Portugalské okénko (8.) - souhrn

25.10.2014, 23:38, aktualizováno 26.10.2014, 23:11
Komentáře a souhrny
Nedělní program v Portugalsku nabídl dva hodně zajímavé zápasy - Sporting v úchvatné přestřelce udolal houževnaté Marítimo poměrem 4:2, zatímco jeho úhlavní rival Benfica vůbec poprvé v sezoně klopýtl a odevzdal soupeři všechny body. Stalo se tak na stadionu Bragy. V sobotu Porto snadno rozstřílelo Arouku a dotáhlo se tak na jediný bod za první místo..

SC Braga - SL Benfica 2:1

26.10.2014 21:15

Góly: 28. Éder, 81. Salvador Agra - 2. Talisca

V Portugalsku bylo dnes hodně veselo - po divoké výhře Sportingu se děly velké věci také v zápase Bragy s Benficou. Diváci se skutečně nenudili, viděli totiž tři góly, červenou kartu a famózní výkon domácího brankáře Matheuse, který v závěru ubránil nečekanou výhru 2:1. Benfica stále zůstává na čele, její náskok na druhé Porto se však ztenčil na jediný bod. Braga se posunula na pohárové pozice.

Fanoušci Lvů tak už nemohou doufat v sezonu bez porážky; na svého přemožitele stále čekají teprve Porto a Sporting. Hostům nepomohla ani extrémně rychlá úvodní branka, kterou vstřelil už ve druhé minutě Talisca - šikovný křídelník si ve vápně počkal na pas z levé strany a střelou doprostřed brány překonal Matheuse. Aktivní start favorita mohl o sedm minut později stvrdit Lima, gólman Bragy však vytáhl první skvělý zákrok večera.

To mohlo hosty záhy mrzet, po půlhodině hry totiž Braga hned ze své první gólovky srovnala skóre. Felipe Pardo našel u zadní tyče trestuhodně volného Édera, který přízemní střelou nedal Arturovi v hostující bráně šanci. Lisabonské inkasovaná branka dokonale zaskočila, vypadli z tempa a ještě do poločasu mohli prohrávat, Pardo však z ostrého úhlu nechal pouze vyniknout brankáře.

Po velkou část druhé půle se toho na hřišti zase až tolik nedělo - oba týmy vedly vyrovnanou bitvu o střed pole a chod věcí narušily pouze dvě zajímavé situace, po jedné na každé straně. Domácí mohli skórovat prostřednictvím Pedra Tiby, který po rohu pálil z dobré pozice slabě přímo do Artura, za hosty podobně naložil se svojí šancí Talisca.

Až deset minut před koncem bylo na Estádio AXA opět pořádně živo. Nejprve Éder na malém vápně neuvěřitelným způsobem zazdil stoprocentní tutovku, pár vteřin nato však už domácí otočili skóre - Salvador Agra se ukázkově uvolnil v levém rohu vápna, vypálil k bližší tyči a povedeným "angličanem" překonal Artura podruhé. Talisca následně mohl z voleje vyrovnávat, střílel však mimo.

Nastavení pak přineslo pořádné drama; domácí šli po vypršení základních 90 minut do desíti, když druhou žlutou kartu inkasoval Danilo. To byla pro Benfiku potřebná vzpruha. V šesté (!) nastavované minutě pak hostující fanoušci už už slavili, s nebezpečnou hlavičkou Limy si však poradil vynikající Matheus, který následně klíčovým zákrokem zlikvidoval také Pereirovu dorážku.

Více informací k zápasu

Sporting CP - CS Marítimo 4:2

26.10.2014 19:00

Góly: 8. Patrick Bauer (vl.), 15. João Mário, 42. Paulo Oliveira, 66. Fredy Montero - 50. Moussa Maâzou, 54. Moussa Maâzou

Vypadá to, že se Sportingem pod vedením Marka Silvy nás nuda skutečně nečeká. Po úterním thrilleru v Lize mistrů na Schalke (3:4) dnes zelenobílí účinkovali v další přestřelce, tentokrát už s vítězným koncem; před vlastními fanoušky potvrdili roli favorita a porazili Marítimo 4:2. Ne že by hosté zejména ve druhé půli nekladli odpor..

Lvi rozhodli o své výhře už v první pětačtyřicetiminutovce, kterou jasně opanovali a do kabin odcházeli s vedením 3:0; ostrovní celek nicméně nesložil zbraně a po dvou rychlých trefách Maazoua stáhl skóre na rozdíl jediné branky. Opětovný klid na domácí kopačky vrátil Fredy Montero, hosté však bojovali až do konce a lisabonský brankář Rui Patrício se v závěru pořádně zapotil.

Naděje Marítima na body se začaly rozpadat už po osmi minutách, kdy gólman Romain Salin inkasoval poprvé; paradoxně jej však neprostřelil žádný z domácích útočníků, ale jeho vlastní obránce Patrick Bauer. Německý legionář se ve snaze odvrátit centr letící do vápna trefil přesně pod víko. O pouhé dvě minuty později mohl zvyšovat nikým nekrytý Nani, jeho dělovka zpoza vápna však prolétla těsně nad Salinovým břevnem.

Sporting byl v úvodu naprosto suverénní, takže nikoho nepřekvapilo, když se skóre po čtvrthodině hry měnilo podruhé - Nani poslal geniální pas na malé vápno a Joao Mário ve skluzu zasunul míč do sítě. Někdejší hvězdička Manchesteru United hrála skvělé utkání; netrvalo dlouho a na světě byla další jeho rána zdálky (opět těsně nad) a také centr na Montera, jehož lob však spolu se Salinem přelétl i branku.

Také hosté však po úvodním tlaku pookřáli a měli své šance. Ještě v první polovině mohl snižovat Alex Soares, hostující obrana však na poslední chvíli situaci vyřešila. Utkání probíhalo v obrovském tempo, což krátce nato doložil jak neúspěšně hlavičkující Montero, tak na 3:0 zvyšující Paulo Oliveira. Finální trefu první půle zařídil (samozřejmě) Nani, jehož rohový kop Oliveira na bližší tyči hlavičkoval do sítě.

Hosté do druhého dějství vyslali na trávník čerstvého Ramsteijna, následující okamžiky však měly jiného hrdinu - nigerský útočník Moussa Maazou dokázal snížit na rozdíl jediné trefy během deseti minut. Nejprve propálil Ruie Patrícia tvrdou hlavičkou na zadní tyči (50'), poté z prakticky totožné situace skóroval pro změnu pravačkou (54'). Mezi tím ještě stihl zahodit další šanci Alex Soares.

A drama bylo na světě. Sporting teprve za tohoto stavu opět "zapnul" a po hodině hry donutil Montero Salina k vynikajícímu zákroku. Klid na lisabonské kopačky však kolumbijský útočník vrátil až v 66. minutě, kdy propálil francouzského strážce krásnými nůžkami - 4:2. Když následně Nani z volného přímého kopu nastřelil břevno, zdálo se, že je o vítězi rozhodnuto.

Hosté však stále neřekli poslední slovo a v závěrečných deseti minutách sevřeli Sporting do kleští. Domácí mohou děkovat Patríciovi, který si poradil jak s přízemní ránou Maazoua, tak s podobně jedovatým pokusem střídajícího Dyega Sousy. Když pak v posledních vteřinách neuznali rozhodčí pro ofsajd gól Capela, rozešly se oba celky po nádherném utkání se skóre 4:2.

Více informací k zápasu

FC Arouca - FC Porto 0:5

25.10.2014 21:15

Góly: 24. Juan Quintero, 26. Jackson Martínez, 39. Casemiro, 60. Jackson Martínez, 87. Vincent Aboubakar

Žádnou velkou hlavu si nedělalo favorizované Porto z Arouky a nasázelo jí na vlastním hřišti rovnou pět branek. Svůj střelecký účet si dál vylepšuje zprvu spící Jackson Martínez, jenž se dnes trefil hned dvakrát, a svou premiérovou ligovou trefu v novém dresu oslavil Kamerunec Aboubacar...

V porovnání s tím, jak se tváří v tvář Portu běžně chová soupeř jejího kalibru, vstoupila Arouca do tohoto duelu celkem směle. Hrozit se jí dařilo především ze standardek - ať už hned zkraje po rohu, nebo později skrze dalekonosný přímý kop z 15. minuty. Zato Porto se nějakou dobu ne a ne prosadit.

Teprve ve 25. minutě to konečně protrhl kolumbijský záložník Quintero, když svou stoupající ránu z větší vzdálenosti fantasticky odrazil od břevna za brankářova záda. A pak už to šlo jako po másle. Za pouhých pár sekund se po levé straně jako lasička protáhl Brahimi a na zlatém podnose připravil Jacksonu Martínezovi již šestou ligovou branku v sezoně. Kolumbijci stačilo jen doklepnout míč do sítě prakticky z brankové čáry.

V tu chvíli už bylo de facto hotovo, a tak si Dragões do poločasu mohli dovolit nedotáhnout ještě pár slibných akcí. Tak jako tak šli ostatně do kabin za stavu 3:0, neboť ve 39. minutě Tello od rohového praporku posadil míč na hlavu Casemira a jeho prudký projektil se rovněž - jako ten Quinterův - odrazil do sítě od horní tyče domácí klece.

Ke konci poločasu si také Arouca připravila dvě solidní palebné pozice, jinak ale byla čím dál neškodnější. Také po přestávce přitom Portu nějakou chvíli zabralo, než se opět dostalo do toho správného tempa a začalo si tvořit nějaké ty šance.

Hned tu první přitom přesně po hodině hry nemilosrdný Jackson Martínez přetavil již ve čtvrtý gól střetnutí. A také tehdy to měl velmi jednoduché: před prázdnou bránu mu tentokrát z té druhé, pravé strany nachystal balon rychlík Tello.

Další příležitost drakům přinesla v 71. minutě standardka střídajícího Quaresmy, na něhož brzy navázal Quintero technickou střelou do břevna. To se tak včera třáslo rovnou třikrát; proti další zajímavé ráně Herrery již zasahoval Goicoechea.

Definitivní tečku za jednostranným utkáním potom přinesla 87. minuta a elegantní spolupráce dvou žolíků Quaresmy s Aboubacarem. Kamerunský forvard nejprve z první sklepl vysoký balon Quaresmovi do běhu, ten mu ho po pár krocích vrátil a Aboubacar již hravě prostřelil bezmocného uruguayského strážce aroucké svatyně.

Letní posila, která měla doteď na kontě všehovšudy jednu minutu ligové kopané, si tak konečně připsala první ligovou trefu v novém působišti.

Více informací k zápasu

Další výsledky

26.10. 17:00
Estoril
1:2
Belenenses
Góly: 57. Kléber - 20. Miguel Rosa, 60. Deyverson
26.10. 17:00
CD Nacional
1:0
Académica
Góly: 66. Marco Matias
25.10. 17:00
Moreirense
2:0
Gil Vicente
Góly: 61. Gerso, 81. Arsénio
25.10. 17:00
Boavista FC
1:2
Ferreira
Góly: 85. Michael Uchebo - 13. Paraiba, 70. Bruno Moreira
24.10. 21:30
Vitória FC
0:1
Vitória SC
Góly: 61. João Afonso
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SL Benfica861120:619
2.FC Porto853015:318
3.Vitória SC Guimarães852115:717
4.Sporting CP844017:616
5.SC Braga842212:614
6.Paços Ferreira842210:814
7.CF Os Belenenses842211:1014
8.CS Marítimo840414:1212
9.Rio Ave FC732213:711
10.Moreirense FC82425:710
11.CD Nacional82246:98
12.Vitória FC Setúbal82246:128
13.Académica Coimbra81436:87
14.Boavista FC82155:157
15.FC Arouca82154:157
16.Estoril Praia813411:176
17.FC Penafiel71153:134
18.Gil Vicente FC80266:182
Zbývající zápasy
27.10. 21:00Rio Ave FC - FC Penafiel

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
FC Porto FC

paráda

Reagovat
Benfica

náhoda

Reagovat
Han střelil první

Hodně zajímavý hráč ten Maazou, co nám dal ty dva fíky. Montero se snad začal taky trefovat.

Reagovat
ACSeRw!n

neuvazuje se o zruseni souhrnu z Portugalska? nikoho to evidente nezajima.. (misto toho bych zavedl Argentina, Brazilie, Recko, Polsko, Srbsko, Chorvatsko..)

Reagovat
smazaný uživatel

tak 900 zobrazení zase není tak málo a na ty ostatní ligy asi není nikdo, kdo by to psal... ale mně by třeba zajímal souhrn výkonů a další informace o našich hráčích v zahraničních ligách, i o těch méně známých a mediálně probíraných.

Reagovat
Benfica

ani nesranduj.......

Reagovat
FC Porto FC

Ano a po Polsku Srbsku Chorvastku Argentině každej prahne...

Reagovat
fantomas

Neuvažuje. Díky za dotaz.

Reagovat
Hiko

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele