, který během dvou let dovedl Eintracht z druhé ligy až do první třetiny bundesligové tabulky a na lavičce hesenského klubu zůstává i nadále navzdory vábení ze strany Schalke a jeho manažera Heldta, Vehova starého známého ze úspěšných stuttgartských časů. Prošedivělý trenér ovšem dle svých zásad prodloužil smlouvu jen o rok, a tak hrozí, že za několik měsíců budou ve Frankfurtu řešit obsazení nejdůležitějšího postu znovu. Kromě toho není tajemstvím, že má Veh rozepře s klubovým předsedou Heribertem Bruchhagenem, nicméně to už je na Waldstadionu zaběhlý kolorit posledních let.

Kladně se zatím ale jeví práce sportovního ředitele Bruna Hübnera, který udržel všechny opory v čele s Jungem či Rodem a z kádru pustil pouze nepotřebné stopery Demidova, Amedicka a Butschera, stejně jako ofenzivní dvojici Occéan, Matmour, jež shodně zamířila do druholigového Kaiserslauternu. Nejcitelnější tak je jednoznačně odchod Oky Nikolova, který na Mohanu působil od léta 1991 a především jeho role v kabině nebude snadno nahraditelná. Na hřišti už byl makedonský gólman za zenitem a už v uplynulé sezóně ho zdárně zastoupil Kevin Trapp, kterému bude nově krýt záda jiný mladík Felix Wiedwald.

Vzhledem k předpokladu, že se budou ve Frankfurtu vypořádávat s větším zápasovým zatížením, muselo dojít k rozšíření kádru. Z Freiburgu tak do Eintrachtu zamířila dvojice Johannes Flum, Jan Rosenthal, z Wolfsburgu se do svého mateřského klubu definitivně vrátil stoper Marco Russ a vyřešit palčivý problém na hrotu útoku se pokusí španělský mladík Joselu, kterého na hostování uvolnil Hoffenheim. Přinejlepším pouze lavička pak čeká na další dva novice Schröcka a Bakalorze, nechá se ale očekávat, že do hesenské metropole přijde ještě jedna útočná posila - dánské problémové dítě Bendtner jí nebude, zato o příchodu sparťanského klenotu Václava Kaldece se stále jedná.

Na koho se těšit: Sebastian Jung, Sebastian Rode, Alexander Meier

Pravděpodobná sestava: Trapp - Jung, Zambrano, Russ, Oczipka - Schwegler - Aigner, Rode - Meier - Rosenthal, Joselu

Prognóza: Bundesligová historie už zažila nejeden případ, kdy se některý klub neočekávaně dostal do pohárů a v následující sezóně na to doplatil sešupem až k sestupovým pozicím. V případě Frankfurtu je toto nebezpečí ale velmi malé a Vehova družina by měla obsadit místo ve středu tabulky.

Hamburger Sport-Verein

Po úspěšném boji o záchranu a neúspěšném boji o evropské poháry vstupuje Thorsten Fink do své třetí sezóny na lavičce Hamburgeru SV a jeho úkol je nasnadě - udělat další postupný krok a tentokrát se do Evropy, kam se tradiční klub nepodíval od jara 2010, konečně dostat.

Hned třikrát za poslední čtyři roky muselo HSV vzít zavděk umístěním těsně za pohárovými pozicemi a uplynulá sezóna nebyla výjimkou - sice se na severu Německa v jednu chvíli snilo i o Lize mistrů, gólová impotence v domácích zápasech a slabá obrana ale byly zásadně proti. Na těchto dvou problémech potřebuje Fink se svým mužstvem zapracovat nejvíce, zatímco mu k duhu slouží fakt, že už se nemusí vypořádávat s přítomností Franka Arsenena - ten byl po dvou letech z postu sportovního ředitele odvolán a nahrazen Oliverem Kreuzerem, s nímž se Fink zná z basilejských časů a u nějž existuje předpoklad, že nepovažuje bundesligovou úroveň za srovnatelnou s anglickými mládežnickými soutěžemi.

I Kreuzer ale musí čelit veliké výzvě, totiž postupně táhnout nahoru tradiční klub s vysokými ambicemi, které ale neodpovídají jeho současné finanční síle - právě kvůli ní musel být prodán nejlepší střelec uplynulého ročníku Heung-Min Son do Leverkusenu. Vedle něj kádr opustili někdejší nadějný útočník Marcus Berg stejně jako dva z prvních Arnesenových koní Bruma se Salou.

Na straně příchodů se stále čeká na někoho, kdo by svojí gólovou potencí mohl výše zmiňovaného Sona nahradit. Poté co HSV odmítl kvůli manželce Roque Santa Cruz, jsou nyní nejreálnějšími kandidáty Jelavić z Everton a hoffenheimský Derdiyok. Jeden útočník již kádr posílil a to kamerunský mladík Zoua, jeho poslední sezóna v Basileji a v ní dva góly ovšem není ničím, co by mělo šířit optimismus. To se koneckonců nechá říct i o dvou stoperech, kteří se perou a budou prát o místo vedle Westermanna. Jde o Sobiecha, který loni nepříliš slavně hostoval z Dortmundu v sestupujícím Fürthu, a Djouroua, jenž zase neoslnil během jara v Hannoveru. Z trojice Scharner, Tesche, Calhanoglu, kteří se z hostování do Hamburgu vrátili, pak má budoucnost pouze posledně jmenovaný, jenž by měl v horizontu několika málo let nahradit van der Vaarta.

Na koho se těšit: René Adler, Tolgay Arslan, Rafael van der Vaart

Pravděpodobná sestava: Adler - Diekmeier, Djourou, Westermann, Jansen - Arslan, Badelj - Beister, van der Vaart, Aogo - Rudņevs

Prognóza: Zatímco se velikášský šéf klubu Jarchow nechal slyšet, že je HSV na stejné úrovni co Schalke, tak jeho podřízení stojí nohama na zemi a podle Kreuzera není postup do pohárů povinností. S tím se nedá než souhlasit - šesté místo by bylo naopak velkým úspěchem, reálněji by však mohli Rothosen uzavírat první desítku.

Borussia Verein für Leibesübungen 1900 Mönchengladbach

S velkým očekáváním vstoupí předehrávkou proti úřadujícímu mistrovi z Mnichova do nového ročníku Mönchengladbach, který by chtěl zapomenout na nepříliš vydařenou uplynulou sezónu a po roce opět výrazně zamíchat místenkami do evropských soutěží.

Radost z historicky nejúspěšnější sezóny (Borussia skončila na čtvrté příčce a zahrála si předkolo LM) vystřídala minulé léto v Severním Porýní-Vestfálsku nejistota ohledně setrvání tří největších opor, které se posléze dle očekávání rozprchly a přes příchod kvalitních náhrad se navázat na předešlé výkony, až na výjimky, nepodařilo. Útok na vyklizené pozice by měl být zahájen letos, kdy má za sebou jeden z tradičních celků o poznání klidnější přestávku.

To platí zejména na poli odchodů, kdy Mönchengladbach opustil z výrazných hráčů pouze Mike Hanke (Freiburg), který už však poslední sezónu neměl tak výraznou a svěřenci Luciena Favreho by si bez něho měli dokázat poradit. Definitivně odešel také nadějný Leckie (FSV Frankfurt).

Kolonka nových hráčů však skýtá hodně zajímavá jména! Tím nejvýraznějším je bezpochyby brazilský špílmachr Raffael, který se po ročním intermezzu v Dynamu Kyjev a Schalke (hostování) natrvalo vrátil zpátky do Německa, kde před svým odchodem na Ukrajinu po čtyři a půl roku oblékal dres Herthy BSC. Zkušený Brazilec se tak již potřetí sejde se svým "druhým otcem" Favrem, který ho vedl i ve švýcarském Curychu.

Neméně výrazným přírůstkem však jistě bude také Max Kruse, jenž má za sebou skvělý rok ve Freiburgu, kterému velkou měrou pomohl do EL. Konkurenci ve středu zálohy poté rozšíří nadějný Christoph Kramer (Leverkusen), jenž se dobře ukázal ve druholigové Bochumi a do Dolního Porýní přichází na dvouleté hostování. Hlavně příchod prvních dvou jmenovaných má dodat Borussii loni tolik chybějící vlastnosti - rychlost, dynamiku a větší efektivitu před brankou.

Na koho se těšit: Patrick Herrmann, Raffael, Max Kruse

Pravděpodobná sestava: ter Stegen - Jantschke, Stranzl, Domínguez, Daems - Nordtveit, Xhaka - Herrmann, Raffael, Kruse - de Jong

Prognóza: Brzké vypadnutí z DFB-Pokalu, kdy se die Fohlen musela po penaltách sklonit před třetiligovým Darmstadtem budiž včasným varováním, aby se neopakovaly nemastné neslané výkony z počátku minulé sezóny. Gladbach se jistojistě potřetí za sebou podívá do první poloviny tabulky, kde by měl společně s dalšími týmy zabojovat o předkolo LM a v jeho prospěch může hrát evropská absence.

Hannoversche Sportverein von 1896

Ústup z pohárových pozic a ztrátu nálepky nejlepšího celku severního Německa zažil v uplynulé sezóně Hannover. V nadcházejícím ročníku chce dolnosaský celek vyklizené pozice zpět, přestože do něj půjde se značně omlazeným kádrem.

Velká změna pro šestadevadesátky ovšem přišla už koncem dubna, kdy si po čtyřletém angažmá sbalil kufry manažer Jörg Schmadtke, aby se vrátil do rodného Porýní a začal pracovat pro 1. FC Köln. Činovníka, se kterým hlavně v posledních měsících příliš dobře nevycházel trenér Mirko Slomka, nahradil ex-freiburský Dirk Dufner, na nějž hned čekala úloha v podobně větší personální obměny.

Vzhledem k tomu, že Hannover po dvou letech tentokrát nebude hrát Evropskou ligu, muselo dojít na zeštíhlení výběru na dvou pozicích, které byly obsazeny na poměry až příliš dobře - hrot útoku a levý kraj obrany/zálohy. Kádr proto opustili Mohamed Abdellaoue a Konstantin Rausch, kteří ale zůstali pospolu a zamířili shodně do Stuttgartu. Možná poněkud překvapivě už vedení klubu nepočítalo s dosavadním motorem záložní řady Sérgiem Pintem, který si tak vyzkouší španělskou ligu v dresu Levante, podle očekávání pak nebyly prodlouženy kontrakty obráncům Eggimannovi a Chahedovi. Další zadák Johan Djourou, který na jaře v HDI-Aréně (přejmenována od nové sezóny) pobýval formou hostování z Arsenalu, dal tentokrát přednost konkurenčnímu Hamburgeru SV.

Místo ve středu obrany si místo něj budou snažit vybojovat mladíci Salif Sané z Nancy a Christopher Avevor, jenž se vrátil z hostování v St. Pauli. Konkurenci ve středu zálohy zvýšil Edgar Prib, který byl v uplynulé sezóně jedním z mála pozitiv v týmu posledního Fürthu, opravdovou posilou přímo do základní sestavy by pak měl být Leonardo Bittencourt z Dortmundu. Oproti jarní části sezóny se pak kouč Slomka může spoléhat na dva hráče, kteří se snad již vylízali ze zdravotních patálií - záložníky Szabolcse Husztiho a Leona Andreasena. Zatímco od prvního jmenovaného se očekává, že svými standardkami znovu zvýší útočnou potenci týmu, tak druhý by měl zajišťovat funkčnost jiné tradiční hannoverské zbraně posledních let, totiž rychlého přechodu do útoku.

Na koho se těšit: Szabolcs Huszti, Leonardo Bittencourt, Leon Andreasen

Pravděpodobná sestava: Zieler - Cherundolo, Haggui, Schulz, Pander - Stindl, Andreasen - Bittencourt, Schlaudraff, Huszti - Diouf

Prognóza: Klubový prezident Kind se sice v tomto týdnu nechal slyšet, že by rád skončil mezi třetím až šestým místem, v brutální konkurenci o pohárové pozice ale bude Hannover nejspíš rád, pokud se do boje o Evropskou ligu alespoň zapojí.

Autor: Petr Vaněček, Jiří Vojík

Komentáře (159)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.soccershouts.com/forum/topic/18243-bundesliga-pks-bayern-munich-borussia-dortmund-and-borussia-m%C3%B6nchengladbach-08082013/

tlačovky Bayernu, Dortmundu a Gladbachu pred štartom Bundesligy. Kukni si Kloppovu, ako špásuje s novinármi

Reagovat
Mr.Jindros

Kurz na vítězství BVB v lize cca 6 (aspoň před pár dny ještě byl) je po hříchu vysoký.

Reagovat
db18

kurs BMG na výhru nad Bayernem je 23.00

Reagovat
Bayernista18

Minulou sezónu jsem si i jako fanda Bayernu musel vsadit na zápas s Mönchengladbachem v Allianz Areně proti nám, dal jsem neprohru za kurz nějak 5,1 a ono to vyšlo. Smůla, že jsem to dal jen tak ze srandy za 10 korun. Ale teď bych řek jasná 1, viděli jsme Telekom Cup, ikdyž to byla jen příprava.

Reagovat
db18

No, já tomu kursu neodolal a myslím, že Favre něco vymyslí - viděl co dokážeme a nějak se na to nejspíš připraví, problém pro něj ale bude, že nejspíš nebude hrát Boateng, který tam občas něco "vymyslel" ale zase ani nevím, jak je na tom teď Dante, jestli náhodou nenavazuje na konec sezony (a teda čistá 2 za dvacku, tak uvidíme)

Reagovat
Bayernista18

Čistou dvojku bych snad nedal ani na Dortmund. Víc než 3 body mě bude zajímat herní projev, zatim se mi ta naše hra pod Pepkem moc nelíbí, uvidíme po prvních zápasech.

Reagovat
miky10

Pardon, jestli to je někde v článku, zatim sem to jen rychle prolít... Jakej je důvod toho, že Pišček přišel o svou neotřesitelnou pozici v základu?

Reagovat
Arne

Byl na operaci kyčle, většinu podzimu (minimálně) bude mimo.

Reagovat
jv

...jen doplním, že toho byl plný web (navíc jinak jsme hráče do závorky nedávali).

Reagovat
miky10

Ok, dík oběma, o jeho zranění sem nic nezaregistroval, takže mi to bylo divný.

Reagovat
smazaný uživatel

Mkhitaryan sa ešte nevyliečil, ani necestuje do Augsburgu, v Startelf nebude

Reagovat
Arne

Tohle je preview sezóny, ne zápasu Augsburg - Dortmund. Tyhle krátkodobý zranění (u něj je to asi hraniční, ale zpátky by mohl být brzy) se tu nezohledňují.

Reagovat
smazaný uživatel

+ Weidenfeller nemôže hrať, kvôli červenej karte ešte z minulej sezóny, v bráne bude Langerak. A ešte Klopp hovoril, že Gündogan má problémy z chrbtom a jeho štart je otázny, rozhodne sa podľa zajtrajšieho tréningu

Reagovat
smazaný uživatel

aha okej, ja myslel, že sú to pravdepodobné zostavy na 1.kolo

Reagovat
jv

Ta bude až v preview samotného zápasu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

veh nebude zasa praktikovat tu stredovu dvojicu rode-schwegler?

Reagovat
Arne

Bude ty dvě rozestavení asi dost točit, tihle dva tam spolu s Meierem mají jako jediní místo jistý.

Reagovat
stas87

len mi to pride celkom skoda,ked hrali vedla seba tak im to slapalo,vlastne toto bola stavka na istotu celu sezonu,bola by z mojho pohladu trosku hlupost skusat nieco nove

myslis ze aigner dokaze zahrat tak ako minuly rok?ja uz som ho bral pomaly za premarneny talent ale lonska sezona ukazala ze som sa mylil,hlavne musi prebudit inuie ktory bol obcas na facku dokola robil to iste-zasekavacka a potom sbehnutie na stred a odtial väcsinou nepresna strela,prilis hral na seba a sebcil..

Reagovat
Arne

Já Aignerovi docela věřím, ale záleží, jak moc bude Eintracht hrát tu svoji klasiku z loňska, protože v tomhle diamantu, co jsem psal nahoře, prakticky nemá místo... Inui šel po tom fantastickým začátku hrozně dolů, na něj jsem moc zvědavej. Možná by mu vyhovovala ta pozice desítky s tím, že Alex by se posunul dopředu vedle silnýho hrota.

Reagovat
smazaný uživatel

Leo v pravděpodobné sestavě Hannoveru? paráda ale Moritz zatím v kvaldě na EL jen na lavičce, škoda - snad už to není základní sestava Vfb

Reagovat
db18

Úplně ne, ale ten střed už bude zřejmě daný (nalevo pak nejspíš bud ehrát častěji Rausch a pak počítám spíše s tím, že se bude měnit ta ofenzivní čtyřka, kde se asi bude prohazovat i rozestavení)

Reagovat
smazaný uživatel

to souhlas.. v té ofenzivní čyřcy by pak Moritz mohl popřípadě taky nastoupit, ale myslím, že Labbadia s ním počítá spíše na DM

Reagovat
db18

No, ale stejně tam bude tušim třetí volbou, takže si zahraje až až

Reagovat
jv

Minimálně, spíš se časem posune do základu, přeci jen o něho opravdu hodně stál.

Reagovat
smazaný uživatel

trojka Herrman-Raffael-Kruse vypadá hodně solidně

Reagovat
db18

Ale kohokoli můžeš nahradit Arangem a na nebezpečnosti to neztratí

Reagovat
smazaný uživatel

dokonce, na toho jsem úplně zapomněl. a Younes je taky šikovný

Reagovat
jv

Tak Kruse může i na hrot a Arango má hned místo jistý, bude hodně záležet na výkonech de Jonga.

Reagovat
JozkokozleJ

Myslim, ze v priprave casto nastupovali bez de Jonga s utocnou dvojicou Raffael - Kruse.

Reagovat
db18

de Jong se teď ale vyjádřil, že chce místo v základu, takže tam bude pak problém i v psychice

btw. Mlapa už jse tak nějak dostal na druhou kolej, ne?

Reagovat
jv

...Favre s ním ale údajně počítá, uvidíme, šanci by taky měl dostat.

Reagovat
smazaný uživatel

nebude spíše Castronastupovat na DM a na křídle Sam?

Reagovat
db18

Bayer nehraje na křídla, Son s Castrem jsou spíš podhroti a Gonzalo už tam takhle hrál se Schürrlem minulý rok

Reagovat
smazaný uživatel

vím, ale Castro až na stopera a bránkaře už hrál úplně všude a sám o sobě říká, že chce letos hrát na DM. A že bude Sam na lavičce, tomu se mi moc nechce věřit

Reagovat
db18

Já si zase nemyslím, že by po příchodu Emreho potřebovali dalšího DM

Reagovat
smazaný uživatel

je pravda, že jich už maji až až no... ale ten Sam..nevím, nevím

Reagovat
jv

Ten je právě ideální jako žolík a navíc je pořád zraněný, takže často nemá kondici atd. (stejně si ale zahraje i v základu, budou se točit).

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hannover uhra Europu

Reagovat
penepi

Musí.

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern s jednym utocnikom nehral ani za Franzi Joska

Reagovat
stas87

ked uz je prevko kompletne tak prihodim moj tip na konecnu tabulku:

1.BVB

2.Bayern

3.Schalke

4.Bayer

5.VFB

6.Gladbach

7.H96

8.Eintracht

9.HSV

10.Wolfsburg

11.FCN

12.FSV

13.SCF

14.BSC

15.SVW

16.TSG

17.FCA

18.Eintracht zwei

Reagovat
smazaný uživatel

ale je mi tě trochu líto s tím werderem

Reagovat
db18

...letos to vyhraje jeden z dvojice Bayer/S04 a osobně tipuju SCF výše než Mainz, kterému moc nevěřím a myslím, že Tuchel bude měnit působiště

Reagovat
stas87

u mainzu bude zalezat na forme z domacich zapasov,ak doma zasa spravi z coface stadion odkial sa timom z druhej polovice nebudu lahko vozit body tak kludne mozu skoncit pred freiburgom,ja myslim ze aj prichody nemaju take zle,je tam az privela mladikov ale taky geis moze byt terno

Reagovat
JozkokozleJ

V obrysoch sa s tymto da suhlasit. Ovsem, skor ocakavam Bayern pred BVB, Wolfsburg pred HSV a ked si to v Gladbachu sadne, tak by som sa nedivil, keby prevetrali S04 a Bayer. Musim sa priznat, ze tento rok som trochu zvedavy i na Hoffenheim, na to, ci to bude opät trapenie alebo ten pohladny futbal z konca minulej sezony (skor sa klonim k druhej variante).

Reagovat
stas87

ja to vidim naopak,v mnichove su namlsany uspechom a toho vyuzije bvb,klopp ma konecne kader kde nemusi riesit v podstate nic,problemom je len lukasz a jeho navrat ale sokratis ho nahradi dobre,hrat tam moze aj großkreutz,navyse,dortmund nemusi obhajovat LM,tlak je mensi v tomto smere a ja myslim ze bayern pojde hlavne po obhajobe LM

ak hsv zlepsi obranu a celkovo defenzivnu pracu tak skoncit pred vlkmi kludne mozu..hoc djourou je o cosi lepsi ako ta anglicka dvojica stale to neni absolutne vyriesene,to moze v konecnom zuctovani stat hsv poharove miesto trebars,zvedavy som na calhanogla

Reagovat
smazaný uživatel

máš ten Stuttgart srašně vysoko.. Nemůžu si pomoct, ale narozdíl od předchozích sezon sem strašně pesimistickej.. Arne, nebo jv, i když možná se mýlím a úplně někdo jiný tady kdysi psal, že Bruno je nadprůměrný trenér, můžete mi vysvětlit proč??? Docela sem ovlivněný tím dnešním nesmyslným výkonem, ale sakra..

Reagovat
penepi

Nebál by som sa vás dať možno ešte aj vyššie. Prečo neveríš?

Reagovat
smazaný uživatel

Schalke

Reagovat
JozkokozleJ

Bundesliga ist zurück!

http://www.youtube.com/watch?v=jme9jYCuXyQ

Stare, trochu gycove, ale dobre Fandovia BVB sa najdu na 6:10.

Reagovat
smazaný uživatel

prostě nádhera

Reagovat
smazaný uživatel

jen by to chtělo vědět sestavy prvního kola + nějaký aktuální seznam zraněných a vykartovaných hráčů. kde se to dá najít?

Reagovat
JozkokozleJ
Reagovat
JozkokozleJ

A samozrejme tu v preview toho ktoreho kola.

Reagovat
smazaný uživatel

tak mě šlo o to, že v pátek nebo kdy se uzavírá fanta tady ještě preview na celý kolo asi nebývá.

Reagovat
Arne

Tady se na bundesligu bere výhradně z Kickeru.

Reagovat
db18

a zranění jsou asi nejlépe udělané na tm.de, kde ti píšou i předběžný návrat nebo pokud už trénuje atp. (většinou, v poslední době je tam čím dal tim víc "rückkehr unbekannt")

Reagovat
jv

Minimálně část soboty tu bude už zítra ráno (jinak uzávěrka na ten daný den je vždycky 8:00 ráno, tak proto se nevydávají dřív, většinou ani nejsou kompletní zdroje).

Reagovat
stas87

co robi stevens v paoku?toto mi uplne uslo

Reagovat
Arne

A co dělá Stuttgart, nekoukáš? To jsou dobří střelci, to hrajou na štěstí podobně jako na podzim v té skupině.

Reagovat
stas87

nie nie vfb tie predkola prilis nejdu cakam na spravy ako zahral maxim

btw. fanta sa ta ani tento roky netyka?nie je BSC lakadlo?

Reagovat
Arne

Ne ne, já bych u toho dlouho nevydržel, myslet na aktualizování sestav a tak... A pak by mě štvalo, že to nedělám pořádně, když už.

Reagovat
JozkokozleJ

No ja spominam na ich dvojzapas proti Slovanu Bratislava. To bola zo strany VfB neskutocna tragedia. Zachranilo ich akurat, ze Breznanikovi preplo v hlave.

Reagovat
smazaný uživatel

...ale Breznaník je inak borec, to tam Vfb vtedy v závere otáčal alebo niečo také však ?

Reagovat
db18

...měl jsem přepnuto na Jablonec, tak jsem viděl akorát 15 minut z prvního poločasu (těch posledních) a teď závěr... to celou dobu mají takový nedostatky v bránění a nehorázný štěstí před vlastní brankou?

Reagovat
Arne

Já právě nekoukal, proto se ptám. Je to třetí soutěžní zápas, tak netřeba dělat závěry, ale podle sestřihu v prvním zápase to asi o štěstí bylo hodně.

Reagovat
db18

Bylo no - i Ulreich tam měl nejdříve pár nejistot, nakonec ale podržel právě i on

Reagovat
db18

...a proč vlastně Stuttgart nehraje doma?

Reagovat
smazaný uživatel

protože Robbie Williams

Reagovat
Arne

Já jsem našel jenom to, že stadion není k dispozici... Ale ono se to možná i vyplatí, na předkolo proti takovýmu soupeři by nikdo stejně nepřišel.

Reagovat
smazaný uživatel

Robbie Williams tam má koncert. Říkali to v předzápasovém studiu.

Jinak: ta první půle Vfb byla více než bídná..pak už jsem to radší vypl

Reagovat
smazaný uživatel

ja som videl až záver, a bránili výsledok 0:0, pre mňa proste ostuda.....ale postúpili tak keď im šlo len o to tak je to okej

Reagovat
smazaný uživatel

no Bobic a Labbadia před zápasem mluvili teda o dost abiciozněji

Reagovat
smazaný uživatel

kde sa to vlastne hralo?? nejaký štadion pre rezervu a mládež ?

Reagovat
smazaný uživatel

Großaspach asi 30km od Stuttgartu. Mají tam 2 roky nový stadion za 10 mega. Už 2 týdny zpátky tam hrál Bayern a často tam mají i nějaké koncerty

Reagovat
smazaný uživatel

zaujímavé, dik za info

Reagovat
smazaný uživatel

jasné

Reagovat
db18

asi 7 tisíc tam bylo (z toho cca. 4 stovky z Plovdivu)

Reagovat
smazaný uživatel

tiež som sa práve chcel pýtať, prečo nehral Stuttgart na svojom štadione, napadlo mi že buď koncert, nejaka rekonštrukcia alebo neatraktívny súper tak zbytočné výdavky....ale pokiaľ viem tak hrali vždy proti akémukolvek súperovi na hlavnom....

Reagovat
Bayernista18

47. pro nejlepší ligu světa, Bundesligu!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak snad tenhle rok zvládneme...Nur der BVB..

Reagovat
smazaný uživatel

1.Borussia Dortmund

2.Bayern München

3.Bayer Leverkusen

4.Borussia M'gladbach

5.Schalke 04

6.VfL Wolfsburg

7.Hamburger SV

8.Hertha BSC

9.Hannover 96

10.FC Nürnberg

11.FSV Mainz 05

12.VfB Stuttgart

13.Eintracht Frankfurt

14.SC Freiburg

15.FC Augsburg

16.Werder Bremen

17.TSG 1899 Hoffenheim

18.Eintracht Braunschweig

Schalke na LM neverím, M'Gladbach hrajú len ligu (sú vonku z pohára, nehrajú v Európe), im verím na LM. Pozitívne prekvapí Hertha, Ronny bude hviezdiť a tiež Wolfsburg, pod Heckingom hrali už na jar super. Negatívne prekvapí Bremen + tie kluby čo hrajú v EL.

Reagovat
smazaný uživatel

Hamburg na to 7. místo prostě nemá. Ty vidím tak na max. 10 místo

Reagovat
Bayernista18

Asi tak, s tim kádrem, kterym teď disponujou, by teoreticky měli hrát o poháry, ale ta jejich forma ... taky to vidim nejlíp tak na 9. až 10. místo.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak stratili 12-gólového Sona, ale Calhanoglu je top talent a jeho štandartky sú lahôdka + Rudnevs a Beister sa trošku dlhšie adaptovali a si myslím, že teraz 2. sezónu v klube budú mať ešte lepšiu. V bráne Adler - reprezentačný brankár, v obrane Westermann tiež v repre GER, až taký zlý nie sú...

Reagovat
Bayernista18

Řikám, kádr maj slušnej, ale pořád se mi ten herní projev moc nelíbí, divný, třeba to chce jen víc času.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja by som im to 7.miesto doprial aj preto, že Fink mi je veľmi sympatický, to mi je ostatne aj Favre, aj preto som dal Gladbach tak vysoko

uvidíme ako to dopadne, hlavne aby sa HSV vyhlo takým debaklom ako proti Bayernu a budú OK

Reagovat
JozkokozleJ

Vedla tych blaznov (tazko ich nazvat futbalistami) i Westermann chyboval. Myslim, ze ani Djourou mu prilis nepomoze (ak to mam hodnotit podla vykonov v H96). Beister nejak neziaril ani v druhej lige, vtedy za Fortunu. Proste tiez HSV neverim.

Reagovat
jv

OT: Připomínám BL fantu na sport1.de - EF Liga a heslo bundesliga. Čím víc lidí bude, tím líp. Jinak se pokusím ještě kouknout na tu tipovačku na Kickeru, ale je tam nějaký problém s registrací, tak uvidím, jestli se to podaří rozchodit.

Reagovat
slovaňáák

Co ta fanta na Kickeru? Bude se vytvářet nějaká EF liga nebo zůstaneme u jedné?

Reagovat
jv

Zatím mi nefunguje ta registrace, no.

Reagovat
slovaňáák

Já tam měl problém s prvním přihlášením, ale nakonec jsem to rozchodil.

Reagovat
smazaný uživatel

ten kicktipp by to chtělo

Reagovat
jv

Nefunguje mi tam registrace, takže kvůli tomu zatím není.

Reagovat
smazaný uživatel

jakto? já už to tam "hraju 4. rokem" a letos už mám taky založenou jednu se svýma bráchama

Reagovat
jv

Zkusím tomu "přijít na zub", případně hodím odkaz. Jde se případně připojit i později?

Reagovat
smazaný uživatel

tam se každý musí přihlásit emailovou adresou. a na email ti příjdé více informací. Jo, dá.. minulý rok se k nám připojil kluk až k 3. kolu..

Reagovat
JozkokozleJ

Mne sa registracia podarila bez problemov. tak sup sup, nech zajtra popoludni stihnem natipovat.

Reagovat
smazaný uživatel

plus vyplnit otázky

Reagovat
jv

Snad se to rozběhne.

Reagovat
slovaňáák

Mně se tam teď podařilo taky zaregistrovat bez problému.

Reagovat
db18

já jsem si dokonce vzpoměl na login a heslo

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
penepi

Ak sa zajtra na obed registrujem, bude stačiť?

Reagovat
db18

1. Bayer

2. BVB (kvůli absenci Lukasze v úvodu a náladovosti Roberta)

3. Bayern (bohužel nevěřím, že se povede navázat na minulou sezonu)

4. Schalke

5. Stuttbart

6. Gladbach

7. Hannover

8. Wolfsburg

9. Eintracht

10. Freiburg

11. HSV

12. Hertha

13. Mainz

14. Werder

15. Hoffenheim

16. Augsburg

17. Nürnberg

18. Braunschweig (ale počítam, že pozlobí víc než Fürth - a to hlavně kvůli tomu, že už v druhé lize hráli tím nepříjemným způsobem, tak se nemusí měnit styl)

Reagovat
smazaný uživatel

fanda Leverkusenu?

Reagovat
db18

Bayernu (i když to kvůli mé skepci v poslední době asi nejde vůbec vidět )

Reagovat
HSV1887

Jak už jsem tu jednou psal, kupte si srpnové číslo ProFootballu (vychází zítra) je tam 18stránkový průvodce Bundesligou..jehož autorem jsem já

Reagovat
smazaný uživatel

pravidelne kupujem pred každou sezónou zajtra to už bude v stánkoch a supermarketoch atď ? aj na SR?

Reagovat
HSV1887

No nevim, jestli bude i na Slovensku..ale bývá na SR v den vydání k dispozici ;)

Reagovat
Arne

Kolik za to chcete? Já zejtra nebo pozejtří kupuju Kicker, ale možná ze zvědavosti bych vzal i tohle.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Arne

Nene, myslím ten speciál, Sonderheft... Ale i tak dík za tenhle odkaz, ty řadový čísla bývají online pravidelně? A jak dlouho po vydání do oběhu?

Reagovat
smazaný uživatel

V den vydání, nejpozději večer, nájdeš vše cez google.de, stačí zadat číslo magazínu a pdf, napr. kicker 65 pdf

Reagovat
jv

Tak to je paráda, díky za info.

Reagovat
HSV1887

Jo ten průvodce od Kickeru je libovej! Mám ho doma. Dobrej je i od Bildu, tam je parádní ten velikánskej Spielplan.

Reagovat
HSV1887

Jo a stojí 79 Kč.

Reagovat
penepi

Trošku nostalgie. PF som, ani neviem prečo, prestal po 4 rokoch odoberať začiatkom tohto.

Reagovat
penepi

Tým som chcel povedať, že toto číslo si určite kúpim!

Reagovat
Bayern +

Brutálne som zvedavý na zajtrajšiu zostavu, kicker píše 4-3-3 s Műllerom na hrote a Martínezom na CB, tak snáď z toho zíde.

Reagovat
db18

btw. na sport1 (bývalé DSF) teď běží speciál BL aktuell, kde se ještě probírají spekulace a běží také něco z tiskovek

Reagovat
smazaný uživatel

na tom Sport1 sa to rozbehlo...kanál išiel hore v poslednej dobe a k tomu je voľný, my si platíme obrovské peniaze za platené kanály a často neponúkajú toľko koľko stoja narozdiel od týchto neplatených

Reagovat
smazaný uživatel

1. BVB/Bayern

2. BVB/Bayern

3. Leverkusen

4. Schalke

5. Gladbach

6. Stuttgart

7. Wolfsburg

8. Hannover

9. Frankfurt

10. Hertha

11. Nürnberg

12. HSV

13. Hoffenheim

14. Mainz

15. Freiburg

16. Werder

17. Augsburg

18. Branuschweig

Reagovat
stas87

na baraz? ja verim ze sa barazi vyhneme

Reagovat
db18

Údajně další posila Braunschweigu: http://www.eurofotbal.cz/hraci/lars-vilsvik-25151/

má přijít za 1 mil. €, což by byl nový rekord klubu (a více než do teď vydali na přestupy do nové sezony)

Reagovat
smazaný uživatel

Lieberknecht je trénerský boh, prakticky bez toho, aby niečo investovali do nákupu hráčov (väčšinu hráčov čo pozískavali sú/boli voľný hráči, alebo prišli na hosťovanie), tak ich dotiahol zo skoro 4.ligy (boli na zostupovom mieste v 3.lige tesne pred koncom a ešte ich v tej sezóne zachránil) a dotiahol ich až do Bundesligy, pán tréner

ale bohužial na Bundesligu to už asi nebude stačiť

Reagovat
db18

jj, ale doufám, že to je vedení Braunschweigu jasné a trenéra si ponechá i v případě špatných výsledků

Reagovat
smazaný uživatel

, ale si myslím, že aj keby ho prípadne prepustili, tak o neho bude záujem, min. z lepších klubov 2.ligy

Reagovat
Arne

Reagovat
penepi

Kua, začína ma to čím ďalej, tým viac serkať. Nevyšiel Superpokal, nevyšiel Augsburg, nevyšiel home match @ Werder. Poslednú nádej nechávam na Stuttgart začiatkom novembra.

Čo je podstatné, BL je naspäť, zajtra poctivo dočítam všetky previewy a hodím aj moju predpokladanú tabuľku.

Nur der BVB!

Reagovat
smazaný uživatel

Niekto to tu napísal vyššie, ale znovu to zopakujem. Preview kompletný, a preto z plna hrdla zakričím (virtuálne ) Mia san mia Bayern. Obhajoba titulu je naša

Reagovat
Bayernista18

Snad.

Reagovat
smazaný uživatel

jestli bude VFB hrát jak dnes tak budou hrát o záchranu, jinak na jakem stadionu to dnes hráli ?

Reagovat
jv

Koukni výše.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nejen pro fanoušky Schalke... web se nám pomalu rozjíždí, přibývají naše články, každý návštěvník je vítán....

http://www.schalke04.cz

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

nazov Gelsenkirchen nikto okrem blbeho Merciaka nepouziva

Reagovat
JozkokozleJ

Blb, tu uz nemozno ineho.

Reagovat
smazaný uživatel

Pro Football 8/2013 už je doma aj s prílohou o BL a PL, taktiež Ligue 1 to bude čítaničko

Reagovat
jv

Má to cenu kupovat (rozuměj, jestli je tam něco "extra")?

Reagovat
JozkokozleJ

Nie je, nechal som sa napalit

Reagovat
jv

Potom dobře, že jsem to nevzal.

Reagovat
db18

tak to jsem rád, že jsem nato nenarazil...

...takže tam je cca. to co je i tu na netu, nebo méně?

Reagovat
JozkokozleJ

Je tam: "N´Djeng"

Reagovat
jv

Hlavně, že tu o tom pořád básnil... Jinak ten ES Player běží bez problémů?

Reagovat
JozkokozleJ

Ja som skor statistik, od tlaceneho sprievodcu ocakavam skor supisky a nejaku databazu informacii, ku ktorym sa mozem pocas sezony vraciat. V tomto je nenahraditelny Kicker. ProFootball to ponal v dvoch castiach, prva predstavuje odstavec so suhrnom minulej sezony a predpokladmi pre tuto, druha je akousi slovnou analyzou trenera, jednotlivych formacii, silnych a slabych stranok muzstva (analyza kazdeho mansaftu na pol strany).

Eurosportplayer frci. Dnes pocas Herthy vsak zavahal asi na tri minuty (problem bol mozno na mojej strane).

Reagovat
jv

Pokud tam nemají ani soupisky, tak skutečně není o co stát. ES Player si předplatím, protože takhle bych z toho neměl nic, když jenom hledáš streamy.

Reagovat
penepi

1. Bayern

2. Dortmund

3. Schalke

4. Leverkusen

5. Stuttgart

6. Gladbach

7. Wolfsburg

8. Frankfurt

9. Bremen

10. Hannover

11. Hamburg

12. Nürnberg

13. Hoffenheim

14. Hertha

15. Freiburg

16. Mainz

17. Augsburg

18. Braunschweig

Reagovat
smazaný uživatel

Chlapi ja som dnes osadil Bayern X2

Reagovat
smazaný uživatel

Nazdar som zaciatocnik vo Fante a zakladamm ligu na stranke fantasybundes.com. Liga ma nazov Z-League SK-CZ. join code 9iSYkrUe8AsY. Dufam ze sa vas par prida :)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele