Portugalské okénko (3.) - souhrn

12.11.2012, 02:15, aktualizováno 12.11.2012, 23:10
Komentáře a souhrny
Sporting ukončil osmizápasové čekání na plnohodnotný zisk, které se zdálo být věčností. Za to vděčí zejména famóznímu brankáři Rui Patríciovi. Mimo tuto bezesporu největší událost víkendu ustály svá složitá klání dva nejlepší týmy dosavadního průběhu sezony. O gól vyhráli fotbalisté Porta i Benfiky...

FC Porto - Académica Coimbra 2:1

11.11.2012 19:00

Góly: 50. James Rodríguez, 62. João Moutinho - 79. Wilson Eduardo

Porto sice nepředvedlo proti Coimbře žádný brankostroj, ale cenné tři body nakonec zůstaly po výhře 2:1 na Estádio do Dragão. Domácí celek tak zůstává na čele ligové tabulky, zatímco hosté pokračují v neuspokojivém startu do sezony a na sestupové příčky mají pouze dvoubodový náskok.

Nikoho asi nepřekvapilo, že Dragões byli v utkání lepším týmem, měli převahu v držení míče a jejich vítězství je tak zasloužené. V první půli se tato převaha ještě s výsledkem nesetkala, neboť Académica bránila velmi pozorně, ale po obrátce definitivně rozhodly branky Jamese Rodrígueze a Joaa Moutinha, přičemž zejména ta druhá byla spektakulární. Wilson Eduardo sice ještě dokázal snížit, ale na body to nestačilo.

První šanci viděli diváci po čtvrthodině hry - po rychlé domácí akci se řítil na bránu Jackson Martínez, proti němuž vybíhal Ricardo. Kolumbijský střelec sice dokázal hostujícího brankáře přehodit, ale spolu s ním minul i bránu. Coimbra nicméně nepouštěla favorita do velkých příležitostí; až po další čtvrthodině nebezpečně pálil opět Martínez, a opět mimo tři tyče.

Zdržovací taktika hostů však logicky nevedla prakticky k vůbec žádnému ohrožení Héltonovy brány, a navíc se sesypala krátce po začátku druhé půle, kdy se Porto dostalo do vedení. Lucho González poslal precizní přihrávku za obranu Rodríguezovi, a druhá z kolumbijských hvězd měla k dispozici mnohem víc času a prostoru, než by byla bývala ke skórování vůbec potřebovala.

Krátce nato už to bylo o dvě branky. Moutinho si pro diváky připravil jasný gól kola - do míče se opřel téměř z 30 metrů a jeho nádherná střela zaplula do sítě zkoprnělého Ricarda, který se situací nemohl prakticky nic udělat. Académica se v celkově otevřenější druhé půli snažila více chodit dopředu, ale improvizovaná obranná čtveřice Porta pracovala dobře a vystavila soupeře hned jedenácti ofsajdům, z nichž většinu si připsal Salim Cissé.

Právě Cissé zaznamenal vůbec první gólovou šanci hostů v 73. minutě, ale jeho střela Héltonovu bránu minula. Académica se však přesto gólu dočkala, a na vině byl zejména Lucho González, který ztratil míč a dovolil Wilsonu Eduardovi vypustit krásný volej z 20 metrů, který prošel pod Héltonem až do sítě. Domácí brankář neměl u této branky čisté svědomí.

Porto si však těsné vedení pohlídalo, když v posledních 10 minutách hry prakticky nepůjčilo soupeři míč, a připsalo si tak jubilejní dvoustou soutěžní výhru na Dragãu.

Více informací k zápasu

Rio Ave FC - SL Benfica 0:1

11.11.2012 20:30

Góly: 45+1. Lima

Benfica zvládla těžký duel na půdě Rio Ave a díky jediné brance v závěru první půle si odváží nesmírně cenné tři body! Lisabonský celek tak i po devíti odehraných zápasech drží krok s vedoucím Portem a dělí se o první místo.

Klub z města Vila do Conde vstupoval do utkání z pozice pátého celku tabulky, který navíc neprohrál už sedm zápasů; nebylo tak pochyb o tom, že hosty čeká pořádný kus práce. Zvlášť vzhledem k absencím zraněných Pereiry, Martinse a Aimara a suspendovaného André Gomese. Šanci tak dostal například mladý pravý bek Almeida.

Zápas měl od začátku slušné tempo a oba týmy předváděly vyrovnaný boj, ale do vyložené šance se dostat dlouho nedokázaly. Aktivní byl zejména hostující Cardozo. Důležitým bodem, který rozhodl v neprospěch Rio Ave, bylo zranění pravého beka Lionna, na jehož pozici se musel zatáhnout Vítor Gomes, což plně vyhovovalo hbitému Ola Johnovi na soupeřově křídle.

Po šestnácti minutách přišel první náznak gólovky v podání Benfici - Lima mohl nahrávat do vyložené šance Salviovi, ale rozhodl se střílet, a jeho přízemní pokus zamířil mimo tři tyče. Domácí naděje v první půli několikrát zachraňoval skvělý brankář Oblak (mimochodem na hostování právě z Benfici), ale na situaci z 24. minuty byl i on krátký - Rio Ave nakonec musela po pěkné akci Johna se Salviem zachraňovat až nepřesná Cardozova muška. Slovinský gólman poté perfektně zneškodňoval Matićovu gólovou hlavičku.

Benfica potom sama přišla o zraněného hráče; byl jím Enzo Pérez a vypadalo to, že tato nepříjemnost hráče rozhodila natolik, že se už do poločasu nic nestane. Jenže obrana Rio Ave se nedokázala v nastavení ideálně zformovat a dovolila Salviovu dlouhému autu propadnout až do vápna, kde z blízké vzdálenosti bezpečně dorážel Lima.

Ofenzivní fotbal pokračoval i po přestávce a domácí měli velkou příležitost - João Tomás, veterán na hrotu útoku, se zbavil svého strážce a naskočil si na Edímarův centr. Nebezpečná hlavička však i s přispěním gólmana Artura zamířila mimo. To přinutilo Benficu trochu utáhnout šrouby a Cardozo málem potrestal Edímarovu chybu, ale ani tentokrát netrefil.

Bojující Rio Ave se nicméně ukázalo jako důstojný protivník a v závěru se hnalo za vyrovnáním, ale ani Tomás, ani střídající Obadeyi se přes Moraese prosadit nedokázali, a Benfica tak nejtěsnější vedení udržela až do konce.

Více informací k zápasu

Sporting CP - SC Braga 1:0

11.11.2012 21:15

Góly: 4. Ricky van Wolfswinkel

Sporting ukončil osmizápasovou šňůru bez vítězství zrovna prostřednictvím jednoho z těch těžších duelů. Střetnutí s koučem Josém Peseirem, který dříve Sporting rok trénoval, rozhodl gólem Ricky Van Wolfswinkel, především ale výkonem brankář Rui Patrício. Ten hned čtyřmi skvostnými zákroky potvrdil svůj status nejlepšího golmana v zemi.

Kapacita 50tisícového Alvalade dnes nebyla využita ani z poloviny - což lze brát jako smutné vyjádření současného rozpoložení SCP. Nicméně i toto malé množství párů očí se rozhodli domácí fotbalisté potěšit hned zkraje zápasu. Jakmile Rui Patrício v úvodní minutě dobře zareagoval na Alanův pokus z těžkého úhlu, slavilo se na druhé straně. Van Wolfswinkel ve čtvrté minutě prokázal dobrý výběr místa v šestnáctce, když si na přední tyč doběhl pro Dierův přízemní centr a usměrnil jej za Betova záda.

Franky Vercauteren stále teprve poznává nový kádr, takže sestavu obměnil hned na pěti postech a především vyzkoušel jinačí podobu útočné vozby - mladíky Jeffréna s Labyadem, potažmo kreativce Izmajlova, nahradili Carrillo, Pranjić či Diego Capel. A právě tito tři měli ve spolupráci s hrotovým útočníkem Van Wolfswinkelem na svědomí veškeré nebezpečenství, kterému soupeř v tomto utkání čelil.

Mladík Carrillo osvědčil nevyzpytatelnou dynamiku svého lehce pavoučího těla třeba v 28. minutě, když po chvilce motání hlav protivníků krásně načasoval kolmici pro Van Wolfswinkela. Ten však nenabíhal na brankáře Bragy v ideálním úhlu, takže mu nakonec akorát nastřelil položenou pravou nohu. Bystrou pravačkou mimochodem Beto vykopával také Capelův pokus po dalším z úniků, a to již ve druhém dějství.

Na sklonku toho prvního ještě jednou čelil Eliasovi, kterého ke zvýšení náskoku vyzval Van Wolfswinkel. Středního záložníka Sportingu od skórování odradil akorát včasný Betův výběh a brutálně zmenšený střelecký úhel. Naproti tomu Rui Patrício se do přestávky činil proti prudké hlavičce Édera, kterou odrazil kočičím skokem.

Lisabonští se snažili většinu času neustále napadat a zdvojovat, ne-li ztrojovat soupeře. S tím se ale zákonitě pojil postupný úbytek sil a tedy i hostující pozvolné přebírání iniciativy. Snaha Bragy přitom vrcholila někdy kolem 77. minuty. Tehdy zvláště ve vzduchu takřka nehlídatelný Éder užuž slavil gól, který elitní evropský arbitr Pedro Proença bůhvíproč anuloval.

Do té doby ještě Heldér Barbosa po zasekávačce nedokázal umístit svou střelu ani zdaleka ideálně, raketovou střelou se blýskl Viana a ještě jedna hlavička Édera mířila pro změnu nad břevno. Ze vzduchu přitom Braga nehrozila jen skrze Édera, což domácí naplno pocítili v 90. minutě. V tu chvíli Alan sice nehlavičkoval přesně, avšak do jeho projektilu zhruba dva tři metry od brankové čáry sáhl Douglão a Rui Patrício se musel vytasit s reakcí jak z jiné planety.

Reflex reprezentační jedničky dnes vážně neměl chybu - to hlavně díky němu Lvi uhájili těsný náskok. Potažmo díky dobře postaveným tyčím, tu pravou ještě parádním halfvolejem stihl rozezvučet Alan.

Více informací k zápasu

Další výsledky

09.11. 21:15
Gil Vicente
0:1
Ferreira
Góly: 77. Vitorino Antunes
10.11. 21:30
Vitória SC
1:3
CD Nacional
Góly: 13. João Ribeiro (pen.) - 54. Diego Barcelos, 60. Mateus, 66. Ladji Keita
11.11. 17:00
SC Olhanense
1:0
SC Beira Mar
Góly: 29. Liban Abdi
11.11. 17:00
Estoril
2:0
Moreirense
Góly: 42. Jefferson, 62. Luis Leal
12.11. 21:15
CS Marítimo
1:1
Vitória FC
Góly: 61. David Simão (pen.) - 16. Albert Meyong
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Porto972024:623
2.SL Benfica972023:623
3.SC Braga952220:1217
4.Paços Ferreira935111:714
5.Rio Ave FC942310:1014
6.Estoril Praia933315:1312
7.Vitória FC Setúbal92528:1211
8.Vitória SC Guimarães93248:1611
9.SC Olhanense924313:1410
10.Sporting CP92437:910
11.Gil Vicente FC92347:129
12.CS Marítimo92345:149
13.Académica Coimbra915310:128
14.CD Nacional922514:208
15.Moreirense FC913510:146
16.SC Beira Mar913511:196

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (20)

Přidat komentář
Han střelil první

Herně to stále nebylo úplně ono, ale tři body jsou tři body. Jenom by nevadilo, kdyby se konečně trefil i někdo jiný než Ricky.

Reagovat
niflheim

Nick

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně je tu Portugalská liga díky Fantomasovi

Reagovat
smazaný uživatel

jasný palec hore

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak Benfica utrápený výkon ale hlavně že jsme to zvládli

Reagovat
FC Porto FC

Benfica blbá :-/

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

James Rodríguez Sakra já ho chci do United

Reagovat
FC Porto FC

ježiš jen to ne

Reagovat
smazaný uživatel

Ve Fifě jsem si ho tam koupil za 21,5 mega liber

Reagovat
FC Porto FC

a ve skutečnosti dejte 40 mega liber

Reagovat
smazaný uživatel

No už se o něj zajímáme. Jestli odejde Nani, tak je to pravděpodobná náhrada

Reagovat
FC Porto FC

no ale leda na vašem seznamu

Reagovat
smazaný uživatel

nene ten do united nepude. ještě tak 1-2 sezony v portu a pak za velký prachy někam na sibiř

Reagovat
smazaný uživatel

Sporting snad už půjde konečně nahoru.

Reagovat
smazaný uživatel

yes, konecne to vypada tak, jak bych si pral, dobra prace

Reagovat
smazaný uživatel

Sporting

Reagovat
smazaný uživatel

Kdy Wolfswinkel přestoupí do nějákýho jó velkýho klubu? Podle mě TOP Portugalska, ale téhle ligy jsem spíš sváteční divák. Třeba do Bayernu by se mi od nové sezóny místo Piza líbil.

Reagovat
fantomas

Dyt je to hroznej palič. Ještě se potřebuje vyhrát, tak dvě sezony má čas, minimálně.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele