Představení účastníků ME 2012 - Řecko

31.05.2012, 20:35
Profily, historie
Zaujalo nás
Také při čtvrtečním večeru pokračujeme v nahlížení na účastníky skupiny A mistrovství Evropy, jinými slovy české soky. I Řecko, po hodně dlouhé době bez svého generála Rehhagela, bude jedním z nich...

Historie:

Jen v letech 1930 a 1950 se Řecko nezúčastnilo kvalifikace o postup na MS. Na OH startoval výběr již v roce 1920, ale federace vznikla až o 6 let později. 24. března 1934 se hrálo v Miláně utkání kvalifikace o postup na MS. Italové, ač pořadatelé, neměli postup zajištěn. Vyhráli 4:0 a Řekové se rozhodli, že k odvetě raději nenastoupí. Italové to přijali a darovali soupeři peníze na nákup domu, který se stal sídlem fotbalové federace (EPO).

O čtyři roky později vyhrálo Řecko první souboj o postup na MS (Palestina 4:1), ale pak zažilo nejvyšší prohru své historie, a to 1:11 s Maďarskem. Nedařilo se mu ani v boji o postup na mistrovství Evropy. V roce 1958 podlehli Francii (1:7 a 1:1) a o šest let později se raději ani nepřihlásilo. Rok 1970 mohl Řekům přinést první účast na MS, ale ve finále jim chyběl jeden bod na Rumunsko. A ME 1976, tak slavné pro Československo, Balkáncům rovněž uteklo jen o vlásek. Ve své skupině dvakrát remizovali s Německem, tehdy se mu u nás říkalo "západní", a to pak ve finále podlehlo na penalty právě našim.

Řekové se konečně dočkali roku 1980. Vyřadili postupně Maďarsko, Finsko a Sovětský svaz a postoupili do závěrečné fáze ME. Tam jim ale pšenka nekvetla a jediný bod získali v souboji s Němci, paradoxně pozdějšími mistry Evropy. Trenérem byl tenkrát Alketas Panagoulias, jemuž se o 14 let později povedlo dostat Řecko i na první MS pořádané USA. Ale ani tam se outsider příliš neohřál a jel ihned s pořádnou ostudou domů. Prohrál s Argentinou, Nigérií a Bulharskem, přičemž dostal deset gólů a nedal ani jeden.

Otto Rehhagel před startem ME v Portugalsku vykládal: "Do Portugalska jedeme hrát, ne na výlet. Chceme udělat něco velice důležitého pro reprezentaci země!" A podařilo se. S Řeckem nikdo nepočítal a ono vypálilo rybník všem favoritům. V základní skupině vyzrálo na Španělsko, ve čtvrtfinále poslalo domů Francii, v semifinále rozesmutnělo všechny české fanoušky a ve finále ukončilo zlatý sen domácího Portugalska. Řecko se díky vynikající defenzivě dostalo až na fotbalový Olymp a pozicí trenéra Rehhagela neotřásl ani krach v kvalifikaci o postup na MS 2006 ani poslední místo ve skupině na minulém Euru. Teprve po nevalném, tříbodovém úspěchu na světovém šampionátu král Otto usoudil, že už týmu v pokročilém věku nemá co dát a přepustil místo Fernandu Santosovi.

Trenér: Fernando Santos

Po roce 1994 vedl Řeky na velkém turnaji jedině německý mág Otto Rehhagel, který z mužstva v krizi během tří let udělal mistry Evropy. Jenže tahle slavná éra, vůbec nejslavnější v dějinách řecké kopané, je nenávratně pryč. Nebo vratně? Fernando Santos se totiž v mnoha ohledech jeví být dokonalým pokračovatelem Němcovy práce. Leč není ani zdaleka tak konzervativní (od převzetí týmu po MS 2010 vyzkoušel 55 různých hráčů a debut daroval celkem 18 neznámým tvářím), stále prohlašuje: "Taktika první, technická zdatnost jako druhá."

Fernando Santos je tedy možná Portugalec a ordinuje svému mužstvu útočně vypadající rozestavení 4-3-3, přesto od něj žádné ofenzivní radovánky očekávat nelze. Pořád jde totiž o muže smíšené, z velké části řecké školy. Trénováním se na Balkánském poloostrově zabývá dohromady už devátým rokem, v Athénách má pevné bydliště a celé sezony vytrvale sleduje možné adepty na místo v nároďáku. Také proto si během svého angažmá dovolil tolik vrtochů, také proto nejspíš viděl větší potenciál v brankářské trojici bez osvědčeného jména Chiotis a tak dále. Vítěz řeckého poháru s AEK Athény je nepochybně odborníkem na domácí fotbal a přes rodiště v Lisabonu je Řeky plně respektován - ostatně podobně jako jeho cizinecký předchůdce.

A ono opravdu není divu, vždyť i se samotným národním týmem má úspěchy. Na první místo v kvalifikační skupině, i před favorizovaným Chorvatskem, snad ani pohlížet nelze, stejně jako na bilanci jediné prohry v 18 utkáních. Dříve se v rozpětí jednoho roku a tří měsíců sedmnácti zápasy v řadě postaral o zrušení Rehhagelova rekordu neporazitelnosti (15). Fanoušci navíc musejí vidět jeho přínos týmovému duchu. Vyučený elektrikář prý hodně dává na manažera reprezentace Takise Fyssase, který mimochodem byl u zlatého úspěchu a podílel se tedy na porážce svého českého protějšku Vladimíra Šmicera, a zároveň úzce spolupracuje s mládežnickými výběry. Sečteno podtrženo není žádnou náhodou, že mu byla těsně před turnajem prodloužena smlouva až do roku 2014.

Hvězda: Sokratis Papastathopoulos

Před osmi lety to byl Traianos Dellas, kdo držel památně pevnou zadní linii. Ten už nicméně - snad symbolicky těsně před tímto Eurem - ukončil aktivní kariéru, reprezentační ještě dříve, a tak je právě na Sokratisi Papastathopoulosovi, aby oddirigoval další čtyřku se slibným potenciálem. Zda se spáruje s jiným bundesligovým vyslancem, teprve 20letým Kyriakosem Papadopoulosem, jenž pořádně za národní tým začal nastupovat až ve druhé půlce kvalifikačního cyklu, to zatím není úplně jisté - i starší kolegy by ovšem měl vést právě 23letý rodák z Kalamaty.

I ve věku, kdy stopeři ani zdaleka nemají dosahovat vrcholu sil, toho má "Papa" za sebou relativně dost. AEK Athény táhl coby nejmladší kapitán historie (19 let), rok pobyl ve věhlasném AC Milán a na hostování v Brémách nadchnul natolik, že tam nakonec po uplatnění opce i zůstane. V reprezentaci je pak samozřejmě stálicí - na kontě má téměř 30 startů a spolu se zmíněným Papadopoulosem představuje mimořádný příslib světlých defenzivních zítřků Rehhagelova odkazu.

Zároveň se také perfektně hodí do systému samotnému Santosovi. Vzhledem k ofenzivním choutkám pravého beka Torosidise to místy vypadá, že Řekové zakládají hru se třemi obránci vzadu - a Sokratis je právě tím jediným uprostřed. On nicméně od zodpovědnosti neutíká, na míči je ostatně velmi zdatný a případné nesrovnalosti dožene solidní rychlostí, přesným skluzem či chytrou hrou tělem. I ve Werderu byl přeci jen často využíván coby poslední instance.

Přepokládaná sestava:

Chalkias - Torosidis, K. Papadopoulos (A. Papadopoulos), Papastathopoulos, Holebas - Katsouranis, Karagounis, Maniatis - Ninis, Gekas, Salpingidis (Samaras)

Kvalifikace a příprava

Z Řeků se pomalu stává mág evropských kvalifikací, když to tak řeknu. Na minulé dostaveníčko elity starého kontinentu pronikli velmi suverénně, ve skupině s Tureckem, Norskem i podobně nevyzpytatelnou Bosnou a Hercegovinou posbírali dokonce 31 bodů (sedm kroků náskok na druhé Turky), když jen dvakrát tratili. O čtyři roky dříve podobně: šokovali pro změnu umístěním před Španělskem. A ani letos se nikomu nevyplatilo je podceňovat; na závěrečný turnaj pro změnu vyslanci Hellasu propluli bez jediné prohry.

Řekové sice dál těžili hlavně z domácího prostředí, zatímco venku vycházeli výhradně z tuhé defenzívy (skóre 5:2!); nicméně bilance výhry a remízy s favorizovaným Chorvatskem a dokonce stoprocentní dvojzápas s čím dál nepříjemnějším Izraelem - to se rozhodně počítá. Řekové přitom museli čelit i obřímu tlaku, to ne že ne, o bezchybnou kampaň nešlo (remízy s Gruzií a Lotyšskem mrzely zvláště). Jenže domácí bitvu s Chorvatskem, která byla tou celkově předposlední a do níž šli Balkánci s bodovou ztrátou na soupeře, Santosovi svěřenci zvládli na jedničku podtrženou (2:0), aby pak první příčku uhájili heroickým obratem stavu zápasu na horké gruzínské půdě (2:1).

I silný charakter tedy nakonec Řekové osvědčili, o čemž ostatně svědčí i jedna zajímavá statistika: rovnou polovinu svých kvalifikačních branek vsítili až v závěrečných dvacetiminutovkách, po přestávkách z celkových 14 řeckých gólů padlo hned 11! To jest mimochodem další argument pro to, že Santos představuje ideálního Rehhagelova nástupce; také Němec je totiž skvělým psychologem.

Program zápasů - skupina A

08.06.2012
18:00
Polsko
1:1
Řecko
Varšava
12.06.2012
18:00
Řecko
1:2
Česko
Wrocław
16.06.2012
20:45
Řecko
1:0
Rusko
Varšava

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Konstantinos Chalkias
30.05.1974
PAOK Soluň
Michalis Sifakis
09.09.1984
Aris Soluň
Alexandros Tzorvas
12.08.1982
Palermo FC
Obránci
Datum nar.
Klub
José Holebas
27.06.1984
Olympiakos Pireus
Stelios Malezas
11.03.1985
PAOK Soluň
Giannis Maniatis
12.10.1986
Olympiakos Pireus
Avraam Papadopoulos
03.12.1984
Olympiakos Pireus
Kyriakos Papadopoulos
23.02.1992
Schalke 04
Sokratis
09.06.1988
Werder Brémy
Vasilios Torosidis
10.06.1985
Olympiakos Pireus
Georgios Tzavellas
26.11.1987
AS Monaco
Záložníci
Datum nar.
Klub
Giannis Fetfatzidis
21.12.1990
Olympiakos Pireus
Konstantinos Fortounis
16.10.1992
1. FC Kaiserslautern
Georgios Fotakis
29.10.1981
PAOK Soluň
Giorgos Karagounis
06.03.1977
Panathinaikos FC
Kostas Katsouranis
21.06.1979
Panathinaikos FC
Grigoris Makos
18.01.1987
AEK Atény
Sotiris Ninis
03.04.1990
Panathinaikos FC
Útočníci
Datum nar.
Klub
Theofanis Gekas
23.05.1980
Samsunspor
Nikos Liberopoulos
04.08.1975
AEK Atény
Konstantinos Mitroglou
12.03.1988
Atromitos FC
Dimitris Salpingidis
18.08.1981
PAOK Soluň
Georgios Samaras
21.02.1985
Celtic FC

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (362)

Přidat komentář
Losinho

Dobrá obrana.

Reagovat
spider_8

Podle jmen příliš silně nevypadají, ale nám se pro nim nikdy nedařilo. Ani klubům, ani reprezentaci

Reagovat
hefy

Tipuju, že půjdou s náma a vlastěn jim to i přeju.

Reagovat
fantomas

Reagovat
hefy

Na Řecko mam jen skvělé vzpomínky.. krásná země.

Reagovat
fantomas

Jojo, taky, dokonce sme snad jediná rodina na světě ( ), co se tam projela autem, takže sme v klidu mrkli na Olymp, Athény i k moři a "nemusíme" tam znova...i když tam bylo teda opravdu krásně, a ještě ke všemu máme zážitek na celej život, protože sme byli očitými svědky toho pravidelnýho a poměrně velkýho požáru na Chalkidiki.

Reagovat
hefy

Wow, tak takhle obsáhlá naše návštěva nebyla. My jsme byli na Korfu a poslední dva dny jsme jeli na hranice s Albánií. Každopádně lidi a ta atmosféra byla parádní. Číšníci si s náma povídali, jak kdyby nás znali léta. Dokonce si k nám sedl jednou majitel restaurace. Nejednou jsme dostali drink na účet podniku. Hrozná pohoda, lidi byli uvolnění, smáli se... Bary plný, hezký holky.. Já vim, že to zní hrozně klišovitě, ale já si to proste strašně užil.

Reagovat
fantomas

Jo, u Albánie sme byli taky! Akorát že z druhý strany, z ČH, na jiný dovolený...jedna z nejlepších restaurací, co pamatuju, krásný městečko (na B, myslim) s malinkatýma uličkama i pro auta, vylidněný, dlouhý, písčitý pláže. Pěkný.

Reagovat
hefy

Přesně tak. Uzoučký uličky, spousta kol a pochybných stánků se suvenýrama. Každopádně nejlepší ryby, co jsem kdy vůbec jedl. Jinak si pamatuju, že tam byl poměrně velkej přístav, na to jak to bylo maličký. V průvodci bylo, že to nemá snad asi 1000 obyvatel. Fakt kouzelná část světa a přitom to neni vůbec daleko.

Reagovat
smazaný uživatel

Je fakt, že tohle se nám tam stalo taky. Uplně v klidu si k nám sednul majitel restaurace, začal se s náma bavit jak kdyby jsme se znali od školky. Číšníci a personál taky strašně ok, kecali s náma, vtipkovali. Hrozná pohoda. Chalkidiki - Stavros jedna z nejlepších dovolených.

Reagovat
fantomas

Chalkidiki.

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý místo

Reagovat
smazaný uživatel

vidím to stejně

Reagovat
smazaný uživatel

Řecko a EURO - to k sobě moc nepasuje.

Reagovat
spider_8

Reagovat
smazaný uživatel

a to ve vsech vyznamech toho slova

Reagovat
Alf da Gama

Odborníci, povíte mi, kteří z hráčů jsou tetovaní?

Reagovat
smazaný uživatel

Repka...

Reagovat
Alf da Gama

Myslel jsem konkrétně Řeky z nominace.

Reagovat
smazaný uživatel

Aháá...No,tak to si ted nemůžu vzpomenout... ale jeho jméno končí na S

Reagovat
Alf da Gama

Tak tím by odpadl jeden hráč z nominace.

Reagovat
smazaný uživatel

jasně..ne heled fakt nevím.. ale nějakej pokérovanej určitě bude..

Reagovat
Alf da Gama

No to je jistý, zatím jsem objevil jen Gekase... Dělám si takový menší průzkum, takže by se mi hodilo info.

Reagovat
smazaný uživatel

To zistiš v sprchách.

Reagovat
mr.Silver

Řeky vážně nemusím, doufám, že hned vypadnou...

Reagovat
smazaný uživatel

jestli se někdo chcete sledovat zápas řecko - arménie

http://www.onlajny.com/match/index/id/39039

Reagovat
cubinho

Super, dá se kliknout přímo na hráče v nominaci a nemusím ho házet do vyhledávače. To mi chybělo

Reagovat
Kowe

Zajímavá historie.. " Italové to přijali a darovali soupeři peníze na nákup domu, který se stal sídlem fotbalové federace "

Reagovat
homeles8

Škoda že už nechytá.. ? kurvajaksejmenuje? :)) .. no ten jak chytal Olimpiakosu a vypadá jak starej dědek.

Reagovat
spider_8

Nikopolidis

Reagovat
homeles8

! jo. Tak ten se mi líbil

Reagovat
domingo

V zivote jsem nevidel precenovanejsiho golmana..

Reagovat
frankiefcb

legenda v podbíhání

Reagovat
fantomas

Teď tam máš 38letýho, co tenkrát dělal trojku, držej stejnou linii.

Reagovat
forrest

ŠEDÝ VLK

Reagovat
stas87

respekt ku nim podobne prechadza kvaldou aj svedsko za sokratisa po roku stravenom vo werdere si trufam napisat-klucovy hrac obrany,fantasticky nakup

Reagovat
domingo

Tak jo, tip: 1. CR, 2. Recko, 3. Rusko, 4. Polsko. Polsko mozna treti..

Reagovat
stas87

Reagovat
fantomas

1. Řecko, 2. Řecko, 3. Rusko, 4. Polsko

Reagovat
domingo

Netroufam si odhadovat, kdo bude prvni, mezi Reckem a Reckem to muze skoncit jakkoliv..

Reagovat
miky10

Reagovat
Liquid

Reagovat
mr.Silver

Reagovat
fantomas

Druhý Česko.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

1.Rusko 2.Řecko, 3.Česko, 4.Polsko

Reagovat
Pokahontas

Podle mě jedna z nejpravděpodobnějších možností,patrně si na ni vsadím,když na ni tušímže u SynotTipu mají kurz dokonce 15:1!

Reagovat
miky10

Česko, Polsko, Řecko, Rusko.

Reagovat
smazaný uživatel

1.Rusko,2.Řecko, 3.Česko,č.Polsko

Reagovat
mr.Silver

1. Rusko 2. Polsko 3. Česko 4. Řecko

Reagovat
paver

Reagovat
cubinho

1. ČR, 2. Rusko, 3. Polsko, 4. Řecko

Reagovat
stas87

aj ta zostava vyzera podstatne skusenejsia ako ta polska,oni su ty 4 vzadu,ked nepostupi nebude to take sklamanie ako polsko,polsko ale musi!!!

Reagovat
mr.Silver

Reagovat
smazaný uživatel

1. Polsko 2. Česko 3.Rusko 4.Řecko

Reagovat
mr.Silver

OT: Hezká sestava Francie.

Reagovat
stas87

priserna zostava srbska to nemoze dopadnut inak nez 4-0

Reagovat
stas87

hm a uz ribery dal prvy gol toto bude riadny debakel

Reagovat
domingo

To bych neprehanel, je tam Malouda a navic M'Vila stridal strasne brzo.. ta ofenzivni trojka se mi moc nelibi. Ale aspon ze uz nestrasi se 4-1-4-1, to byla tragedie uz na papire..

Reagovat
smazaný uživatel

M'Vila se zranil?

Reagovat
mr.Silver

Koho bys tam postavil do útoku? Hatema místo Nasriho?

Reagovat
domingo

Hatem si rika o RW, muze tam hrat on nebo Menez, doprostred bych misto Nasriho dal Valbuenu a nalevo je Ribery jasny.. a s M'Vilou nevim co je, na soccerway je napsane, ze stridal, neoveroval jsem to

Reagovat
mr.Silver

M'Vila-Cabaye-Nasri

Arfa-Benzema-Ribery

Solidní válec.

Reagovat
smazaný uživatel

Vraj plakal pri odchode z ihriska

Reagovat
domingo

Stridal ho Diarra, takze bude asi zraneny.. tohle by mohl byt velky pruser

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

1.Rusko 2.Poľsko 3.Grécko 4. Česko

Reagovat
fantomas

Ten livesport začíná bejt vážně zfetovanej. Za Řeky prej dneska Papa nastoupil na LB a Karagounis na RW... :))

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli jim někdo půjčí na autobus a přijedou do Polska, tak je určitě vidím na postup, dost možná z prvního místa. A přál bych jim to, ať majou zase jednou Řekové z něčeho radost.

Reagovat
fabec1222

Škoda že už za ně nechytá George Clooney

Reagovat
smazaný uživatel

Ta jejich základní sestava taky nevypadá tak zle. Nakonec sme možná v tej skupině papírově nejslabší my

Reagovat
smazaný uživatel

a mě zas přijde že tu skupinu klidně můžem uplně v pohodě vyhrát

Reagovat
stas87

a uz 2-0

Reagovat
smazaný uživatel

Grécko ako krajinu fakt nemusím, mám rád len ich filozofov a štýl futbalu...budem im priať postup zo skupiny

Reagovat
fantomas

Fortounis je prej skvělej mohl by proti Polsku startovat na LW.

Reagovat
domingo

Na Guardianu pisou, ze LW ma jasny Samaras..

Reagovat
fantomas

Tak tomu moc nerozumim, jedna z mála slabin toho mužstva je právě LW, takže bych moc nekoketoval s něčim "jasnym". Arménie je samozřejmě jedno kafe a Polsko druhý, ale...se Santosovými sklony k experimentu bych se nedivil ničemu.

Reagovat
domingo

Co ja vim, pisou to tam v taktickym preview..

Reagovat
fantomas

Já vim, ale tam byl Petrák schopnej zplodit, že je Rezek mladej hráč, Pekhart sestoupil s Kaiserslauternem a podobný krávoviny...kdoví, co jim to tam píše za experty. Btw. Malouda to dneska hraje fakt coby součást středový trojky jak je na livesportu?

Reagovat
domingo

Ja delam do skoly a zapas sleduju na onlajnech, ale tipoval bych spis nejaky 4-3-2-1 s Maloudou zatazenym hloubeji a dvojici Nasri - Ribery pod hrotem. Druha moznost je Malouda nalevo, Ribery napravo a Nasri mezi nema, a treti prave Malouda na AM.. tezko rict. Blancova sestava proti Islandu me presvedcila o tom, ze tu pripravu bere jako test jinych variant, 4-2-3-1 ma evidentne odzkousene dost..

Reagovat
fantomas

Jj, bere to jako test ofenzivních variant hlavně. Spiro právě psal, že Nasri by mohl bejt odzkoušenej na RW, tak mě to zajímalo, jestli tam vážně hraje..

Reagovat
domingo

Spiro to psal na twitteru asi ze? Novy prispevek v blogu nema.. v tom rockmeltu se toho ztrati..

Reagovat
fantomas

Jj, je ofiko korespondentem UEFA ve věci Francie. Vyplatí se ho sledovat.

Reagovat
fantomas

* stačil by jeden

Reagovat
domingo

Ja ho sleduju, ale rockmelt je neprehledny ..

To je super, rozumi tomu jak nikdo. Na to, ze je to anglan :)

Reagovat
fantomas

Jj, já tam mám naflákaný všechny ty korespondenty plus další "fotbalový" lidi, politický věci, obyčejný informační servery, celý se mi to bije...měla by existovat nějaká možnost "hide" (možná existuje, ale nevim o ní), to by se během Eura šiklo..

Reagovat
domingo

Od toho jsou hashtagy, no.. ja si ty politicky a takovyhle veci prave vyhazel, delalo to akorat bordel. CNN, BBC, Al-Jazeeru, ESPN, Reuters, Pitchfork, Cracked a memy mam v RSS primo nainstalovane v prohlizeci, a na twitteru tak muzu mit jenom kamarady a lidi jako prave Spiro..

Reagovat
fantomas

Hashtagy jsou ty mřížky nebo je to větší věda?

Reagovat
domingo

No mrizky, to neni zadna veda .. sice to je presne obraceny princip nez ignorelist, ale myslenka je stejna..

Reagovat
fantomas

No, já právě potřebuju ignorelist! do tej mřížky stejně každej Euro pojmenovává jinak, jak chce, to moc nemám rád.

Reagovat
domingo

Je to takove pozitivnejsi nez ignorelist ... ted si hodim hashtag MVila a schvalne.. aa.. asi 40 prispevku za posledni hodinu :)

Reagovat
fantomas

Reagovat
partaS

dneska neni špatnej, ale koukam že Řekové stojí a padaj na Karagounisovi

Reagovat
havrys99

OT: Co se stalo M´Vilovi?

Reagovat
smazaný uživatel

No k*rva dufam ze nepide o Euro. Velky sympatak a pre Francuzov klucovy hrac

Reagovat
havrys99

Objev Eura to měl být Ale ještě to není definitivní, snad bude OK. A to bylo nezaviněný?

Reagovat
smazaný uživatel

Ja som to vobec nevidel ale aby siel v 7. minute dole to nieje dobra sprava

Reagovat
havrys99

Kurnik...bez něj bude Francie čtvrteční, ne-li poloviční...

Reagovat
domingo

Zas to tak nedramatizujte, oslabeni to je velke, ale jeste se nevi podrobnosti a polovicni je fakt silny slovo..

Reagovat
havrys99

Hned jak jsem to napsal, tak jsem si to řek. Jen se na něj těším opravdu hodně...

Reagovat
fantomas

http://arsenallatest.com/

Hm, kotník... to je sračka, tyhlety nezaviněný zranění. A prohlo se to ošklivě, fakt že jo. I z tý reakce je to asi hotový...

Reagovat
domingo

To pro nej musi byt strasne kruty.. nejenom Euro (je mladej, zahraje si na nem jeste hodnekrat), ale hlavne ta situace, kdy se rozhadal s fanouskama a jenom se resilo, kam vypadne, aby se mohl dal posouvat.. a ted ani nevi, jestli nebude mit v prdeli nohu buhvi na jak dlouho.. mel to nalajnovany skvele, vyborny hrac, domluveny s vedenim na odchodu, pred sebou Euro, nejvetsi okamzik kariery, jasny clen zakladu, a tohle..

Reagovat
fantomas

Hm..

Reagovat
smazaný uživatel

To bude silný výron

Reagovat
havrys99

Brrrr, ježiš..to néé, to je fakt konečná Jako kdybych se tam viděl, na tohle mám taky vždycky "štěstí." Sice to bylo spíše nezaviněné, ale Tadič ho zřejmě připravil o EURO

Reagovat
fantomas

Tak ťuknul mu předtim do nohy, ale samotný prohnutí je prostě bad luck, to mu nejde dávat za vinu.

Reagovat
havrys99

Kdyby taky nezpíval hymnu minule....

Reagovat
-Carles-

Reagovat
smazaný uživatel

Sokratis, známá to firma.

Reagovat
stas87

na ac vtedy nemal?prilis velka konkurencia?

Reagovat
smazaný uživatel

leda tak na lávku, ale na to tam mají jistotu Boneru. Jinak v Janově se mi líbil.

Reagovat
stas87

aj som si myslel

Reagovat
smazaný uživatel

OT:Kdo je kapitánem Francie v tom přáteláku teď?

Reagovat
Minister

zrejme Mexes

Reagovat
smazaný uživatel

Philippe

Reagovat
smazaný uživatel

je bulo

Reagovat
smazaný uživatel

OT : INak co sa stalo vcera Wesleymu ?

Reagovat
smazaný uživatel

V prvom polčase sa chytil za lytkovy sval tuším. Do druhého polčasu nastúpil, znovu nastali nejaké problémy a tak ho radšej van Marwijk stiahol.

Reagovat
smazaný uživatel

Nj to viem, ale co potom je to nieco vaznejsie ?

Reagovat
smazaný uživatel

Zatiaľ sa neobjavili žiadne správy o tom, tak snáď nie.

Reagovat
smazaný uživatel

víťaz skupiny A

Reagovat
domingo

Tak tipovacka: kdo pojede misto M'Vily na Euro?

Reagovat
smazaný uživatel

Moussa Sissokho či jak sa píše

Reagovat
domingo

fat chance

Reagovat
smazaný uživatel

prečo?

Reagovat
domingo

Nema za sebou buhvijakou sezonu a Blanc ho celkem ignoroval, i kdyz hral mnohem lip..

Reagovat
fantomas

Gourcuff.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
havrys99

Capoue

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

(muj tip je Gonalons)

Reagovat
Minister

Gourcuff asi, alebo Mavuba

Reagovat
smazaný uživatel

Aky post hrava Martin

Reagovat
domingo

RW / AM

Reagovat
smazaný uživatel

dik

Reagovat
fantomas

Blanc s nim počítá na AM/RW, hádám.

Reagovat
smazaný uživatel

dik

Reagovat
Godwinson

Capoue, utopické přání, možná Mavuba. Reálná možnost je asi výše :)

Reagovat
domingo

Mavubu neveme 100%, to je krystalicky DM, takovy tam ma uz dve

Reagovat
Godwinson

Nevím, nepamatuju si přesně ty nominace, ale něco mi napovídalo, že v nějaké už se objevil Mavuba, Capoue tam nebyl, takže přestože by byl nejlepší možností, nepojede určitě.

Reagovat
fantomas

To neni i Gonalons?

Reagovat
smazaný uživatel

ne

Reagovat
fantomas

Dík ( )..

Reagovat
smazaný uživatel

co je?

Reagovat
fantomas

Tak doufal sem, že to rozvedeš a uvedeš mě na správnou kolej, že jo..

Reagovat
smazaný uživatel

ok, viz nize

Reagovat
smazaný uživatel

(nejak jsem se dneska tenhle styl naucil od mikyho, prepac)

Reagovat
fantomas

Reagovat
miky10

Reagovat
miky10

Ale abych k tomu teda něco napsal, mně prostě Falcao k srdci nepřirost, takže to může být i lehce subjektivní názor... Uznávám, že byl hrozně důležitej, ale osobně se mi třeba víc líbil Adrián, to jen z Atlética. Falcao byl asi nejlepší hrot v lize (poměrně velkej počet hráčů je tam tak na stejný nebo hodně podobný úrovni - Llorente, Soldado, Benzema, Negredo, Higuain,..., ale Falcao asi letos o kousek před nima, no), jenže rozhodně bych ho nejmenoval třetím nejlepším hráčem celkově. Tím byl podle mýho názoru Xavi.

Reagovat
smazaný uživatel

ja myslel "velkou dvojkou" barcu a real jako celek, ne jen ronalda a messiho ale diky

Reagovat
miky10

Aha, tak tos napsal špatně, zmiňoval ses tam o třetím nejlepším hráči... Mimo Real a Barcu by byl hodně nahoře no, možní i první.

Reagovat
smazaný uživatel

Frankie_OL

31.05.2012 18:11

hodnotili byste Falcaa letos jako nejlepsiho hrace mimo velkou dvojku?

myslel jsem real a barcu, ne messiho a ronalda, napadlo me az po tom tvem komentari tady, ze to nekdo mohl brat takhle... ale dobre, takhle falcaovo hodnoceni odpovida memu hrubemu odhadu

Reagovat
miky10

Hm, tak si to špatně pamatuju a tam sem to špatně pochopil, sorry.

Reagovat
smazaný uživatel

ja to i spatne napsal, priste to nazvu pravymi jmeny radeji

Reagovat
miky10

Reagovat
domingo

Na to je moc pomaly a malo silny, jemu sedi ta kreativnejsi role uprostred.. jako nahrada za Cabayeho optimalni

Reagovat
domingo

Pripadne by se mohli i doplnovat, to by ten stred byl hodne necitelny a pohyblivy, sice by se obetovalo jedno velke cerne silne atleticke DM, ale zase by se to libilo martymu..

Reagovat
smazaný uživatel

ze by byl na stredniho zaloznika pomaly podle me neni pravda...rozhodne ne pomalejsi nez jeho ostatni konkurenti v kadru (vyjma m'vily); a s tou silou... trumfnou ho nadupani cernosi jako treba diarra, ale m'vila treba rozhodne silnejsi neni

u nej je spis problem, ze kolikrat nezvlada praci dozadu, kdyz vedle nej neni nekdo, kdo umi i dobre branit (viz vedle kallstroma), s cabayem by se mohli dobre doplnovat

Reagovat
domingo

Vsak na DM je pomaly a malo silny, ne na CM, tam je to ideal. Porovnej ho s nejlepsima DM jako Diarra, Matuidi, Mavuba, Mvuemba, proti tem je jak trtina ve vetru..

Reagovat
smazaný uživatel

no jestli myslis, ze je pomalejsi nez diarra nebo matuidi... mavuba a mvuemba jsou mali hubenouri, ti by s gonalonsem nehli, i kdyby se rozkrajeli (zase jsou pohyblivejsi, coz je dane jejich drobnou postavou), diarra je kolos, u nej to je jasne

pokud ma vedle sebe nekoho schopneho hrat dozadu, nemusi byt prave on problemem, akorat tahle varianta neni vyzkousena, proto je spis realne, ze bude hrat vedle yohana spis nejaky kader (bohuzel)

Reagovat
domingo

zrovna Mvuemba je silny jako krava, i kdyz je to hubenour Gonalons mi prijde, ze porad objevuje svoje schopnosti a prakticky ve vsem se muze zlepsit az kamsi buhvikam

Reagovat
smazaný uživatel

u nej byla hlavne vzdycky nejvetsim problemem hlava, v prvni sezone za lyon odehral treba v lize trikrat mene minut jak letos a zlutych karet dostal stejne, coz je vazne vserikajici... jakmile ma vedle sebe schopneho partaka (cabaye je vic nez to), hned neskutecne roste a hlavne se mi libilo, ze na sebe letos casto bral odpovednost a nebal se neco vymyslet, takove hrace francie potrebuje (stejne jako cistokrevne delniky typu diarra)

Reagovat
domingo

A hlavne letos uz nehraje tak alibisticky a frajirkovsky. Mne do toho tymu sedi.

Reagovat
božský John

Přání je Benoit Cheyrou (opět skvělá sezona, akorát nemá kolem sebe žádnej hype, hroznej tichošlápek)

Realita: asi Gonalons

Reagovat
domingo

Tak tichoslapek taky neni do repre zrovna idealni.. navic se shani hrac vedle Cabayeho, na to je Cheyrou moc ofenzivni

Reagovat
božský John

Tak tichošlápek v tom smyslu, že nepindá do médií tolik jako ostatní a není kolem něj takovej hype, jinak on je lídr, mezi fans OM to je nejoblíbenější hráč. Do kabiny by zapad myslim skvěle. Kdyby ho nominoval, tak by mohli hrát spolu s Alouem, znaj se, byla by to výhoda, ale to je jen moje přání

Reagovat
domingo

Cabayeho nemuzes posadit Cheyrou je dobrej, ale proste v soucasne situaci se nehodi..

Reagovat
božský John

Jasný,ono něco jinýho je moje přání a realita, Cabaye se mi jinak herně taky líbí, tak kvůli tomu nadávat nebudu

Reagovat
Shevchenko

Přeju jim čtvrté místo ve skupině.

Reagovat
fantomas

OT: http://www.footytube.com/video/adelaide-united-nagoya-grampus-may29-120008?ref=tchan_ov_vidgrid

0:28 naprosto senzační zákrok alá Banks od jednoho ze tří nejlepších golmanů A-League

Reagovat
domingo

0:28 je gol

Reagovat
fantomas

Omg, 18.

Reagovat
domingo

Dobre Ja nejdriv myslel, ze myslis 38, ten byl taky skvelej..

Reagovat
fantomas

Jj, oba dost podobný.

Reagovat
paver

Parádní zápas, kterému nechybělo vůbec nic. Adelaide je můj nejoblíbenější tým z A-League a doufám, že to v té ALM dotáhnou třeba i do vítězného konce.

Reagovat
fantomas

Wow, další fanoušek A-League.. ale zatim to spíš připomíná tažení ošklivýho kačátka, zdaleka největší outsider z australských zástupců, jako jedinej postup a tenhle zápas taky jedna velká haluz víceméně. V Japonsku si je stejně podaj, tipuju...když byli schopný opanovat prakticky celý utkání i v Austrálii. Každopádně mě na Adelaide baví vlastně jen Vidosic s Ramsaym, jinak mě ten fotbal neoslovil..

Reagovat
paver

Tak Brisbane a Central Coast se na to víceméně vykašlali a zaměřili se pouze na domácí soutěž. Adelaide je bezpochyby největším překvapením letošního ročníku ALM a po pravdě řečeno jsem to od nich nečekal. Musím ale přiznat, že Nagoya byla po celý zápas lepší a pouze fantastický Galekovič držel naděje domácích. V A-League mám nejraději právě Adelaide a ještě Melbourne Victory v šele s Harry Kewellem a Archiem Thompsonem. Jinak z Adelaide mám nejraději Galekoviče, Vidošiče, Boogaarda, Ramseyho a Sergio van Dijka

Reagovat
fantomas

Jinak Galeković, samozřejmě no. Ryan+Galeković a pak dlouho nic, o parník nejlepší golmani ligy letos. Já přeju hlavně Wellingtonu, docela mě bavilo i GCU..

Reagovat
paver

Jo Wellington Phoenix se mi letos taky hodně líbili.

Reagovat
fantomas

Já na ně i zůstával vzhůru na ty jejich domácí zápasy, venku byly vždycky horší než poloviční totiž, tak sem si je užíval jen od těch 4:00 SEČ...

Reagovat
fantomas

*byli

Reagovat
paver

Jo taky jsem si někdy přivstával Tak Wellington je mi sympatický už jen proto, že je z Nového Zélandu Celkem mě překvapili jak suveréně se dostali do Play-off a třeba zrovna MV vyšli na prázdno Doufám, že příští sezonu se do Play-off dostane i Adelaide a snad si udržejí Vidošiče

Reagovat
fantomas

Na něm to tam stojí no, to musí bejt pro Kosminu základ... psal sem to do Australskýho okénka koncem sezony, že pokud v A-League nějakej tým staví ofenzívu fakt kolem jednoho hráče, je to Adelaide.

Reagovat
paver

Ano pravda. To bylo parádní počteníčko Škoda, že u nás není nějaká stránka, která by se zabývala australským fotbalem Ale tak když člověk umí anglicky, tak si informace sežene celkem snadno.

Reagovat
fantomas

Třeba ji jednou založim.

Reagovat
smazaný uživatel

tí nemci to tiež nevyzerá na nejakú formu pred ME..

Reagovat
Arne

Jak vypadala první půle, koukáš?

Já to zapnul na druhou a prakticky si s nimi hrajou, ale zazdívají šance.

Až teď teda Schürrle to tam pěkně poslal, prostě Robben zprava.

Reagovat
smazaný uživatel

Práveže tiež kukám len druhý polčas ale prepínam na francúzov, ako nevravím, že hrajú nejak zle, ale čakám viac od nich a najmä som chcel vidieť Gotzeho s Reusom a teda stopérska dvojka je týmto už asi aj jasná ..

Reagovat
Arne

Tak Jogi říkal, že tahle sestava neznamená vzhledem k turnaji žádnou definitivu, ale vsadil bych se, že to takhle fakt vypadat bude... Já to zapnul asi v 50. minutě a zrovna tam Boateng úplně katastrofálně vystoupil.

Uvidíme, třeba portugalský křídla Boatenga a Merteho roztrhají jako dva roky zpátky Krasić Badstubera a dočkáme se lepší varianty.

Reagovat
smazaný uživatel

A že Bastimu nedá ani minútu, je zranený alebo je fakt tak mimo?

Reagovat
Arne

Něco s lýtkem... Ale mimo je asi taky, uvidíme. Osobně Kroose favorizuju víc, po tom zranění Schweini stejně furt nebyl tím Schweinim z dřívějška, furt se do toho nedostal. Pokud by nějak nehrál extra dobře Khedira, tak Schweini spíš místo něj než místo Toniho.

Reagovat
smazaný uživatel

Kebyže je na mne tak stred je jasný Schweini-Kroos, proti silnejším tímom by som ale nasadil silovejšieho Khediru

Reagovat
smazaný uživatel

tentokrát nám to nezkazí Koller jako v roce 2004, celá Evropa nám fandila a on neproměnil minimálně 4 šance.......proto mě včera udivilo když mi někdo napsal, že Falcao a Cavani jsou dva slabší Kollerové

Reagovat
smazaný uživatel

ale zas to ani nezachrani Baros

Reagovat
Minister

Schurrle pekny gol paradne to ozivil, ked prisiel

Reagovat
paver

Brankář Arménie chytil dva pokutové kopy

Reagovat
fantomas

Známe jejich slabinu!

Reagovat
domingo

M'Vila not definitely out of EUROs but doesn't look good. Has left stadium to have scan on ankle.

Reagovat
fantomas

A pak taky zmiňuje Gourcuffa.

Reagovat
domingo

Zminuje, no. Ja tipuju 50% Gonalons, 47% Gourcuff, 3% Diaby

Reagovat
fantomas

Diaby jo?

Reagovat
domingo

Nevim, to jsme jenom tak placl, aby tam bylo vic moznosti.. Je zdravej, ne? (Je to samozrejme blbost..)

Reagovat
fantomas

Zdravej je no, po sto letech.

Reagovat
smazaný uživatel

toho gourcuffa vubec nechapu, nejen, ze si to nezaslouzi, ale navic je na jeho postu plno, m'vilu v zadnem pripade nemuze nahradit... a jestli bude hrat zaklad matuidi nebo diarra, to bude pekne

Reagovat
domingo

Proto rikam, ze pojede Gonalons.. a zaklad Alou asi..

Reagovat
smazaný uživatel

gonalons cabaye by mohl byt vynikajici stred... na diarru se netesim, ale uvidime

Reagovat
domingo

Zas Diarru bych nepodcenoval, je ohromne silny, vynikajici pri standardkach na obou stranach, dokaze se vybicovat k neskutecnemu vykonu a je to rozeny lidr.. takovy hrac se ti na hristi vzdycky hodi, i kdyz za sebou nema zrovna sezonu snu (a navic ani nehral nijak spatne)

Reagovat
smazaný uživatel

diarra mi uz neprijde tak dobry jako drive (cti v bordeaux), naopak gonalons ma za sebou prozatim nejlepsi karieru a fotbalove je prece jen jinde nez diarra... takze pokud bude ucpat stred (hlavne proti nejakemu silnejsimu souperi, treba nemecku), hodil bych tam diarru, pokud bude dobre spise diktovat tempo hry, tak gonalonse

Reagovat
domingo

Spoliham na Diarrovu mentalitu, on je snad nejvetsi bojovnik v cele lize, i kdyz ta sedativni sezona Marseille to moc nepotvrzuje..

Lloris - Debuchy, Koscielny, Rami, Clichy - Gonalons, Cabaye - Ben Arfa, Valbuena, Ribery - Benzema

a nazdar

Reagovat
smazaný uživatel

takhle by se mi to libilo

Reagovat
smazaný uživatel

*pokud bude treba ucpat

Reagovat
Langi

Diarra snad ne...radši Gonalons základ...sice by k tomu přišel jako slepej k houslím, ale po ty letošní sezóně

Reagovat
Kenneth

Lass Diarra nemá šanci?

Reagovat
domingo

Vzdyt ani nehral, ne?

Reagovat
Kenneth

Konec sezony ne no. Ale jsem si jistý že by MVillu kvaitně nahradil.

Reagovat
domingo

Je to mozny, ale to je fakt az tak sedma volba..

Reagovat
Kenneth

Tak škoda. Ale tak Frantíci mají bijců jeho formátu dost ne?

Reagovat
domingo

Cich formatu? M'Vila neni bijec.. bijci v nominaci zustali 2, pocitam, ze misto nej pojede nekdo kreativnejsi.. (a jo, v tom stredu zalohy je spousta kvalitnich hracu..)

Reagovat
Kenneth

No hráči podobný Lassovi,kteří mají dvoje plíce a odjezdí ten zápas po prdeli.

Reagovat
domingo

Jo tak.. no tak to zajisti asi ten Diarra

Reagovat
Pipo123

Tá záloha sa mi vôbec nepáčila, kurna niekedy som hrozne fandil francúzsku, kde sú tie časy Vieiru, Makeho, Thurama atd ? inak ako by mala vyzerať stopérska dvojica repre ? Mexes základ ?

Reagovat
domingo

Proti Srbsku nastoupili Mexes a Koscielny, z cehoz vyctu jedine to, ze Mexes ma zaklad jisty na 99,5%..

Reagovat
Pipo123

Mexes 3 stopér v AC, hrozné chyby dokáže spraviť a hraje základ v repre ? Koscielny a Rami nemôžu spolu hrať či ako ? Obaja sú o parník lepší ako Mexes

Reagovat
domingo

Muzou hrat spolu, ale Blanc to tak nechce

Reagovat
Pipo123

Blanc je tiež šašek a tak som mu veril

Reagovat
domingo

Proc sasek, jenom kvuli Mexese? Vsak ma vysledky jako prase..

Reagovat
Pipo123

Já ti neviem, mal som ho rád ako hráča, ale ako trénera nie, pritom kvality má a všade mal za sebou výsledky. Francúzsko hraje dobre pod ním, ale nominácie Mexesa, Menéza či Maloudu sa mi moc nepozdávajú, príde mi že na to nemajú. Potom to stavanie Mexesa do základu, to mám tlak na plné gule a idem vystreliť. Taktiež som čakal že na poste ľavého obráncu sa ukáže nové meno, dlho sa kričalo xxx hráčov čo by tam mali hrať a stále sú tam rovnaký borci. No neviem asi som troška zaujatý a niektoré veci mu vyčítam.

Reagovat
domingo

Menez na to ma v pohode a to nove jmeno byl Tremoulinas, ktery ale letos nehral leveho beka.. prekazi tam akorat ten Malouda..

Reagovat
Pipo123

Mexes ti nevadí ? Ako fanúšikovi Auxere asi ani moc nie však ?

Reagovat
domingo

Tak mam ho rad.. a v repre hraje dobre, tak nemam duvod proc by mi mel vadit.. u herbageho to treba chapu, protoze tam chce hrace sveho klubu, ale ja jsem s obranou vedenou Mexesem spokojeny, protoze slape

Reagovat
Godwinson

Dobře je ale dost silné slovo, je pravidelně nejslabším článkem, mimoň. Ale je pravda, úplně všechny jejich zápasy jsem neviděl.

Reagovat
domingo

On je hrozne divny obrance, na hristi vypada, ze kazdou chvili neco strasne posere, ale pritom ta obrana s nim proste funguje :)

Reagovat
herbage

tak Koscielny hlavně skončil co se statistik týče jako nejlépe hodnocený stoper celé PL za uplynulou sezónu, takže základ by měl mít jistý

Reagovat
Godwinson

To je hráčů, co by tam měli mít základ jistý a nemají ho vůbec, nad tím se netřeba pozastavovat.

Reagovat
herbage

ale je, protože Laurent je Bůh

Reagovat
smazaný uživatel

Este zopar rokov a bude dvojica Varane Rami

Reagovat
Godwinson

* nominační :)

Reagovat
herbage

proti Srbsku hráli základ i Réveillère, Clichy a Koscielny, takže toho vyču spíš to, že všichni tihle dostali šanci ukázat se a Blanc bude vybírat mezi Mexésem a Koscielnym

Reagovat
Pipo123

Koscielny je borec a najlepší obranca francúzska, ten základ musí hrať, ako som raz povedal, pripadá mi ako taká ľahšia verzia Nestu, má v sebe eleganciu ale aj patričnú tvrdosť Skvelý hráč

Reagovat
Trand

Jenže dost pravděpodobně hrád základ nebude. Bohužel.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak asi ne ked Mexes bol kapitánom.

Reagovat
domingo

jenze Rami a Koscielny se stridaji vedle Mexese

Reagovat
herbage

ke konci hrál Rami s Koscielnym, ne? Já to spíš vidím, že se rozhodne mezi Mexésem a Koscielnym, kdo bude hrát základ

Reagovat
domingo

Tak ke konci, dulezita je zakladni sestava A v te proste Mexes byl proti Islandu i proti Srbsku, navic s paskou (jestli teda okoli nekeca, zapas jsem zive nevidel), a vedle nej se prostridali Rami a Koscielny.. Mexes je Blancuv kun, vsad se, ze hrat bude

Reagovat
herbage

ta v základu byli i Réveillère a Clichy, z toho bych moc nevyvozoval

Reagovat
domingo

Ty vole. Ja vim, ze tam Koscielneho chces, ale premyslej aspon

Letosni obrany v zapasech Francie (startovni XI):

Debuchy, Mexes, Rami, Abidal

Debuchy, Mexes, Rami, Evra

Reveillere, Mexes, Koscielny, Clichy

Fakt tam nevidis ten 1 spolecny bod?

Reagovat
herbage

Koscielny hrál základ proti USA

Reagovat
domingo

Proti USA hrali 11.11.2011. To delas schvalne, zejo..

Reagovat
fantomas

Nedělá.

Reagovat
herbage

aha, sorry. Já myslel, že Koscielny debutoval v dresu Francie až letos, ale nějak se mi to plete

Reagovat
domingo

Nj, Koscielny sanci na zaklad ma, ale podle me proste zacne na lavicce a vsechno tomu nasvedcuje.. a neni to zadne moje prani, pouze tip, kteremu ze zrejmych duvodu dost verim..

Reagovat
herbage

jj, chápu. Já to vidím podobně

Reagovat
Trand

Ahoj, u Zemana sis to asi nepřečetl. Ty se tu arabštinu učíš sám? Já bych totiý chtěl začít a tak nějak nevím, kde..

Reagovat
domingo

Ja to mam ve skole jako ctyrsemestralni kurz, ale zakonceni je tak jednoduche, ze te to moc nemotivuje. Zitra jdu na finalni zkousku, tak treba budu mluvit jinak.. .. ale da se to ucit i bez kurzu, jako kazdy jazyk..

Reagovat
Trand

Aha, díky stejně. A hodně štěstí.

Reagovat
domingo

Diky :).. a kdybys uvazoval o samostudiu, chran te panbuh pred timhle: http://data.bux.cz/book/014/386/0143868/large.jpg. To je vyborna ucebnice, ale pro samouka je to brutalni vrazda, protoze mas v kazde lekci na 200 slovicek a hned v uvodnim dialogu, kdy jsi zvykly na nejake 'Bonjour, je m'appelle Dominik, je parle anglais, et tu?', tam jsou vety jako 'On je z Libanonu, ale nezije v Bejrutu, ale v jedne male horske vesnici.' Online kurzu je dost a jsou delane mnohem realisticteji.. treba tenhle: http://www.madinaharabic.com/

Reagovat
domingo

*et toi, zejo.

Reagovat
Trand

Ok, díky moc. Já právě bych ani neměl čas někam docházet, takže takhle je to lepší. Mně je celý ten arabský svět hodně sympatický a hrozně moc bych se chtěl naučit arabsky alespoň tak, abych si v těch zemích mohl přečíst ty nápisy a uměl nějaký ty základní fráze. A na to by ty internetový kurzy snad měly postačit. Nebo jako chtěl bych se to naučit co nejlíp, samozřejmě, ale pro teď se spokojím s tím málem, navíc jsem rád, že se mi to nebude plést s frájinou a španělštinou. Frájina se učim ve škole a na španělštinu docházím k jedný bolívijce a učitele na frájinu jsem minulý týden přesvědčoval, že francouzsky se ošklivý řekne feo.

Reagovat
fantomas

Poď pak k nám na školu do Hradce, máme tu špičkovou arabistku..předměty jako moderní dějiny Egypta, politickej islám, arabština apod.

Reagovat
herbage

ty studuješ v Hradci?

Reagovat
fantomas

Jop.

Reagovat
herbage

v Praze podobnou školu nemáte?

Reagovat
fantomas

Ne nepodobnou jo, ale ani ne podobnou.

Reagovat
miky10

Reagovat
herbage

jak tomu mám rozumět?

Reagovat
fantomas

Tak, že se politologie a příbuzný obory v Praze samozřejmě vyučujou, ale žádná škola se nezaměřuje na teritoria, který mě zajímaj (Afrika, LA); zatímco Hradec v magistru pokračuje výlučně v těhlech kolejích (buď deš na latinskoamerický, nebo africký studia) a už na bakaláři si můžeš volit podobně specializační předměty, abys pak měl snazší vycestování do Peru, Chile, Ghany a podobných zemí, který nám škola skrz všelijaký programy dohazuje.

Reagovat
herbage

ok. Jen jestli jsi měl nějaký specifický důvod jít do Hradce a koukám, že ano A do jaké země z těch jmenovaných se chystáš?

Reagovat
fantomas

Do Ghany; nejspíš příští rok, pokud projdu výběrovym řízenim (což je hodně pravděpodobný, protože ten zájem neni takovej)...letos sem ještě vynechal a počkám si na dojmy spolužáků. :))

Reagovat
herbage

a jak se tam domluvíš, anglicky?

Reagovat
fantomas

Francouzsky i anglicky no.

Reagovat
domingo

Afrika se deli vlastne na 6 uzemi podle jazyku: anglictina, francouzstina, afrikanstina, arabstina, svahilstina, hausa. Vsechno ostatni je dokonala zbytecnost, pokud nejedes jako etnolog nebo antropolog nekam do buse, protoze v Africe se jazyk vetsinou rovna etnikum (obcas dokonce vesnice) a jenom v Ghane je tech domorodych jazyku takove mnozstvi, ze se vubec nema cenu je ucit, leda ze bys jel na jedno konkretni misto jako misionar nebo nevim. Ve mestech kazdy mluvi anglicky, kdyz je to lingua franca..

Reagovat
fantomas

Jj, máme smlouvu s univerzitou v Akře a učí se tam v angličtině, frájina je jen vítanou nadstavbou.

Reagovat
herbage

docela by mě zajímalo, jak si mám takovou Akru představit. Jestli domy postavemé z lepenkových krabic od lednice nebo moderní velkoměsto s mrakodrapy

Reagovat
fantomas

Spíš něco mezi.

Reagovat
herbage

to mi taky došlo, když jsem uvedl dva extrémy, no

Reagovat
fantomas

No mrakodrapy bych tam nehledal (spíš paneláky), ale centrum je zastavěné celkem pěknými moderními budovami, jinak samozřejmě desítky ulic jako http://tinyurl.com/c7uom5z, malebný pobřeží...

Reagovat
herbage

Reagovat
fantomas

To tam ještě obdělávaj, ne?

Reagovat
domingo

Co ja vim, podle me tam spis zevlujou

Reagovat
herbage

hm, tak to moc nemusím. Africké země nepatří zrovna mezi ty, které by mě lákaly navštívit. Radši bych procestoval Rusko nebo střední Asii

Reagovat
domingo

Gronsko !!!

Reagovat
herbage

tam někdo žije?

Reagovat
domingo

54k lidi.. v Nuuku cca 14-15

Reagovat
herbage

fakt? Zajímavé Já si tu zemi představuji jako zelenou placku pokrytou sněhem, kde jdeš týden v kuse a jsi rád, když najdeš kámen nebo klacek

Reagovat
domingo

No, ono to tak aji je, akorat zelena je jenom na nejjiznejsim vybezku

Reagovat
centos

Island.

Reagovat
fantomas

Njn, já tam nechci jet obdivovat městskou infrastrukturu, spíš naopak.

Reagovat
herbage

angličtina je lingua franca?

Reagovat
domingo

Ten termin pochazi od Arabu, pro ktere byli vsichni na severu Stredozemniho more Frankove..

Reagovat
fantomas

Proč by nebyla?

Reagovat
herbage

domingo to pochopil a ještě odpověděl, mohl bys někdy taky

Reagovat
fantomas

Já to nepochopil no, proto sem nemoh odpovědět.

Reagovat
herbage

to je vlastně fakt

Reagovat
herbage

a ty by sis troufnul pošprechtit i svahilsky?

Reagovat
fantomas

Svahilsky se chci učit! Už mám vyhlídlý kurzy..

Reagovat
domingo

Kdo, ja? Ja svahilsky umim tak mozna pozdravit..

Reagovat
miky10

Neměl na vybranou.

Reagovat
fantomas

Šel bych sem tak jako tak, akorát na dálkový.

Reagovat
Trand

Počkej nedojíždí k vám na univerzitu taková menší zavaotější paní z Latinský Ameriky, co se jmenuje Zaida?

Reagovat
fantomas

Pfff..měli sme tu ted jednu argentinku, ale to byla mladá sličná slečna. O nikom dalším nevim.

Reagovat
Trand

Tak nic. Jen mě tak napadlo, že moje španělštinářka taky říkala, že učí na univerzitě, tak jsem myslel, že by mohla i u vás.

Reagovat
domingo

Zaida Zajda Kipnis!

Reagovat
Trand

Zaida Karaba. A Karaba je jméno jejího českého manžela.. Ona měla taky super osud, z Bolívie na vysokou do Ruska(ty teplotní rozdíly musely být super, byla totiž někde na Sibiři) a teď je 10 let v Česku a zrovna v Pardubicích.

Reagovat
herbage

zavaotější je zavalitější?

Reagovat
Trand

Ano, pardon, ani jsem si toho překlepu nevšiml. Občas píšu jak dement. Akorát mi to většinou dojde pozdě a nechci pak spamovat diskuze svými opravami.

Reagovat
herbage

dobrý, já jen pro jistotu

Reagovat
Trand

Jsem si spíš postěžoval na sebe samého. Asi začnu ty příspěvky po sobě číst, protože občas vzniknou z toho co jsem měl na mysli hrozné nesmysly. Ale trochu mi vadí to relativně malé příspěvkové pole na ef, člověk pak musí posouvat, aby vůbec viděl co napsal. nebo mně to alespoň nějak napevno zvětšit nejde a 4 řádky jsou opravdu málo. Nedávno jsem napsal místo "většího sympaťáka těžko hledat.." "většího sympaťáka těžko najít.."

Reagovat
domingo

Mne to jen pripomnelo postavu z nejlepsi humoristicke knihy, jakou jsem kdy cetl..

Reagovat
Trand

Já vím, znám..

Reagovat
domingo

Reagovat
herbage

jakou?

Reagovat
domingo
Reagovat
fantomas

To sem viděl sice jen jako divadelní představení, ale stejně špička.

Btw. tobě by se to mohlo líbit, jen nevim jestli na něco takovýho seš: četl si nějakou knížku Merde! od Stephena Clarkea? Jako frankofilovi a "amatérskýmu" (abych tě neurazil) frankofonovi by to mohlo připadat děsně super - stejně jako mně...

Reagovat
domingo

Neznam, dik za tip :)

Reagovat
herbage

neznáš Haruki Murakamiho?

Reagovat
domingo

Jasne. Kdyztak budem pokracovat jindy, jdu spat, za 6 hodin vstavam a valim na zkousku..

Reagovat
herbage

jj, dobrou. A zítra hodně štěstí

Reagovat
fantomas

Reagovat
Trand

A co to je vůbec za fakultu? Jako já se celou dobu utěšuju, že za ty tři roky až odmaturuju vypadnu daleko od svýho domu, takže chci do Prahy. A taky chci nejmíň na rok na vejšce do USA už jsem domluvenej s kamarádkou. Já mám tak do svých 30 let už život naplánovanej. A navíc, do mechova těžko půjdu.

Reagovat
fantomas

Ts, bys nevěřil, kolik tu máme pardubičáků, a ty sou přitom taky samej kec na mechováky.. je to normálně filda

Reagovat
Trand

Jj to je tady populární no. No, to by asi nebylo nic pro mě, já nejsem zrovna myslitel. Nám už byl ve škole ukazován obrázek nevím kolik let, možná tak 50 dopředu a bylo tam město "Hradubice", to by někteří asi těžko vstřebávali. I když já bydlim na vesnici, zhruba přesně mezi Hradcem a Pardubicema, takže mně je to úplně jedno, navíc nejsem zdejší, spíš mě překvapuje, jak tu rivalitu někteří pardubičáci řeší.

Reagovat
fantomas

Jj, taky mě to překvapuje. Jako pražák sem tu snad oblíbenější než pardubičák (i když ono je to spíš z druhý strany no, jak tak pozoruju).. :)) a to..ona je to sice filda, ale obor politologie.

Reagovat
Trand

No my v Pardubicích máme zase Dašák vs. Mozarťák. Dva jediný gymply(když nepočítám soukromej angilckej) a ta rivalita je úplně neskutečná, učitelé házej na druhej gympl špínu, lidi z Mozarťáku se nám smějou, že máme zastaralý výukový metody, lidi od nás zase jim, že to je parodie na školu atd. To je snad větší rivalita než HK vs. Pce. Kdybys přiše k nám na školu a řekl, že jsi z Mozarťáku, tak tě tak půlka lidí začne ignorovat.

Reagovat
fantomas

Fuha..

Reagovat
domingo

Neco podobnyho je i v Opave..

Reagovat
Kyrill

Můžu potvrdit z vlastní zkušenosti

Reagovat
domingo

To jsou aspon pribuzne jazyky, mne se naprosto bezne pletou finska slovicka do arabstiny a obracene

Reagovat
Trand

Hehe, to máš super. Jinak je krásně na těch lidech vidět ten rozdíl. Bolívijka mi celou dobu co k ní chodím chválí systém ve svý zemi, hrozně se rozjímala nad tím, že jejich prezident Morales hrál fotbal s dětma na školách atd. A taky nesnáší američany, protože tam jezdili brát krev nějakým indiánům a ti tam pak umírali, či co. Jestli jsem jí teda správně pochopil.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
herbage

zkrátka duel na hřišti, kdo zahraje lépe

Reagovat
smazaný uživatel

Nehrál od zápasu s Villrrealom t.j. od 21.3.

Reagovat
Kenneth

Reagovat
smazaný uživatel

Ahoj rozjíždí se nová liga FIFA 12-online pojďte si zahrát všechno najdete na webu http://svetova-liga.webnode.cz/ dneska jsem to začel rozesílat mám v planu to tam pekne vybudovat :)

Reagovat
smazaný uživatel

Toto je ten pravý EURO-team €€€

Reagovat
smazaný uživatel

300. pro Star Wars

Reagovat
fantomas

Reagovat
Godwinson

Reagovat
herbage

generál trumpeta

Reagovat
Trand

Reagovat
smazaný uživatel

tady musim taky...

Reagovat
fantomas

Třístovku věnoval Anakin, je mi to jasný..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Samozrejme Lorde Tmavá helmo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Teraz som si len tak kukal na transfermarkt belgickú repre a nejde mi do hlavy ako s takým našlapaným kádrom nedokážu mať výsledky ... neskutočný potenciál

Reagovat
fantomas

Chybí střední vrstvy..

Reagovat
smazaný uživatel

Tým to nebude

Reagovat
fantomas

Podle mě jo no, ta kopa talentů prostě potřebuje usměrnit, třeba ani trenér to nedokázal, to nevim...

Reagovat
smazaný uživatel

Síce je pravda, že medzi tými stredopoliarmi chýba nejaká vodcovská osobnosť, ked pominiem starého Simmonsa, ale taký Kompany by to mal zvládať z klubu..

Reagovat
fantomas

Jj, obrana je dobrá, to jo, ale tam vpředu...hádám, že moc ega, ale nevim, nasledovaný je nemám.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to jo -

Courtois,

Alderweireld, Kompany, Vermaelen, Vertonghen

Hazard, Fellaini, Witsel

M. Dembele, Lukaku, Chadli/Mertens

A to ešte De Bruyne tam by snád každý chcel mať vkuse loptu

Reagovat
partaS

v pro fotballu o tom byl dobrej článek,vyjadřovali se k tomu bejvalej trenér a lidi co u nároďáku pracovali a byli z toho dost zoufalí; prej jsou hodně rozdělený na skupinky - na starý a mladý, na francouzsky a vlámsky mluvící + navíc ty mladý maj hodně sebevědomí a málo pokory

Reagovat
fantomas

Hm, to bych si zhruba myslel no..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to by som si rád prečítal

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Wat

Nj, nevychovaní floutci.

Reagovat
smazaný uživatel

1. Rusko, 2. Cesko 3. Polsko 4. Recko

Reagovat
cristiano.K.

Salpingidis a Karagounis, tihle dva mně snad dokážou bavit. O ostatních nemám info

Reagovat
fantomas

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele