Premier League v kostce (4. kolo)

14.09.2016, 12:33
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Máme za sebou úžasné kolo Premier League. Manchesterské derby okořeněné rivalitou Mourinho vs. Guardiola, řadu skvostných individuálních výkonů a hned čtveřici utkání, ve kterých padly minimálně čtyři branky. Pojďte se ještě před opětovným roztažením opony divadla jménem Liga mistrů podívat na uplynulý víkend pěkně v kostce.

Začalo to pochopitelně ostře sledovaným derby mezi Manchesterem United a Manchesterem City. Děsivý výkon Claudia Brava nakonec hosty nepoložil, jelikož stopeři Red Devils zahráli neméně špatně a v útoku Citizens řádil Kevin De Bruyne. Sergia Agüera navíc dokonale nahradil Kelechi Iheanacho, jenž měl prsty v obou brankách.

Po vydatném předkrmu však dostali fanoušci Premier League parádní hlavní chod. Koscielnyho nůžky, šestigólová nádhera na olympijském stadionu, probuzení Crystal Palace nebo další defenzivní výsměch Stoke City. Úžasný závěr sobotního programu předvedl Liverpool, jenž nádherným výkonem smetl šampiony z Leicesteru.

Nebyla by to Premier League, kdyby každé kolo nepanovaly okolo určitých rozhodnutí sudích pochybnosti. Skok Cladia Brava ve vápně do Rooneyho mohl být potrestán, faul Leroye Fera na Garyho Cahilla před druhým gólem Chelsea měl být potrestán úplně jednoznačně a velmi podezřele působila i situace na konci utkání Arsenalu se Southamptonem, kdy sudí nejprve pustil situaci, kdy Monreal div nerozdrtil patu Longovi, aby po chvíli písknul penaltu za úsměvný souboj Fonteho s Giroudem.
Zápas 4. kola: West Ham vs. Watford

Zápas West Hamu s Watfordem, to nebyla jen Payetova rabona. Kladiváři vedli už o dvě branky, které po asistencích francouzského génia obstaral Michail Antonio. Jenže domácí zaujali ještě mnohem víc tím, jak úděsně bránili. Hornets během posledních pěti minut první půli stačili Ighalem a Deeneym vyrovnat, aby krátce po hodinové hranici už zásluhou Capoueho a Holebase dokonce vedli 4:2. Stejným výsledkem pak zápas také skončil.



Podrobnější záznam v lepší kvalitě, včetně toho z Match of the Day od BBC, si můžete prohlédnout zde.
Gól 4. kola: Michail Antonio

Takový nátřesk úžasných gólů tady dlouho nebyl. Diego Costa a Laurent Koscielny se blýskli úžasnými nůžkami, prostor by si dozajista zasloužili především Callum Wilson, Steven Defour i Son nebo Lallana. Já jsem se však rozhodl upozornit na trefu, při které střelec nehrál hlavní roli.

Tu branku v pozápasovém rozhovoru vynášel do nebes i kapitán Watfordu Troy Deeney. Dimitri Payet se konečně vrátil do základní sestavy a hned připomněl, proč jsme ho minulou sezónu tak milovali. Nahrál na obě branky West Hamu, no a druhá asistence byla z říše snů. Na pravé straně si pohrál s Britosem, načež vykouzlil úchvatnou rabonu a přihrál před prázdnou branku na hlavu Antoniovi. Velkolepé.



Zákrok 4. kola: Lukasz Fabianski

Překrásných gólů padlo o víkendu opravdu moc, se zákroky už to taková sláva nebyla. Jehla v kupce sena od Lukasze Fabianského nicméně stojí za zhlédnutí. Robinzonáda proti ráně Oscara nebyla jen efektní, ale v první řadě nepostrádala prvky obtížnosti. Polák navíc chytal skvěle celý zápas a zachránil Swansea proti Chelsea aspoň bod.



Hráč 4. kola: Roberto Firmino

Roberto Firmino hrál levé křídlo, ale často se pohyboval i uprostřed pole, kde s technickou dokonalostí řídil hru Livepoolu. Jeho výjimečnost při výhře 4:1 nad Leicesterem nespočívala jen ve dvou vstřelených brankách, Brazilec navíc vytvořil další čtyři stoprocentní gólové šance Reds a měl prsty ještě v jedné další brance svého týmu. Perfektní výkon po všech stránkách.



Břídil 4. kola: Claudio Bravo

Jen málokdy se stává, že by břídil kola nepatřil k týmu, který ztratil body; pro tento případ by se ostatně hodilo spíše označení ‚zklamání kola‘. Claudio Bravo totiž zavinil "pouze" jediný gól do vlastní sítě, zatímco jeho spoluhráči se trefili hned dvakrát. Někdejší gólman Barcelony však předvedl hrůzostrašný výkon a kromě minely při centrovaném míči před gólem Ibrahimoviće byl značně nejistý i v disciplíně, kvůli které vlastně Guardiola vyštval z Man City Harta.

Bravo byl na míči nervózní, balón mu odskakoval, zavíral své kolegy pod těžký presink, no a nakonec mohl být rád, že jeho skok do Rooneyho (byť přes míč) nebyl oceněn pokutovým kopem. Během jediného utkání stihl pustit víc centrů než kterýkoli brankář za celou dosavadní sezónu.



Hvězdy 4. kola dle WhoScored.com

1. Romelu Lukaku (Everton) - 9,59
- 3 góly, 9 střel, z toho 6 na bránu, 1 klíčová přihrávka

2. Sadio Mané (Liverpool) - 9,55
- gól, asistence, 3 klíčové přihrávky, 5 úspěšných průniků

3. Son Hueng-min (Tottenham) - 9,26
- 2 góly, asistence, 3 klíčové přihrávky, 1 úspěšný průnik
Ideální sestava 4. kola

obrázek

Autor: Víťa Horák

Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Právě Artur Boruc byl jedním z hlavních strůjců postupu Bournemouthu do Premier League; po kostrbatém startu minulého ročníku se pak stal oporou i na elitní scéně. A je to opět polský gólman, kdo má na svědomí hlavní zásluhu na všech bodech Cherries v této sezóně. Proti WBA vytáhl dva excelentní reflexivní zákroky, udržel důležité čisté konto a podruhé v řadě je v ideální sestavě kola.

V nejlepší jedenáctce má ještě jednoho spoluhráče, Adam Smith se definitivně usadil na pravé straně obrany a není divu. West Bromwich pomohl porazit i parádní asistencí na jediný Wilsonům gól. Na levém kraji zadní řady má naopak monopol Tottenham - po dvojnásobné účasti Dannyho Rose ho tentokrát obsadil Ben Davies, jenž dokázal vyhrát 9 vzdušných soubojů (víc než všichni jeho spoluhráči dohromady) a pětkrát přerušit akci soupeře.

Mezi stopery se opět dařilo starým známým firmám. Curtis Davies sice čtvrtou nominaci v řadě nezískal, podruhé se však mezi elitu dostal Laurent Koscielny. Francouzský zadák je pro Arsenal absolutním požehnáním, tentokrát úžasnými nůžkami pomohl zdolat Southampton. Ryze defenzivní úlohy měl naopak Nicolas Otamendi, jedna z hvězd manchesterského derby. Že United skórovali jen jednou, je i práce jeho čtyř vyhraných soubojů a pěti přerušených akcí soupeře.

V záloze exceloval Roberto Pereyra, který se zdá být pro Watford absolutním klenotem. Capoue nebo Ighalo byli sice produktivnější, ale právě on byl tím, kdo diktovat hru uprostřed pole, řídil vítězství 4:2 nad West Hamem a přidal i jednu asistenci. To jeho jmenovec Roberto Firmino skóroval hned dvakrát a díky tomu, že se stal hráčem kola, se o něm dočtete výše.

Právě v ofenzivní části záložní řady byl tentokrát neuvěřitelný nátřesk. Nominaci by zasloužili Payet, Antonio, zmíněný Capoue, Eriksen, Zaha nebo Snodgrass a v neposlední řadě Sadio Mané. Jenže místo jim sebrali dva fotbalisté, kteří byli jen fous od geniality. Son Hueng-min oslavil letošní ligový debut dvěma góly a jednou asistencí, zatímco Kevin De Bruyne byl o parník nejlepší hráč ostře sledovaného derby. Zařídil oba góly, v útoku byl k nezastavení a jednou mu při ráně do tyčky chyběly k další trefě milimetry.

Hned třikrát se naopak prosadil Romelu Lukaku, který oslavil ukončení gólového sucha naprosto dokonale. Přitom má evidentní rezervy - kdyby seřídil měřidla dokonale, mohl dát hattricky třeba dva. K házení klobouků byl blízko i Diego Costa, jehož Chelsea ztratila dva body ve Swansea. Dal dvě branky, v útoku nedal obráncům vteřinu klidu; jenže v další klíčové situaci fatálně selhal.
Statistické okénko 4. kola

- Sunderland prohrál doma s Evertonem 3:0 a potvrdil, že začátky sezóny absolutně nezvládá už delší dobu; ani jedno jediné vítězství z úvodních čtyř kol totiž nezískal už pošesté (!) v řadě,...

- ...což naopak potěšilo Ronalda Koemana, který jako první kouč Evertonu od roku 1919 a Thomase McIntoshe dokázal vyhrát své první dvě venkovní soutěžní klání v manažerském křesle

- zůstaňme ještě v Sunderlandu, konkrétně u jeho kata Romela Lukakua, který se během pouhých 11 minut a 37 vteřin trefil hned třikrát a zaznamenal 12. nejrychlejší hattrick historie Premier League; Belgičan navíc po dlouhých 1139 soutěžních minutách konečně ukončil své čekání na gól

- Michail Antonio je úžasným hlavičkářem, což potvrdil i proti Watfordu, kde čelem poslal míč do sítě hned dvakrát; od začátku minulého ročníku už se hlavou prosadil desetkrát - asi není třeba doplňovat, že tím drží suverénní maximum Premier League

- Gylfi Sigurdsson pomohl proměněným pokutovým kopem k remíze Swansea proti Chelsea; celkově to byl už jeho 26. ligový gól za Swans v Premier League, čímž se dostal do čela historických tabulek Velšského týmu
Nejvtipnější momenty 4. kola



1. Lucasova reakce na tuhle šílenost

2. Pusa pro Hutha

3. Jürgen a jeho brýle


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (433)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele