Preview bundesligové sezóny - 1. část

05.08.2013, 23:06
Názory a komentáře
Už v pátek večer odstartuje soubojem Bayernu a Mönchengladbachu nový ročník německé bundesligy, tentokrát s pořadovým číslem jednapadesát. Je tedy na čase se u každého z osmnáctky týmů pozastavit a rozebrat si změny v jeho kádru, předsezónní ambice a šance na jejich naplnění...

Na rozdíl od předchozích let, kdy byla všechna dílčí previews nasoukána do jednoho článku, se tentokrát redaktorské duo rozhodlo pro rozdělení na dvě části. V té první si představíme oba nováčky a týmy, které v minulé sezóně skončily na devátém až šestnáctém místě. Lepší polovina mužstev pak přijde na řadu ve čtvrtek.

1. Fußball-Club Nürnberg Verein für Leibesübungen

Tradiční franský celek završil třetí po sobě jdoucí sezónu mezi elitou do desátého místa, což se Norimberku podařilo naposledy v 60. letech minulého století. Fanoušci "der Clubu" tak nyní od svých oveček žádají další postupný krok směrem k evropským metám...

Samotné vedení se ovšem něčemu takovému brání. Michael Wiesinger sice po odchodu dlouholetého tmelu FCN Dietera Heckinga, jenž zamířil do Wolfsburgu, plynule navázal na jeho rukopis (na jaře dokonce získal o čtyři body více), avšak podle dobré tradice se nyní musí obejít hned o několik opor. Citelná je zejména absence Timma Kloseho, jenž za šest milionů eur zamířil právě k Vlkům. Jistojistě bude scházet i velezkušený Timmy Simons (Club Bruggy).

Jednou nohou byla na odchodu také další výrazná tvář a mozek záložní řady Hiroshi Kiyotake, za kterého nabízela Aston Villa dokonce částku kolem deseti milionů eur (!), sportovní ředitel Martin Bader však zájem anglického týmu odmítl - FCN tím dal najevo své ambice, kdy by se chtěl postupně zařadit mezi bundesligové stálice. K tomuto kroku má pomoci i chystaná rekonstrukce stadionu, který především díky běžecké dráze nepatří mezi čistě fotbalové stánky.

Zacelit vzniklé mezery se rovněž podařilo více než slušně. Po boku ostříleného Pera Nilssona by se měl ve stoperské dvojici představit další matador Emanuel Pogatetz, který za sebou nemá dvakrát vydařená angažmá ve Wolfsburgu a WHU. Ofenzivní možnosti by pak měli rozšířit Ginczek (Dortmund) a Drmić (FC Curych), kterého Frankům doporučil samotný lodivod švýcarské reprezentace Ottmar Hitzfeld.

Na koho se těšit: Hiroshi Kiyotake, Daniel Ginczek, Josip Drmić

Pravděpodobná sestava: Schäfer - Chandler, Nilsson, Pogatetz, Pinola - Feulner, Balitsch - Gebhart, Kiyotake, Drmić - Ginczek

Prognóza: Norimberk před sezónou vyhlásil už tradiční cíl v podobě získání 40 bodů, které se na německé fotbalové scéně berou jako určitá "jistota" záchrany. Tyto starosti by však pro vyvážený kádr nemusely být až takovou hrozbou, avšak na očekávaný posun výše to taktéž nebude, konkurence je přeci jen rok od roku výraznější a FCN tak bude pravděpodobně opět čeřit vody uprostřed pelotonu.

Verein für Leibesübungen Wolfsburg

S mužstvem, které se jen v několika málo místech liší od toho jarního, bude do nového ročníku vstupovat Wolfsburg. Za nastolení nových pořádků a změnou filozofie stojí dvojice Klaus Allofs, Dieter Hecking, jehož svěřenci už v uplynulých měsících naznačili svůj potenciál a se chystají na boje o Evropu.

Od senzačního titulu v roce 2009 se v dolnosaském klubu proinvestoval značný finanční obnos, na výsledcích to dlouhodobě ale nebylo vidět a především proto během loňského podzimu skončil kdysi opěvovaný Felix Magath. Jeho nástupci, manažer Allofs a trenér Hecking, pak započali běh na dlouhou trať a pomalu, ale jistě se jim daří VfL stabilizovat. O tom svědčí už jen fakt, že zatímco před několika měsíci mělo ve Volkswagen Aréně smlouvu 46 fotbalistů, dnes už je jich jen zhruba třicítka.

Balit kufry si tak museli například stopeři Kjaer, Madlung, Russ, Pogatetz a Kyrgiakos, středopolaři Kahlenberg, Klich a Orozco či útočník Polter. Opustit kádr má také Sio a na hostování s opcí byli vysláni Sissoko, Fágner a Václav Pilař, který se přitom loni po příchodu do Autostadtu zranil a o svých kvalitách tak ani nemohl přesvědčit. Není pochyb o tom, že Hecking hodlá vsázet na hráče, kteří se mu ve druhé polovině uplynulé sezóny osvědčili a do kterých už stihl dostat týmovost a bojovnost - tedy vlastnosti, které během druhého Magathova období u spousty sólistů a žoldáků pochopitelně chyběly.

Ani devětačtyřicetiletý trenér ale nemohl nevyužít finanční síly VW, byť se zatím v tomto směru držel hodně zkrátka, a do základu přivedl svého bývalého svěřence z Norimberku, stopera Timma Kloseho. Alternativou do ofenzivního partu zálohy má být Daniel Caligiuri z Freiburgu, brankář Grün a útočník Kutschke budou plnit maximálně roli náhradníků a belgický talent Malanda do Wolfsburgu dorazí nejdříve v zimě. Velkou posilou by mohl být jihokorejský záložník Koo, který na hostování v Augsburgu přesvědčil o svých kvalitách, ve VfL ovšem kvůli přítomnosti Diega zřejmě bude nastupovat s defenzivnějšími úkoly, než by mu bývalo libo. Na jeho současnou pozici by mimochodem mohla dorazit velká ryba v podobě mnichovského Luize Gustava.

Na koho se těšit: Diego, Ja-Cheol Koo, Ricardo Rodríguez

Pravděpodobná sestava: Benaglio - Träsch, Naldo, Klose, Rodríguez - Koo, Polák - Vieirinha, Diego, Perišić - Olić

Prognóza: Už na jaře zaznamenal Wolfsburg šestý nejvyšší počet bodů a nebude překvapením, pokud na tento výsledek a tím pádem i kvalifikaci do evropských pohárů dosáhne v kompletní nadcházející sezóně. Při výhodné konstelaci hvězd by Heckingova parta mohla aspirovat i na Ligu mistrů.

Verein für Bewegungsspiele Stuttgart 1893

Opět vystoupit z řady. Přesně takové předsevzetí by sedělo na Stuttgart, který si během letní přestávky prošel hned několika výraznými změnami, které mají pouze jeden jediný cíl - vylepšit nedůstojnou 12. pozici z uplynulého ročníku. Kromě toho se pak Švábové musejí soustředit také na Evropskou ligu, do jejíhož předkola se dostali díky účasti ve finále DFB-Pokalu (Bayern potvrdil suverenitu výhrou 3:2).

Právě další účast hned ve třech soutěžích (také loni se svěřenci Bruna Labbadii představili na třech frontách a na konci sezóny měli za sebou úctyhodných 52 soutěžních zápasů, přičemž pouze mnichovský Bayern měl o dva zápisy více) měla za následek mohutné posilování už tak kvalitního, ovšem velmi úzkého kádru. Doslova "vytrhnout trn z paty" přišel švábskému týmu Mohammed Abdellaoue z Hannoveru, jenž by měl vytvořit smrtící duo s Vedadem Ibiševičem, za kterého by pak měl v případě absence rovněž zaručit dostatečnou gólovou produkci.

Posilami do základní sestavy (nebo výraznými alternativami na lavičku) by pak měli být Daniel Schwaab (Leverkusen), Konstantin Rausch (Hannover), Moritz Leitner (Dortmund) a Sercan Sararer (Fürth). Hodně si ve Stuttgartu slibují taktéž od Marca Rojase, který přišel z australského Melbourne Victory a právě zde přirovnávali novozélandského křídelníka k barcelonskému Lionelu Messimu. Za Ulreicha by měl případně alternovat Kirschbaum a znovu je připravený Cacau.

Na druhé straně transferového okna můžeme z výraznějších jmen nalézt pouze Shinjiho Okazakiho, který po nevydařené sezóně zamířil za novou výzvou do Mainzu. Nadějný Holzhauser odešel pomoci nedalekému Augsburgu, zatímco stárnoucí Hajnal se pokusí oživit kariéru ve druholigovém Ingolstadtu. Kariéru potom ukončil nedávno 37letý Marc Ziegler.

Kromě velkých pohybů na hráčské soupisce došlo také ke změnám ve vedení klubu. Po dlouhých jedenácti letech (z toho dva roky na prezidentské židli) opouští VfB prezident Gerd Ernst Mäuser, kterého na nejvyšším stupínku nahradil bývalý manažer firmy Adidas Bernd Wahler. Předsedu představenstva Diethera Hundta pro změnu vystřídal Joachim Schmidt.

Na koho se těšit: Vedad Ibišević, Alexandru Maxim, Moritz Leitner

Pravděpodobná sestava: Ulreich - Schwaab, Tasci, Niedermeier, Rausch - Leitner, Gentner - Harnik, Maxim, Traoré - Ibišević

Prognóza: Povedený start do sezóny a vlastně celý podzim (většinou se Švábům nedaří) zřejmě budou pro náročné stuttgartské cíle klíčové. Bruno Labbadia se však po změně na nejvyšších postech konečně dočkal vytouženého posílení kádru a nyní by mu tak již nemělo nic bránit v cestě za útokem na Evropu. Při dobré konstelaci hvězd by mohlo VfB zabojovat i o předkolo milionářské Ligy mistrů.

1. Fußball- und Sportverein Mainz 05

Do své jubilejní páté prvoligové sezóny pod vedením Thomase Tuchela vstupuje Mainz, který má po dvou nepříliš vydařených letech, kdy pokaždé obsadil až 13. příčku, co vylepšovat a především se opět musí vypořádat s poměrně razantní fluktuací hráčů.

Karnevalové mužstvo od svého posledního vstupu mezi elitu drží nad vodou několik všeobecně známých pravidel v čele s domácím prostředím na Bruchwegu, nyní ve zrekonstruované Coface Areně a dvou veledůležitých postav - sportovního ředitele Christiana Heidela a již zmíněného trenéra Thomase Tuchela, kteří dokáží každoročně zareagovat na odliv hvězd.

Právě tento fakt nastal také po konci minulé sezóny, kdy se Mainz na jaře jen dvakrát radoval z vítězství. Také proto dost možná vyslyšel Ádám Szalai volání ambicióznějšího Schalke, které za něho neváhalo vysázet na stůl celých osm milionů eur. Už předem byl jasný odchod stopera Jana Kirchhoffa do Bayernu a na nové smlouvě se FSV nedohodlo s Alexandrem Ivanschitzem.

Zejména odchod posledně jmenovaného budí nemalé rozpaky, zvláště když "přímá náhrada" za rakouského špílmachra doposud nedorazila (stále je ve hře příchod Ja-Cheol Kooa z Wolfsburgu). Na místa dlouhodobě vyhledávaných talentovaných posil se hlásila hned pětice Koch, Geis, Moritz, Polter a Schahin, kteří by rádi pokračovali ve stopách Holtbyho, Schürrleho anebo právě Szalaie. Zkušenosti přišli doplnit Joo-Ho Park z Basileje a Shinji Okazaki ze Stuttgartu.

Na koho se těšit: Nicolai Müller, Dani Schahin, Johannes Geis

Pravděpodobná sestava: Heinz Müller - Bell, Svensson, Noveski, Park - Geis, Baumgartlinger, Malli - Nicolai Müller, Schahin, Okazaki

Prognóza: Díky veškeré absenci "hvězd" bude nyní skromný celek ještě více než kdy jindy spoléhat na týmového ducha, a proto také Tuchel místo obvyklé přípravy vsadil na "dortmundský" model, kdy si jeho ovečky vyzkoušely horolezecké slaňování, jízdu na kánoích nebo horské túry. A právě to by mělo mladému týmu pomoci, neboť na něho čeká velmi náročná sezóna, která může pro Mainz dopadnout umístěním v horní polovině, ale také bojem o padáka.

Sport-Verein Werder von 1899 Bremen

Werder vstupuje do přelomové sezóny, v níž už na lavičce nebude sedět Thomas Schaaf, nýbrž jeho nástupce Robin Dutt. Ten bude mít za úkol postupně zkultivovat "hurá fotbal" posledních let a hlavně se vyhnout bojům o záchranu.

Severoněmecký klub, který dlouhodobě patřil do bundesligové špičky, musel o holé přežití mezi elitou hrát ve dvou z posledních třech sezón a v té uplynulé měl vážně na kahánku, když si definitivní klid zajistil až v předposledním kole. Vše podle očekávání vyústilo v odchod muže, který po dlouhých čtrnáct let dělal Werder Werderem - Thomase Schaafa. Jeho jmenovec Eichin, který už v zimě převzal manažerský post po další výrazné figuře Klausu Allofsovi, jako náhradu přivedl Robina Dutta, tedy trenéra vyznačujícího se ofenzivním fotbalem a koncepční prací, na které v brémském klubu kladou důraz již od časů legendárního Rehhagela.

Kouč s indickými předky bude mít za úkol především stabilizovat defenzivu, která sice nikdy nebývala v Brémách zrovna skálopevná, nicméně na šestašedesát inkasovaných branek (více jich v uplynulém ročníku dostal jen Hoffenheim) u Weseru skutečně nebyli zvyklí. Že to Dutt ovšem nebude mít jednoduché, naznačil už odchod pilíře Sokratise do Dortmundu, zatímco na jeho místo přišel Luca Caldirola - stoper, kterého sice Werder sledoval dlouhodobě, přesto je jeho angažování velkým krokem do neznáma. Posila (Contento z Bayernu?) by ještě měla přijít na levý kraj obrany, kde v přípravě i poháru nastupoval i Gebre Selassie. V DFB-Pokalu si mimochodem Brémy připsaly jeden neslavný rekord, když po prohře v Saarbrückenu coby první bundesligový celek vypadly potřetí za sebou už v 1. kole.

Změn se dočkala i záložní řada, do níž si Dutt vyhlédl starého známého Cédrica Makiadiho z Freiburgu, který by měl hru severoněmeckého celku de facto řídit. V ofenzivě ovšem už nebude řádit Kevin De Bruyne, jehož si zpět z hostování stáhla Chelsea, odejít by během srpna mohl také Marko Arnautović. Další neposlušné dítě Eljero Elia naopak seká dobrotu a měl by táhnout brémskou ofenzivu společně s Huntem a Petersenem, kterého Eichin nastálo vykoupil z Bayernu.

Na koho se těšit: Mehmet Ekici, Eljero Elia, Sebastian Mielitz

Pravděpodobná sestava: Mielitz - Fritz, Prödl, Caldirola, Schmitz - Makiadi - Junuzović, Ekici - Hunt, Elia - Petersen

Prognóza: Werder prakticky nezformuloval žádný cíl, nechá se však předpokládat, že s umístěním ve středu tabulky by byli na Weserstadionu spokojeni. Pokud by se Duttovo mužstvo mělo pohybovat v první polovině tabulky a mít poháry na dohled, jednalo by se o velký úspěch.

Fußball-Club Augsburg 1907

Říká se, že druhá sezóna bývá pro nováčka nejproblematičtější, a FC Augsburg má tuto zkoušku již zdárně za sebou. I vzhledem k druhému nejnižšímu rozpočtu v bundeslize mají ale v bavorsko-švábském klubu jasno a záchranu opět deklarovali za jediný cíl.

Augsburg má za sebou mezi německou elitou dva ročníky, které se v mnohém podobaly jako vejce vejci. Podzimní výsledky a postavení v tabulce dávaly skeptickým prognózám za pravdu, nicméně na jaře se vždy FCA vybičovalo ke skvělým výkonům a záchranu si zajistilo bez zbytečných nervů v závěrečných kolech. V uplynulé sezóně za úspěchem stál mladý trenér Markus Weinzierl, který převzal žezlo po Josi Luhukayovi, výraznou podporou mu ovšem byl nový manažer Stefan Reuter, který vzal vše pevně do svých rukou v zimě.

I někdejší mistr světa a Evropy ovšem musí zohledňovat finanční možnosti klubu a filozofii, podle které bavorští Švábové zásadně nedělají žádné dluhy. Hlavně proto nemohla v SGL Aréně zůstat hostující jihokorejská dvojice záložníků Ja-Cheol Koo, Dong-Won Ji. Prve jmenovaného Wolfsburg tentokrát odmítl pustit (vzhledem k výkonům zcela pochopitelně) a na trvalý přestup jeho krajana ze Sunderlandu zkrátka nebyly peníze. Vedle toho možná zamrzí ztráta stopera Langkampa, který podepsal v Berlíně, naopak odchody Petržely, Oehrla, Haina či Jentszche, který pověsil rukavice na hřebík, bolet nebudou.

Především záložní řadu tak musel Augsburg posílit, což se mu povedlo více než slušně. Na hostování přišel Raphael Holzhauser, který už loni ve Stuttgartu naznačil svůj velký potenciál, pod hrotovým útočníkem Möldersem by se pak měl pohybovat Halil Altintop získaný zadarmo z Trabzonsporu. Na jeho spolupráci s Janem Morávkem, jehož snad už opustily zdravotní problémy, by měl Weinzierl vsázet stejně jako na brankáře Manningera, který ale úvod sezóny nestihne kvůli zranění kolenních vazů.

Na koho se těšit: Halil Altintop, Daniel Baier, Raphael Holzhauser

Pravděpodobná sestava: Amsif - Verhaegh, Callsen-Bracker, Klavan, Ostrzolek - Baier - Hahn, Altintop, Morávek, Holzhauser - Mölders

Prognóza: Augsburští fanoušci musí počítat s tím, že jejich miláčci budou bojovat o holé přežití až do posledních kol, možná i déle. Umístění na barážové pozici či sestup z předposledního místa se jeví jako nejreálnější varianty.

Turn- und Sportgemeinschaft 1899 Hoffenheim

Snad nejkontroverznější bundesligový klub, jenž se díky nemalé porci štěstí taktak udržel mezi vyvolenou osmnáctkou až díky vyhrané baráži proti Kaiserslauternu, plánuje po letech návrat ke kořenům. Hoffenheim tímto vyzývá k oprášení útočného projevu...

Velká důvěra znechucených fanoušků koncernového týmu je vkládána do rukou jediného muže - Markuse Gisdola, který po svém nástupu osm kol před koncem sezóny dokázal nemožné a TSG ještě pod jeho vedením vstalo hrobníkovi z lopaty, doslova! Rodák z Geislingenu vzhlíží ke svému předchůdci Ralfu Rangnickovi, od jehož odchodu bundesligová vesnice pomalu, ale jistě chátrá. To by se nyní mělo změnit a základem má být návrat k ofenzivní a nebojácné hře.

Bývalý kormidelník rezervy si při skládání hráčského týmu nebral servítky a nucený odchod se dotkl rovnou několika ostřílených matadorů v čele s Timem Wiesem, Matthieum Delpierrem, Tobiasem Weisem nebo dokonce Erenem Derdiyokem (před rokem dorazil za pět milionů eur), kteří nyní trénují odděleně od zbytku kádru a víceméně čekají na záchranné laso, aby nemuseli nastupovat za rezervu.

Okysličená ekipa se dočkala další čerstvé krve od hráčů z rezervy a dorostu, jichž se do prvního týmu procpalo hned několik a třeba teprve 17letý Niklas Süle má obrovské předpoklady na brzké prosazení do sestavy. Za rovný milion eur dorazil jen o rok starší Kevin Akpoguma z Karlsruhe. Ofenzivní vazbu podpoří Anthony Modeste (Bordeaux) a Tarik Elyounoussi (Rosenborg), pravidelný člen norské reprezentace, který by jistě rád napodobil kroky Mohammeda Abdellaoueho.

Na koho se těšit: Kevin Volland, Roberto Firmino, Jannik Vestergaard

Pravděpodobná sestava: Casteels - Beck, Abraham, Vestergaard, Johnson - Rudy, Polanski - Volland, Roberto Firmino, Elyounoussi - Modeste

Prognóza: Pokud se bude Hoffenheim držet progresu z konce minulého ročníku, tak by se neměl v Sinsheimu opakovat záchranářský scénář a ambiciózní celek se bude pohybovat na hranici první a druhé poloviny tabulky. Tým z Kraichgau však ani přes výrazné omlazení nepostrádá kvalitu a směle může potrápit prakticky kohokoliv. Na vyšší mety to ale chce čas.

Hertha, Berliner Sport-Club

Po čtyřech divokých letech, během kterých se dvakrát smutnilo a dvakrát bujaře slavilo, nemohou mít v Berlíně jiný cíl než záchranu. Zbavit se nálepky "jojo klubu" a postupně se znovu etablovat v nejvyšší soutěži, to jsou pro Herthu cíle, k jejichž splnění bude klíčový právě tento ročník.

Stejně jako před dvěma lety se i tentokrát Staré dámě za velkého finančního vypětí podařil okamžitý návrat mezi německou elitu, druhý krok ovšem nemusí být tím lehčím, o čemž se v hlavním městě relativně nedávno přesvědčili. Tentokrát však půjde Hertha do bundesligy coby nejlepší druholigový tým historie - nasbírat šestasedmdesát bodů se v této soutěži ještě nikomu nepodařilo - a mnohé hovoří v její prospěch.

Úspěšný trenér Jos Luhukay má s bojem o záchranu bohaté zkušenosti stejně jako mnozí jeho svěřenci. Navíc díky faktu, že si Hertha zajistila postup již s předstihem, mohl manažer Michael Preetz uzavřít kádr dříve než všichni jeho bundesligoví kolegové, a právě čas a klid na práci by se měly pozitivně projevit. V souvislosti s tím proběhlo v klubu až nezvykle klidné léto a dokonce i tradičně ostrému berlínskému bulváru nyní nezbývá nic jiného, než se soustředit opravdu na fotbal!

Luhukay společně s Preetzem vsadili na jistotu i při sestavování kádru, který se od toho loňského liší jen nepatrně. Pokud pomineme odchody několika odchovanců v čele s Moralesem, tak všichni důležití hráči zůstali a konkurenci jim přišli zvýšit Johannes van den Bergh (Düsseldorf), Sebastian Langkamp (Augsburg), Alex Baumjohann (Kaiserslautern) a Hajime Hosogai (Leverkusen). Všichni čtyři mají společné to, že v kariéře už působili pod Luhukayem, první tři pak spojuje i fakt, že do Berlína zamířili coby volní hráči.

A kromě středního záložníka Hosogaie, který má kvůli účasti na Konfederačním poháru ještě tréninkové manko, by se posily měly hned zabydlet v základní sestavě. To u dvou prve jmenovaných obránců zřejmě tolik nepřekvapí tak jako u Baumjohanna - ten ale minimálně v úvodu sezóny vystrnadí na lavičku kvalitativně nejlepšího hráče v kádru Ronnyho, jenž si z dovolené v Brazílii přivezl nějaká ta kila navíc. Oba sice mohou hrát i spolu v systému 4-1-4-1, který Luhukay během přípravy zkoušel, tato varianta se nicméně v ostrých zápasech nebude těšit přílišné důvěře.

Na koho se těšit: Thomas Kraft, John-Anthony Brooks, Alexander Baumjohann

Pravděpodobná sestava: Kraft - Ndjeng, Langkamp, Brooks, van den Bergh - Lustenberger, Kluge - Allagui, Baumjohann, Ben-Hatira - Ramos

Prognóza: Luhukay svůj tým vidí na stejné úrovni jako u dalších osmi konkurenčních mužstev. V této "minisoutěži" bude cílem skončit do první pětice, což by se díky tradičně silnému jaru, které svěřenci nizozemského kouče obvykle mívají, mělo povést.

Braunschweiger Turn- und Sportverein Eintracht von 1895

Po dlouhé osmadvacetileté abstinenci se Braunschweig vrací do bundesligy a jeho cílem může být jediné - vzepřít se všem prognózám a mezi německou elitou se udržet. Vzhledem k nejmenšímu rozpočtu a téměř nulovým zkušenostem s bundesligou je Eintracht považován za outsidera číslo jedna.

Není se ovšem čemu divit už při pohledu na to, jakým způsobem se dolnosaský klub k postupové druhé příčce dostal. Málokterého soupeře totiž dokázal předčit svojí kvalitou a zkrátka ho přehrát, ale většinou těžil z úporné defenzivní práce a skvělé taktické připravenosti od trenéra Torstena Lieberknechta. Devětatřicetiletý kouč dokázal dovést Braunschweig ze třetí ligy do té první s neočekávanou rychlostí a i v následujících měsících bude osud TSV ležet převážně na jeho bedrech.

Vzhledem k výše nastíněnému průběhu minulé sezóny nebylo překvapením, že Eintracht přes léto udržel všechny hráče, které udržet chtěl - o žádné totiž pořádně ani nebyl zájem a manažer Marc Arnold tak mohl se všemi v klidu spolupráci prodloužit. Sehraný, nicméně kvalitou příliš nepřekypující kádr mezitím doplnila pětice hráčů, z nichž těmi důležitými by měli být především Torsten Oehrl (Augsburg) a Marco Caligiuri (Mainz), kteří společně s kapitánem Dennisem Kruppkem mají z týmu jako jediní bundesligové zkušenosti. Nejvyšší německou soutěž si už zahráli také Ermin Bičakčić, Matthias Henn, Timo Perthel (posila z Duisburgu) a Damir Vrančić, nicméně dohromady v ní nasbírali pouhých devět startů.

Z juniorky Manchesteru City se kromě toho povedlo natrvalo přivést Omara Elabdellaouiho, který na jaře v Dolním Sasku již hostoval, dalšími novici jsou pak Jan Hochscheidt z Aue a Simeon Jackson z Norwiche. Zřejmě největší posilou pak v průběhu podzimu bude návrat nejlepšího střelce druhé bundesligy Domiho Kumbely, který od dubna marodí se stehenním svalem.

Na koho se těšit: Dominick Kumbela, Ermin Bičakčić, Dennis Kruppke

Pravděpodobná sestava: Davari - Elabdellaoui, Bičakčić, Dogan, Reichel - Kratz, Caligiuri - Hochscheidt, Kruppke, Perthel - Kumbela

Prognóza: V souvislosti s Braunschweigem se nepříjemně vtírá paralela s loňským nováčkem Greutherem Fürth, jehož kádr nebyl pro bundesligu připravený a vše skončilo suverénně posledním místem. Eintrachtu sice hraje do not fakt, že se svým stylem hry může kvalitativní nedostatky lépe vymazat jinými přednostmi, nicméně ani Lieberknechtův um na záchranu stačit nebude.

Autor: Petr Vaněček, Jiří Vojík

Komentáře (153)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nejlepší liga světa

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Bundesligu milujem, ale najlepšia bude ešte dlho PL...to nemám problém uznať, ale vravím Bundesligu milujem a v piatok je to tu neskutočné sa teším tiež je dôležité z akého hľadiska sa nato človek pozerá, vravím celkovo PL je špička proste domov futbalu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je pravda, je tam daaleko víc kvalitních týmů, které se mohou měřit s evrospkou špičkou, minimálně 7, v bundeslize tak maximálně 3,4, ale co se týče té úplně špičky, Bayern - Dortmund, tak tam je lepší Bundesliga.

Reagovat
smazaný uživatel

co se týká špičky, tak tam je nejlepší Gambrinusliga!

Reagovat
TheAdy

Reagovat
smazaný uživatel

súhlas

Reagovat
Bayernista18

Já si myslim, že letos může uspět nejen Bayern i Dortmund, ale klidně i Schalke s Leverkusenem. A Frankfurt s Freiburgem se snad taky neztratí, předevšim od Frankfurtu čekám docela velký věci, tým maj skvělěj.

Reagovat
Bayernista18

Teda myslim v pohárový Evropě.

Reagovat
smazaný uživatel

Schalke robilo veľké veci už v minulej sezóne, o tej pred 3 rokmi keď Neuer čaroval proti United v 1.zápase ani nehovoriac....takže ja od nich čakám opäť útok do play-off a potom vyrovnané duely...Leverkusen by mohol byť tento rok najsilnejší za posledné obdobie, veľa si sľubujem hlavne od dvojice Kiesling - Heung Min Son....

Reagovat
smazaný uživatel

já bych brzdil. První je třeba projít vůbec předkolem do ligy mistrů.... Frankfurt a Freiburg podle mne moc neuhrajou, přijde mi že maj dost úzký kádry. A pokud něcu uhrajou v EL, odnese to liga. Vzor Gladbach.....

Reagovat
Bayernista18

Schalke nedávno v semifinále a naposled skončili ve skupině před Arsenalem, ostatně všichni Němci v LM vyhráli svoje skupiny. Kiessling je vynikající útočník, hlavně hlavičkář, nejlepší střelec minulý sezóny v BL. A Son přišel jako náhrada za Schürrleho a zatim se mu daří.

Reagovat
EAG le grand amour

Kádr se hodně obměnil, až nezvykle moc, sám jsem zvědavej jak to zvládneme.. Každopádně ještě někdo přijde do středu určitě, pokud budeme hrát klasicky na 3 střeďáky tedy.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

jasně nejlepší liga na světě a nejlepší fotbal....

Borusssia Borussia - tak letos titul !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Francie

Reagovat
herbage

super práce Arne a Jirko. Jen dvě poznámky k sestavám? Nebude Hunt hrát ve středu a Ekici na kraji zálohy? Stejně tak u Hoffe, nebude Elyounoussi hrát přes nohu napravo a Volland přes nohu nalevo?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Ekici loni nastupoval hlavně na podhrotu nebo ještě zataženěji, takže asi ne. Navíc podle mě na to nemá ani parametry hrát klasickej kraj.

Reagovat
Arne

Třeba bude, ale Ekici má bejt v tý středový trojce a Hunt dostal od Dutta naprostou volnost, takže ten se bude pohybovat asi všude. Hoffe psal Vojda, tam nevím, toho Nora neznám.

Reagovat
herbage

no já mám právě dojem, že loni když nastupoval Ekici, tak napravo místo Arnautoviće a že záloha vypadala takto: štít Junuzović, před nimi zprava Ekici, De Bruyne, Hunt, Elia

Reagovat
Arne

Já mám dojem, že co bylo loni, je teď jedno, zvlášť když se změnil trenér... Thomas ta rozestavení hodně měnil a hrál dost i 4-2-3-1, Dutt se skoro vždycky držel 4-3-3.

Reagovat
herbage

ok, díky

Reagovat
jv

Tady je spíš podle mého otázka, jestli bude vůbec Elyounoussi hrát základ, i když DFB-Pokal a taky velkou část přípravy tam odehrál. Vůbec bych se ale nedivil, kdyby tam nakonec nastupoval spíše Salihović (nebo Firmino a Salihović ze středu), protože konec jara zahrál skvěle.

Jinak Volland tam klidně hrát může, stejně jako Firmino, tyhle dva zahrají snad všechny ofenzivní pozice. Elyounoussiho jsem hrát neviděl, soudím podle sestav z přáteláků a jednoho utkání DFB-Pokalu proti týmu z Bremenligy, což není měřítko. Podle TM ale hraje především z levé strany, tak bych ho jinam neposílal, možná snad případně na hrot. Taky může hrát na pravý straně Firmino a Volland ze středu, možností je tam opravdu strašně moc.

Reagovat
herbage

díky moc

Reagovat
Pedro10

10 pre titul BVB

Reagovat
smazaný uživatel

10? tak to asi moc nevyšlo

Reagovat
The Krupy

No, už dávno som nejaký článok nehltal práve tak ako tento. Vynikajúca práca! Keď si pomyslím že som kvôli podobným súhrnom niekedy pracne zháňal v stánkoch Pro Football, chytá ma nostalgia. Na nový ročník BL sa predovšetkým teším z toho dôvodu že sa konečne ku tejto lige po rokoch vrátim. Neteším sa ani tak na Bayern a Dortmund ako kluby bandwagonu, ako skôr tímy typu Schalke, Wolfsburg, Stuttgart či Brémy. Priať budem najviac Leverkusenu. Nemecký futbal je totiž príkladom pre všetky ostatné krajiny, takto to má vyzerať. Nemôžem uveriť že som bol niekedy taký hlúpy a zbytočne som BL hateoval.

Tak nech sa to už začne

Tak nech to už začne

Reagovat
smazaný uživatel

ach ach Pro Football

Reagovat
smazaný uživatel

Veľmi ma prekvapuje, ako si si BL rýchlo obľúbil, od fanúšika talianského futbalu by som to nečakal...ale každopádne, veľa zábavy v novej sezóne prajem

Reagovat
The Krupy

Reagovat
smazaný uživatel

práve v piatok vychádza nové číslo Pro Footbalu a bude tradičný veľký preview pred novou sezónou Bundesligy, k tomu aj príloha k Premier League a taktiež užšie preview k Ligue 1....určite sa oplatí kúpiť ja si to veľmi pochvaľujem mať celý rok po ruke doma celý rozpis, a info k tímom....a nikdy na webe nedokážem prečítať také množstvo obsahu ako v novinách či magazíne

Reagovat
didosh

Pro Fotbal BL

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

To je právě kouzlo časopisů a obecně tisku.

Reagovat
JozkokozleJ

Na toto je najlepsi Kicker, jednak podrobnostou, jednak tym, ze su tam i druho a tretoligove kluby. Je ho mozne objednat na strankach.

Reagovat
jv

Jak přesně to tam je s poštovným? (pokud si už objednával)

Reagovat
JozkokozleJ

Neobjednaval, ale testoval som to. Za casopis a postovne zaplatis celkom 11,35 €.

Reagovat
jv

Takže je to tak půl na půl (když časopis je za necelých 6 eur), díky moc.

Reagovat
stas87

je to fakt natrieskane,ja som si ho kupil v berline ked sme boli s arnem na zapase hertha-vfb v auguste dva roky spät,ako pise jozko,od prvej po tretiu ligu,info,supisky,zaujimavosti..parada proste

Reagovat
smazaný uživatel

Bude neco takovýho i před PREMIER LEAGUE ???

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrá práce, dobrej přehled, díky za to. Z těchto klubů jsem zvědavej zda Hoppe půjde ke kořenům, pokud jo, bavili mne a líp by se mi kousali. Pak mne hodně zajmá Werder, protože ten tým jde systematickou prací dost nepochopitelně ke dnu. A vypadnutí z poháru je jen další z řady varování. Pak bych si přál klidnou záchranu pro FC N a Herthu. Jsou to nejbližší bundesligové týmy, s Clubem mne navíc váže družba, takže přes to vlak nejede. A v Berlíně jsem zažil zatím jedinou výhru Königsblauen na živo, takže se těším na repete :-) Nemůžu se dočkat sezony. Zase doufám.... :-)

Reagovat
smazaný uživatel

OT : v nějakém předešlém článku jsem četl odkazy na Fantasy Bundesligu. Bohužel už nevím kde, mohu poprosit o nějaký link ? Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Taky.

Reagovat
jv

Zatím jsem založil ligu na sport1.de - EF Liga a heslo bundesliga (případně hodím rovnou odkaz na fantu, kdybys to nenašel). Chce to co nejvíc lidí, tak se přidávejte, i když pořád je ještě docela dost času.

Reagovat
smazaný uživatel

Mě to žádnou EF ligu nenechazí.

Reagovat
smazaný uživatel

už to mám.

Reagovat
jv

Tak vidíš.

Reagovat
smazaný uživatel

jv prosím ťa poradíš mi jednu vec? Na sport1 fante som si dal zo zálohy M. Högera. No nechcem mať v tíme dvoch hráčov z jedného tímu a rozhodujem sa medzi ním a V. Pilařom. Čo myslíš, mám ich vymeniť a dôverovať Václavovi, že sa v SCF uchytí?

Reagovat
jv

Dva hráče z jednoho týmu klidně mít můžeš, to není nejmenší problém. Jinak bych ti minimálně ze začátku sezóny doporučil Högera (pokud se rozhoduješ právě mezi nimi), protože má velkou šanci hrát základ (paradoxně na pravým beku) a Pilař se do hry vrátí nejdříve během září, takže bys ho zatím nevyužil. Pak si ho normálně koupíš - máš jeden přestup na kolo.

Reagovat
smazaný uživatel

takže táto Bundes fanta má rovnaké pravidlá ako Premier league fanta? Lebo nevládnem nemčine tak si nemôžem prečítať pravidlá.

Inak ďakujem za radu.

Reagovat
jv

Co přesně myslíš? Fantu PL jsem naposledy nehrál, ale víceméně se všechny fanty zakládají na jednom a tom samém principu. Pravidla se mohou lišit, ovšem většinou jen nepatrně (případně se zeptej nějak konkrétněji).

Reagovat
db18

Jak dával Arne ten odkaz, tak tam už se na něco ptal Trewinn (a ještě jsou v tom vlákně nějaký poznámky), tak z toho něco snad pochytíš, případně se pak můžeš ještě doptat

a btw. už nás je 18

Reagovat
jv

Super, jen tak dál.

Reagovat
smazaný uživatel

Dik, preroloval som si diskusii a niečo sa na mňa nalepilo

Reagovat
smazaný uživatel

v Německu nesestupujou tři týmy??

Reagovat
smazaný uživatel

pardon

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně...

Reagovat
penepi

Ako kedy.

Reagovat
smazaný uživatel

Skoda toho Wieseho v Hoffe, ked hral dobre sa tipovali overy

Reagovat
Spasitel

Augsburg v strede tabuľky

Reagovat
smazaný uživatel

Fanta sestavena.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale těch 65 mega je dost málo. Z hráčů Borussie a Bayernu tam nejde mít nikoho.

Reagovat
smazaný uživatel

sem tam z nich ani nikoho nechtěl :-) Hlavně že mám Huntelaara s Juliánkem, zbytek už se nějak udělá....

Reagovat
smazaný uživatel

Tých 65 je šialených. Človek si hráča z BVB alebo FCB môže dovoliť len vtedy, ak má premium účet. Čo je škoda, takého Müllera a Danteho som si fakt želal

Reagovat
smazaný uživatel

Vďaka za preview, skvelá práca Už sa teším na druhú časť, rovnako ako na začiatok sezóny...

Reagovat
czech_mira

Který klub PL má nejméně cizinců, resp. nejvíce Angličanů?

Reagovat
tulen

to neviem, ale niekde bola štatistika, že ak by platili len góly angličanov (alebo ostrovanov? ) tak by titul vyhral West Ham Up the Irons

Reagovat
fenixLFC
Reagovat
pospech11

No za posledni dva roky jsem vyměnil La Ligu za Bundesligu a žeru každý záps. Strašně jsem zvědavej na Werder a na éru bez Schaafa.

Reagovat
smazaný uživatel

Vy všichni ,co se tady rozplýváte nad kvalitním článkem ,tak si zkuste zajít třeba na kicker nebo si ho kupte ,a spadne Vám brada..K tomuto se slušně vyjádřit nedá.

Reagovat
penepi

Prečo?

Reagovat
smazaný uživatel

Aha...říkáš, že německý magazín specializovaný na německou ligu je lepší, než jeden článek na českém webu, který pokrývá celou Evropu...

No to je šokující! Nejsi ty tak trochu truhlík?

Reagovat
smazaný uživatel

Vsadím se, že na Kickeru nenajdu tak brilantní a podnětné příspěvky čtenářů, jako je ten tvůj.

Reagovat
herbage

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Arne

Pokud se nedokážeš slušně vyjádřit, je to tvoje omezenost... Kicker je úplně jiná liga než tohle, to je fakt, ale tady fakt nemůžeš srovnávat. To máš jako kdyby sis našetřil dejme tomu 150 tisíc, za to koupil nějakou ojetinku a chtěl si, aby to frčelo jako novej bavorák.

Reagovat
jv

Přesně na tebe jsme tady čekali, povedlo se ti to.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší liga světa. Žádná se jí nedokáže ani přiblížit. A letos ji zas vyhraje nejlepší tým světa Vážně se těšim!

Reagovat
penepi

Najlepšia ako v čom. Všeobecne na PL ešte nemá.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
penepi

Tak určitéé, že fandím BVB. Ale úspech v tejto sezóne určite doprajem v prvom rade aj 96, tentoraz takisto Stuttgartu a aj Hertha či HSV vyzerajú fajn.

Na sezónu sa moc moc teším, Bayern favorit jak hovado, no ktovie, možno sa len chlácholím a nádejám, ale možno nás čaká vyrovnanejšia sezóna, ako si myslím(e)...

Reagovat
Bayernista18

Bundesliga - nejnavštěvovanější liga na světě, pro mnohé i nejatraktivnější liga světa, kluby vlastní z velké části fanoušci, týmy mohou utrácet za posily jen ty peníze, které si samy vydělají. Dokonce v Bundeslize padá v průměru nejvíce gólů na 1 zápas ze všech předních lig. Německo se fotbalově rok od roku zlepšuje a nedivil bych se, kdyby se letos Bundesliga dostala v koeficientu před Premier League. To, že Manchester City skončili v základní skupině Ligy mistrů až na posledním místě za Ajaxem, to, že Chelsea jako vítěz Ligy mistrů následující ročník jako 1. v historii nepostoupila ani ze základní skupiny skupiny a to, že se za hodně dlouhou dobu nedostal ani do čtvrtfinále ani 1 anglický tým, mě jen utvrzuje v tom, že Premier League už není nejlepší, je pouze nejsledovanější a nejsledovanější zůstane, v tom se jí žádná jiná liga nepřiblíží.

Reagovat
OVi.77

Reagovat
smazaný uživatel

Nejnavštěvovanější je protože má největší stadiony a jenom 18 týmů. Anglie narazila na svůj strop obsazenosti. Ale třeba Manchester United měl dlouho vyšší průměrnou návštěvnost než Dortmund, aji když má menší stadión. A navíc, dlouho byl v LM konkurenceschopný akorát Bayern. Nikdo jiný nedokázal dělat stabilně slušné výsledky. Z jednoho roku kdy to tak nebylo, se nedá nic vyvozovat.

Reagovat
penepi

Zas dlho ako dlho, 4 roky nie sú až taký zázrak.

Neviem, aký je o zápasy ManU potenciálny záujem. BVB malo pred rokom žiadosť o 90 tisíc permanentiek, predpokladám, že oveľa menej tomu nebolo ani tento rok, takže tam by aj 110k každý zápas padlo si myslím.

Reagovat
jv

Pokud by byly současné úspěchy, tak určitě.

Reagovat
smazaný uživatel

Nur der BVB!

Neskutečně se těším na páteční výkop, konečně je zpět (pro mě) nejlepší liga světa. Letos očekávám mnohem vyrovnanější sezonu mezi Bayernem a BVB, Ligu Mistrů uhraje Leverkusen a Stuttgart, naopak sestup Braunschweigu beru jako hotovou věc a zbyla dvě "sestupová" místa budou mezi Herthou, Mainzem a Augsburgem, možná se do toho namočí i SCF, který by mohl doplatit na "tři fronty". (I když bych si hrozně přál pád Hoffe )

Reagovat
smazaný uživatel

ee, Hertha určite nevypadne. Braunschweig posledný, Augsburg predposledný a baráž bude hrať Freiburg. Nejako im túto sezónu neverím.

Reagovat
OVi.77

Co jsem mhol zatím sledovat, tak letos to také vidím jako těžkou přetahovanou o titul, BvB posílil, hlavně na Henrikha jsem hodně zvědavý jestli bude předvádět své výkony ze Shaktaru. Vidím to tak na zisk okolo těch 80ti bodů pro BvB a Bayern. a asi každý fanda BL by si přál pád Sinsheimu už konečně

Reagovat
penepi

Prvú sezónu mi ako taká šťuka, čo tuším polovicu sezóny súperila v čele s Bayernom, boli sympatickí, ale už ich mám dosť.

Reagovat
OVi.77

Tak jako fanda Bayernu jsem taky proti nim, ale zároveň oceňuji jak ten tým vedou a celková koncepce toho týmu je dobrá, plus je to velmi sympaticky se prezentující tým

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidíme jestli dokážeme dostatečně zvládat obě fronty - LM a ligu. Loni jsme zvládali LM, ale v lize jsme měli výpadky. Doufám, že Jürgen bude dávat prostor i dalším hráčům, aby pak polovina kádru neměla toho v dubnu až po krk. Očekávám velkou rotaci v záloze, kde máme konečně trošku konkurence....

Reagovat
penepi

Tam to je skutočne zdravá konkurencia, v Bayerne mi príde prehnaná a až kontraproduktívna. Naopak, v obrane to máme stále poslabšie. Dával by som často šancu Hofmannovi alebo Sarrovi. Toto je nová generácia Dortmunder Jungs a treba sa tejto filozofie držať. Človek nikdy nevie, možno z nich fakt vyrastú noví Hummelsovia alebo Kubovia.

Reagovat
smazaný uživatel

Hummels je občas pevný jak skála, ale občas bych ho škrtil za ty jeho kiksy...

Reagovat
Bayernista18

Ani bych se nedivil, kdyby hráli o sestup Brémy. A Hamburk kdyby byl ve spodní polovině tabulky.

Reagovat
smazaný uživatel

kamarati, na straz!

Reagovat
Kohout 1882

Wolfsburg vidim na černého koně

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě bych přidal Stuttgart( Ibiševič).

Reagovat
Bayernista18

Ibiševič teď válí, jak ve VfB, tak v repre s Džekem.

Reagovat
smazaný uživatel

Jó Bosna, to je slušnej tank...MS je dle mého, pokud nepřijde totální kolaps, nemine.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
jv

Pokud si to tam sedne, tak je vidím na LM.

Reagovat
-Carles-

Skvelé čítanie.

Reagovat
havrys99

Bojím se celkem o Mohuč...

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně ať to nevyhraje zase Bayern

Reagovat
didosh

OT: na film + hraje Mein Kampf

Reagovat
pospech11

Člověk by neřekl jak těžký je postavit 13 hráčů v bagetu 65 mega

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem hodně zvědavej na Brémy. Ta sestava se dá zdát silná, hodně bude záležet na formě Petersena.

Reagovat
smazaný uživatel

Niečo viac k tej prestavbe štadiona v Norimbergu ? Inak ja si myslím, a teda verím, že Robo Mak bude pevnou súčasťou základnej zostavy....

Reagovat
jv

Zatím je to ve fázi "jednání", ale popravdě jsem k tomu víc informací nehledal, zkusím dohledat a pak se případně ozvu. Robo bude mít na obou stranách obrovskou konkurenci, zřejmě se občas podívá do základu, ale nebude to pravidlo, Wiesinger to bude točit dle potřeby... Zahraje si ale dostatečně.

Reagovat
smazaný uživatel

ok zatiaľ vďaka

Reagovat
smazaný uživatel

endlich gehts wieder los

Reagovat
stas87

len u vfb,rüdiger zacne na lavicke? trosku som to cakal aj dlhsie,rozpisanie problemov a trosku hlbsi pohlad pod poklicku

co sa tyka nas-prajem si zlomit tu negativnu seriu kde sme nedokazali dvakrat po sebe vyhrat uz rok a tristvrte,chcem konecne vidiet zodpovednost pri braneni od zaloznikov a celkovo fungujucu obranu pretoze my nemame nato prestrielat supera 5:4..utocnik za nilsa asi nepride takze sa musim modlit aby neprislo nejake dlhe zranenie alebo trest,zaujimava aletrnativa by mohol byt arnautovic na hrote doplnany zaloznikmi,bohuzial tato varianta asi neuspeje,marko je na RW ale slabucky

zastavim sa u caldirolu-to ze bol dlhodobo sledovany ma neprekvapuje,prekvapuje ma fakt ze on hra naivne,v pokalu cakal odpiskanie faulu na svoju osobu ale rozhodca neodpiskal a on tak pustil utocnika myslim v 90.minute do jasnej sance,vtedy nas este zachranil sebastian,problemom u neho bude spolupraca vedla prödla ktory sa zlozvyku ze je 15 metrov od druheho stopera proste nezbavi,stale ho to taha na pravu stranu assani-luca by mohlo a malo fungovat,lukimya je daleko pohyblivejsi a ulohu vodcu po sokratisovi by mal zobrat on,predpoklady preto ma,len sa musi vyvarovat chyb,hlupych chyb..v mainzu nas to stalo vela sil kedze vdaka nemu sme inkasovali uz po 12 sekundach

ak nalavo bude nastupovat schmitz tak dozadu nemam obavy ze by sa super dostaval do sanci,on je dozadu skvely,horsie je to dopredu kde on nic nevymysli,centre slabe a celkovo sa do utocenia nepusta,gebre nalavo by nemusel byt az taky krok vedla,ak by nastupoval pred nim elia ktory ma aspon minimalnu snahu k navratu a k pomoci obrancovi tak mozme mat konecne obi dve strany ktore zvladnu utocit pride mi ale ze gebre neni uplne vzdy koncentrovany na hru a nesustredi sa,pozicne chyby sa ale opakuju u neho casto a to ze mal povest konstruktineho obrancu sa teda vobec nenaplnila,obcas posobil ako odkopavac lopt

volnost pre hunta...to je podla mna velka chyba dutta,neviem co si tym dokazuje,nic proti aaronovi ale on je presne typom hraca co potrebuje citit zodpovednost za vlastny vykon a za tim,ta volnost ho tej zodpovednosti dost mozno zbavi hra alebo system hry sa ma prisposobit hracom,nie jednotlivcovi,hunt sa obcas spraval nezopdovedne,sebecky..treba prehra v hannoveri ide na jeho triko,on zalozil akciu hannoveru pri gole na 3:2,prilis dlho drzal loptu a prisiel o nu aj ked mal viacero moznosti,dolzitym hracom stale je a jeho odchod si vobec neprajem len by ho dutt nemal stavat do pozicie lidra ktorym zatial stale nie je,vykonmi predovsetkym..

ekici by ale v tomto systeme mohol obzivnut,proti saarbrückenu si snad ako jediny veril,udrzal loptu proti presile,vedel kedy ma prihrat,nesebcil prislub do zapasu v braunschweigu,uz je snad konecne zdravy a vo forme

problemom 4-3-3 je uloha junuzovica,on sa tymto uplne zabije prestane mat vplyv na hru a rozohravku,teda dve jeho najsilnejsie stranky,v poharu bol takmer neviditelny..loni bol dost dlho klucom k nasej ofenzive,bez neho by sme snad ani nedokazali vyviezt a podrzat loptu na polovici supera,toto je mi fakt luto...jeho post a ulohy prebral makiadi,fajn,je to duttov kon ale pride mi to nefer,velmi nespravodlive,ak by ale makiadi hraval AM kde uz v minulosti posobil a stredova dvojka by bola junuzovic-ekici tak s tym nemam problem snad to dutta napadne

to je asi vsetko k werderu,nedela ma vydesila,s tym co to bolo za vykon je nas eintracht schopny porazit...tesim sa celkovo na BL ale na werder az tolko nie...cakam zmatky a individualne chyby ako minuly rok,stratu nervov a napinavost az do poslednych kol

Reagovat
smazaný uživatel

K tomu poslednímu odstavci bych měl jedno takové naše pořekadlo "Hrdí po výhře, věrni po prohře"

Každopádně mne trochu zaujal VfB Stuttgart. Docela sympatické mužstvo, když budu mít čas, budu se snažit je sledovat (Po BVB a SGD).

A pro autory článku za takový lidský pohled, ať už za názvy klubů, či přezdívky (Viz Wolfsburg a jejich "Autostadt")

Reagovat
penepi

Toto uvidíme. Nakoľko chcem začať sledovať trošku aj PL, nepredpokladám, že by som si v priemere pozrel viac ako 2 zápasy BL každé kolo. BVB je povinnosť, potom chcem najviac 96, ale to samozrejme bude závisieť aj od programu a viacerých faktorov.

Reagovat
smazaný uživatel

No, pro mě je priorita Baník. Až když bude někdy čas a žena nebude doma, budu se snažit sledovat další mužstva, které sem tam sleduji

Reagovat
stas87

tak ja im verim stale,minulu sezonu som vynechal len ked som bol na slovensku a na vyjazde inak som sledoval vsetky nase zapasy,len proste momentalne nemam dovod mysliet si ze to bude pohodova sezonu niekde uprostred a bez nervov

co sa tyka vfb-mohli by nam pustit kvista bude tam sercan,na toho sa velmi tesim,tak isto rüdiger je zaujimavy hrac,som zvedavy na toho australcana ci prerazi a otvori dvere aj inym z tohto kontinentu,ibisevic je zaruka golov,mohol by sa rozpomenut na ten polrok v hoffenheime aj mesto je mi sympaticke,vlastne si ma ziskali v tej sezone ako vyhrali titul a hrali LM-soldo,hildebrand a jeho rekord,amanitidis,szabics,lahm,cacau,hleb...to bol skvely tim

suhlasim je to vhodne a dobre napisane,bez zbytocnosti

Reagovat
smazaný uživatel

Čeče, jediného, koho tam znám je snad Cacau, Gentner, Tasci a Ibiševič, jinak spíš znám tu starou gardu, cos vypsal plus Balakov a Bobic

Město se mi moc nelíbilo ale stadion je fajn a fanoušci jakbysmet.

Jinak ještě k tomu Werderu. Když ten klub miluješ, není co řešit. Podívej na mne, 3 roky po sobě Baník skončil 14., jednou málem zanikl a stejně je to po mé ženě druhá věc, co v životě nikdy nezradím

Reagovat
stas87

bude to zniet cudne ale prave vfb v LM ma priblizilo ku sledovaniu nemecka a BL,vtedy som uplne presne nevedel ktoru ligu/krajinu sledovat ale stuttgart to prevazil k nemecku

ja ten klub mam neskutocne rad,prajem im od doby co dostali od lyonu 7:3 a 3:0 bolo mi ich vtedy luto ze dostali tolko,pacil sa mi weser aj znak a uz to islo ja im budem fandit a sledovat aj keby padli do 2.ligy,sice zanadavam ale o tyzden hladam zasa stream,to ma len tak nepusti

Reagovat
smazaný uživatel

Mně zas utkvěl VfB v paměti se svým stylem "hurá fotbal", co předváděli alespoň minimálně v minulé sezoně.

Jo, přesně o to jde, být při svém milovaném klubu v dobrém i zlém

Reagovat
penepi

Mne utkvel VfB týmto http://www.youtube.com/watch?v=-rnKRVobvAY a ako ich ruský rozhodca dotlačil k postupu. Vtedy som trochu zanevrel na nich a nemohol im prísť na chuť, ale teraz sa to definitívne zlomilo a snáď sa im bude dariť.

Reagovat
penepi

Aké miesto si (reálne) praješ/tipuješ?

Reagovat
stas87

spokojny budem s 11-12,hlavne dokazat vyhravat castejsie po sebe aby hraci mali sebavedomie a vieru ze maju na to vyhravat,musime zlepsit vykony doma,to je prva a zakladna podmienka uspechu,casom sa zlepsi aj hra na ihriskach superov ale doma musime z weseru spravit miesto kam sa nebude snadno jazdit pre body

Reagovat
Arne

Trochu tomu Duttovi věř. Jinak hlouběji pod pokličku - ono by to u většiny mužstev i šlo, ale už takhle je to dohromady dlouhý dost. Leda vydávat po článku ke každýmu týmu.

Reagovat
stas87

co bolo to bolo(SCF)pamätam si jeho bayer,mam obavy ci je vhodny trener pre nas,pride mi dost palicaty...to sa moze otocit proti nemu,neviem ako je na tom po psychologickej stranke,ci pouziva cukor a ziadny bic alebo naopak

jj viem,z mojho pohladu by som bral variant ktory si napisal ale na to neni cas a asi ani chut,asi som prilis narocny v niektorych ohladoch

Reagovat
jv

Což chuť, spíš časově by se to ve dvou lidech stíhalo poměrně těžko. Tohle nám ale přijde takové "akorát", kdy si to každý přečte a něco se taky dozví.

Reagovat
smazaný uživatel

Werder to bude mať tento rok strašne ťažké, očakávam podobnú pozíciu ako túto sezónu, niekde okolo 15. miesta... Výrazne bude chýbať De Bruyne, pretože ďalší tak individuálne kvalitný hráč v Brémach nie je a už v minulej sezóne to bol pre Werder rozdielový hráč, ktorého teraz nemajú...navyše Caldirola za Sokratisa, to je veľké mínus pre defenzívu... Snáď to dá Dutt nejako dokopy, dodá im nejaký nový impulz a celé si to dobre sadne...káder išiel kvalitou oproti minulej sezóne dosť dole, ale verím, že sa zlepší celková týmová hra... A u Gebreho sa asi prejavuje ten problém, že prešiel z Gambrinus ligy rovno do základnej zostavy Werderu, ktorého celková defenzívna hra bola dosť slabá v porovnaní s ostatnými týmami BL. navyše po pár slabších zápasoch si asi prestal veriť a už sa to s ním viezlo...dúfam, že mu to túto sezónu pôjde lepšie, rovnako ako celej defenzíve a aj celému Werderu, aj keď to budú mať veľmi, veľmi ťažké...

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Y.Cabaye

Pospěch nebude hrát v Mainzu základ? Minulou sezónu byl celkem stabilní člen.

Reagovat
jv

Pokud bude nastupovat stoperská dvojice Noveski - Svensson, tak by měl na kraji dostávat šanci spíše mladý Bell, který už musí prokázat, jestli na to skutečně má. Pospěch je taková "záloha". No taky potom bude záležet na tom, kam se počítá s Kochem, protože ten umí pravého beka i DM a hodně na něho Tuchel sází (spíše ale předpokládám, že bude naskakovat postupně a spíše ve středu zálohy).

Celkově u Mainzu je strašně těžký určovat ideální sestavu, když mají na každý post víceméně dva srovnatelné hráče a ani jeden z nich toho druhého nepřevyšuje (to třeba platí o pozici DM, kde může klidně hrát pět až šest podobně kvalitních hráčů).

Reagovat
jv

Kromě toho všeho logicky hraje roli i to, že Bell je odchovanec a Pospěchovi pomalu končí smlouva, nová se díky pokročilému věku podepsat neplánuje.

Reagovat
db18
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
jv

Zeber a Hansy je tam škoda, snad se co nejdříve vrátí o patro výš (to spíš ale jen ten prvně jmenovaný).

Reagovat
HSV1887

Parádní průvodce, těším se na druhou část :)

Btw, v pátek vychází srpnové číslo ProFootballu, kde bude 18stránkový průvodce Bundesligou, jehož autorem jsem já :)

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
stas87

tak tim hotovy,najddrahsi hrac-9 milionov,nezmenil som sa vobec aj ked reus bolo obrovske lakadlo...ale to by som musel zohnat 7 hraco za 6 milionov co je nadludsky vykon :)))))))

Reagovat
jv

Za chvíli na to jdu, tak uvidíme, jak se to podaří stlačit. Btw. Pojď na icq.

Reagovat
slovaňáák

Moc pěkná práce kluci, díky za to.

Reagovat
smazaný uživatel

Čau lidi, vím, že sezona ještě nezačala, ale chtěl jsem se zeptat, nevíte někdo o nějaké stránce, kde by bylo přehledně napsané, co rozhoduje o konečném pořadí v tabulce v jednotlivých národních ligách? Jestli jsou to při bodové shodě prioritně vzájemné zápasy nebo celkový rozdíl ve skóre? Plus další kritéria, pokud by tyhle 2 nerozhodly... celkem by mě to zajímalo, protože v tom mám každý rok zmatek.

Předem díky.

Reagovat
JozkokozleJ

V zakladnej zostave Stuttgartu musi byt na pozicii DM Boka, cez to nejde vlak Na neho sa tesim.

Inak pekne preview Uz nech to zacne!

Reagovat
Arne

OT: V Berlíně už taky na stadionu zavádějí bezhotovostní systém...

Reagovat
JozkokozleJ

To nie je prilis dobra sprava. Na druhu stranu je pravda, ze v zapasoch, v ktorych bolo vypredane, sa tvorili fronty.

Ides v sobotu na Frankfurt?

Reagovat
Arne

Ono je to asi lepší a pohodlnější systém, pokud tam žiješ a chodíš na každej zápas. Ale pro nás nic moc, no.

Nejspíš tam s vojdou sjedeme, ale to není natuty. Zase ale když už budeme v DD, tak by to chtělo, když největší výdaje jsou na cestu. Ty se chystáš teda na to třetí kolo s HSV?

Jinak nevíš, jak to tam je s počítání lístků? Já jsem včera četl, že na Frankfurt je prodáno 43 tisíc, ale nevím, jestli to je jako bez fanoušků hostí nebo bez permanentek... Když kouknu do systému, tak tam sice není to kolečko využití plný a pár tisícovek lístků navíc zbývá, ale že by to bylo tak málo, se mi moc nezdá. Zvlášť když už jsem několikrát četl, jak je tam po fotbale hlad.

Reagovat
JozkokozleJ

Ano, s najväcsou pravdepodobnostou na HSV. Zhatilo by to snad len to, keby Liberec postupil cez Zürich do dalsieho kola EL a v nom by im bol vylosovany VfB alebo Frankfurt (SCF je myslim rovno nasadeny do skupiny).

Ohladom pocitania listkov neviem. Tiez som bol prekvapeny, ked som cez vikend sondoval, kolko listov este zbyva (prave s ohladom na to, ci je cas riesit listky na HSV). Pritom som mal za jednoznacne, ze 1. kolo bude vypredane. Vsimol som si, ze listky dost zdrazeli. Trebars i to ma vplyv na navstevu.

Reagovat
HSV1887

Hertha - HSV..ich bin dabei ;)

Reagovat
smazaný uživatel

vypadá to ale spíše na Mortize s Gentnerem... ale souhlas. Na jaře tam zahrál parádně

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele